Kasowanie pamięci przy sprzedaży - jak?
Posted 30 April 2010 - 16:57

Posted 30 April 2010 - 17:02
Hard reset jest to zwykły reset taki jak w PC- zawiesza sie iPhone i robisz mu resetWitam,
co jest skuteczniejsze i bezpieczniejsze; hard reset w iPhone czy przywrócenie utawień fabrycznych przez iTunes.
Sprzedaję iPhone i chcę wyczyścić totalnie pamięć nabywcy.
Dzięki
A "przywrócenie ustawień fabrycznych" to jest instalacja iPhone OS na nowo ;P
Ja bym wykonał restore i tyle.
Posted 30 April 2010 - 17:13
restore przywraca ustawienia fabryczne, ale zachowuje dane użytkownika.Hard reset jest to zwykły reset taki jak w PC- zawiesza sie iPhone i robisz mu reset
A "przywrócenie ustawień fabrycznych" to jest instalacja iPhone OS na nowo ;P
Ja bym wykonał restore i tyle.
Narzędziem, które powinienneś użyć jest "zerowanie", po uprzednim restore-jeżeli był jailbreak- zerowanie jest dostępne z poziomu ustawień iphone-opcja "wymaż cała zawartość i ustawienia".
Posted 30 April 2010 - 17:52
restore przywraca ustawienia fabryczne, ale zachowuje dane użytkownika.
Narzędziem, które powinienneś użyć jest "zerowanie", po uprzednim restore-jeżeli był jailbreak- zerowanie jest dostępne z poziomu ustawień iphone-opcja "wymaż cała zawartość i ustawienia".
Nie? Po skończonym restore gdy iTunes zapyta czy przywrócić dane użytkownika klikacie opcje "konfiguruj nowego iPhone" - jakoś tak
Wtedy będzie "czysty" iPhone.
Posted 30 April 2010 - 18:27
Nie? Po skończonym restore gdy iTunes zapyta czy przywrócić dane użytkownika klikacie opcje "konfiguruj nowego iPhone" - jakoś tak
Wtedy będzie "czysty" iPhone.
tiaa, jasne, a czytać umi?:"Deleted data is no longer accessible via the iPhone user interface, but isn’t erased from your iPhone. For information about erasing all content and settings, see Resetting iPhone."
Apple - iPhone - Learn how to use all the features of iPhone.
niech zatem nie wprowadza w bład kolegi
Posted 30 April 2010 - 18:32
Posted 30 April 2010 - 18:56
Czyli wychodzi na to, że opcjonalnym rozwiązaniem na wyczyszczenie telefonu jest po prostu przywrócenie/odtworzenie oprogramowania - pospolity Restore.
Po Restore nie trzeba "wymazywać całej zawartości i ustawień", po prostu ustawiamy telefon jako Nowy i nie przywracamy kopii zapasowej. Fakt zostają tam jeszcze dane odnośnie sieci GSM, ale żadnych SMS itp. danych.
Hard Reset nic tutaj nie da, bo to jest zwykła operacja restartu systemu, robiona poprzez przytrzymanie [POWER] + (HOME), robimy to tylko wtedy, gdy telefon jest zbyt wolny, bądź zawieszony, operacja nie usuwa żadnych danych z telefonu.
Jest jeszcze bardziej zaawansowana możliwość, czyli usunięcie danych plików z systemu, operacja nie uszkadza systemu, ani telefonu - jest najszybszą, najbezpieczniejszą i jak dla mnie najlepszą opcją w przypadku modeli 3G i 3GS.

Pozdrawiam
Posted 30 April 2010 - 19:05
Czyli wychodzi na to, że opcjonalnym rozwiązaniem na wyczyszczenie telefonu jest po prostu przywrócenie/odtworzenie oprogramowania - pospolity Restore.
czyli kolega moderator twierdzi wbrew instrukcji apple "but isn’t erased from your iPhone", że restore czyści całkowicie dane z iphone? Tak mam rozumieć tę wypowiedź?
Przypominam tylko, że pytajacy chce sprzedać iphone i wyczyścić wszystko z iphone. A zatem moim zdaniem tylko pełny erase- po to został ten mechanizm stworzony.
Posted 30 April 2010 - 19:38

Posted 30 April 2010 - 19:43
Posted 30 April 2010 - 19:44
Fakt zostają tam jeszcze dane odnośnie sieci GSM, ale żadnych SMS itp. danych.
Tego na stronie Apple nie napisali

Poza tym autor nie napisał co dokładnie chce wyczyścić, więc stawiam na SMS'y, kontakty, maile, dane sieci Wi-Fi, kalendarz, zdjęcia, budziki, mapy, notatki, YouTube, Notatki głosowe, aplikacje z App Store, Muzyka, Filmy, wszelkie ustawienia oraz blokada telefonu itp.
Także, do usunięcia tych danych opcjonalnie robimy Restore bądź opcję bardziej zaawansowaną.
Dla mnie użycie opcji "wymaż całą zawartość i ustawienia" to strata czasu, przy złamanym (JB) telefonie

Restore zajmuje maks. 10 minut, a tylko nie usuwa danych odnośnie sieci GSM.
Posted 30 April 2010 - 20:13

Gdy klikniesz w Odtwórz, zainstalowana zostanie najnowsza wersja oprogramowania iPhone'a, przywrócone zostaną domyślne ustawienia i usunięta zostanie cała zawartość iPhone'a, włączając w to pobrane programy, utwory, wideo, kontakty, zdjęcia, kalendarze i inne dane. iTunes pozwala także na przywrócenie ustawień z kopii zapasowej bez usuwania danych z iPhone'a.
Usunięte dane nie będą dostępne z poziomu interfejsu iPhone'a, ale ich fizyczne wymazanie z dysku iPhone'a nastąpi dopiero po zachowaniu w ich miejscu nowych danych. Jeżeli chcesz się dowiedzieć, jak trwale usunąć całą zawartość i ustawienia, zajrzyj do rozdziału Zerowanie iPhone'a.
Wymazywanie całej zawartości i ustawień:
Podłącz iPhone'a do komputera lub do ładowarki. Wybierz Ogólne > Wyzeruj, po czym stuknij w „Wymaż całą zawartość i ustawienia”.
Funkcja ta powoduje wyzerowanie wszystkich ustawień i trwałe usunięcie wszystkich informacji i plików z iPhone'a, nadpisując zachowane na nim dane.
Na iPhone'ach 3G faktycznie trwa to długo, ale na 3GS to kwestia sekund, bo sposób wymazywania jest inny.

Posted 30 April 2010 - 20:48

Posted 30 April 2010 - 20:56
Podajcie mi program, który wyciągnie mi stare dane po Restore, wtedy uwierzę, że nie usuwa, i że nie jestem bezpieczny
Polakowi nie wierzysz, to zrozumiałe.
Może zatem zagranicznemu uwierzysz:
Warning: iPhone 'Restore' does not delete personal data | iPhone Atlas - CNET Reviews
Posted 30 April 2010 - 21:06

Kto z Polski jest choć w 10% tak dobrym hackerem jak Jonathan "NerveGas" Zdziarski?

Świruje

Aha, i to, że dane jakieś tam zostają na safe data partition to wiem, ale wyciągnięcie ich zajmuję sporo czasu.
Także, w tej kwestii przyznaję Dawidowi i Tobie rację

Wszystkiego nie wiem, jestem tylko Moderatorem.
Peace.
Posted 03 October 2012 - 10:39
Posted 03 October 2012 - 10:42
Posted 12 December 2012 - 20:50
Posted 12 December 2012 - 21:26
Posted 12 December 2012 - 21:50

Posted 12 December 2012 - 22:11
Posted 12 December 2012 - 22:15
Czyli jak dobrze rozumiem opcja "Wyzeruj - Wszystkie Ustawienia" usunie mi z iPhone wszystko, oprócz tych aplikacji i programów systemowych?
I będę mógł spokojnie bez obaw Iphonka sprzedać
Nie, usunie z niego wszystko. Aplikacje, smsy, dane aplikacji, kontakty itp + twoje Itunes id.
Posted 12 December 2012 - 22:22
Nie, usunie z niego wszystko. Aplikacje, smsy, dane aplikacji, kontakty itp + twoje Itunes id.
Czyli co zostanie?
Posted 12 December 2012 - 22:36
Czyli co zostanie?
Przeczytaj dwa posty wyżej.
Posted 19 December 2012 - 18:03
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users