Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Czy ktoś wie o co chodzi? Photoshop CS5 Mac OS X Leopard

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
6 odpowiedzi w tym temacie

#1 reta

reta
  • 22 postów

Napisano 07 maja 2010 - 17:14

Witam serdecznie,

Mam problem z Photoshopem CS5.
Każda próba opuszczenia programu kończy się takim komunikatem:

Dołączona grafika

natomiast każda próba zmiany aktualnego workspace lub zdefiniowania własnych ustawień kończy się takim komunikatem:

Dołączona grafika

Czy ktoś z szanownego grona wie o co chodzi i ma na to jakieś rozwiązanie?

Dodam tylko, że system to Leopard 10.5.8 a ja jestem "adminem".

Dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam

#2 hubiii

hubiii
  • 1 341 postów
  • Skądwroclaw

Napisano 07 maja 2010 - 21:29

najprosciej bylo by sprawdzic co maja ustawione katalogi chyba w katalogu locales -> w sumie masz napisane co zrobic daj na plik z workspace .. japko + i .. i na dole masz permissions moze ustaw dla wszystkich read & write powinno dzialac .

#3 reta

reta
  • 22 postów

Napisano 08 maja 2010 - 09:36

Dzięki za odzew. Co zrobić to ja wiem :-). Pytanie gdzie? Wszystkie, zarówno foldery jak i pliki są "unlock". Workspaces również. Permissions we wszystkich plikach (również użytkownikach) ustawiłem na read&write. Najciekawsze jest to, że ten sam Photoshop zainstalowany na innym dysku tego samego komputera "chodzi" normalnie.:???: Nie Wiesz czy istnieją jakieś programiki automatycznie "usuwające" lock'a ze wszystkich plików w komputerze? Dzięki Pozdrawiam

#4 Filip Rychlik

Filip Rychlik

aka felippe

• 2 928 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 08 maja 2010 - 10:18

Musisz jeszcze usunąć listę ACL, bo coś się musiało zepsuć. Najprościej tym narzędziem TinkerTool System Release 2: Download

#5 reta

reta
  • 22 postów

Napisano 08 maja 2010 - 10:39

Dzięki wielkie! Zauważyłem, że ustawienia permission dla plików workspaces są "custom". Niestety program w wersji demo nie realizuje poleceń zmian więc nie do końca jestem w stanie sprawdzić czy o to rzeczywiście chodzi. Ale powalczę i dam znać. Bardzo dziękuje za pomoc. Pozdrawiam

#6 Jenot

Jenot
  • 2 204 postów
  • SkądChełm

Napisano 09 maja 2010 - 18:19

sudo chmod -RN /katalog/ To usuwa acl z katalogu "katalog" i tego co w nim jest.

#7 reta

reta
  • 22 postów

Napisano 10 maja 2010 - 14:26

Dzięki wielkie! Jednak nie działa :cry: chyba, że ja coś nie teges :-). Niby Terminal przyjmuje wszystko bez sprzeciwu ale Photoshop swoje :-). Czy mogę prosić o podanie łopatologicznego opisu? Bardzo dziękuję Pozdrawiam

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych