Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Restore - błąd 3014

• Zamknięty Temat jest zamknięty
19 odpowiedzi w tym temacie

#1 Adrian Lee

Adrian Lee
  • 108 postów
  • SkądRuda Śląska

Napisano 03 maja 2010 - 15:09

Witam, mój iPhone chodził świetnie (nie licząc tethered jaailbreak'a) do dzisiaj. Jak wiemy dzisiaj wyszedł nowy software do jailbreakingu iUrządzeń, Spirit. A więc zacznę od początku. Mam iPhone 3GS na sofcie 3.1.2 z jailbreakiem blackra1n. Wiadomo, budzenie telefonu za pomocą komputera jest upierdliwe, więc każdy chciałby się tego pozbyć. W tym ja. Na stornie Spirit było napisane że trzeba czysty soft 3.1.2. Pomyślałem sobie że nic się nie stanie, jeśli spróbuję zrobić jailbreak spiritem na juz zjailbreakowanym iPhone. Jednak myliłem się. Mój telefon jest normalnie wykrywany przez komputer, przez iTunes, jednak nie chce wstać ani po interwencji blackra1n ani redsn0w. Na ekranie wciąż mam logo iTunes + kabelek. A gdy próbuję potraktować go którymś z wyżej wymienionych programów, pojawia się na chwile logo Apple, a później znów logo iTunes + kabelek. Postanowiłem iż zrobię restore, gdyż miałem zapisane SHSH na serwerze i saurika. Zmodyfikowałem plik hosts, zrestartowałem komputer, jednak przy próbie zrobienia restore wywala mi błąd 3014 (po sprawdzaniu tego całego serwera Apple)...

majkool
Nazwa tematu poprawiona. ;)
Umieść czasem w nazwie tematu, główną i krótką notkę problemu bądź pytania.
Znacznie ułatwi to wyszukanie tego tematu w Wyszukiwarce.

#2 alladyn21

alladyn21
  • 1 207 postów

Napisano 03 maja 2010 - 15:59

ale po co tak kombinujesz? jesli nie masz simlocka to wgraj 3.1.3 a ten błąd wyskakuje zaraz po czy jak sie soft załąduje na telefon ? bo jak tak to programem ireb go wybudzisz

#3 rafals

rafals
  • 418 postów

Napisano 03 maja 2010 - 16:15

JB jest ogolnym problemem. Nie rob tego iphonowi a on odwdzieczy sie tobie dobra i stabilna praca. Kozystalem z tego shidu przez 2 miesiace i starczy. JB robi dziwne zmiany w systemie w miare uplywu czasu telefon dziala coraz gorzej i gorzej i wolniej. A co najlepsze zrobilem JB tym programem geohota i jedyne co mialem wgrane z cydii to ten dodatek co pozwala na VOIP po 3G i tak telefon po 2 miesiacach sie zkaszanil kompletnie.

#4 Adrian Lee

Adrian Lee
  • 108 postów
  • SkądRuda Śląska

Napisano 03 maja 2010 - 16:16

Właśnie chodzi o to że mam simlocka... Nie, ten błąd wyskakuje po rozpakowaniu softa i "sprawdzaniu przywrócenia iPhone w Apple"... :/ próbowałem już chyba wszystkiego, czasami wyskakuje że serwer aktywacji jest niedostępny, proszę spróbować później, a czasami właśnie ten błąd 3014 :/... Ja wcześniej miałem 3G i nie zauważyłem niczego takiego... Chcę mieć iPhone (jako telefon, konsola do gier itd...), niestety nie stać mnie żeby kupić go w Polsce, jedynym wyjściem jest sprowadzenie oraz JB...

#5 rafals

rafals
  • 418 postów

Napisano 03 maja 2010 - 16:25

No niestety wybierajac takie rozwiazanie dokup sobie 2 aparat jako awaryjny jak twoj iphone odmowi posluszenstwa. A moze masz niezaktualizowane iTunes???

#6 Adrian Lee

Adrian Lee
  • 108 postów
  • SkądRuda Śląska

Napisano 03 maja 2010 - 16:33

Mam... już aktualizowałem, teraz sprobowałem ponownie i wyskoczyło mi "Na tym urządzeniu nie można użyć wskazanej kompilacji" ... ???????????????????????????????????????? ... Wybaczcie, ale jestem zdenerwowany...

#7 sarzyk

sarzyk
  • 53 postów

Napisano 03 maja 2010 - 16:42

mam to samo moze ktos wie co z tym zrobic??

#8 Adrian Lee

Adrian Lee
  • 108 postów
  • SkądRuda Śląska

Napisano 04 maja 2010 - 00:26

Ja próbowałem już praktycznie wszystkiego... Plik hosts modyfikowałem kilkakrotnie z różnymi adresami ip, wielokrotnie wprowadzałem iPhone w stan DFU i Recovery i tyle samo razy próbowałem zrobić ten nieszczęsny restore. Jednak nic nie poskutkowało. Co najlepsze wyskakiwały mi aż 3 różne błędy, za każdym razem inny... Raz wyskakiwało iż wystąpił "nieznany błąd 3014", innym razem iż "This device isn't eligiable to use chosen compilation", ostatni z błędów to że w ogóle nie można się połączyć z serwerem Apple... Ostatnie czego próbuję to zrobić to na iTunes w wersji 8.2 (poprzednie robiłem na 8.6 i 9+)... Edit: Na nic sie to wszystko zdało. Potem na koniec, w akcje desperacji chciałem przerzucić tą (dość drogą) cegłę przez redsn0w... Zaczęło się Jailbreakować, wszystko pięknie przeszło, ale zaraz po tym, znów pojawiło się logo appla i telefon nie chciał wstać :/... Jedyne co mi pozostaje to albo czekać na kogoś kto to ogarnia i potrafi mi pomóc, albo czekać na możliwość zdjęcia simlocka z softu 3.1.3...

#9 dizzy

dizzy
  • 33 postów

Napisano 04 maja 2010 - 09:48

saurik chwilowo wyłączył serwer udający gs.apple.com. Za duże przeciążenie serwera miał po tym jak wszyscy chcieli zrobić update i przez to nie działała Cydia. Pozostaje poczekać albo założyć własny serwer na localhost poradnik

#10 Adrian Lee

Adrian Lee
  • 108 postów
  • SkądRuda Śląska

Napisano 04 maja 2010 - 12:55

EEEE... Czyżbyś miał zostać moim wybawcą :D ?... Zabieram się do roboty, dam znać co i jak :) Jak zadziała, masz u mnie piwo, albo dwa :) Edit : Chyba jednak nie, jak wspominałem ja mam pliki shsh tylko na serwerze saurika, który (jak twierdzisz) został wyłączony... Ja na swoim telefonie mam soft 3.1.2, a wiec nie dam rady posiąść tych plików ani od Apple'a ani od Saurika... I tutaj rodzi się takie małe pytanko, czy ten serwer zostanie kiedyś ponownie uruchomiony ??

#11 majkool

majkool
  • 4 385 postów
  • SkądPolice

Napisano 04 maja 2010 - 13:36

Śledź go na Twitter'ze -> Jay Freeman (saurik) (saurik) on Twitter

#12 Adrian Lee

Adrian Lee
  • 108 postów
  • SkądRuda Śląska

Napisano 04 maja 2010 - 14:19

Tak zrobię, dzięki :)... Co do wczorajszych postów... Teraz nie dostaje już błędów 3014, za każdym razem wywala mi iż "this device isn't eligible for the requested build". Z tego co wyczytałem to właśnie problem z serwerem. Dzięki wszystkim za pomoc, pozostaje czekać. A potem temat można zamknąć :)

#13 dizzy

dizzy
  • 33 postów

Napisano 04 maja 2010 - 15:05

A próbowałeś w ogóle z Umbrellą? Wczoraj jakoś udało mi się ściągnąć plik shsh, mimo że w Cydii już saurik pisał o wyłączeniu serwera. Miałem przypadek identyczny jak Twój. I teraz wszystko śmiga (resetuję sobie telefon do woli)

#14 Adrian Lee

Adrian Lee
  • 108 postów
  • SkądRuda Śląska

Napisano 04 maja 2010 - 15:29

Próbowałem... ale nie zaszkodzi spróbować jeszcze raz... Zaraz napiszę co i jak... Edit: Could not get your ECID SHSH for that model/version. sorry. Widać nie wszyscy mają tyle szczęścia co Ty ^^... A czy saurik ma w ogóle zamiar włączać tego serwa ? Pisze drugiego posta, gdyż z niewiadomych mi przyczyn nie mogę edytować poprzedniego (proszę moderatora o złączenie)... A więc tak, niestety pliki shsh które zapisałem w cydii nie objęły mojego softu 3.1.2, a więc telefon dalej leży gdyż jedynym wyjściem jest upgrade do 3.1.3... Grzebałem bardzo długo szukając jakichś informacji na temat ewentualnej możliwości ściągnięcia simlocka z nowego basebandu. I wiecie co ? Znalazłem :D... Niejaki "sherif Hashim" dokonał tej sztuki, "MuscleNerd" potwierdził iż exploit działa... Na Twiterze wcześniej wspomniany haker napisał iż nowe oprogramowanie do ściągania simlocka wyjdzie wraz z wypuszczeniem nowego telefonu spod znaku Apple'a... Spodziewają się tego w Czerwcu... P.S - Teoretycznie temat można zamknąć, wątpię aby ktoś mógłby mi jeszcze pomóc. Dziękuję wszystkim za swoje starania :)

#15 souldeath

souldeath
  • 3 postów

Napisano 21 czerwca 2010 - 22:30

Witam,
ponieważ miałem problem z błędem 3014 i udało mi się rozwiązać, pomyślałem, że napiszę tutaj rozwiązanie gdyby ktoś w przyszłości potrzebował.
Rozwiązaniem jest zainstalowanie darmowego programu Hotspot Shield ze strony [url=http://hotspotshield.com/]Get Behind the Shield! Hotspot Shield by AnchorFree[/url] następnie wystarczy włączyć itunes i można już bez problemu zrobić restore. Potem raczę odinstalować program. Po zainstalowaniu programu wszystkie dane wysyłane przez nasz komputer najpierw idą na serwer producenta programu a dopiero potem do celu (w tym przypadku do serwera apple) przez co jesteśmy niby "anonimowi".
Pozdrawiam

#16 tukan

tukan
  • 772 postów

Napisano 16 października 2010 - 21:15

witam mam problem poniewaz nie moge zaktualizowac swojego iphone 4 z firmware 4.0.1 do 4.1. wyskakuje mi ciagle blad 3014. restartowalem komputer kilka razy. itunes ostatnia wersja. probowalem na mac, windows 7 (2 rozne kompy) i dalej nic. oczywiscie bez i razem z tym programem ktory jest podany tutaj w ostatnim linku. juz mi rece opadaja. czy wie ktos moze jak sie z tym uporac?? dziekuje

#17 fanatykpsp

fanatykpsp
  • 30 postów

Napisano 16 października 2010 - 22:06

witam
mam problem poniewaz nie moge zaktualizowac swojego iphone 4 z firmware 4.0.1 do 4.1. wyskakuje mi ciagle blad 3014. restartowalem komputer kilka razy. itunes ostatnia wersja. probowalem na mac, windows 7 (2 rozne kompy) i dalej nic. oczywiscie bez i razem z tym programem ktory jest podany tutaj w ostatnim linku. juz mi rece opadaja. czy wie ktos moze jak sie z tym uporac?? dziekuje

mam ten sam problem tylko ze iphone 3g z 4.0 na 4.1 a system to xp

#18 tukan

tukan
  • 772 postów

Napisano 17 października 2010 - 09:07

Witam
W końcu udało mi się zaktualizowac telefon. Wydaje mi się ze problem jest ten sam u wszystkich wiec postaram się go tu opisać w miarę prosto. Należy sprawdzić i zrobić dwie rzeczy w miarę potrzeby. Po pierwsze jeżeli ktoś używał programu umbrella ma automatycznie dopisany nowy plik host bądź linijke z serwerem gs Apple w pliku host który się znajduje dla Windows: c:/Windows/system32/drivers/etc/hosts dla Mac: etc/hosts należy ja usunąć. Dobrze jest rownież przeinstalowac całego iTunes. Natomiast druga sprawa to zablokowane porty 80 i 443. Bez nich iTunes będzie wyrzucal błędy. Jeżeli ktoś ma większa wiedzę to wie jak otworzyć porty w roterze itd. Natomiast jest rownież dużo prostszy sposób. Należy ściągnąć progam proxifier ze strony Proxifier - Bypass firewall and proxy, tunnel connections through an HTTPS and SOCKS proxy i go zainstalować. Wystarczy uruchomić program i właczyc aktualizację w iTunes. Program ten sam sobie otworzy potrzebne porty. Mam nadzieje ze wyjasnilem to jasno i przyda się innym. Pozdrawiam

#19 krzysinho

krzysinho
  • 2 postów

Napisano 30 grudnia 2011 - 14:55

W tym programie należy coś kliknąć? Czy po prostu go ściągnąć, zainstalować, otworzyć. Po czym odpalić iTunes i wrzucić aby sprawdził aktualizację ?

#20 renqien

renqien

Koniec...

• 20 740 postów

Napisano 30 grudnia 2011 - 15:46

Zgodnie z regulaminem, nie odświeżamy wątków starszych niż pół roku. Zamykam.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych