Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Pytanie - Logic & Ableton

• Please log in to reply
5 replies to this topic

#1 logic09

logic09
  • 2 posts

Posted 02 May 2010 - 16:13

Witam. Mam pytanie odnośnie Logic i Ableton. Porównując dwa programy obydwa obsługują instrumenty VST jak i AU. Czy instrumenty które są w Logicu np ES1 i ES2, można uruchomić na Abletonie i korzystać z nich bez żadnych przeszkód? Czy jest to niemożliwe? Jeżeli można to w jaki sposób można zdobyć osobno pluginy zawarte w Logic Pro, nie kupując całego programu? Nie wiem czy mnie zrozumiecie, ale spróbujcie m pomóc :) Od niedawna zastanawiam się co wybrać do produkcji, Szukam różnych wariantów. Proszę o pomoc :)

#2 Fleishman

Fleishman
  • 45 posts

Posted 03 May 2010 - 17:42

Witam.
dwa programy obydwa obsługują instrumenty VST jak i AU.
Czy instrumenty które są w Logicu np ES1 i ES2, można uruchomić na Abletonie i korzystać z nich bez żadnych przeszkód?

Logic nie obsługuje pluginów VST tylko AU.
Lodżikowych instrumentów z tego co wiem nie uruchomisz na innym DAW.

Osobiście nie miałem styczności z Abletonem ale dużo ludzi chwali ten program. Jeśli robisz muzykę elektroniczną i masz zamiar dużo dłubać przy loopach to idź raczej w stronę abletone bo w tym gatunku muzycznym obecnie dominuje. Jeśli chcesz nagrywać pop czy rock łap za logica i się nie zastanawiaj.

#3 Ruczaj

Ruczaj
  • 3528 posts
  • SkądPoznan

Posted 03 May 2010 - 19:32

Tak samo w druga strone - instrumenty i wtyki Abletona nie pojda na Logicu, oczywiscie mowa o tych pluginach dolaczanych do programu. Poza nimi Ableton Live oczywiscie obsluguje AU i VST. Filtry VST sa moim zdaniem lepsze, poniewaz pozwalaja na rozne knyfy takie jak np wysylanie midi na zewnatrz (np do sprzetu), filtry VST w Abletonie maja tez wlasne menu do ladowania plikow z zewnatrz (np syntezator V-Station moze ladowac zewnetrzne barwy tylko i wylacznie w wersji VST).
Do produkcji pomysl jeszcze o Presonusie Studio One PreSonus
albo o absolutnym standardzie czyli Cubase: Cubase 5 :: Steinberg Media Technologies GmbH :: www.steinberg.net

#4 ferniasty

ferniasty
  • 6 posts

Posted 21 May 2010 - 11:07

Witam mozesz rownie dobrze podlaczyc abletona przez rewire do logica i np tworzyc track w abletonie a mixowac i masterowac w logicu... moim zdaniem mozna wyciagnac wtedy korzysci z 2 aplikacji jednoczesnie

#5 sancruz3

sancruz3
  • 2436 posts

Posted 22 May 2010 - 11:13

Ableton jest bardziej programeme stworzonych do Loopow i jego banalnej obslugi ale rownierz nadaje sie do robienia mixow. Logic jest glownie do mixow ciezej jest wyjsc z nim na scene i zagrac ale sa tacy co tak robia :) . Logica osobisie uzywam w studiu a abletona za konsola jak gram. W logicu masz lepsze wtyczki juz po samym zainstalowaniu programu juz nie mowiac o bibliotece dziekow czyli tzw wav'ow czyli sampli ktorych moze smailo uzywac.

#6 jankor

jankor
  • 1550 posts
  • SkądWrocław

Posted 23 May 2010 - 19:14

Na Live jest Max :D .

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users