Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Mac OS X nie pamięta zapamiętanej preferowanej sieci i resetuję datę

• Please log in to reply
7 replies to this topic

#1 bbmmog

bbmmog
  • 3 posts

Posted 14 May 2010 - 10:25

Witam szanowne grono! Jestem nowym użytkownikiem forum i od niedawna użytkownikiem komputerów Apple (mac book'a od pół roku i iMaca od ponad tygodnia). Mam problem z moim nowym iMac'em. Dzisiaj, po dwóch dniach przerwy włączam iMaca z najnowszą wersją systemu Snow Leopard i ku mojemu zaskoczeniu... została zresetowana data (1 sty 2008) oraz wyskoczyło okienko "Nie ma żadnej z Twoich preferowanych sieci", chociaż wcześniej miałem taką wybraną, zapamiętaną i przez przez tydzień czasu wszystko było w należytym pożądku. Ponownie wybrałem sieć, podałem prawidłowe hasło, zaznaczyłem "Zapamiętaj tę sieć" i połączył się z tą siecię, wszystko jest OK, ale kiedy restartuję komputer znów wyskakuje okienko preferowanej sieci, ponownie muszę wybrać sieć i pyta się o hasło, chociaż poprzednio poleciłem zapamiętać ją... Dodam, że z siecią jest wszystko OK, na innym komputerze Apple wszystko jest OK. Czym może być spowodowany ten problem? Z góry dziękuję za wszelką pomoc!

#2 chris.zurada

chris.zurada
  • 3977 posts
  • SkądTychy, Poland

Posted 14 May 2010 - 11:15

Nie pociesze Cie - u mnie na uczelni mb tez gubi haslo i czesto nie chce sie polaczyc. Nie mam pojecia dlaczego. W domu na jednym routerze mam haslo (livebox) a na linksysie nie mam hasla. I czesto jest tak ze gubi haslo do neostrady. A u mojej laski na routerze d-link zawsze pamieta. Ja bym to olal, w sumie maczka raczej sie usypia niz wylacza ;)

#3 tuniu

tuniu
  • 139 posts
  • SkądLondon, UK

Posted 14 May 2010 - 11:29

Zmien baterie na plycie glownej

#4 grzes_l

grzes_l
  • 3397 posts
  • SkądGdynia

Posted 14 May 2010 - 12:05

Dwie rzeczy: 1. System Preferences/Network/Airport Czy masz swoja siec w preferred networks? Jesli nie to dodaj. Zahacz tez odpowiednie checkboksy (Remember networks this computer has joined). 2. W keychain access (Pęk kluczy) czy hasło do sieci jest poprawne? Czy nie masz przypadkiem paru zapisow w tym kilku blednych? Wykasuj wszystkie i przy nastepnym polaczeniu z siecia nie pomyl sie. Bateria w plycie glownej tak jak pisze tuniu, moze powodowac, ze data Ci wraca na te sprzed modyfikacjami - i wtedy system nie bierze pod uwage Twoich zapisow.

#5 virgin71

virgin71

• 12562 posts
  • SkądWrocław

Posted 14 May 2010 - 14:58

wykasuj pęk kluczy jeśli chodzi o hasła, i wymień baterię, lub zresetuj pram dla godziny

#6 bbmmog

bbmmog
  • 3 posts

Posted 14 May 2010 - 15:23

Tak jak pisałem, komputer mam ponad tydzień, jest to nowy iMac, a więc nie wierzę, by była to kwestia baterii. Chyba już wiem co spowodowało tą sytuację. Mac OS X synchronizuje sobie czas online, a w przypadku braku połączenia coś mu się "zwaliło"... Kwestia preferencji sieci i niepamiętania ustawień... Wspomniałem w opisie problemu, że zaznaczyłem opcję "Zapamiętaj tę sieć", wcześniej przez cały tydzień pracy nie gubił ustawień mojej sieci. Problem pojawił się dzisiaj. I co ciekawsze... chyba z 3 razy restartowałem komputer, za każdym razem musiałem od nowa wybierać sieć i podawać hasło, bo mimo, że wybrałem by ją pamiętał, to nie pamiętał. Dopiero za chwartym razem, po jakimś czasie, przy kojenym restarcie wpisałem mu hasło bez podglądu hasła (maskowane gwiazdkami), zresetowałem i poszło... I pamięta wciąż... Jakoś nie chce mi się wierzyć, że podgląd wpisywanego hasła mógł mieć na to jakiś wpływ...

#7 grzes_l

grzes_l
  • 3397 posts
  • SkądGdynia

Posted 14 May 2010 - 15:59

Napisalem Ci gdzie masz sprawdzic i siec i haslo.

#8 ftpd

ftpd

Nie.

• 24538 posts

Posted 14 May 2010 - 16:02

Jak dla mnie to 'standardowy problem z keychainem', o którym pisał Virgin i który był na forum milion razy.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users