Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

MacBook pro 13" - Jeden port USB bez zasilania.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
20 odpowiedzi w tym temacie

#1 grzesiek 123

grzesiek 123
  • 14 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 16 maja 2010 - 15:14

Witam, szukałem tematu odpowiadającego na mój problem, ale nie znalazłem takowego, więc postanowiłem opisać o co chodzi i poprosić o poradę. Kupiłem niedawno Macbooka pro 13" alu, w którym chyba coś niedobrego dzieje się z jednym z portów USB. Chodzi o to, że ten bliżej ekranu jakby stracił możliwość obsługiwania urządzeń wymagających większego prądu (dysków zewnętrznych, karty muzycznej itd). Dysk po podłączeniu nie uruchamia się, nie pokazuje na pulpicie ani w profilu systemowym. Wcześniej obydwa porty działały tak samo, obsługiwały wymienione wcześniej urządzenia bez problemu. Teraz widzi je tylko ten port dalszy od ekranu. Jeśli chodzi o pamięci flash, czytniki kart itd. to obydwa porty działają poprawnie i urządzenia montują się i działają bez problemu. Podejrzewam, że coś stało się z rozdzielaniem prądu na porty USB, bądź wystąpiła jakaś mechaniczna usterka tego wadliwego portu. Jeśli ktoś z Was spotkał się już wcześniej z takim problemem i wie jakie jest wyjście z tej sytuacji (naprawa software'u bądź wizyta w serwisie) to poproszę o odpowiedź. Dziękuję i pozdrawiam :-)

#2 ciki12

ciki12
  • 572 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 16 maja 2010 - 16:09

Witam wina musi być nie koniecznie w porcie usb tylko w sterownikach do tego portu które go obsługują spróbuj postawić system na nowo i zobaczyć czy nadal usterka występuje jeśli tak to do głowy przychodzi mi tylko serwis

#3 grzesiek 123

grzesiek 123
  • 14 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 16 maja 2010 - 16:49

Ciki12, dzięki za radę, jest jakaś opcja reinstalacji systemu z płyty bez kasowania plików które mam w tym momencie na komputerze? (pytam, bo sporo tego mam).

#4 alancream

alancream
  • 24 postów

Napisano 16 maja 2010 - 16:56

mam ten sam problem, zrobilem reinstalacje systemu, niestety problem nie zniknal a port usb wogole mi niedziala (z glupiej ciekawosci podlaczylem tam kiedys przejsciowke usb-firewire i padlo((((

#5 Ruczaj

Ruczaj
  • 3 528 postów
  • SkądPoznan

Napisano 16 maja 2010 - 19:51

Stary problem Macbookow (np niektóre karty audio dlatego nie działają z Macbookami) - reinstalacja nic nie da, to wina sprzętu. Wyłącz wifi i bluetootha, jeśli używasz kamerę to też ją wyłącz. Apple oszczędziło na kosztach i porty usb podają też zasilanie do tych urządzeń, w związku z tym jeśli działają te dodatki to na gniazdach usb Macbooka nie ma nominalnego 0.5 V. Jeśli nie pomaga to zmień port. Wiele jest o tym na forach, pierwzy lepszy wątek z brzegu:
The MacBook. All USB Ports Are Not Equal | Gadget Lab | Wired.com

#6 ciki12

ciki12
  • 572 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 16 maja 2010 - 20:11

Ruczaj to co piszesz to biorąc na jakąś logikę to bez sens ale rzeczywiście trochę pogrzebałem po googlach i ten problem rzeczywiście pojawia się u szerszej "publiczności" ale dziwi mnie to bo gdy mac pracuje na baterii to jestem w stanie zrozumieć takie zachowanie komputera czysta oszczędność energii ale gdy mac jest na zasilaniu to już tak nie za bardzo mi to wygląda ale to chyba też zależy od modelu mój mac (czytaj stopka) midi 2009 nie ma takiego problemu właczony AirPort BT do tego dwa dyski zewnętrzne na usb 320gb i 500gb i mac daje radę i to na baterii a z czystej ciekawości sprawdziłem jak to wygląda i czy to każdy model ma tą wadę więc ja bym bardziej winny doszukiwał sie w sterownikach niż w samych komponentach sprzętowych

#7 Ruczaj

Ruczaj
  • 3 528 postów
  • SkądPoznan

Napisano 17 maja 2010 - 14:43

Powtarzam jeszcze raz: w wielu Macbookach to jest i nie doszukuj sie w sterownikach, skoro nie jest tajemnica ze to jest wina architektury wewnetrzenj Maka. To co napisalem nie podlega zadnym polemikom ;) Niestety... Nie ma znaczenia czy bateria czy zasilanie, skoro niezaleznie od tego taki jest rozdzial zasilania na plycie Maka. Moj Macbook Pro tez tego nie ma, sprawdzilem. Ale wiele osob nie ma tego szczescia.
Poczytaj sobie wiecej w necie na ten temat:
Audio users lament underpowered left-side USB ports on MacBooks - Boing Boing Gadgets
Low-Power USB Ports Haunt My MacBook Pro – Stephen Foskett, Pack Rat
I wiele innych....

#8 grzesiek 123

grzesiek 123
  • 14 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 17 maja 2010 - 16:19

Dzięki za odpowiedzi, Ruczaj dzięki za linki, niestety nie znalazłem tam w postach odpowiedzi na pytanie "jak to naprawić ?". Jutro ide do szczecińskiego serwisu Macsimum, może tam mi coś doradzą. Dam znać jak się czegoś ciekawego dowiem. Pozdrówki.

#9 grzesiek 123

grzesiek 123
  • 14 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 18 maja 2010 - 15:26

Byłem w Macsimum, ale niestety okazało się, że żeby ten problem rozwiązać musieliby wysłać kompa do serwisu applowskiego a ja przez te pare dni komputeru potrzebuję. Na jakims forum przeczytałem, że pomaga odłączenie baterii na pół godziny, ale jak ja mam kurcze odłączyć baterię w macbooku unibody? hehe

#10 ciki12

ciki12
  • 572 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 18 maja 2010 - 18:30

Powtarzam jeszcze raz: w wielu Macbookach to jest i nie doszukuj sie w sterownikach, skoro nie jest tajemnica ze to jest wina architektury wewnetrzenj Maka. To co napisalem nie podlega zadnym polemikom ;) Niestety... Nie ma znaczenia czy bateria czy zasilanie, skoro niezaleznie od tego taki jest rozdzial zasilania na plycie Maka. Moj Macbook Pro tez tego nie ma, sprawdzilem. Ale wiele osob nie ma tego szczescia.
Poczytaj sobie wiecej w necie na ten temat:
Audio users lament underpowered left-side USB ports on MacBooks - Boing Boing Gadgets
Low-Power USB Ports Haunt My MacBook Pro – Stephen Foskett, Pack Rat
I wiele innych....

Nie nom rozumiem to co piszesz bardzo dobrze ale dla mnie to dziwne bo wychodzi że na moim maku nie zaoszczędzili na Twoim również a Grzesiek 123 nom niestety miał pecha i już zaoszczędzili ja na miejscu Grześka 123 bym się nie bawił tylko od razu reklamował sprzęt i tyle bo to jest nie halo niestety i to bardzo nie halo

#11 grzesiek 123

grzesiek 123
  • 14 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 18 maja 2010 - 23:27

Mam jeszcze gwarancję przez rok więc spoko, jak tylko będę miał pare dni na obejście się bez kompa to wysyłam do serwisu, ciekawe co powiedzą. Przeszukałem chyba wszystkie możliwe fora i nie znalazłem odpowiedzi konkretnej jak to naprawić, jedynie wpisy ludzi którzy mają z tym problem.

#12 ciki12

ciki12
  • 572 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 19 maja 2010 - 19:19

Nie wiem jak inne serwisy ale warszawa przyjęła bez żadnego ale bo udałem się do kolegi który kupował maka w tym samym okresie co ja w tym samym sklepie co ja i u niego już ten problem występuje o dziwo ale nom wiadomo to jedna wielka loteria tak samo jak z imac i plamami na matrycy mój znajomy nie patrząc na nic spakował maka i pojechał do serwisu i reklamował pan przyjął sprzęt i teraz czekamy co zrobi serwis jestem tego cholernie ciekaw co powiedzą

#13 janiii

janiii
  • 240 postów
  • SkądCork

Napisano 19 maja 2010 - 19:36

ciki12 mam prośbę. Czy mógłbyś w swoich postach używać jednak znaków przestankowych? No wiesz, kropka, przecinek i takie tam. Niby mała rzecz, ale posty czyta się wtedy o wiele łatwiej.

#14 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 19 maja 2010 - 20:18

Prawda, ja się muszę co chwile zatrzymywać i cofać żeby to zrozumieć.

#15 ciki12

ciki12
  • 572 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 20 maja 2010 - 20:08

Ok. Postaram się nad tym popracować:)

#16 Pluto27887

Pluto27887
  • 263 postów

Napisano 26 stycznia 2013 - 07:16

Witam Trochę odgrzeje temat. Mam problem ze złączem usb w MacBook pro 2011 już po gwarancji a jeden port usb czasami nie działa, a jak działa to wolno. Czy ktoś już to próbował naprawić ? Co trzeba wymienić lub naprawić i jaki koszt tego by był

#17 arvika

arvika
  • 1 501 postów

Napisano 26 stycznia 2013 - 10:14

Do sprawdzenia w pierwszej kolejności porty Usb, jeśli będą ok to układ zasilania portów, na końcu sam chipset do sprawdzenia.

#18 Pluto27887

Pluto27887
  • 263 postów

Napisano 26 stycznia 2013 - 12:40

Dziś odkryłem że jak przegrywam plik z pendriva to wkładając go i od razu naciskając do dołu to działa poprawnie z pełną prędkością. Możliwe jest uszkodzenie mechaniczne ? i czy jest możliwość wymiany samego portu USB ?

#19 arvika

arvika
  • 1 501 postów

Napisano 27 stycznia 2013 - 01:20

Tak, wygląda to na usterkę mechaniczną. Ocywiście można wymienić samo gniazdo USB.

#20 Pluto27887

Pluto27887
  • 263 postów

Napisano 27 stycznia 2013 - 15:40

A jaki to może być koszt takiej naprawy?

#21 lor3ddr8d

lor3ddr8d
  • 23 postów

Napisano 08 lipca 2014 - 07:37

Ja mam podobny problem w nowym MBP 15, podłączam wzmacniacz słuchawkowy pod USB - Audiotrack Prodigy Cube i za cholerę nie chce się włączyć. Na tym samy porcie działa dysk zewnętrzny i pendrive. Podejrzewam, że problem leży w zasilaniu tego portu USB i teraz nie wiem co z tym fantem zrobić ?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych