Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

MACBOOK PRO A1211 problem z matrycą (brudna od wewnątrz?!)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
19 odpowiedzi w tym temacie

#1 dah77

dah77
  • 8 postów

Napisano 26 maja 2010 - 23:00

Jestem nowym użytkownikiem maca niezbyt szczęśliwym :evil:, bo padłem ofiarą oszusta poprzez zakup na allegro. Proszę o pomoc. Matryca w moim macu jest jakby brudna od wewnątrz. Czy to możliwe, czy można to jakoś wyczyścić, jak? Dodam, że nie jestem zielony w komputach i jeśli da się to wyczyścić to pewnie dam radę sam. Jednak poproszę ewentualnych znawców tematu o odpowiedź czy jest taka możliwość, jakieś wskazówki, linki, etc. Dzięki, pozdrawiam.

#2 B@rtasMAC

B@rtasMAC
  • 572 postów

Napisano 26 maja 2010 - 23:23

proszę, pisz następnym razem o jaki model chodzi (unibody czy poprzednik), A1211 wynika (lub źle sprawdziłem) to chodzi tobie o tego poprzedniego PRO, tak więc zastanawia mnie co oznacza brud wewnątrz tej matrycy, ogólnie w modelach unibody bym się zastanawiał że chodzi pewnie o szybę, ale te stare chyba nie mają... (chyba) a mocny jest ten brud? może to smugi (żółte?)? opisz to bardziej pozdro

#3 dah77

dah77
  • 8 postów

Napisano 27 maja 2010 - 11:35

im sorry, ale jeszcze nie bardzo kojarzę co znaczy unibody czy poprzednik. Mój mac jest srebrny, 2,33mhz, a fsb to niestety 667mhz. Wg mojej wiedzy to ten: [url=http://www.ifixit.com/Guide/Device/MacBook_Pro_15%22_Core_2_Duo_Model_A1211]MacBook Pro 15" Core 2 Duo Model A1211 Repair Manual - iFixit[/url]
Ten brud to po prostu brudne plamy jakby od wewnątrz bo nie da się ich zetrzeć, żadne żółte smugi i przeszkadzają bardzo szczególnie na jasnym tle. Znalazłem na innym forum podobny problem tyle, że na imacu, a tam problem można załatwić po prostu czyszcząc szybę od środka. Tak to wygląda na tym imacu: [url]http://soumar.jabbim.cz/~zbyszek/matryca.jpg[/url]. U mnie plamy te są identyczne tyle, że w kilku miejscach na matrycy, a na pierwszy rzut oka nie widzę u siebie szyby w macu (może się mylę). Please help.

pozdr.

#4 B@rtasMAC

B@rtasMAC
  • 572 postów

Napisano 27 maja 2010 - 13:14

z opisu wynika że twój mac to poprzedni macbook pro, co do tej matrycy to nie umiem za bardzo pomóc, możesz zrobić w miarę widoczne foty? a jeszcze pytanko do posiadaczy tego maca, czy on ma szybę?

#5 oley_20

oley_20
  • 616 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 27 maja 2010 - 13:26

szyby nie ma, jesli to plamy na matrycy to nic z tym nie zrobisz. wierzchnia czesc mozna delikatnie przecyzscic wilgotna szmatka (ja uzywalem plynu do okien na tym samym modelu) z tego co pamietam to robily sie tez zolte plamy przy mocowaniu matrycy od wydobywajacego sie z wentuylatorow kurzu/ciepla - trzeba bylo dluzej sie pobawic ale dalo sie to usunac. mialem tez plamy na matrycy w imacu alu. w nim w zwiazku z plamami serwis wymienil mi cala matryce. reasumujac. sprobuj jeszcze wyczyscic matryce (plyn do okien, alkohol...) jesli to nie pomoze to nic nie zrobisz... no chyba, ze wymiana matrycy wchodzi w gre.

#6 dah77

dah77
  • 8 postów

Napisano 27 maja 2010 - 14:04

Dziękuje za info. Niestety tak przeczuwałem, że nic sie z tym nie da zrobic, bo szyby tu raczej nie widzę. Wymiana matrycy nie wchodzi w grę bo i tak juz przeplaciłem oszustowi (de facto niby poważna firma ze szczecina). Przemęczę się z tą i kilkoma innymi wadami parę miesięcy, poznam maca i sprzedam go jeszcze mam nadzieje za mniejsze pieniądze. Jeszcze raz dziękuję za pomoc. Pozdrawiam.

#7 oley_20

oley_20
  • 616 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 27 maja 2010 - 14:10

a nie da sie odstapic od umowy? bo to malo smieszne siedziec ze sprzetm, na ktory nie mozna patrzec...

#8 piotrasz

piotrasz
  • 101 postów

Napisano 27 maja 2010 - 14:49

a nie da sie odstapic od umowy? bo to malo smieszne siedziec ze sprzetm, na ktory nie mozna patrzec...

Kłania się po raz kolejny ustawa o sprzedaży konsumenckiej. Jest potwierdzenie zakupu = jest podstawa do reklamacji, dobrze gdy przy okazji nie minęło pół roku. Nie ma paragonu (faktury) = nie ma żadnej postawy.

#9 dah77

dah77
  • 8 postów

Napisano 27 maja 2010 - 16:03

Niestety to zwykły oszust, nie ma potwierdzenia zakupu (paragonu fv, etc.). Na moją interwencję spokojnie mówi, że podstawą do uznania przez niego zwrotu są warunki - towar musi być nieużywany i nierozpakowany. I niby jak miałem sprawdzić maca matrycę, że mac nie ma bluetootha, że fsb ma 667mhz a nie 800 jak pytałem telefonicznie bo w opisie nie było? Ewentualnie może przychylić sie do mojego odstapienia od umowy kupna (ktorej de facto nie dostałem), ale mam wysłać mu maca na swoj koszt z mozliwoscia sprawdzenia przy kurierze. Następnie dalej mówi, że wg ustawy ma 14 dni na sprawdzenie sprzetu od dnia otrzymania go. A potem gdy uzna zwrot (w co wątpie po tym co otrzymalem) ustawa przewiduje 30 dni na zwrot moich pieniedzy. Mogę oczywiscie Policje lub prokurature ruszyc ale i tak pewnie umorzą. Ogólnie lipa, nigdy nie kupie juz sprzetu na allegro za takie kwoty choć juz kupowałem za większe.

#10 www007

www007
  • 408 postów
  • SkądPoznań

Napisano 27 maja 2010 - 16:07

Możesz odstąpić od umowy nie podając przyczyny w ciągu 7 dni od daty zakupu, dostarczenia dotyczy zakupów z internetu i np. domokrążców. Jest jeszcze niezgodność towaru z umowa, nie musisz mieć paragonu, zawarciem umowy nastąpiło w momencie kliknięcia kup teraz lub wygrania licytacji na allegro, polecam rzecznika konsumentów, a w razie czego policję.

#11 dah77

dah77
  • 8 postów

Napisano 27 maja 2010 - 16:13

Miałem na to nawet 10 dni. Maca chciałem mu zawieźć osobiscie po 2 dniach prawie 200km w jedna stronę. Zacząl sie wykrecac ze go nie bedzie teraz 2 tygodnie i ze nie ma kasy teraz dlatego chroni sie ustawą. Nie mam rady na oszusta. Wole chyba miec co mam bo jakbym wyslal to bym nie mial nic albo spowrotem to co mam za 1,5 miesiaca.

#12 www007

www007
  • 408 postów
  • SkądPoznań

Napisano 27 maja 2010 - 16:22

Idź po poradę do rzecznika, bo nie wiem jak ten jego niby wyjazd ma do twojej możliwości odesłania towaru, Wydaje mi się że trzeba było wysłać kurierem wraz z pismem, że odstępujesz od umowy i żądasz zwrotu kasy, zrobić fotki komapa przed wysłaniem, nie patrząc na to czy on jest czy nie i czy ma kasę czy nie, wtedy była by podkładka że nie mogłeś odstąpić od umowy. Chyba że waszą rozmowę masz na piśmie np. email. A co do jego wersji że ma 14 dni na rozpatrzenie itp. boisz się, że odeśle kompa i powie że jest ok. W takim wypadku idziesz z kompem do autoryzowanego serwisu, niech obejrzą wycenią koszt naprawy i dadzą to na piśmie i wtedy sąd. Ale polecam przejść się o rzecznika. Gościu ewidentnie chcę sprawę przedłużać bo liczy, że odpuścisz i zrezygnujesz.

#13 Witos

Witos
  • 4 400 postów

Napisano 27 maja 2010 - 16:38

Dokładnie tak, nic nikt nie umorzy. Wydrukuj stronę aukcji oraz potwierdzenie przelewu pieniędzy, bo zakładam, że płaciłeś przelewem. Opis komputera z aukcji plus stan faktyczny będą dowodem jeśli faktycznie jest aż tak źle. Wyślij gostkowi informację, że jeśli nie odda pieniędzy składasz zawiadomienie o ściganie na policję, albo lepiej od razu do prokuratury. Wyszczególnij mu Twoje argumenty, powinno postkutkować o ile ma głowę na karku. Jeśli nie, to trudno. Przemęczysz się przez sprawę sądową i spoko, to nie boli, a przynajmniej będziesz ostrożniejszy na przyszłość.

#14 robertp15

robertp15
  • 61 postów

Napisano 27 maja 2010 - 16:51

Zrób tak jak piszą koledzy. Osobiście zostałem wyrolowany na allegro z telefonem i udało mi się odzyskać całą kwotę + koszt przesyłki i do tego jeszcze powiedziałem gościowi, że ma mi przelać kasę na odesłanie mu tego bubla, bo ja na swój koszt nie będę nic mu wysyłał, albo będzie się musiał fatygować osobiście. Sprawa zajęła jakieś 2 tygodnie. Obyło się bez sądów i prokuratur. Skończyło się na policji.

#15 dah77

dah77
  • 8 postów

Napisano 27 maja 2010 - 17:28

Wyślij gostkowi informację, że jeśli nie odda pieniędzy składasz zawiadomienie o ściganie na policję, albo lepiej od razu do prokuratury.
Wyszczególnij mu Twoje argumenty, powinno postkutkować o ile ma głowę na karku. Jeśli nie, to trudno. Przemęczysz się przez sprawę sądową i spoko, to nie boli, a przynajmniej będziesz ostrożniejszy na przyszłość.

Już to zrobiłem, wysłałem muz zdjęcia tego co otrzymałem. Nie skutkuje, gość pali głupa, jest zaskoczony jego stanem, pisze żebym wysłał sprzęt i cytuje ustawy typu - ma 14 dni, 30 dni, itd. Boję się mu wysłać sprzęt, bo jestem raczej pewny, że to nie odniesie skutku, a ja będę bez kasy i maca przynajmniej przez kilka tygodni. Jutro miną 2 tygodnie od dnia otrzymania maca. W tym wypadku już chyba tylko zostaje mi prokuratura lub policja, ewentualnie później sprawa w sądzie.

#16 Meo

Meo
  • 409 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 27 maja 2010 - 17:37

Napisz maila do allegro, poszukaj formułki odstąpienia od umowy sprzedaży, uzupełnij, wydrukuj, podpisz, zapakuj Maca i tę kartkę, i wyślij poleconym. Taka jest procedura. Jak nie będzie chciał odebrać paczki, wyślij emaila do All o odmowie przyjęcia zwrotu. Wykłocałam się ostatnio z kilkoma oszustami na Allegro i po takich manewrach przyjęli towar bez gadania i zwrócili kasę. Możesz jeszcze postraszyć tego kretyna negatywem, i napisać mu, że odesłałeś komputer. Wszystko z kulturą, nie wdawaj się w zbędne dyskusje, poszukaj punktu w regulaminie, skopiuj mu go i po prostu odeślij towar. Co ważne - musisz poinformować go o chęci zwrotu przed wysłaniem paczki. Życzę szczęscia i cierpliwości.

#17 dah77

dah77
  • 8 postów

Napisano 27 maja 2010 - 19:01

Gościu ewidentnie chcę sprawę przedłużać bo liczy, że odpuścisz i zrezygnujesz.

Dokładnie. Już praktycznie zrezygnowałem. To przecież ewidentny wałek. Nawet zdjęcia maca na aukcji to nie ten macbook, którego dostałem. Już ich nie ma od dawna, gość je wykasował. Facet go pewnie na oczy nie widział przed wystawieniem a na aukcji były zdjecia innego, bo wysyłka trwała 1,5 tygonia. Sprawa jest oczywista - to nie ten macbook z aukcji. Rozmowy telefoniczne są tej samej tresci co maile: wysłac mam sprzet na swoj koszt z mozliwoscia sprawdzenia przy kurierze, potem 14 dni ma na sprawdzenie i potem ewentualnie 30 dni na oddanie kasy. To ewidentny walek, nie zamierzam mu wysyłać sprzetu i czekac nie wiadomo ile na kase lub sprzet spowrotem z odmową zwrotu. Wolę cieszyć się póki co tym co mam. Sprawa dla mnie jest oczywista i chciałem szybko zalatwic sprawe osobiscie jechac do niego i zwrocić mu go narazając sie na dodatkowe koszty, ale sie nie da. Dziękuje wszystkim za cenne rady, zebralłem wszystkie dowody (aukcja, maile, dowody wpłat, list przewozowy) i jutro złoże sprawe na policję. Chyba tylko to mi pozostało. Dzięki.

#18 Meo

Meo
  • 409 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 28 maja 2010 - 12:07

Nie ma co, on Cię straszy, bo liczy, że zrezygnujesz. To pewnie jakiś gówniarz, który ma 15 lat i założył sobie konto na Allegro. Pełno teraz takich firm. Kupiłam ostatnio telefon na urodziny ojca. Nowa Nokia = starą z wymienioną obudową i klawiszami, nawet folia naklejona na ekran. Okazało się, że firmę prowadził 14-latek. Ee :/ Mówię, wyślij poleconym ze wszystkimi papierami, jak obierze, to będziesz miał dowód, że odebrał, bo przecież ktoś się pod tym podpisze. A jak już przyjmie zwrot, to jego obowiązkiem jest zwrócenia ci kosztów wysyłki i kosztów zakupu. Poza tym uderz do centrum sporów na Allegro, porusz sprawę tam, nie zostawiaj tak tego, bo potem masa takich nierobów czuje się w internecie bezkarna.

#19 dah77

dah77
  • 8 postów

Napisano 28 maja 2010 - 14:40

Nie zrezygnuję. Dziś złożyłem doniesienie o popełnieniu przestępstwa w prokuraturze. Opisałem dokładnie sprawę praktycznie dzień po dniu, wydruk aukcji, korespondencji w mailach, potwierdzenie wpłaty zaliczki, list przewozowy, zdjęcia, etc. Dosłownie wszystko co miałem. Czekam na rozwój wydarzeń. A ten facet to na pewno nie 15-latek. Sądząc po głosie to facio ~45 lat, miły, rzeczowy, oszust w białych rękawiczkach. Poczekam na rozwój wydarzeń. Nawet ślepy by zauważył, że laptop którego otrzymałem nie jest tym wystawionym na aukcji. Różnice są za bardzo widoczne. Sprawa jest dla mnie oczywista. Mam nadzieję, że dla prokuratury też będzie.

#20 piotrasz

piotrasz
  • 101 postów

Napisano 28 maja 2010 - 14:49

Powodzenia! :) Z chwastami walka jest trudna, ale jak się je cierpliwie wyrywa, to tak szybko nie odrastają. Opisz dalszy ciąg, jak się już zakończy cała sprawa.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych