Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Brak dostępu do udostępnionego katalogu (smb) z poziomu windows.

• Please log in to reply
17 replies to this topic

#1 berko

berko
  • 1285 posts

Posted 03 May 2010 - 12:45

Witam, Normalnie wymiękam. :/ Są dwa kompy jeden osx 10.6 jeden XP sp3 pracuja w tej samej sieci. Z poziomu osx mam dostep do udostepnionego zasobu windows w druga stronę zonk. Próbuję udostępnić jeden katalog dla grupy roboczej workgroup windows. Stworzylem wiec uzytkownika ( tylko udostepnianie ) pod osx udostepnilem odczyt i zapis wybrany katalog, zaznaczylem AFP, FTP, SMB. Oczywiscie w konfiguracji sieci WINS pod osx podalem nazwe grupy roboczej workgroup. Komputer osx jest widocznie z poziomu windows w grupie roboczej workgroup, ale przy probie wejscie dostaje komunikat: " \\osx nie jest dostępny, możesz nie mieć uprawnien do używania tego zasobu sieciowego. Skontaktuj się z administratorem aby uzyskać uprawnienia dostępu". Użytkownik pod windows ma taka samą nazwe co użytkownik, którego stworzyłem pod osx dla udostepniania plikow. Oba kompy mają wyłączyone firewall. Dzięki za pomoc.

#2 Quuba777

Quuba777
  • 979 posts
  • SkądGdańsk

Posted 03 May 2010 - 14:52

dołączam się do pytania. bo jak na razie to transfer tylko z maca do pc'ta albo poprzez TeamViewer

#3 Therioon

Therioon
  • 4281 posts
  • SkądZ brzucha:)

Posted 03 May 2010 - 14:53

to samo u mnie jest

#4 macieks72

macieks72

• 9873 posts

Posted 03 May 2010 - 15:44

Ciekawe że tak u wszystkich nagle, zrozumiałbym jeden przypadek ;) ja akurat nie miałem żadnego problemu z tym.

#5 berko

berko
  • 1285 posts

Posted 03 May 2010 - 20:08

ps. tzn wyraźnie jest napisane, że z poziomu windows należy połączyć się przez smb://local_ip wiecie jak to zrobic :>?

#6 Therioon

Therioon
  • 4281 posts
  • SkądZ brzucha:)

Posted 03 May 2010 - 20:19

Ciekawe że tak u wszystkich nagle, zrozumiałbym jeden przypadek ;) ja akurat nie miałem żadnego problemu z tym.

bardzo zabawne
nie zwracam tak naprawdę uwagi bo łączenie windowsa z maczkiem jest mi nie potrzebne wystarczy mi mac>win
ale warto by było wiedzieć co zrobić żeby się widziały

#7 berko

berko
  • 1285 posts

Posted 03 May 2010 - 20:29

bardzo zabawne
nie zwracam tak naprawdę uwagi bo łączenie windowsa z maczkiem jest mi nie potrzebne wystarczy mi mac>win
ale warto by było wiedzieć co zrobić żeby się widziały

Rzecz w tym ze, mac jest widoczny w grupie roboczej pod windows, ale w moim przypadku po próbie wejścia nie pojawia się nawet okno logowania tylko mam od razy brak dostępu. :/ Zonk jakis.

#8 macieks72

macieks72

• 9873 posts

Posted 03 May 2010 - 20:33

Nie wiem, u mnie po prostu się widzą, nic specjalnie nie ustawiałem oprócz włączenia udostępniania w maku, widzą się w jedną i w drugą stronę, tyle że z windowsa nie wpisujesz żadne smb://.... żeby się połaczyć z makiem, pomijasz to smb: i nie //, a wpisujesz \\

czyli przykładowo:
\\nazwa_komputera_makowego
albo
\\nazwa_komputera_makowego\zrzut

albo IP podajesz.

natomiast z jeśli łączysz się z maka to wtedy podajesz jak najbadziej smb://
smb://komputer_windows

U mnie to po prostu działa i już ;)

Przed chwilą to sprawdziłem dla pewności bo za często tego nie używam.

W Preferencjach systmowych Udostępnianie mam tylko tak:
http://skitch.com/ma...encje-systemowe

A w Preferencjach Sieci mam w "Wins" wpisaną taką samą grupę roboczą jak na windows.

#9 berko

berko
  • 1285 posts

Posted 03 May 2010 - 20:36

Nie wiem, u mnie po prostu się widzą, nic specjalnie nie ustawiałem oprócz włączenia udostępniania w maku, widzą się w jedną i w drugą stronę, tyle że z windowsa nie wpisujesz żadne smb://.... żeby się połaczyć z makiem, pomijasz to smb:

Tak tak ;) wiem, że ręcznie w srodowisku windows laczy sie \\adres_ip ale to oczywiscie teraz nie dziala.
A zeby byl windows widoczny w grupie nalezy dodac nazwe grypy w konfiguracji osx pod zakladka WINS. Sprawdz czy Ci dziala.

#10 imrik

imrik
  • 3471 posts
  • SkądWrocław, Poland

Posted 03 May 2010 - 20:45

Nie masz jakiegoś trybu utajonego włączonego w firewall systemowym? choć wtedy maczek byłby zwyczajnie niewidzialny dla windows.

#11 macieks72

macieks72

• 9873 posts

Posted 03 May 2010 - 20:49

@berko - tam w Wins mam wpisaną grupę roboczą taką jak na windows. Ja firewall mam wyłączony, może u ciebie coś blokuje, sprawdź jak @imrik radzi.

#12 berko

berko
  • 1285 posts

Posted 03 May 2010 - 23:55

Nie masz jakiegoś trybu utajonego włączonego w firewall systemowym? choć wtedy maczek byłby zwyczajnie niewidzialny dla windows.

Firewalle wyłączone po obu stronach.

#13 Teo

Teo
  • 20 posts

Posted 04 May 2010 - 00:47

Spróbuj zamapować te udziały w taki sposób:
Explorer Windows -> Narzędzia -> Mapuj dysk sieciowy

Folder: \\aaa.bbb.ccc.ddd\nazwa_udziału

i kliknij na "użyj innej nazwy użytkownika", w okienku wpisz:
Nazwa użytkownika: aaa.bbb.ccc.ddd\nazwa_usera
Hasło: tajne hasło

Gdzie aaa.bbb.ccc.ddd to obecny adres IP maczka. Jeśli pomogło to daj znać i napisz jaki to jest XP (HE, czy Pro).

Dołączona grafika

#14 berko

berko
  • 1285 posts

Posted 04 May 2010 - 00:57

Spróbuj zamapować te udziały w taki sposób:
Explorer Windows -> Narzędzia -> Mapuj dysk sieciowy

Folder: \\aaa.bbb.ccc.ddd\nazwa_udziału

i kliknij na "użyj innej nazwy użytkownika", w okienku wpisz:
Nazwa użytkownika: aaa.bbb.ccc.ddd\nazwa_usera
Hasło: tajne hasło

Gdzie aaa.bbb.ccc.ddd to obecny adres IP maczka. Jeśli pomogło to daj znać i napisz jaki to jest XP (HE, czy Pro).

Dołączona grafika

Dostaje komunikat " określona nazwa jest już niedostępna.." wpisuje \\ip\abc w ogóle nie da rady połączyć.

#15 skc

skc
  • 925 posts

Posted 04 May 2010 - 03:43

Pierwsza rzecz to:

Wrzucasz kompy do jednej grupy roboczej.

Następnie wchodzisz do ---> System Preferences ---> Accounts i uruchamiasz konto gościa na Udostępnianie...

Ma to wyglądać tak

http://drp.ly/WbL9m+

Następnie wchodzisz do ---> System Preferences ---> Sharing klikasz otions i zaznaczasz wszystko.

Ma to wyglądać tak

http://drp.ly/WbV9p+

A następnie w okienku Sharing zaznaczasz po lewej stronie Udostępnianie plików

Wybierasz foldery ktore chcesz udostępnić, nadajesz im uprawnienia i to tyle

Przykładowo powinno to wyglądać tak

http://drp.ly/WbZ50+

MAm nadzieje ze pomoże... U mnie działa wszystko bez problemów w dwie strony... A też troche sie z tym bawiłem.

#16 berko

berko
  • 1285 posts

Posted 04 May 2010 - 07:39

Pierwsza rzecz to:

Wrzucasz kompy do jednej grupy roboczej.

Następnie wchodzisz do ---> System Preferences ---> Accounts i uruchamiasz konto gościa na Udostępnianie...

Ma to wyglądać tak

http://drp.ly/WbL9m+

Następnie wchodzisz do ---> System Preferences ---> Sharing klikasz otions i zaznaczasz wszystko.

Ma to wyglądać tak

http://drp.ly/WbV9p+

A następnie w okienku Sharing zaznaczasz po lewej stronie Udostępnianie plików

Wybierasz foldery ktore chcesz udostępnić, nadajesz im uprawnienia i to tyle

Przykładowo powinno to wyglądać tak

http://drp.ly/WbZ50+

MAm nadzieje ze pomoże... U mnie działa wszystko bez problemów w dwie strony... A też troche sie z tym bawiłem.

Mam dokładnie tak jak Ty, do tego włączyłem jeszcze na wszelki wypadek konto gościa w windows XP i niestety ciągle brak dostępu.

#17 chris.zurada

chris.zurada
  • 3977 posts
  • SkądTychy, Poland

Posted 04 May 2010 - 08:04

Ani razu nie bawilem sie w zadne grupy robocze, nawet pod Tigerem (gdzie podobno to bylo bardzo bardzo wskazane by byly w tej samej grupie roboczej - guzik). Xp z SP2 i SP3 ani razu nie mial problemow z transferem i laczeniem sie z Tigere, Leopardem i Snow Leopardem. Za to czasami windows 7 i Vista mialy problemy ale pomagal reset kompa lub czasami tylko wylaczenie sieci na windzie. Moze po prostu przestan sie bawic w grupy robocze to problem przejdzie sam ;)

#18 macieks72

macieks72

• 9873 posts

Posted 04 May 2010 - 10:22

@berko, może zrestartuj te komputery, zrestartuj też router czy co tam masz. Przypomniało mi sie że mi Mac czasem "znika" z sieci, internet działa, ale w sieci wewnętrznej jest nie widoczny, połączenia nie działają, po ip też, pingi też nie, nic. Za bardzo w to nie wnikałem, ale zayważyłem że po uśpieniu i potem wybudzeniu wszystko wraca do normy. Takze zrestartuj może na początek tego Maka i jak nie pomoże to zrestartuj resztę.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users