Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Adres wi-fi IP przypisany do routera, iphone znajduje sieć i telefon niby się łączy

• Please log in to reply
10 replies to this topic

#1 amd76

amd76
  • 9 posts

Posted 14 May 2010 - 13:33

Witam, serdecznie. IP posiadam od niedawna, bardzo mi się podoba tylko mam pewien kłopot. Otóż przy próbie podłączenia się do mojej domowej sieci bezprzewodowej występuje problem, przypisałem adres wi-fi IP do routera, iphone znajduje sieć i telefon niby się łączy, widać ikonkę sieci ale przy próbie wejścia do internetu przez Safari wyskakuje mi komunikat " Nie można otworzyć strony. Safari nie może otworzyć strony, gdyż serwer przestał odpowiadać". Dodam, że mój laptop jak i poprzedni telefon HTC hero oraz firmowka nokia e51 łączą się bezproblemowo. Router który posiadam to Pentagram Cerberus Wi-Fi Lite. Kiedyś ten problem opisywał goly94 ale nie zostało opisane rozwiązanie.
[url]http://myapple.pl/iphone-pytania-i-problemy/119667-3_1_2-3g-problem-wifi-safari-nie-moze-otworzyc-strony-gdyz-serwer-przestal__.html?pagenumber=[/url]
Tak jak napisałem powyżej jestem zielony jeżeli chodzi o iphona i czekam na jakieś porady.

#2 grzegorzsobotka

grzegorzsobotka
  • 116 posts

Posted 14 May 2010 - 13:55

Rozumiem ze adres ip wpisujesz z palca? Wpisujesz tez dnsy?

#3 amd76

amd76
  • 9 posts

Posted 14 May 2010 - 14:12

ogolne >> urzadzenie >> Adres wi-fi. DNSy przypisywane są automatycznie

#4 grzegorzsobotka

grzegorzsobotka
  • 116 posts

Posted 14 May 2010 - 14:57

ale jak masz wpisany adres wi-fi i dnsy w iphone?

#5 amd76

amd76
  • 9 posts

Posted 14 May 2010 - 17:02

DHCP Adres IP 169.254.233.210 Maska Podsieci 255.255.0.0 Router (pusto) DNS (pusto) Domeny przeszukiwane: (pusto) ID klienta: (pusto) Filtrowanie mam wylaczone, ip na sztywno tzn wpisac recznie ip, maske podsieci, router i dns? A wlasnie zastanawia mnie tez dlaczego iphone pokazuje jakies ip 169.xxx.xxx.xxx i maske podsieci 255.255.0.0 chociaz w konfiguracji Cerberusa jest 255.255.255.0? Wiem że zadaję noobskie pytania ale bądź co bądź jestem noobem i jakbyś mógł napisać skąd mam wziąć te dane to byłbym wdzięczny?

#6 grzegorzsobotka

grzegorzsobotka
  • 116 posts

Posted 14 May 2010 - 18:13

iphone nie pobiera adresu ip z dhcp możesz spróbować wpisać je na sztywno. spisz je z numerków kompa lub innego urządzania w sieci. tylko numer ip zmień. to jedno z rozwiązań.

#7 amd76

amd76
  • 9 posts

Posted 14 May 2010 - 19:37

podłączyłem na statycznym, działa ale strasznie wolno :(

---------- Wpis dodano o 20:15 ---------- Poprzedni wpis dodano o 19:48 ----------

poczte pobrał ale ipla i google earth nie działa

---------- Wpis dodano o 20:37 ---------- Poprzedni wpis dodano o 20:15 ----------

Działa szybko działa działa wielkie dzięki WIELKIE

#8 ehu

ehu
  • 55 posts
  • SkądGlasgow

Posted 15 May 2010 - 02:42

Napisz rozwiązanie :)

#9 amd76

amd76
  • 9 posts

Posted 15 May 2010 - 06:12

w zasadzie przedmówca już to napisał. IPhone nie pobierał adresu ip z dhcp. Wpisałem na statycznym dostępne różne od pozostałych urządzeń ip, maske podsieci, ip routera, oraz DNS (dane z kompa podłączonego do sieci) bajka :) zastanawia mnie tylko dopisek przedmówcy "to jedno z rozwiązań" ??? ... ??? :)

#10 grzegorzsobotka

grzegorzsobotka
  • 116 posts

Posted 15 May 2010 - 18:59

powinniśmy ustalić dlaczego iphone nie pobiera adresu z dhcp z sieci skoro inne urządzenia pobierają (najpierw trzeba jednak ustalić czy inne urządzenia faktycznie pobierają adres ip z sieci wifi). Zaproponowałem to rozwiązanie bo jest najprostsze i w przypadku ewentualnych awarii dhcp i tak będziesz miał nadal internet. Czy nadal jakaś aplikacja nie działa?

#11 amd76

amd76
  • 9 posts

Posted 16 May 2010 - 16:40

Nie mam ich dużo ale jak na razie wszystko działa. Chciałbym wyjaśnić dlaczego Iphone nie pobiera adresu ip z dhcp tylko nie wiem za bardzo jak się za to zabrać. Dodam że jak jestem w pracy iphone łączy się z inną siecią automatycznie po wpisaniu hasła bez żadnych problemów. Może to jest kwestia routera lub jego konfiguracji.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users