Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Odswiezony MacBook unibody

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
16 odpowiedzi w tym temacie

#1 mattromanow

mattromanow
  • 138 postów

Napisano 18 maja 2010 - 11:38

Hej, na apple blog pojawila sie informacja ze w sklepach sa dostepne odswiezone wersje MacBooka unibody. Poprzednia wersja zbierala dobre recenzje, czasami ktos marudzil na baterie. Pytanie jest takie - czy cos wiadomo w szczegolach na temat tej nowej wersji? Czy bateria dziala sprawniej? Ktos dotarl do ciekawych zrodel? Bede wdzieczny za informacje, dyskusje opinie :)

#2 Lestek

Lestek
  • 880 postów

Napisano 18 maja 2010 - 13:07

Buu a ja niedawno kupiłem swojego białasa... :( Nowy procek, grafika i inna bateria. Reszta bez zmian. Od teraz MacBook ma Intel Core 2 Duo 2,4 GHz, grafikę NVIDIA GeForce 320M z 256 MB pamięci SDRAM DDR3 współdzielonej z pamięcią główną i baterię pozwalającą pracować do 10 godzin bez ładowania.

#3 Cyryl6

Cyryl6
  • 248 postów

Napisano 18 maja 2010 - 13:56

Poprostu biały macbook pro.. nie wiem czy mbp 13 zasługuje na pro dzięki firewire,sd,aluminium i podświetleniu a w dodaku są bardziej awaryjne od białasów.. Sądziłem że apple będzie szo z mbp raczej w kierunku pro niz białasa chodzi mi tu o wydajność

#4 Bizoniusz

Bizoniusz
  • 73 postów

Napisano 18 maja 2010 - 15:56

Wiesz, przynajmniej nie musisz się martwić o to, że ci może pękąć obudowa ;p. Wysokie temp. mogą podtopić plastik i go osłabić.

#5 fidel17

fidel17
  • 174 postów

Napisano 18 maja 2010 - 17:31

Cyryl6 czemu alu jest bardziej awaryjne od white unibody?

#6 igiel

igiel
  • 1 141 postów
  • SkądLondon, UK

Napisano 18 maja 2010 - 18:34

No właśnie jest dokładnie odwrotnie,to w białasach pęka topcase :) I moim zdaniem pro zasługuje na pro dzięki większej ilości ramu,podświetlanej klawiatury,alu obudowy,fw,slot kart pamieci i ogólnie lepszemu wyglądowi ;D

#7 Cyryl6

Cyryl6
  • 248 postów

Napisano 18 maja 2010 - 19:48

w mid 09 problem jest ze sprzetem wiele jest watkow z tymi wlasnie macami moze nie tyle co z nowymi imacami ale sa w czolowce ;p no ta pro sa ladniejsze i maja pare portow wiecej ale szkoda ze nie posiadają lepszych grafik lub procków tylko są pod tym wzgledem na rowni z mb. Słowo Pro zawsze dla mnie znaczyło wydajniejszy i lepszy a nie tylko lepszy względem obudowy,klawiatury,portów..

#8 pkobierecki

pkobierecki
  • 1 239 postów

Napisano 18 maja 2010 - 22:40

Teraz kupowanie pro 13' jest jak kupowanie macbooka air- bez sensu ze strony ekonomicznej. Zgadzam się z przedmówcami, pro powinen meieć lepsze bebechy...

#9 nixon123

nixon123
  • 486 postów
  • SkądGliwice

Napisano 18 maja 2010 - 22:56

Moje zdanie jest takie, że white zbliżył się do 13pro by ludzie mieli wybór wśród tańszych maców. Tzn, (air raczej nie nadaje się na jedyny komputer imo) możemy wybrać alu i nie zapłacimy za niego wiele więcej niż za białego - "zwyklejszego". Dlatego i5 i i7 jest w 15 i 17 cali, które już mają służyć jako naprawdę profesjonalne maszyny. Gdy white i pro13 będą służyć jako ładne komputery dla "szarych" ludzi. :)

#10 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 19 maja 2010 - 08:53

Buu a ja niedawno kupiłem swojego białasa...

Znaczy że co, nagle z dnia na dzień stał się niedobry, za słaby? Pytam poważnie bo nie rozumiem.

#11 igiel

igiel
  • 1 141 postów
  • SkądLondon, UK

Napisano 19 maja 2010 - 09:50

Znaczy że co, nagle z dnia na dzień stał się niedobry, za słaby? Pytam poważnie bo nie rozumiem.

Pewnie chodzi o to że teraz za tą samą cenę miałby mocniejszy sprzęt :)
Ale no tak to już jest,nie ma co się mazać ;) Jestem kurcze ciekaw jak oni to zrobili ,że jest jeszcze trwalsza bateria(10h) a laptop waży tyle samo co poprzednik,czyli raczej nic nie dokładali...

#12 Bizoniusz

Bizoniusz
  • 73 postów

Napisano 19 maja 2010 - 12:57

Może wymyślili jakiś inny, lżejszy materiał na wykonanie paru elementów i mogli włożyć pojemniejszą baterię nie zwiększając wagi

#13 Cyryl6

Cyryl6
  • 248 postów

Napisano 19 maja 2010 - 13:48

Z tego co mi wiadomo to cała elektronika zużywa mniej prądu.

#14 pkobierecki

pkobierecki
  • 1 239 postów

Napisano 19 maja 2010 - 22:25

Ja gdzieś wyczytałem, że ta karta graficzna jest oszczędniejsza od gf 9400, i dzięki temu ten dłuższy czas na baterii

#15 Lestek

Lestek
  • 880 postów

Napisano 20 maja 2010 - 06:42

Nie, nie jest za słaby ale nowy ciutkę lepszy procek (chociaż gigaherce mnie nie rajcują) i lepszą kartę. Patrzę na to perspektywicznie. Po prostu szkoda że dwa miesiące po zakupie pojawia się nowa wersja ale z drugiej strony jest droższa więc bilans zerowy. Ja jestem bardzo zadowolony z białaska (no może mniej z ostrych krawędzi bo wżynają się w spodnią część przedramienia i skóra sprawia wrażenie spażanej przy długim trzymaniu na powierzchni kompa.
Co najważniejsze nowy białasek wysyła głos przez Mini Display Port... Jednym kablem podłączysz kompa do HDMI. Swoją drogą ciekawe czy to kwestia firmware i czy funkcja zostanie dodana do poprzedniej wersji sprzętu...

#16 arsen_iq

arsen_iq
  • 8 postów
  • SkądWilków Polski, Poland

Napisano 24 maja 2010 - 20:39

Mam najnowszego white'a od dzisiaj - 6 godzin temu odebrałem od kuriera - komp prosto z Holandii- dostałem na wymianie za mojego białasa którego kupiłem na początku marca a który był po 3 tygodniach użytkowania w serwisie MIK w Radomiu przez miesiąc(swoją drogą - nie polecam tego serwisu..). To co zauważyłem poza tym że szybciej chodzi i bateria trzyma dłużej to jakość głośników - nowy model ma lepsze głośniki i basy które wreszcie słychać:) poza tym trochę lepiej działa gładzik. Ogólnie jak ktoś chce kupić pro do użytku domowego to nie warto - white w zupełności wystarczy.

#17 headz

headz
  • 143 postów
  • Skąd022

Napisano 27 maja 2010 - 21:58

Przyjrzeliśmy się odświeżonemu MacBookowi - • • Najnowszy MacBook w naszych rękach – część 1 => Spokogadzet.pl • •

Jeśli ktoś ma poprzedni model (z końca zeszłego roku) - na pewno nie warto kupować nowszego. Osobiście chętnie bym jednak zamienił "kanciastego" białego MB na nówkę :)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych