Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPlus/Blueconnect/Orange - limit predkosci

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
7 odpowiedzi w tym temacie

#1 ŁUKASZ1

ŁUKASZ1
  • 497 postów
  • SkądWARSZAWA

Napisano 06 stycznia 2007 - 02:21

Witam Korzystajac z simdaty zauwazylem ze majac edge/umts telefon internet zjada mi zlotoweczki z konta jak szalony ;-( Myslem by wykupic staly dostep u ktoregkolwiek z operatorow. Chodzi mi o jakas promocje na 12 mcy z wlasnym modemem. iPlus za 60 zl wydaje sie sensownym rozwiazaniem ale jest limit. Plus informuje ze moze zmniejszyc predkosc po przkroczniu 1 GB odebranych i wysylanych danych. Wlasnie o ten limit mi chodzi - czy 1 GB to ma byc 512 MB IN oraz 512 OUT ? Jak faktycznie wyglada to przycinanie ? Chodzi mi o Warszawe. Czy faktycznie przycinaja, jesli tak to do jakiej predkosci ? Wiem ze ERA i ORANGE tez stosuja takie "chwyty" przynajmniej na papierze - jak to wyglada w rzeczywistosci ? Bede wdzieczny za opinie .

#2 marek.wilk

marek.wilk
  • 49 postów
  • SkądKraków

Napisano 06 stycznia 2007 - 08:30

iPlus (sam korzystam) to limit 1GB danych odebranych. Poza tym - bardzo często po drobnym przekroczeniu limitu (powiedzmy o 200-300 MB) nie obcinają prędkości (w umowie jest jasno napisane, że Plus ma możliwość ograniczenia transferu, aby "sieć się nie zatkała" a nie "jak przekroczysz to lecisz jak na tepsowskim modemie"). Jeśli nie zamierzasz korzystać z programów P2P, a komputer wykorzystujesz do www/email/skype - to nie powinieneś mieć problemu z limitem. Ja do tej pory (a korzystam od października 2005) tylko raz miałem obcięty transfer i to pod sam koniec miesiąca, transfer spada wtedy do poziomu połączenia GPRS czyli 56 kbit/s. Co do samej usługi iPlus - czasem sprawia problemy (wieszające się połączenia, niemożliwość połączenia się po UMTS'ie - choć tutaj raczej przyczynę upatrywałbym w problemach z oprogramowaniem do modemu, korzystam z Option GlobeTrotter Fusion GPRS/UMTS @ PCIMCIA, podczas korzystania z modemu na linuxie takie problemy zdarzały się zdecydowanie rzadziej), nie jest demonem prędkości, ale daje możliwość nieskrępowanego przemieszczania się :) Ogólnie - jak za 60 zł to całkiem niezły dostęp (na UMTS 384 kbit/s) do sieci. Nie nadaje się natomiast absolutnie do korzystania z aplikacji P2P jak np. eMule (chyba że za 5 zł miesięcznie wykupisz zewnętrzne IP), a co do limitu - zawsze możesz dokupić po przekroczeniu. To tyle, pozdrawiam i miłego dnia :)

#3 ŁUKASZ1

ŁUKASZ1
  • 497 postów
  • SkądWARSZAWA

Napisano 07 stycznia 2007 - 02:39

Dzieki za wyczerpujaca odpowiedz. Uzuwajac simdaty w noki 6630 nie mam problemow z samym netem. Wracajac do iPlusa za 60 zl 1 GB danycg to ok 30 mb dziennie. W domu mam stale lacze wiec nie ma problemu z ew P2P - chodzi mi by bezstresowo sobie buszowac po sieci gdziekowiek jestem z moim PowerBookiem. Ile kosztuje dodatkowa "porcja" danych jak przekroczysz limit ?

#4 marek.wilk

marek.wilk
  • 49 postów
  • SkądKraków

Napisano 09 stycznia 2007 - 23:46

Przepraszam, że tyle to trwało, ale czekałem na konkretną odpowiedź z plusa (bo strona www.iplus.pl powinna dostać nagrodę za najbardziej nieprzystępną stronę internetową 2007).

No i dostałem:

Stawki za dodatkowe limity:

Pakiet Opłata miesięczna
iPlus extra 128 MB 7 zł (8,54 zł z VAT)
iPlus extra 256 MB 12 zł (14,64 zł z VAT)
iPlus extra 512 MB 22 zł (26,84 zł z VAT)
iPlus extra 1024 MB 42 zł (51,24 zł z VAT)

Więcej szczegółów tutaj: http://www.iplus.pl/...iplus_extra.pdf

Plus jeszcze bonusik:

W odpowiedzi na Pana korespondencję, uprzejmie informujemy, że pakiety dodatkowe iPlus extra dostępne są Abonentów iPlus.
Dla Abonentów Plus z usługą dodatkową iPlus, niestety nie.

.

Tego zupełnie i absolutnie nie rozumiem...

#5 uwak

uwak
  • 778 postów

Napisano 10 stycznia 2007 - 00:53

jezeli chodzi o transfer - predkosc :) - kategorycznie tak = era blueconnect stanowczo nie = orange

#6 marek.wilk

marek.wilk
  • 49 postów
  • SkądKraków

Napisano 10 stycznia 2007 - 12:37

Ja cały czas traktuję iPLUS'a jako uzupełnienie jakiegoś cywilzowanego dostępu do sieci. Teraz, z racji braku "możliwości technicznych" korzystam jedynie z iPLUS'a, ale jeśli potrzebuję ściągnąć coś większego - po prostu spacerkiem, niespiesznie, udaję się do jakiegoś miejsca z szybkim netem "z eteru". Co do Blueconnect'a i iPLUS'a - nie zauważyłem jakiś większych różnic w transferach - ot, tu wieje 384 kbit/s i tu wieje 384 kbit/s co jest prędkością niemalże faktyczną (download w okolicach czterdziestukilku kb/s). Z tego co wiem, PLUS ociąga sie z HSDPA (przy 1,8 mbit/s chyba będą musieli poważnie zastanowić się nad zwiększeniem limitu), zastanawiam się, czy to ma jakiś związek ze współpracą z P4. Plus udostępnia dla P4 roaming wewnętrzny na obszarach, gdzie P4 jeszcze nie zbudowało sieci - przynajmniej takie jest założenie, zobaczymy co będzie jak P4 ruszy; może będzie więc tak, że Plus podepnie się pod sieć P4 z usługami takim jak UMTS, HSDPA.

#7 Poklos

Poklos
  • 703 postów
  • Skądwarszawa

Napisano 11 stycznia 2007 - 03:04

ja uywam orange. predkosc max to jakies 12 kb.s i to w nocy bo w dzien jakies 4 kb.s ogolnie wspaniale ze place 120 zl miesciecznie za taka predkosc...uwielbiam robic interesy. a zeby bylo smieszniej kupilem to jakies 2 miesiace temu a teraz w blueconnect pojawilo sie cos co pasuje do mojego mbp i ma predkosc prawie 2 MB i kosztuje tyle samo. takze polecam orange. :)

#8 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 03 października 2007 - 10:57

iPlus tylko na windows się zawiesza

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych