Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Rozjaśniający się ekran w MacBooku

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
9 odpowiedzi w tym temacie

#1 t529669754

t529669754
  • 18 postów

Napisano 09 maja 2010 - 22:22

Moja znajoma ma najnowszego MacBooka (tego w obudowie "unibody" z plastiku, 13 calowego.) Od pewnego czasu, po kilka razy dziennie ekran rozjaśnia się w sposób uniemożliwiający pracę, przestaje też reagować gładzik. Ja mam Maca Pro i raz też zaobserwowałem u siebie takie zjawisko. Czy ktoś z Was o tym słyszał, sam doświadczył?

#2 B@rtasMAC

B@rtasMAC
  • 572 postów

Napisano 09 maja 2010 - 22:38

(...)
Ja mam Maca Pro i raz też zaobserwowałem u siebie takie zjawisko.
Czy ktoś z Was o tym słyszał, sam doświadczył?

Maca Pro? Mac Pro nie ma wbudowanej matrycy, chyba że chodzi o MacBooka Pro

#3 chris.zurada

chris.zurada
  • 3 977 postów
  • SkądTychy, Poland

Napisano 09 maja 2010 - 22:42

Wiadomo ze chodzi o MB Pro. Jesli jest to zbyt natarczywy objaw przeszkadzajacy w normalnej pracy komputer nalezy oddac do serwisu. Owszem wczesniej mozna bawic sie w cudawianki pod postacia stawiania systemu na nowo, ale ja bym od razu to zglosil w sklepie gdzie komp byl kupowany. I oby to byl Cortland bo tylko tam bedziesz usatysfakcjonowany w pelni z obslugi ;)

#4 ZirakZim

ZirakZim
  • 47 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 09 maja 2010 - 22:49

Szczerze mówiąc nie do końca rozumiem co znaczy "rozjaśnianie się ekranu w sposób uniemożliwiający pracę"?? Mam nadzieję, że nie chodzi o to iż nasze macbooki tak są skonstruowane, że w zależności od ilości światła zewnętrznego (słońce, lampka) zmieniają jasność ekranu (przykryj palcem miejsce gdzie masz kamerkę, a zaobserwujesz ściemnianie się ekranu, albo ściemnij lampkę lub ją odwróć a ekran też ulegnie przygaszeniu). Co do gładzika to nie mam pojęcia.

#5 B@rtasMAC

B@rtasMAC
  • 572 postów

Napisano 09 maja 2010 - 22:49

ja bym się nie bawił w reinstalację systemu bo to najmniej da, to może byc usterka mechaniczna (jakieś foto jest możliwe?) jeśli jest na gwarancji to radziłbym oddać pozdro

#6 chris.zurada

chris.zurada
  • 3 977 postów
  • SkądTychy, Poland

Napisano 09 maja 2010 - 22:50

Akurat MB white nie ma czujnika natezenia swiatla ;)

#7 ZirakZim

ZirakZim
  • 47 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 09 maja 2010 - 22:51

Oki zwracam honor:)

#8 dredziarz

dredziarz
  • 869 postów
  • SkądKatowice, PL

Napisano 11 czerwca 2012 - 08:53

Witam. Dokładnie mam taką samą sytuację. MBP 13' od jakiegoś czasu ekran się rozjaśnia na zasadzie - system działa normalnie ale matryca się wiesza i rozjaśnia aż do pełnego białego. Zamknięcie (uśpienie) kompa nic nie daje. Komp był w serwisie, gdzie powiedziano i sprawdzono (i im ufam) że wszystko jest okey. Jakieś pomysły?

#9 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 11 czerwca 2012 - 09:35

W MBP nie wiem co to jest, natomiast zapraszam z białasem do mnie na serwis. Niestety zapewne będzie konieczna wymiana matrycy - objawy są w 90% takie jak w przypadku padającej matrycy. Dla MBP oczywiście objaw tak samo, wygląda na padającą matrycę, jakkolwiek w MB white unibody jest to częsta przypadłość, w MBP nie.

#10 tumpio

tumpio

SERWIS

• 6 245 postów

Napisano 11 czerwca 2012 - 11:00

Ten temat był poruszany także w dziale SERWIS macbook white unibody late 2009 co jakis czas bialy ekran. Co do gładzika to albo matryca dostaje "zamrożenia" (uszkodzenie matrycy) albo coś blokuje napięcie zasilające. Przetwornica gładzika jest zasilana tym samym napięciem.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych