Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Problem z internetem...

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
69 odpowiedzi w tym temacie

#51 Daniel

Daniel
  • 925 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 16 stycznia 2007 - 23:08

Mozesz screana zrobic??

Proszę:

http://img150.images...picture1ah2.png

Idę spać, dobranoc;)

#52 Shime

Shime
  • 668 postów
  • SkądAngli :(

Napisano 16 stycznia 2007 - 23:18

No ok ale ustawienie routerka stronke routerka do konfiguracji

#53 XemeX

XemeX
  • 1 postów

Napisano 16 stycznia 2007 - 23:27

Naturalnie że można podać jako DNS IP routera (nazywa się to DNS-proxy), wówczas router przekazuje żądania do właściwego DNS'a. Ta funkcja działa automatycznie w przypadku automatycznego przydzielania IP. Przydaje się kiedy posiadamy np. router z ADSL który przydziela inny DNS przy każdym połączeniu. Pozdr.

#54 Daniel

Daniel
  • 925 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 17 stycznia 2007 - 14:49

No ok ale ustawienie routerka stronke routerka do konfiguracji

Pisałem już, że nie mam dostępu do ŻADNEJ konfiguracji...

#55 Shime

Shime
  • 668 postów

Napisano 17 stycznia 2007 - 21:54

Z tego co mi wiadomo ale nie wiem bo to do pentagramu z adsl ale powinno byc to samo podlaczasz routerek do gniazdak po kabelku do maczka lub po wifi ale po kabelku troszke lepiej i w adres przegladarki wklepujemy 192.168.1.254 jezeli nie pujdzie pod safari to sprobuj pod firefoxem pod tym 2 na 99% powinno isc i zrob screany :)

#56 Daniel

Daniel
  • 925 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 17 stycznia 2007 - 21:59

Z tego co mi wiadomo ale nie wiem bo to do pentagramu z adsl ale powinno byc to samo podlaczasz routerek do gniazdak po kabelku do maczka lub po wifi ale po kabelku troszke lepiej i w adres przegladarki wklepujemy 192.168.1.254 jezeli nie pujdzie pod safari to sprobuj pod firefoxem pod tym 2 na 99% powinno isc i zrob screany :)

W piątek odbiore Pentagrama, zobaczymy...

#57 Shime

Shime
  • 668 postów

Napisano 17 stycznia 2007 - 22:04

Aha czyli nie masz jeszcze no to inna postac zeczy:)

#58 Daniel

Daniel
  • 925 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 20 stycznia 2007 - 13:19

Aha czyli nie masz jeszcze no to inna postac zeczy:)

Dwie godziny temu odebrałem sprzęt, wszystko elegancko śmiga przez DHCP. Ja mam sieć bezprzewodowo, brat kablowo.

Polecam każdemu Pentagrama Cerberusa - bezproblemowa konfiguracja i 5 letnia gwarancja.

#59 ErykW

ErykW
  • 19 postów
  • SkądŹoliborz/Dublin

Napisano 01 lipca 2007 - 04:22

Witam. Mac-a mam od trzech tygodni... To wiele, niestety, wyjasnia. W pracy kozystam z sieci a w domu... Zreszta nie jest azne jak w domu bo w domu internet smiga. Ale w pracy jest dziwnie. Asystent mowi, ze komputer jest podlaczony i konfiguracja jest OK, i np program pt. Skype dziala. Niestety ani Safari ani Mail nie... Nie kumam jak to mozliwe, ze jedne programy moga sie laczyc z siecia a inne nie. Pomocy.

#60 tomasz

tomasz

• 10 988 postów

Napisano 01 lipca 2007 - 04:33

Witam. Mac-a mam od trzech tygodni... To wiele, niestety, wyjasnia. W pracy kozystam z sieci a w domu... Zreszta nie jest azne jak w domu bo w domu internet smiga. Ale w pracy jest dziwnie. Asystent mowi, ze komputer jest podlaczony i konfiguracja jest OK, i np program pt. Skype dziala. Niestety ani Safari ani Mail nie... Nie kumam jak to mozliwe, ze jedne programy moga sie laczyc z siecia a inne nie. Pomocy.

Może korzystasz z jakiegoś proxy, które działa tylko wtedy gdy znajdujesz się w określonej sieci.
Sprawdź ustawienia w
System Preferences -> Network -> (Wybierz kartę sieciową z której korzystasz) -> Proxies

#61 ErykW

ErykW
  • 19 postów
  • SkądŹoliborz/Dublin

Napisano 01 lipca 2007 - 04:50

Tak jest tu proxy, ktorego ustawilem... Wiec nie wiem co mozna jeszcze sprawdzic...

---- Dodano 01-07-2007 o godzinie 04:52 ----
Moze trzeba cos zmienic w ustawieniach portow...?

#62 zico_chaos

zico_chaos
  • 341 postów

Napisano 01 lipca 2007 - 13:39

dopisz ręcznie serwery DNS w ustawieniach twojej karty (ta którą używasz do połączenia z siecią/internetem)

#63 Aronia

Aronia
  • 289 postów

Napisano 14 lipca 2007 - 18:24

wireless w domu

Kup sobie jakieos linksysa adsl i po klopocie tu masz instrukce szybkiej konfigoracji http://www.myapple.p...ghlight=linksys i po klopocie

Dzięki powyższemu linkowi od Shime udało mi się (kompletnemu laikowi) bezprzewodowo podłączyć do netu - może warto byłoby zrzuty ekranów z w/w linka przykleić gdzieś dla innych?

Przy okazji niechcący przyplątało mi się jakieś inne połączenie, którego nie konfigurowałam i nie zabezpieczałam. Jak wybieram na górnym pasku bezprzewodowe połączenie z siecią, to pokazują mi się 2 nazwy połączenia: moje i jakieś inne o nazwie "G604T_WIRELESS". Na obu sieć działa, chociaż konfigurowałam tylko to moje. To obce mogło się wziąć z zabawy w iSpocie, gdzie sprzedawca demonstrował mi bezprzewodowy net. Jak się tego pozbyć? Gdzie muszę wejść, co klikać?
A może to tak powinno być? Proszę o info i pomoc.
Dzięki

#64 Mac_PePe

Mac_PePe
  • 57 postów

Napisano 14 lipca 2007 - 22:10

Jak wybieram na górnym pasku bezprzewodowe połączenie z siecią, to pokazują mi się 2 nazwy połączenia: moje i jakieś inne o nazwie "G604T_WIRELESS".
Dzięki

To pewnie Access point Twojego sasiada, na dodatek nie jest zabezpieczony. Pozdrawiam PePe

#65 Aronia

Aronia
  • 289 postów

Napisano 14 lipca 2007 - 22:37

To pewnie Access point Twojego sasiada, na dodatek nie jest zabezpieczony. Pozdrawiam PePe

Czy to znaczy, że moja sieć jest bezpieczna?

#66 Mac_PePe

Mac_PePe
  • 57 postów

Napisano 14 lipca 2007 - 22:45

Czy to znaczy, że moja sieć jest bezpieczna?

To wlasnie wyedytowalem, bo w sumie nic nie wiem o Twojej sieci. Odpowiedzialem tylko na Twoje pytanie, a pozniej dopiero przeczytalem caly Twoj wpis. Napisalas tam, ze ja zabezpieczylas, rozumiem ze ustawilas jakies szyfrowanie WEP/WPA2 lub zmodyfikowalas liste IP, ktore moga sie podlaczyc do Twojego AP lub ukrylas nazwe Twojej sieci przed sasiadami. Jezeli nie zrobilas przynajmniej dwoch rzeczy z powyzszej listy - Twoja siec nie jest bezpieczna.

Pozdrawiam PePe.

P.S. Jest sobota i w zwiazku z tym na bardziej techniczne pytania bede odpowiadal jutro ;-)

#67 Aronia

Aronia
  • 289 postów

Napisano 14 lipca 2007 - 23:03

rozumiem ze ustawilas jakies szyfrowanie WEP/WPA2 lub zmodyfikowalas liste IP, ktore moga sie podlaczyc do Twojego AP lub ukrylas nazwe Twojej sieci przed sasiadami. Jezeli nie zrobilas przynajmniej dwoch rzeczy z powyzszej listy - Twoja siec nie jest bezpieczna.

Dzięki Mac_PePe za informacje, chociaż już prawie niedziela ;)
Zrobiłam pierwsze i trzecie zabezpieczenie opisane przez Ciebie powyżej. Jeśli chodzi o drugie, to w Network Setup->Maximum number of DHCP users wpisałam 2, bo z dwóch kompów korzystam - takie porady znalazłam na myapple. Ustawiłam jeszcze (zgodnie z radami na myapple) w Wireless Network -> Basic Wireless Security -> Wireless SSID Broadcast - "disabled" ale nie wiem, czy to działa, bo w opisie była informacja, że do zalogowania trzeba dodatkowo znać nazwę (nie wiem czego nazwę) - mnie przy logowaniu pyta o nazwę konfiguracji i hasło.
Nie modyfikowałam listy IP, o której piszesz powyżej, bo nie było tego w poradach ;) ale jeśli uważasz, że to powinno być zrobione to poszukam i zrobię.

#68 Mac_PePe

Mac_PePe
  • 57 postów

Napisano 14 lipca 2007 - 23:18

Dzięki Mac_PePe za informacje, chociaż już prawie niedziela ;)
Zrobiłam pierwsze i trzecie zabezpieczenie opisane przez Ciebie powyżej. Jeśli chodzi o drugie, to w Network Setup->Maximum number of DHCP users wpisałam 2, bo z dwóch kompów korzystam - takie porady znalazłam na myapple. Ustawiłam jeszcze (zgodnie z radami na myapple) w Wireless Network -> Basic Wireless Security -> Wireless SSID Broadcast - "disabled" ale nie wiem, czy to działa, bo w opisie była informacja, że do zalogowania trzeba dodatkowo znać nazwę (nie wiem czego nazwę) - mnie przy logowaniu pyta o nazwę konfiguracji i hasło.
Nie modyfikowałam listy IP, o której piszesz powyżej, bo nie było tego w poradach ;) ale jeśli uważasz, że to powinno być zrobione to poszukam i zrobię.

Twoje ustawienia powinny wystarczyc. Jezeli chodzi o nazwe SSID, to Twoj komputer juz zna nazwe Twojego Access pointa (to jest wlasnie informacjam ktora ukrylas), na pewno bedzie ona wymagana przy podlaczeniu nowego. Nie rozumiem do konca o co chodzi z z podawaniem nazwy konfiguracji i hasla przy logowaniu, ale o tym jutro, a wlasciwie to dzisiaj, tyle ze po 20.00 ;-)

Dobranoc :-)

#69 Aronia

Aronia
  • 289 postów

Napisano 15 lipca 2007 - 16:41

Nie rozumiem do konca o co chodzi z z podawaniem nazwy konfiguracji i hasla przy logowaniu, ale o tym jutro, a wlasciwie to dzisiaj, tyle ze po 20.00 ;-)

Być może do końca jeszcze nie wiem jak to wszystko chodzi, chociaż chodzi. Sama się dziwię, że to samodzielnie ustawiłam :grin: Jak kilka razy przeczytałam w/w zdanie to dopiero do mnie dotarło, że w pasku wirelesa na górze, gdzie jest nazwa mojej konfiguracji, mogłaby ona być dostępna dla innych (jeśli nie ukryłabym jej) i wtedy ktoś, po wybraniu mojej sieci musiałby jeszcze przedostać się przez hasło.
A ja durna myślałam, że muszę to odpalić za każdym razem kiedy chcę wejść do neta :shock: i zalogować się.
Pzdr.
Aśka

#70 clarq

clarq
  • 206 postów

Napisano 15 lipca 2007 - 18:31

Być może do końca jeszcze nie wiem jak to wszystko chodzi, chociaż chodzi. Sama się dziwię, że to samodzielnie ustawiłam :grin: Jak kilka razy przeczytałam w/w zdanie to dopiero do mnie dotarło, że w pasku wirelesa na górze, gdzie jest nazwa mojej konfiguracji, mogłaby ona być dostępna dla innych (jeśli nie ukryłabym jej) i wtedy ktoś, po wybraniu mojej sieci musiałby jeszcze przedostać się przez hasło.
A ja durna myślałam, że muszę to odpalić za każdym razem kiedy chcę wejść do neta :shock: i zalogować się.
Pzdr.
Aśka

a po co sie tak zabezpieczac? moze ktos kto jest w poblizu tez by chcial skorzystac z internetu?
wolne sieci dla wszystkich.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych