Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Problem-dysk zewnętrzny tylko do odczytu!!!

• Zamknięty Temat jest zamknięty
15 odpowiedzi w tym temacie

#1 mjolsztyn

mjolsztyn
  • 89 postów
  • SkądOlsztyn

Napisano 26 maja 2010 - 18:57

Witam, Padł mac mini mojego taty więc zrobiłem backupa przez FireWire w trybie target danych na mój dysk seagate. Po tej operacji nie mogę zrzucać danych na ten dysk, tylko ewentualnie kopiować z dysku na kompa, czy inny dysk. Jak zmienić uprawnienia z "tylko czytać" na normalne żebym mógl na niego też kopiować. Dysk jest NTFS jakby co. Czkam na pomoc!

#2 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 27 maja 2010 - 14:06

Szukaj hasła NTFS na forum. Podpowiem tylko że NTFS jest w OSX tylko do odczytu domyślnie.

#3 kokos

kokos

Mr. Nice

• 7 426 postów

Napisano 27 maja 2010 - 14:47

Musisz ściągnąć i zainstalować MacFUSE do obsługi NTFS i innych systemów plików Dalej musisz zainstalować np.:ntfs-3g

#4 najemnik

najemnik
  • 253 postów
  • Skądursus

Napisano 02 czerwca 2010 - 20:56

Witam,
Padł mac mini mojego taty więc zrobiłem backupa przez FireWire w trybie target danych na mój dysk seagate.
Dysk jest NTFS jakby co.

a jak zrobiles ten backup na dysk ntfs?
robiles to poprzez jakis komputer?

musiales miec mozliwosc zapisu na niego jesli zapisal sie na niego backup

tak jak koledzy pisali, sam leo nie umie pisac na ntfs tylko czyta
jesli chcesz ponownie pisac na ten dysk to
przepisz dane z tego dysku na jakis inny i po tym mozesz formatowac go z systemem plikow zapisywalnym dla mac np Mac Os Extended (Journaled)

z jakiegos powodu masz dysk ntfs wiec pewnie masz tez jakiegos PC ktory tez uzywa tego dysku
jesli chcesz czytac i pisac na mac i pc to mozesz wybrac system plikow FAT32 (ma on niestety ograniczenia np. co do wielkosci plikow 2GB i marnuje mase miejsca przy duzej ilosci malych plikow)

ja do NTFS uzywam Paragon NTFS for Mac
niestety platny

#5 gudig9

gudig9
  • 49 postów

Napisano 10 sierpnia 2010 - 23:36

Witam, nie chciałem tworzyć nowego tematu, więc dołączam się. Mianowicie na dodatkowym dysku chcę stworzyć dwie partycję. Jedną NTFS, a drugą kompatybilną z Mac'iem, żeby wykorzystywać te partycję do Time Machine. Czy coś takiego zadziała? I czy jak będę podłączał do windy to nie będzie się prosił o formatowanie całego dysku mimo dwu partycji?

#6 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 350 postów

Napisano 10 sierpnia 2010 - 23:42

To było tyle razy wałkowane... Zadziała.

#7 firen

firen
  • 6 postów

Napisano 14 grudnia 2010 - 18:26

Sorry ze odkopuje temat ale mam pewien problem. Mam dysk zewnętrzny 320 Gb rano było wszystko dobrze zabrałem do szkoły aby zrzucić kilka plików i gdy wróciłem do domu pisze ze dysk jest tylko do odczytu 100 mb zajęte i 0 wolnego jak zrobić bez formatowania bo mam ważne dane około 290 Gb

#8 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 350 postów

Napisano 14 grudnia 2010 - 18:40

Za mało danych.

#9 firen

firen
  • 6 postów

Napisano 14 grudnia 2010 - 18:49

Jak ktos wie jak to zrobić napisał by mi na gg : 5601398 będę wdzieczny

#10 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 350 postów

Napisano 14 grudnia 2010 - 18:52

Sam jesteś 'na gg'. Normalni ludzie nie używają tego przykrego komunikatora. Skoro zadałeś pytanie na forum, kontynuuj wątek tutaj. Opisz swój problem jak człowiek, a nie wymagasz, żeby ktoś wywróżył, co jest nie tak.

#11 firen

firen
  • 6 postów

Napisano 14 grudnia 2010 - 18:54

Tak więć moge kopiowac wszystkie pliki na komputer lecz na dysk nie moge nic dac nawet otworzyć nowego folderu gdy daje defragmentacje pisze ze tylko do odczytu i nie moze zostac defragmentowany.

#12 kokos

kokos

Mr. Nice

• 7 426 postów

Napisano 14 grudnia 2010 - 18:55

Idea forum polega na dyskusji publicznej, a nie "na gg".

#13 firen

firen
  • 6 postów

Napisano 14 grudnia 2010 - 19:08

Wszystkie pliki sa na dysku zajmuja mniej wiecej 290 gb, nie moge nawet utworzyc nowego folderu wyskakuje ze na dysku nie ma wolnej pamieci. Filmy moge normalnie ogladac, gry gdy sa juz zainstalowane moge odpalic, kopiowac pliki z dysku nakomputer, przenosic na dysku lecz nie moge nic wrzucić ani stworzyc folderu. W wlasciwosciach pisze : zajete miejsce 100 mb wolne miejsce 0.

---------- Wpis dodano o 19:08 ---------- Poprzedni wpis dodano o 19:00 ----------

wie ktos co mam zrobić aby na dysk znowu da sie wrzucić pliki ?

#14 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 350 postów

Napisano 14 grudnia 2010 - 19:15

- Jaki system plików na dysku? - Jaki to komputer z jakim systemem? - Gdzie masz słownik?

#15 firen

firen
  • 6 postów

Napisano 14 grudnia 2010 - 19:54

na dysku system NTFS a na kompie system xp pro

#16 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 350 postów

Napisano 14 grudnia 2010 - 20:12

No to idź z tym pytaniem na forum windowsowe.
Zamykam wątek. Od początku przeczuwałem, że tak się skończy :P

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych