Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPad a e-booki

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
21 odpowiedzi w tym temacie

#1 Michał Kubowicz

Michał Kubowicz

MyApple Team

• 2 022 postów
  • SkądKraków

Napisano 30 kwietnia 2010 - 19:01

Witam! czy wie ktoś jakie formaty e-book'ów można odtwarzać iPad ?

#2 dortmund76

dortmund76
  • 24 postów

Napisano 30 kwietnia 2010 - 19:28

E(pub)

#3 iAdam

iAdam
  • 415 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 30 kwietnia 2010 - 19:29

.epub Kazdego pdfa przy odrobinie zdolnosci mozna swietnie przerobic InDesignem. Bezplatne programy niestety sa do kitu.

#4 wojtkow

wojtkow

• 6 767 postów

Napisano 30 kwietnia 2010 - 19:48

Calibre jest wg Ciebie do kitu? Jeszcze nie spotkałem pliku (oczywiście w obsługiwanych formatach) który Calibre by źle skonwertował.

#5 Michał Kubowicz

Michał Kubowicz

MyApple Team

• 2 022 postów
  • SkądKraków

Napisano 30 kwietnia 2010 - 19:57

W takim razie czy opłaca kupić się iPada jako urządzenie do czytania e-book'ów ? Cena gra drugorzędna rolę. Przede wszystkim chodzi o komfort i jakość użytkowania.

#6 wojtkow

wojtkow

• 6 767 postów

Napisano 30 kwietnia 2010 - 20:11

Jeżeli jedynym przeznaczeniem ma być czytanie ebooków to moim zdaniem nie. Do samego czytania znacznie lepsze są czytniki eInk, np. Kindle. Porównując (a mam zarówno Kindle jak i iPada) to Kindle ma same zalety - obsługuje więcej formatów, ekran eInk nie męczy wzroku, urządzenie działa dwa-trzy tygodnie na jednym ładowaniu (ekran eInk pobiera prąd tylko przy zmianie strony). Jedyną przewagą iPada w tej dziedzinie jest wyświetlanie kolorów, ale kosztem właśnie zmęczenia wzroku. Zaletą iPada jest oczywiście uniwersalność, jeżeli jednak szukasz urządzenia tylko do ebooków to odradzam.

#7 summerinparis33

summerinparis33
  • 210 postów

Napisano 30 kwietnia 2010 - 20:31

zapytam sentencjonalnie, czy dzisiaj kupuje się telefony tylko do dzwonienia :-)
Owszem kolega z kindlem ma rację tylko zważ, że ipad w ramach ebooków prezentuje nowa jakośc: w tradycyjnym rozumieniu kolorowe ilustracje, a szerzej treści interaktywne.
Nie trudno sobie wyobrazić czytanie np. atlasu anatomii z modelami 3D narzadów, itp.

Żeby nie być gołosłownym:
Penguin Demos Interactive Books for iPad | Mac|Life

#8 Michał Kubowicz

Michał Kubowicz

MyApple Team

• 2 022 postów
  • SkądKraków

Napisano 30 kwietnia 2010 - 20:59

Właśnie rozważałem kupno iPada a jego funkcje jako czytnika ebook'ów tym bardziej mnie przekonują.

#9 Dawid Szypulski

Dawid Szypulski

• 5 535 postów

Napisano 01 maja 2010 - 07:04

Na iPadzie przeczytałem już 2 zaległe książki. Na pewno nie jest tak wygodnie jak w Kindle (świecący ekran po jakimś czasie trochę męczy oczy), ale na moje potrzeby w zupełności wystarcza. No i to wyszukiwanie w obrębie książki - bardzo przydatna rzecz kiedy szuka się czegoś konkretnego. Czekam na jakiś dobry polski sklep z e-bookami i przesiadam się na ePub.

#10 swiety74

swiety74
  • 773 postów
  • SkądKatowice

Napisano 01 maja 2010 - 07:29

Czy jest w necie strona gdzie mozna pobrac / kupic ksiazki w tym formacie? Pytam oczywiscie o ksiazki po j. polskim.

#11 wojtkow

wojtkow

• 6 767 postów

Napisano 01 maja 2010 - 08:03

Jest wiele stron typu Projekt Gutenberg gdzie można znaleźć klasykę, nie zawsze jest to ePub (choć jest to najpopularniejszy obecnie format, zastępując kiedyś bardzo popularnego mobi). Jeżeli kupisz książki, to i tak ich nie wgrasz na iPada, bo będą zabezpieczone zmorą naszych czasów czyli DRMem.
Z polskich księgarni w formie elektronicznej sprzedaje Ksi , która używa formatu ePub, ale zabezpieczonego i ich książki można czytać tylko na ich czytniku.
Jest też parę mniejszych księgarni sprzedających, głównie poradniki, w zabezpieczonej odmianie PDF.

#12 Klimer

Klimer
  • 848 postów

Napisano 01 maja 2010 - 08:33

hymm łamiemy nasze iPhone'y i nikt nie ma nic przeciwko, więc i może będzie trza łamać kupione przez nas książki w epubach. Wszedłem na link księgarni podanej przez wojtkow, i książki które mnie interesują (choć zbyt wiele ich nie ma) są za 1/2 ceny sklepowej - jak dla mnie bomba!

#13 pidipius

pidipius

iOS Developer

• 571 postów
  • SkądKatowice

Napisano 01 maja 2010 - 09:22

A czy PDF'y otwarte w iPadzie na przykład w aplikacji GooReader czyta się w miarę komfortowo? Chodzi mi głównie o szybkość działania, bo reszty aspektów się domyślam.

#14 swiety74

swiety74
  • 773 postów
  • SkądKatowice

Napisano 01 maja 2010 - 10:06

Wiec tak: pobralem ksiazke jako pdf potem calibre i dziala calkiem sprawnie na ipadzie. W kilku przypadkach jest problem z polskimi literami ale generalnie polecem te sposob. Dzieki wojtkow!!!

#15 summerinparis33

summerinparis33
  • 210 postów

Napisano 01 maja 2010 - 10:24

A czy PDF'y otwarte w iPadzie na przykład w aplikacji GooReader czyta się w miarę komfortowo? Chodzi mi głównie o szybkość działania, bo reszty aspektów się domyślam.

Ocena komfortu sprowadza się do odczuć stricte subiektywnych więc się generalnie nie wypowiadam. Co prawda próbowałem duży plik pdf (70mb) przekonwertować calibre do ibooka, ale lepiej oglada się w goodreaderze (szybkość działania, skalowanie, itp.).Co do szybkości googreadera nie mam zastrzeżeń-mam na nim prawie 70mb pdf z obrazkami i otwiera bez problemu.
Zreszta goodreader już na iphonie najsprawniej otwierał duże pliki pdf tj. ponad 5 mb.

Reasumujac,moim zdaniem typowe e-book na ibook, inne pliki typu pdf z obrazkami-goodreader.

#16 pidipius

pidipius

iOS Developer

• 571 postów
  • SkądKatowice

Napisano 01 maja 2010 - 11:39

@summerinparis33: Dzięki za informację. Właśnie dlatego pytam o GoodReadera bo używam go w iPhone. Niestety rozmiar ekranu nie przystaje do tego co czytam. A jak to jest z tym czytaniem na iPadzie? Bolą ręce od trzymania w powietrzu w trakcie czytania czy nie bolą? Czy jednak trzeba oprzeć urządzenie na kolanach, etc.?

#17 dortmund76

dortmund76
  • 24 postów

Napisano 01 maja 2010 - 12:19

Czy jest w necie strona gdzie mozna pobrac / kupic ksiazki w tym formacie? Pytam oczywiscie o ksiazki po j. polskim.

BezKartek.pl - Ebooki i czytniki książek elektronicznych

#18 summerinparis33

summerinparis33
  • 210 postów

Napisano 01 maja 2010 - 12:22

@summerinparis33: Dzięki za informację. Właśnie dlatego pytam o GoodReadera bo używam go w iPhone. Niestety rozmiar ekranu nie przystaje do tego co czytam.
A jak to jest z tym czytaniem na iPadzie? Bolą ręce od trzymania w powietrzu w trakcie czytania czy nie bolą? Czy jednak trzeba oprzeć urządzenie na kolanach, etc.?

1. Komfort czytania pomiędzy iphonem a ipadem jest nie do porównania. W przybliżeniu ekran ipada jest na oko sześciokrotnie większy. Dlatego iphone zaczynam używać bardziej do dzwonienia, nawigacji, odbieranie ważnych emaili, itp. niż czytania na nim czegokolwiek. Z uwagi na inny komfort czytania na ipadzie zalogowałem się na e-gazety żeby przegladać polskie gazety na nim w wersji elektronicznej-do spróbowania za darmo.

2.Pewnie to zależy od sytuacji w której się znajdujesz( dom, pociag,plener,biuro, itp.), ale najwygodniej opierajac o kolana. Zmęczy Cię trzymanie cały czas w rękach.

#19 Klimer

Klimer
  • 848 postów

Napisano 01 maja 2010 - 15:10

BezKartek.pl - Ebooki i czytniki książek elektronicznych

to jest jakaś pomyłka. nie ma tam żadnych ciekawych książek, a wyszukiwanie znanych autorów daje rezultaty np. książek w języku holenderskim. Zauważyłem dział "apple" który udostępnia za darmo polską literaturę piękną za darmo, w formacie epub - to duży plus, ale poza tym nic więcej niestety. zatem strona jest jak pozostałe - oferuje coś tam niby, ale w sumie wiadomo z góry że dłużej tam nie zostaniemy.

mam nadzieję że to sie jednak zmieni, i w końcu któryś wydawca elektroniczny podpisze umowy z dużymi wydawnictwami i będzie w przystępnych cenach sprzedawał książki które normalnie możemy kupić np. w Empiku. Szczerze to mam nadzieję właśnie na to ze Merlin, albo Empik wezmą się za digitalizacje "swoich" produktów. to duże sklepy więc mogłyby dużo sprzedać - dużo znaczy taniej. ebook za 25 złotych to żadna okazja.

#20 xxxxmarekxxxx

xxxxmarekxxxx
  • 220 postów
  • SkądLipnica Mała

Napisano 03 maja 2010 - 17:40

Próbowałem przerobić epub na pdf w Calibre . Jednak książka nie wyświetla się od krawędzi do krawędzi. Wie ktoś jak to poprawić ?

#21 nizejpodpisany

nizejpodpisany
  • 5 postów
  • SkądTwój iPhone

Napisano 23 marca 2011 - 14:05

Zebrałem w jednym wpisie (prawie) wszystko na temat polskich książek na iPada: [url=http://www.passwordincorrect.com/2011/03/23/polskie-ksiazki-na-ipada/]Polskie książki na iPada | Password Incorrect[/url]
Chociaż iPad daje sobie radę z pdf-ami, to najlepiej zdecydować się na ePub (im wcześniej tym lepiej).

#22 arturcisz

arturcisz
  • 10 155 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 23 marca 2011 - 14:25

Zebrałem w jednym wpisie (prawie) wszystko na temat polskich książek na iPada: Polskie książki na iPada | Password Incorrect
Chociaż iPad daje sobie radę z pdf-ami, to najlepiej zdecydować się na ePub (im wcześniej tym lepiej).

Super ;)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych