Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iMac Alu - coś zaczęło cykać w środku

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13 odpowiedzi w tym temacie

#1 marcinamb

marcinamb
  • 10 postów

Napisano 19 maja 2010 - 07:24

Witam, we wrześniu 2009 zakupiłem nowy komputer iMac i jak do tej pory nie miałem z nim żadnych problemów. Jednak od 3 dni zacząło coś cykać w środku... Ciężko inaczej określić ten dźwięk; brzmi dokładnie tak jakby w środku iMaca był tykający zegar :confused: Dziwięk nie jest głośny i w dzień ledwo słyszalny, ale często pracuje do nocy i wtedy jak już jest cicho dokoła to tykanie jest bardzo denerwujące. Przysłuchałem się dokładnie i ów dzwięk wydobywa się z prawej, raczej dolnej części komputera (patrząc od przodu). Komputer jest jeszcze na gwarancji, ale czy takie coś może być powodem reklamacji? Inna sprawa to taka że komputer wykorzystuje do pracy i raczej nie mam możliwości oddania go do serwisu na jakieś dwa tygodnie... Napisałem tutaj, bo może któryś z Was spotkał się już z podobnym problemem i może mi coś wiecej na ten temat powiedzieć: czy to może być groźne, czy można takie coś samemu naprawić...

#2 a.bartusz

a.bartusz
  • 7 postów
  • SkądPogórze/Kosakowo

Napisano 19 maja 2010 - 07:30

Witam, ja natomiast słyszę ze swojego iMaca jakby ktoś mi pukał od środka w obudowę ;/ raz na jakiś czas ale denerwuje mnie to bo mam go niespełna 2 tygodnie a już nawala.

#3 Kenjiro

Kenjiro
  • 125 postów
  • SkądGdynia

Napisano 19 maja 2010 - 07:32

To pewnie Stevie puka od środka. Weź mu otwórz! :mrgreen:

#4 a.bartusz

a.bartusz
  • 7 postów
  • SkądPogórze/Kosakowo

Napisano 19 maja 2010 - 07:49

Bardzo śmieszne ;D lepiej doradź co to może być :(

#5 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 19 maja 2010 - 08:54

w środku, to jest dysk i doradziłbym sprawdzenie dysku również autorowi tematu, bo w prawym dolnym rogu nic nie ma:)

#6 marcinamb

marcinamb
  • 10 postów

Napisano 19 maja 2010 - 09:06

Dzięki za odpowiedź. Dysk sprawdziłem standardowym narzędziem w Mac OS X i nie wyświtliło żadnych błędów. A czy po prawej stronie jest jakiś wentylator może też? Bo cieżko dokładnie zlokalizowac skąd dochodzi to tykanie, ale zauważyłem że podczas wyłączania lub usypania komputera tykanie to ustaje stopniowo (stąd podjerzewam że to jakiś wentylator). Co ciekawe, jak nagrywałem płyte cd to po chwili tykanie ustało, ale w chwile po zakończeniu nagrywania nieznośny dźwięk wrócił... Przy odczycie płyt cd tykanie jest cały czas... Macie jakieś pomysły?

#7 martiso

martiso
  • 185 postów

Napisano 19 maja 2010 - 10:47

wymieniaj go u sprzedawcy

#8 marcinamb

marcinamb
  • 10 postów

Napisano 19 maja 2010 - 11:07

wymieniaj go u sprzedawcy

sprzęt kupiłem w ispocie, czy jest szansa że mi go wymienią na miejscu? Szczerze w to wątpie, ale może jednak... Tak jak pisałem powyżej: komputer jest na gwarancji, ale obecnie potrzebuje go ciągle do pracy i raczej nie mogę sobie pozwolić na jego wysłanie do serwisu...

#9 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 21 maja 2010 - 09:02

nie wymienią na miejscu, natomiast wentylator jest faktycznie w tymże rogu, tylko rzadko tykanie jest objawem wentylatora;) narzędzie dyskowe w osx, nie jest dobre do sprawdzania dysku:)

#10 kojotek

kojotek
  • 112 postów
  • SkądPruszków

Napisano 21 maja 2010 - 09:13

Jak usypiasz komputer to nie tylko wentylatory się zatrzymuja... Przecież dysk nie chodzi non stop w komputerze. Nie zatrzymuje się również w miejscu jak wyłączasz komputer. Wentylator nie "tyka". Przynajmniej ja w swoim życiu nie słyszałem tykania... Jak dla mnie są dwie opcje. 1. Dysk (takie tykanie nie musi wywalić błędu w teście dysku). 2. Głośnik (coś zakłuca pracę głośnika) Jednak ja te tykanie jest w jednakowym odstępie czasu to na 100% jest do dysk.

#11 marcinamb

marcinamb
  • 10 postów

Napisano 23 maja 2010 - 10:43

Dzięki za odpowiedzi. Niestety moje obawy tylko przez to wzrosły, bo jeśli to faktycznie nie żaden wentylator tylko np dysk to rozumiem, że może to oznaczać początek jego końca? Czy ktoś może z doświadczenia napisać ile dni faktycznie trwa naprawda gwarancyjna?

#12 igiel

igiel
  • 1 141 postów
  • SkądLondon, UK

Napisano 23 maja 2010 - 11:05

wszystko zależy od serwisu ;p na początek zrób sobie kopię wszystkich ważnych danych tak na zaś :)

#13 marcinamb

marcinamb
  • 10 postów

Napisano 26 maja 2010 - 07:20

ciąg dalszy... Pogodziłem się że będę musiał oddawać komputer do serwisu, ale ponieważ mam jeszcze jeden projekt do zrobienia to postanowałem używać imaca tak długo jak to możliwe, bo oprócz tego tykania nie pojawiają się żadne inne problemy. Wczoraj jednak miałem rozmawiać ze znajomym na Skypie i gdy podłączyłem zestaw słuchawkowy z iPhona do komputera to... tykanie ustało... A tak właściwie to zmieniło częstotliwość: teraz jest jedno tyknięcie co mniej więcej 30 sekund, niezależnie od tego czy mam podłaczene słuchawki czy nie... A więc może to jednak nie dysk i jest jakaś nadzieja że problem uda się rozwiązać?

#14 djsharky

djsharky
  • 2 postów

Napisano 12 maja 2012 - 09:28

Ja mam tak samo denerwujące szybkie i ciche tryk,tryk,tryk. Jednakże stwierdzam, że to u mnie słychać spod lewej-górnej części klawiatury. Podejrzewam, że to jakaś zjeb... aplikacja źle się uruchamia lub źle się wyłącza i dźwięk pochodzi z głośnika. Ale może się mylę i jest to jakiś wiatraczek. Bardzo, bardzo nie chcę z tego powodu oddawać sprzętu do naprawy, bo to jakaś błachostka pewnie, tyle że bardzo irytująca.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych