Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Polskie czcionki w Office 2004 for Mac

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
18 odpowiedzi w tym temacie

#1 Hackmaniak

Hackmaniak
  • 459 postów

Napisano 10 stycznia 2007 - 22:45

Zainstalowałem sobie właśnie ten program i mogę pisać polskimi czcionkami, ale jak odczytuje plik z Windowsa to są czesto kwadraciki. Czy ktoś wie, czym jest to spowodowane?

#2 zibi.mac

zibi.mac
  • 65 postów
  • SkądSE

Napisano 10 stycznia 2007 - 23:05

u mnie jest podobnie pytałem w Sadzie tam gdzie kupiłem i nie wiedzą jak to zrobić

#3 Hackmaniak

Hackmaniak
  • 459 postów

Napisano 10 stycznia 2007 - 23:17

u mnie jest podobnie
pytałem w Sadzie tam gdzie kupiłem i nie wiedzą jak to zrobić

Jak już ich pomęczysz to może napisz jak to zrobić. Tyle kasy zapłaciłeś to masz prawo. Albo raczej Microsoft.
Tam skąd ja mam program wsparcia raczej nie zapewniają.

#4 maciukh

maciukh
  • 38 postów
  • Skądwarszawa

Napisano 10 stycznia 2007 - 23:50

a może wystarczy zmienić fonty na CE?

#5 Hackmaniak

Hackmaniak
  • 459 postów

Napisano 11 stycznia 2007 - 00:17

a może wystarczy zmienić fonty na CE?

Tylko, że czcionek w jakich ja mam dokumenty np. Bok Antiqua, Bookman Old Style chyba nie ma w wersji CE. Są tylko te najpopularniejsze.
Przypomnę raz jeszcze, że jak pisze jest OK, tylko problem przy odczycie dokumentów już tak zapisanych.

#6 bird

bird
  • 37 postów

Napisano 11 stycznia 2007 - 01:12

Przede wszystkim czy tak jest w każdej aplikacji ( Word, Excel, PowerPoint)? Jeżeli dotyczy to Worda czy dzieje się tak przy każdym dokumencie czy w zależności od użytej czcionki? I wreszcie czy kwadraciki zastępują polskie znaki czy wogóle odpowiednik PC nie rozpoznaje czcionki?

#7 Hackmaniak

Hackmaniak
  • 459 postów

Napisano 11 stycznia 2007 - 07:20

Przede wszystkim czy tak jest w każdej aplikacji ( Word, Excel, PowerPoint)?
Jeżeli dotyczy to Worda czy dzieje się tak przy każdym dokumencie czy w zależności od użytej czcionki? I wreszcie czy kwadraciki zastępują polskie znaki czy wogóle odpowiednik PC nie rozpoznaje czcionki?

Z tego co widzę problem wstępuje tylko w Wordzie, ale to z tego względu, że w Excelu czy Power Poincie mam zazwyczaj najprostsze czcionki. Kwadraciki zastępują polskie czcionki i tak jak pisałem wysępuje to przy mniej popularnych czcionkach.

#8 rafal_k

rafal_k
  • 227 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 11 stycznia 2007 - 07:53

Z tego co widzę problem wstępuje tylko w Wordzie, ale to z tego względu, że w Excelu czy Power Poincie mam zazwyczaj najprostsze czcionki. Kwadraciki zastępują polskie czcionki i tak jak pisałem wysępuje to przy mniej popularnych czcionkach.

Sprawdź, czy nie masz zdublowanych fontów (w tym z polskimi krzaczkami i bez). Office przy instalacji instaluje swoje wersje różnych fontów i one nie zawsze mają polskie znaki. A najlepiej, żeby nie mieć problemów, zainstalować sobie na Maku te same fonty co są w Windzie. Wtedy nie będzie problemów z jakimś Arial Narrow czy Courier New Roman.

#9 bird

bird
  • 37 postów

Napisano 11 stycznia 2007 - 10:43

To problem do rozwiazania i byl opisywany na forum, nie jest to problem Office tylko kwestia czcionek systemowych. Jest tak jak opisal rafal_k. Nie masz odpowiednikow czcionek z polskimi znakami lub czcionki sa zdublowane. Najprosciej sprawdzic to w FontBook. Klikasz na daną grupę czcionek, następnie na wybraną z grupy np. regular i sprawdzasz jabłko+i. Powinieneś zobaczyć typ i opis czcionki. Czcionki zdublowane są oznaczone kropką w podstawowym widoku. Wylaczasz te zdublowane czcionki ktore nie maja polskich odpowiednikow a pozostawiasz te ktore maja.

#10 krzemien

krzemien
  • 1 038 postów
  • SkądRG21 7UQ

Napisano 11 stycznia 2007 - 10:50

Z FontBook bym jednak bardzo uważał, kiedyś narobiłem sobie niezłego galimatiasu przez ten program. Zdecydowanie lepszy do tego celu jest Linotype FontExplorer X.

#11 Grzeczny

Grzeczny
  • 223 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 11 stycznia 2007 - 15:03

proste jak... Najpierw japco+ A a potem -Tools - language - polsih

#12 orzels

orzels
  • 759 postów

Napisano 11 stycznia 2007 - 16:13

Najprostszym rozwiazaniem jest nainstalowanie czcionek z Windows. Jednak chyba nie do konca legalnym.... Aczkolwiek skutecznym.

#13 Ka

Ka

• 6 050 postów
  • SkądKraków

Napisano 11 stycznia 2007 - 16:24

Powiedzcie chlopakowi jak to zrobic :>

#14 Hackmaniak

Hackmaniak
  • 459 postów

Napisano 11 stycznia 2007 - 21:30

Powiedzcie chlopakowi jak to zrobic :>

Testowałem chyba wszystko co pisaliście i...porażka. Zmiana na polish nic nie daje, bo tu chodzi o słownik. Wgranie Windowsowych czcionek też nie, bo później mam wszystko zdublowane i kilka razy, a i tak nie działa, więc wywaliłem. Nie ma nigdzie ustawienia na CE przy tych dziwnych czcionkach.
Może zmienie pytanie. Nie pytam narazie jak to zrobić, tylko czy ktoś uzyskał odpowiedni efekt. Napiszcie coś na Windowsie w Book Antiqua albo Book Old Style i odczytajcie na Mac' u. Wtedy będe wiedział, czy ja jestem za tępy, czy M$ coś znów zwalił.
P. S. Jedyne co mnie pociesza to, że mój Office jest pozyskany alternatywnie. Jak bym zapłacić miał 700 zł najmniej za to i by nie działało to bym wysadził M$ w powietrze. Już NeoOffice jest lepszy, bo wstawia tam najprostsze czcionki, ale kwadracików nie zostawia.

#15 Śfieży

Śfieży
  • 920 postów

Napisano 14 stycznia 2007 - 00:14

U mnie działa jak najbardziej OK! Zarówno Times New Roman, Book Antiqua jak również Bookman Old Style. Dokumenty identycznie zachowują się w Office 2004 na Macu i Office 2003 na Windowsach. Trzeba chwilkę podłubać na początku ale potem już spox.

#16 Hackmaniak

Hackmaniak
  • 459 postów

Napisano 14 stycznia 2007 - 00:20

U mnie działa jak najbardziej OK! Zarówno Times New Roman, Book Antiqua jak również Bookman Old Style. Dokumenty identycznie zachowują się w Office 2004 na Macu i Office 2003 na Windowsach. Trzeba chwilkę podłubać na początku ale potem już spox.

Jeżeli posiadłeś już tą tajemną wiedzę jak to zrobić to może podziel się ze mną, bo ja po przeszukaniu sieci oraz forum nigdzie nie znalazłem w 100% działającego rozwiązania. Może jakiś FAQ? Z tego co widzę nie jestem jedyny i często są posty na ten temat.

#17 George Stark

George Stark
  • 242 postów

Napisano 17 stycznia 2007 - 16:10

Witam, tez czekam na poradę Śfieżego jak to wszytko ustawił. U mnie też są problemy z polskimi znakami w foncie Book Antiqua w MSWorld 2004

#18 Andrzej

Andrzej
  • 1 975 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 17 stycznia 2007 - 16:39

U mnie ostatnio trochę głupieje, ale dziwnie: otwieram plik, są kwadraciki, czcionka Times New Roman. Zmieniam po całości na Times, polskie znaczki się pojawiają. Zmieniam z powrotem na Times New Roman i jest już OK. Natomiast podczas pisania po pierwszej polskiej literze krój zmienia się z Times New Roman na pochyły KaufmannEU i tak już idzie dalej. Zamiana j.w. znowu pomaga. Ciekawostka?

#19 jedru

jedru
  • 61 postów

Napisano 30 lipca 2007 - 16:17

Czy ktos moze wie czy "żywcem" skopiowane czcionki z windowsa i wrzucone do katalogu z fontami na macu - beda dzialaly?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych