Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Problem z internetem...

• Please log in to reply
69 replies to this topic

#1 Daniel

Daniel
  • 925 posts
  • SkądSzczecin

Posted 09 January 2007 - 17:41

Cześć, mam dość nietypowy problem. Dziś przywitałem drugiego Maczka w domu - iMaka G4 700. Niestety, nie działa NET ma moim Miniaku i iMaku brata jednocześnie bez udostępniania połączenia z mojego komputera na jego... Provider - Multimedia Połączenie: Modem kablowy -> Switch -> Dwa kompy. Za czasów kiedy brat miał pieca z Windowsem, wszystko działało. Teraz DHCP przydziela mu lokalne IP i nie może połączyć się z siecią... Pozdrawiam

#2 matee

matee
  • 5 posts

Posted 09 January 2007 - 20:29

Hej. Przydziela mu lokalne IP ale nie ma wyjscia na swiat? Sprawdz czy mozesz pingowac inne komputery w sieci, router a potem jakas strone www i jakis adres ip na zewnatrz. Moze masz na tych komputerach gdzies wpisane manulnie dns'y?

#3 Daniel

Daniel
  • 925 posts
  • SkądSzczecin

Posted 10 January 2007 - 10:13

Hej.
Przydziela mu lokalne IP ale nie ma wyjscia na swiat? Sprawdz czy mozesz pingowac inne komputery w sieci, router a potem jakas strone www i jakis adres ip na zewnatrz.

Moze masz na tych komputerach gdzies wpisane manulnie dns'y?

Mi przyznaje IP 8x.x.x.x, bratu 162.x.x.x, ja mogę normalnie z Internetu korzystać, on nie. Chyba, że sam mu udostępnie połączenie sieciowe, wtedy działa. Ale tego chcę uniknąć. Jak miałem dwa pecety działało, jak był Mak i pecet także...

Jak jest Mak i Mak, to już nie działa;)

#4 JSG

JSG
  • 5459 posts

Posted 10 January 2007 - 10:52

może przydziel ręcznie jakieś kolejne iP...

nie wiem... 192.168.1.111 i 112
Wyczyść dns'y
ręcznie podaj iP rutera taki sam dla obu komputerów

A może wina leży po stronie swicha?
Tu chyba najlepszy rozwązaniem jest ruter z kilkoma portami Rj.

Ale pies pogrzebany w ustawieniach sieciowych.

system preferences/network:
stwórz sobie nową lokacje:
powiedzmy "dom"

potem z listy Show: [ehternet]

w tcp/ip wpisz te bzdury o których pisałem wyżej.

U moich rodziców jest jakoś tak:
http://img242.images...picture1av2.png

tyle że w airport...

potem apply
na obu komputerach. Jak nie zaskoczy to je restartuj może- choć to prymitywna metoda...

#5 Daniel

Daniel
  • 925 posts
  • SkądSzczecin

Posted 10 January 2007 - 10:59

może przydziel ręcznie jakieś kolejne iP...

nie wiem... 192.168.1.111 i 112
Wyczyść dns'y
ręcznie podaj iP rutera taki sam dla obu komputerów

A może wina leży po stronie swicha?
Tu chyba najlepszy rozwązaniem jest ruter z kilkoma portami Rj.

Ale pies pogrzebany w ustawieniach sieciowych.

system preferences/network:
stwórz sobie nową lokacje:
powiedzmy "dom"

potem z listy Show: [ehternet]

w tcp/ip wpisz te bzdury o których pisałem wyżej.

U moich rodziców jest jakoś tak:
http://img242.images...picture1av2.png

tyle że w airport...

potem apply
na obu komputerach. Jak nie zaskoczy to je restartuj może- choć to prymitywna metoda...

Od providera żadnych ustawień nie dostałem, wszystko na auto zawsze chodziło, jak wrócę ze szkoły, to sprawdze tak jak pisałeś.

Pozdro

#6 JSG

JSG
  • 5459 posts

Posted 10 January 2007 - 11:02

ale tam jest: iP komputera zmyślone na poczekaniu iP rutera z instrukcji obsługi- takie jak prawie wszędzie. 192.168.1.1 sprwdz u siebie- podczas automatycznego przydzielania iP(w DHCP) jaki jest ip rutera/modemu i taki podaj podczas ręcznego ustawiania.

#7 Daniel

Daniel
  • 925 posts
  • SkądSzczecin

Posted 10 January 2007 - 11:05

ale tam jest:
iP komputera zmyślone na poczekaniu
iP rutera z instrukcji obsługi- takie jak prawie wszędzie.
192.168.1.1

sprwdz u siebie- podczas automatycznego przydzielania iP(w DHCP) jaki jest ip rutera/modemu i taki podaj podczas ręcznego ustawiania.

OK.

Adres IP modemu jest zmienny... Na stałe nie można go wklepać.

Wpisałem IP routeru taki, jaki był przypisany z DHCP bez resetowania modemu, adres IP z klasy 192.x.x.x, ale nic z tego. Niestety nie działa.

Jakiś inny pomysł?

Pozdro.

Czy kupno routera rozwiąże problem? Np. takiego: http://allegro.pl/it...a_rachunek.html

#8 malowany

malowany
  • 465 posts
  • SkądPL

Posted 10 January 2007 - 21:16

za malo wiem na temat topologi twojej sieci . wyjasnij mi jeszcze raz jaki jest provider, czy laczysz sie przez modem co masz za modemem czy switch, router itd.
  • Daniel likes this

#9 Daniel

Daniel
  • 925 posts
  • SkądSzczecin

Posted 10 January 2007 - 21:32

za malo wiem na temat topologi twojej sieci . wyjasnij mi jeszcze raz jaki jest provider, czy laczysz sie przez modem co masz za modemem czy switch, router itd.

Provider: Multimedia, operator TVK, pakiet 3 w 1
Modem: Motorola SurfBoard - od kablówki, zero opcji konfiguracji modemu
Dalej mam switch: Asmax 5 portów

Wszystko na auto, wszystko zmienne z DHCP.

Pozdro.

#10 Shime

Shime
  • 668 posts
  • SkądAngli :(

Posted 10 January 2007 - 23:30

Kup sobie jakieos linksysa adsl i po klopocie tu masz instrukce szybkiej konfigoracji http://www.myapple.p...ghlight=linksys i po klopocie

#11 Daniel

Daniel
  • 925 posts
  • SkądSzczecin

Posted 11 January 2007 - 06:59

Kup sobie jakieos linksysa adsl i po klopocie tu masz instrukce szybkiej konfigoracji http://www.myapple.p...ghlight=linksys i po klopocie

http://allegro.pl/it...a_rachunek.html

Jak kupie taki router, to wszystko będzie NA PEWNO działać?

#12 malowany

malowany
  • 465 posts
  • SkądPL

Posted 11 January 2007 - 09:18

Raczej sadze ze wystarczy jak zglosisz sie do kablowki i zarejestrujesz tam numer karty sieciowej jest to numer Mac towjego Mac'a. Provaiderzy kablowi robią zabezpieczenia typu, że dopiero po zarejestrowaniu numeru Mac karty sieciowej mozesz korzystać z ich internetu. Mozesz rowniez zrobic inaczej, kupić router i na jego wejsciu Wan ustawic numer karty sieciowej tej co masz juz zarejstrowana u operatora kablowki i utworzyc sieć lokalna :). Najlepiej bedzie jak udasz sie do opearatora i spytasz sie jaki masz przypisany numer mac do swojego numeru abonamentowego i jesli nie zdecydujesz sie na zakup routera to zarejestrujesz nastepny numer karty sieciowej nowego maca. U mnie np. zarejestrowanie nowego numeru kosztuje dodatkowo abonament 5 zl miesiecznie.

#13 Daniel

Daniel
  • 925 posts
  • SkądSzczecin

Posted 11 January 2007 - 14:49

Raczej sadze ze wystarczy jak zglosisz sie do kablowki i zarejestrujesz tam numer karty sieciowej jest to numer Mac towjego Mac'a. Provaiderzy kablowi robią zabezpieczenia typu, że dopiero po zarejestrowaniu numeru Mac karty sieciowej mozesz korzystać z ich internetu. Mozesz rowniez zrobic inaczej, kupić router i na jego wejsciu Wan ustawic numer karty sieciowej tej co masz juz zarejstrowana u operatora kablowki i utworzyc sieć lokalna :). Najlepiej bedzie jak udasz sie do opearatora i spytasz sie jaki masz przypisany numer mac do swojego numeru abonamentowego i jesli nie zdecydujesz sie na zakup routera to zarejestrujesz nastepny numer karty sieciowej nowego maca. U mnie np. zarejestrowanie nowego numeru kosztuje dodatkowo abonament 5 zl miesiecznie.

Operator nie stosuje zabezpieczenia na podstawie MAC adresu, już wiele komputerów podłączałem do swojej sieci...

#14 malowany

malowany
  • 465 posts
  • SkądPL

Posted 11 January 2007 - 14:59

sprawdzales kabel czy nie masz czasami krosowego??
kabel moze byc zly. do łaczenai dwoch komputerow uzywalo sie kiedys kabli krosowych poniewaz karty sieciowe nie potrafiły sie przełaczac z krosa na normalny.
Powinienes miec kabel typu (normalnego, a nie krosowy) -> http://wlan.sdvanime...w/UTP-plugs.gif

czyli kabel z dwoch stron tak samo kolory ulozone.
a nie (1-3 / 2-6)

jesli to nie pomoze to napisz mi jaki model ma switcha

#15 Daniel

Daniel
  • 925 posts
  • SkądSzczecin

Posted 11 January 2007 - 15:06

sprawdzales kabel czy nie masz czasami krosowego??
kabel moze byc zly. do łaczenai dwoch komputerow uzywalo sie kiedys kabli krosowych poniewaz karty sieciowe nie potrafiły sie przełaczac z krosa na normalny.
Powinienes miec kabel typu (normalnego, a nie krosowy) -> http://wlan.sdvanime...w/UTP-plugs.gif

czyli kabel z dwoch stron tak samo kolory ulozone.
a nie (1-3 / 2-6)

jesli to nie pomoze to napisz mi jaki model ma switcha

Mam kabel normalny:) Wiem co to kabel krosowany...

Switch: Asmax ART2509002245

Czy kupno router na 100% zapewni rozwiązanie problemu?

http://allegro.pl/it...a_rachunek.html

http://allegro.pl/it..._switch_fv.html

Co lepiej wybrać - Linksysa, czy D Linka?

#16 malowany

malowany
  • 465 posts
  • SkądPL

Posted 11 January 2007 - 15:42

powinno wszystko chodzi teraz ok po tym co napisales na forum, nie jestem pewien czy router naprawi sprawe. Moze przełacz w switchu tak kable zeby kolo siebie nie byly zeby pusty port byl pomiedzy nimi

#17 Daniel

Daniel
  • 925 posts
  • SkądSzczecin

Posted 11 January 2007 - 16:10

powinno wszystko chodzi teraz ok po tym co napisales na forum, nie jestem pewien czy router naprawi sprawe. Moze przełacz w switchu tak kable zeby kolo siebie nie byly zeby pusty port byl pomiedzy nimi

Nic z tego... Kupie tego Linksysa - można go zwrócić...

http://allegro.pl/it..._switch_fv.html

#18 Shime

Shime
  • 668 posts

Posted 11 January 2007 - 21:58

Powinnnien wystarczyc nie wiem jak tam jest z konfigoracja ale powinna byc prosta jak w kazdym linksysie:) Powodzenia
  • Daniel likes this

#19 Daniel

Daniel
  • 925 posts
  • SkądSzczecin

Posted 11 January 2007 - 22:01

Powinnnien wystarczyc nie wiem jak tam jest z konfigoracja ale powinna byc prosta jak w kazdym linksysie:)

Powodzenia

No to mnie pocieszyłeś;) Dam znać, jak router dojdzie.

Pozdrawiam i dzięki

#20 malowany

malowany
  • 465 posts
  • SkądPL

Posted 11 January 2007 - 22:03

Nie polecem zaobacz to co on ma z WiFi Zgodny z normą IEEE-802.11.b predkosc do 11Mb/s a standardem jest g , a nawet apple wypuscil teraz z acess pointa z norma IEEE-802.11.n Radze Tobie zrezygnować z jego kupna, nie warto kupować tanich routerow , access poinoto itd, poniewaz czesta sa nie zgodne z nowym sprzetem, moga byc problemy.

#21 malowany

malowany
  • 465 posts
  • SkądPL

Posted 11 January 2007 - 22:08

i jeszcze jedna sprawa... Czy to rozwiaze Twój problem, które z tego co opisales wydaje mi sie bardzo dziwny

#22 Shime

Shime
  • 668 posts

Posted 11 January 2007 - 22:08

No to bec nic nie znalazlem na temat predkosci moze jestem slepy ale jezeli tak to nie warto bradz tego badziewia

#23 malowany

malowany
  • 465 posts
  • SkądPL

Posted 11 January 2007 - 22:14

No to bec nic nie znalazlem na temat predkosci moze jestem slepy ale jezeli tak to nie warto bradz tego badziewia

O predkosci nic tam nie jest napisane ale napewno standard EEE-802.11.b ma 11Mb/s

Pozdrawiam

#24 Daniel

Daniel
  • 925 posts
  • SkądSzczecin

Posted 11 January 2007 - 22:20

O predkosci nic tam nie jest napisane ale napewno standard EEE-802.11.b ma 11Mb/s

Pozdrawiam

To się wkopałem:/ Dokonałem już zakupu, ale może uda się to odwołać, Kupujący bardzo miły był i szybko na pytanie odpowiedział...

#25 malowany

malowany
  • 465 posts
  • SkądPL

Posted 11 January 2007 - 22:22

szukaj urzadzenia np. linksysa IEEE-802.11.g czyli 54Mbit/s

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users