Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Dostęp do AFP przez internet - Time Capsule

• Please log in to reply
12 replies to this topic

#1 Tehanu

Tehanu
  • 44 posts

Posted 14 May 2010 - 09:56

Witam. Chciałbym mieć dostęp do zawartości mojej Time Capsule przez internet. Z tego co się orientuje to jedynym sposobem jest applowski protokół AFP oraz SMB. Po przekierowaniu odpowiednich portow na routerze oraz znajac adres IP mojej sieci co powinienem jeszcze zrobic, zeby moc polaczyc sie przez internet z dyskiem Time Capsule ? Tehanu

#2 macieks72

macieks72

• 9873 posts

Posted 14 May 2010 - 10:11

Mobile Me chyba też do tego służy.

#3 Tehanu

Tehanu
  • 44 posts

Posted 14 May 2010 - 10:52

Abonament do Mobile Me słono kosztuje, a przecież nie potrzebuje pośrednika żeby łączyć się z moim stałym IP, nieprawdaż? Doczytałem właśnie, że Time Capsule obsługuje również protokół SMB. Więc może w ten sposób? Jakieś pomysły?

#4 rczarnec

rczarnec
  • 45 posts
  • SkądWarszawa

Posted 14 May 2010 - 10:58

Po angielsku:

How-To: Access Your Time Capsule Over the Internet

#5 Tehanu

Tehanu
  • 44 posts

Posted 14 May 2010 - 11:49

Po angielsku:

How-To: Access Your Time Capsule Over the Internet

Rzeczywiście opisana metoda działa, a konkretnie połącznie MAC<--AFP-->Time Capsule ze składnią: afp://YOUR EXTERNAL IP ADDRESS"
Nijak jednak nie potrafie zmusić do połączenia w podobny sposób windowsa. IE ani inne przeglądarki nie obslugują AFP, a z samba nie potrafie sie polaczyc :(
Jakiś pomysł?

#6 Redviking

Redviking
  • 583 posts

Posted 14 May 2010 - 11:53

Abonament do Mobile Me słono kosztuje, a przecież nie potrzebuje pośrednika żeby łączyć się z moim stałym IP, nieprawdaż?
Doczytałem właśnie, że Time Capsule obsługuje również protokół SMB. Więc może w ten sposób? Jakieś pomysły?

Troche kosztuje ale cena w "drugim obiegu" typu allegro zbliza sie do 200PLN, wiec jesli sie ma iPhone i maca to wtedy juz warto.

#7 macieks72

macieks72

• 9873 posts

Posted 14 May 2010 - 12:23

... a przecież nie potrzebuje pośrednika żeby łączyć się z moim stałym IP, nieprawdaż?

Tego nie wiem, w pierwszym poście piszesz tylko że chcesz mieć dostęp do TC i piszesz co próbujesz zrobić aby się tam dostać, z tego NIE wynika jasno że tak nie nie inaczej, dlatego zaproponowałem Mobile Me, którego mogłeś nie znać. To było takie małe sprostowane. Natomiast dopiero teraz wiadomo że chcesz bezpośrednio mieć dostęp do TC. Pozdrawiam.

#8 ftpd

ftpd

Nie.

• 24600 posts

Posted 14 May 2010 - 15:56

Tu masz informacje, jak nauczyć windowsa AFP:
Connect windows to MAC through AFP - The macosxhints Forums

Swoją drogą, pierwsz link w Google po wpisaniu 'windows afp'. Tak trudno było samemu poszukać?

#9 Tehanu

Tehanu
  • 44 posts

Posted 17 May 2010 - 03:35

Tu masz informacje, jak nauczyć windowsa AFP:
Connect windows to MAC through AFP - The macosxhints Forums

Swoją drogą, pierwsz link w Google po wpisaniu 'windows afp'. Tak trudno było samemu poszukać?

Po pierwsze rady w Twoim linku odnasza sie do programu z 2001 (!) roku i ta metoda obecnie jest bezuzyteczna.

Denerwuja mnie zlosliwe uwagi typu "to bylo latwo znalezc" jakbys sam wszystkie rozumy pozjadal. Najbardziej zlozone zapytania wyszukiwarka zwracaja czasami po kilkaset tysiecy odpowiedzi i z mniej typowymi problemami wcale nie zawsze tak latwo w tym cokolwiek odnalezc, a czasami pewne oczywiste zapytania dla wyszukiwarki po prostu nie przychodza do glowy. Gdyby Cie to interesowalo to zanim zwrocilem sie z tym na forum to grzebalem w internecie ponad 5 godzin na raty bez sukcesow.

W koncu znalazlem sposob, a wpadlem na niego sam, poniewaz na zagranicznych forach jest jedynie info jak polaczyc sie z systemow Mac os, a na to akurat latwo wpasc.

Gdyby ktos kiedys szukal oto sposob polaczenia sie z internetu z nasza Time Capsule:

Z poziomu MAC OS :
1. W ustawieniach Time Capsule wybieramy: Wlacz udostepnianie plikow--> uzywajac kont.
2. Konfigurujemy konto uzytkownika TC
3. Jesli mamy router to przekierowujemy port 548 dla protokolu afp lub 445 dla smb na wew. numer IP naszej TC
4. Na komputerze, na ktorym chcemy miec dostep do naszego dysku sieciowego (musi byc on poza nasza siecia wewnetrzna) uruchamiamy Safari
5. Wpisujemy albo afp://IP-NASZEJ-SIECI/ lub smb://IP-NASZEJ-SIECI/
wyskoczy okienko logowania podajemy dane zalozonego wczesniej konta na TC. -Zamiast IP-NASZEJ-SIECI mozna podac adres np. z DynDNS.com.

Z poziomu Windows 7 (starszych systemow nie testowalem ale pewnie podobnie)
pkt.1-2 tak samo jak wyzej
3. W polu grupa robocza (udostepnianie windows podajemy nasza grupe robocza lub standardowa: WORKGROUP)
4. Jesli mamy router to przekierowujemy port 445 dla protokolu smb na wew. numer IP naszej TC.
5. Moj Komputer, Prawy przycisk myszy -->Dodaj lokalizacje sieciowa--> niestandardowa lokalizacja sieciowa
6. wpisujemy:
\\IP-NASZEJ-SIECI\NAZWA-UZYTKOWNIKA-TC\
I jesli jest polaczenie z TC kreator poprosi o podanie Loginu i hasla, nazwy roboczej i od tej pory dostep do TC bedzie w folderze Moj Komputer.

Pozostalym forumowicza dziekuje za pomoc
Tehanu :cool:

#10 ftpd

ftpd

Nie.

• 24600 posts

Posted 17 May 2010 - 04:41

To, co zrobiłeś, to jest samba, nie AFP, czyli sam sobie przeczysz. No i ortografii, ortografii brakuje.

#11 Tehanu

Tehanu
  • 44 posts

Posted 17 May 2010 - 11:47

To, co zrobiłeś, to jest samba, nie AFP, czyli sam sobie przeczysz.
No i ortografii, ortografii brakuje.

Naprawde jestes upierdliwy, wiesz ?
Na dodatek widze, ze Cie to bawi... coz jak to mowia: rozni ludzie rozne problemy.
W pierwszym poscie napisalem, ze chce miec zdalny dostep do TC,
a nie ze musi to byc koniecznie AFP. Nie widze tu ZAPRZECZENIA samemu sobie.

#12 ftpd

ftpd

Nie.

• 24600 posts

Posted 17 May 2010 - 23:41

W temacie wątku stoi 'AFP' jak byk. I nie jestem 'upierdilwy', tylko 'konkretny'. I nie 'bawi' mnie to, tylko jestem - przypomnę - konkretny. Nie moja wina, że w temacie wątku piszesz jedno, w poście drugie. To takie mało konk... zgadnij sam.

#13 gall

gall
  • 98 posts
  • SkądWrocław

Posted 18 May 2010 - 00:33

Słówko VPN pewnie się przyda.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users