Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

SIM-lock - nieznana sieć - Custom Firmware 3.1.3

• Please log in to reply
10 replies to this topic

#1 24szczecin

24szczecin
  • 309 posts

Posted 12 May 2010 - 22:40

witam,

mam iphone'a 3G i zaczęło się od tego, że był on nieaktywny, więc aktywację zrobiłem na 3.1.3 podczas aktywacji okazało się, że ma on sim-lock na jakaś zagraniczną sieć, ponieważ nie chcę czytać żadnej polskiej karty (próbowałem era, orange i nawet plus) by dokończyć tą aktywacje gdy prosi o karte. Wsadzam, ale piszę w itunes, że jest nieobsługiwana.

Żeby to ominąć ściągnąłem pliki custom restore 3.1.3 akctivate i not activate (na razie próbowałem wgrać te drugie), przed wgranie połączyłem je w programie hjSplit

następnie podłączam iphone'a pod kabel usb (pokazuje się kabel i płyta z itunes), następnie itunes włącza się sam i pokazuje, że iphone jest w trybie awaryjnym, klikam na OK w okienku. Następnie przyciskam SHIFT + przywróc wybieram custom restore i zaczyna przywracać iphona (na ekranie cały czas jest kabel i płyta itunes NIC SIĘ NIE ZMIANIA), a po około 3 minutach wyskakuje komunikat "nie można przywrócić ustawień fabrycznych iphone'a wystąpił nieznany błąd (1604)"

proszę o pomoc co robię źle bądź jak mam to zacząć by chociaż używać iphona jako ipoda, później będę się martwił o sim-lock.

[NICKMOD]majkool[/NICKMOD]
[MOD]Nazwa tematu poprawiona. ;)
Używaj czasem prefixu dla wybranego modelu i wersji oprogramowania [?G - ?.?.?].
ZASADY TWORZENIA TEMATÓW - REGULAMIN[/MOD]

#2 Homer

Homer
  • 9977 posts
  • SkądGdańsk

Posted 12 May 2010 - 23:16

Odłącz telefon od kabla, wyłącz, następnie podłącz do kompa jednocześnie naciskajac i trzymając przycisk Home około 10 sekund, wlacz iTunes i dopiero zrób custom restore. Sim-locka zdejmiesz najprawdopodobniej dopiero jak OS 4 wyjdzie z fazy beta. PS. Wgrywaj oczywiście CF aktywowany jak chcesz mieć chociaż iPod Touch :P

#3 24szczecin

24szczecin
  • 309 posts

Posted 12 May 2010 - 23:29

DZIĘKI BARDZO, a więc dziś całą nockę walczę, jak będę miał jakieś problemy to będę pisał ;-)

#4 24szczecin

24szczecin
  • 309 posts

Posted 13 May 2010 - 10:52

dalej jest błąd 1604, więc ściągnąłem Pwnagetool by to ominąć, ale niestety nie dalej to samo ;|

co ściągnąć by ominąć błąd?

---------- Wpis dodano o 10:52 ---------- Poprzedni wpis dodano o 09:44 ----------

OK, WŁAŚNIE UDAŁO MI SIĘ AKTYWOWAĆ 3G 16GB SWOJEGO BEZ KARTY NA 3.1.3

oto jak to zrobić:

1. wpisz w google " CUSTOM 3.1.3 " w pierwszym linku jaki wyskoczy Ci w google, znajdziesz 3 linki, które masz ściągnąć do 3G ACTIVATE,

ściągnij wszystkie 3 na dysk.

2. Następnie ściągnij program HJSPLIT (połączy Ci on 3 te pliki w całość), po ściągnięciu go rozpakuj,

(UWAGA: HJSPLIT rozpakuj tam gdzie masz pliki CUSTOM 3.1.3), następnie włącz go.

po włączeniu programu pokaże Ci się okno po angielsku, naciśnij JOIN następnie Input file znajdź w folderze plik CUSTOM 3.1.3 ACTIVATE, który wcześniej ściągnąłeś, następnie naciśnij START i jak się skończy praca to wyskoczy Ci okienko, naciśnij ok i wyjdź z programu,

3. ściągnij później program iReb , następnie go wypakuj i włącz, wybierz iPhone 3G i wprowadź go w tryb DFU, później włącz itunes i pokaże Ci się okienko, że iPhone działa w trybie awaryjnym itd. naciśnij OK w tym okienko, następnie przytrzymaj na klawiaturze klawisz SHIFT i naciśnij przywróć, znajdź ten plik CUSTOME 3.1.3 ACTIVATE, który spakowałeś w jednej i naciśnij OK, a reszta już itunes zrobi sam,

iReb ściągnij po to by nie wyskakiwały się błędy typu 1604 tak jak mi, ponieważ są one bardzo częste z tego co czytałem.

to dla osób, które będą miały teraz z tym problem ;-)

teraz mam problem z sim-lockiem i z nim próbuje powalczyć, ponieważ podobno można cofnąć bb jeśli nawet jest teraz ten nowszy w starszych modelach, a mój z 2008, więc może się da?

#5 Homer

Homer
  • 9977 posts
  • SkądGdańsk

Posted 13 May 2010 - 11:02

No tak :P nie doczytalem, ze masz 3G a nie 3GS, do 3G iREB jest niezbędny. O możliwości ominiecia simlocka dowiesz się w programie f0recast. Jeżeli masz bootloader 5.08 to masz farta :)

#6 24szczecin

24szczecin
  • 309 posts

Posted 13 May 2010 - 11:07

baseband 05.12.01
bootloader 5.9

niestety nie załapałem się :(

---------- Wpis dodano o 11:07 ---------- Poprzedni wpis dodano o 11:07 ----------

a jeszcze jedno pytanko, wsadzam kartę ERA i wyskakuje mi BRAK SIECI, a nie powinno wyskakiwać, że zła karta czy coś w ten deseń ?

#7 qubuch

qubuch
  • 989 posts
  • SkądWarszawa

Posted 13 May 2010 - 12:22

to z jakiej sieci macierzystej masz iP?

#8 24szczecin

24szczecin
  • 309 posts

Posted 13 May 2010 - 12:27

problem jest w tym, że nie wiem, miał być w erze (tak zapewniał sprzedający) lecz przy aktualizacji okazało się, że ani era ani orange ani nawet plus nie jest obsługiwany by dokończyć aktualizację, a niestety takowej potrzebował. dlatego musiałem przeprowadzić custom 3.1.3 a niestety nie da się tego sprawdzić, więc trzeba czekać no nowy os, tak?

#9 Homer

Homer
  • 9977 posts
  • SkądGdańsk

Posted 13 May 2010 - 12:59

Ja bym na Twoim miejscu domagał sie zwrotu pieniędzy skoro miał być z Ery a jest niewiadomo skąd, wydymali Cie po prostu. Szkoda tylko, że zrobiłeś oficjalny update przez iTunes teraz to już lipa. Nie masz wyjścia, musisz czekać aż opublikują jakieś obejście na BB 5.12.

#10 24szczecin

24szczecin
  • 309 posts

Posted 13 May 2010 - 13:01

kupiłem tego iphona za 200zł, więc nie jest źle ;-) wymieniłem jedynie obudowę bo poprzednia była zużyta i gniazdo ładowania bo nie łączyło.

#11 majkool

majkool
  • 4385 posts
  • SkądPolice

Posted 13 May 2010 - 18:47

iPhone za pewne jest z jakieś zagranicznej sieci, więc musisz czekać aż wyjdzie 4.0 i jakieś narzędzie do odblokowania choć w to wątpię, że wyjdzie. Aha, za 200 zł to naprawdę niezła okazja.

2 user(s) are reading this topic

0 members, 2 guests, 0 anonymous users