Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Czy moze sie ktos wlamac?

• Zamknięty Temat jest zamknięty
59 odpowiedzi w tym temacie

#1 lukasz66

lukasz66
  • 712 postów
  • SkądRadomsko

Napisano 29 kwietnia 2010 - 11:43

Witam Niestety ktos zdobył IP mojego komputera (maca) i mnie straszy ze mi sie wlamie na kompa. Jest to mozliwe? co mi moze najwyzej zrobic i jak temu zapobiec?

#2 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 357 postów

Napisano 29 kwietnia 2010 - 11:45

Och jej! Ktoś zna Twoje IP! S T R A S Z N E ! Chcesz moje? 127.0.0.1! ;-))) W teorii włamanie jest zawsze możliwe, ale przejmowanie się głupim gadaniem jakiegoś dzieciaka to tylko psucie sobie dnia. Wiesz, jeśli on Ci mówi, że 'ma ajpi i dzięki temu może', to znaczy, że jest kretynem i się nie zna - ajpi to najmniejszy problem, a nie 'super wyczyn'.

#3 lukasz66

lukasz66
  • 712 postów
  • SkądRadomsko

Napisano 29 kwietnia 2010 - 11:59

wysyla mi jakies linki Hacking - Szko i mowi ze za 12 minut zobacze, sorry za aby glupie gadanie ale nie znam sie na tym i nie wiem czy to mozliwe czy nie ...

#4 B@rtasMAC

B@rtasMAC
  • 572 postów

Napisano 29 kwietnia 2010 - 12:06

eee tam, sranie w banie, jak jest taki z niego kozak to chce widziec na stronie glownej nasza-klasa.pl dedykacje dla mnie, jesli tego nie zrobi to jest pi*a nie hacker ;) pozdro

#5 lukasz66

lukasz66
  • 712 postów
  • SkądRadomsko

Napisano 29 kwietnia 2010 - 12:07

mowi zebym wylaczyl i wlaczyl maca :)

#6 biskup

biskup
  • 2 479 postów
  • SkądKraków

Napisano 29 kwietnia 2010 - 12:09

Może Cię jeszcze poprosi o włączenie ssh i podyktowanie hasła administratora :D

Niezły hakier.

#7 B@rtasMAC

B@rtasMAC
  • 572 postów

Napisano 29 kwietnia 2010 - 12:11

zaraz, zaraz, taki z niego hacker ze nie moze sobie poradzic z wlamaniem na kompa, dodatkowo prosi wlasciciela o wylaczenie i wlaczenie maca? ok, to jest pipa nie hacker, pewnie sciagnal gadu reader i mysli ze jest mocny ;) to dzieciak, wysmiej go to cie zacznie obrazac ;)

#8 Jenot

Jenot
  • 2 204 postów
  • SkądChełm

Dodatkowo sam skasuj sobie jeszcze kilka plików - Wirus albański

#9 lukasz66

lukasz66
  • 712 postów
  • SkądRadomsko

nie no, raczej nic mi nie zrobi jak cos zaobserwuje to napisze ale sorry za glupie pytania, nie znam sie na tym i chcialem sie tylko upewnic :)

#10 Riddle

Riddle
  • 1 631 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 29 kwietnia 2010 - 12:15

mowi zebym wylaczyl i wlaczyl maca

Dołączona grafika

#11 B@rtasMAC

B@rtasMAC
  • 572 postów

Napisano 29 kwietnia 2010 - 12:16

ty gadasz z tym "hackerem" na gg czy gdzie?

#12 biskup

biskup
  • 2 479 postów
  • SkądKraków

Napisano 29 kwietnia 2010 - 12:23

Spoiler

#13 imrik

imrik
  • 3 471 postów
  • SkądWrocław, Poland

Napisano 29 kwietnia 2010 - 13:08

Hacking i Mac to oksymorony - nie można uch używać w jednym zdaniu. Odsuwając na bok wszelkie rotfly i lole to trzeba powiedzieć, że nikt się nie włamie na twojego MacBooka jeśli: - nie weźmie go pod pachę i ucieknie. - nie postawiłeś na nim żadnych usług serwerowych (nie masz na nim serwera WWW/SQL ze standardowym hasłem itp.). - nie postawiłeś na nim, żadnych usług udostępniania plików (udostępnianie plików SMB, drukarek, SSH ze standardowym hasłem itp). - nie podajesz hasła zawsze gdy pyta o to system (na przykład przy otwieraniu plików PDF, PNG, QuickTime). - nie ściągasz pirackich / zmodyfikowanych wersji programów z jakiś torrentow czy rapidszitów. - znasz pojęcie phishingu i zwracasz uwagę na adresy witryn i ich certfikaty. - aktualizujesz system na bierząco. Obecnie chyba najsłabszym ogniwem bezpieczeństwa na OSX są: Java (nie mylić z java-script), spreparowane pliki (PNG, PDF, QuickTime) oraz phishing. Na szczęście można się przed tym łatwo bronić stosując jedynie podstawowe reguły bezpieczeństwa typu: "nie ściągam plików z niewiadomoego pochodzenia", "nie podaje hasła admina za każdym razem gdy tylko wyskakuje takie okienko", "zwracam uwagę na adresy witryn WWW i ich certyfikaty".

#14 McTom

McTom

All work and no play...

• 3 827 postów

Napisano 29 kwietnia 2010 - 14:10

Nie wiem ile masz lat ale stawiam na twojego rówieśnika, którego znasz. Z klasy, ze szkoły... Zazdrość to straszna rzecz...

#15 janiii

janiii
  • 240 postów
  • SkądCork

Napisano 29 kwietnia 2010 - 14:16

Hacking i Mac to oksymorony - nie można uch używać w jednym zdaniu.

Żadne tam oksymorony, to trzeci rodzaj prawdy.

Obecnie chyba najsłabszym ogniwem bezpieczeństwa na OSX

Od zawsze najsłabszym ogniwem był/jest/będzie user. I nie mieszałbym w to OS.

#16 krakers

krakers
  • 8 135 postów
  • SkądNibylandia

Napisano 29 kwietnia 2010 - 15:53

Jak będziesz klikał w każdy link jaki Ci poda to rzeczywiście ktoś Ci się w końcu włamie przez Safari aka sito :D

#17 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 29 kwietnia 2010 - 18:13

Chyba Łukasz ze strachu komputer wyłączył bo go niema :D

#18 deha21

deha21
  • 384 postów

Napisano 29 kwietnia 2010 - 18:35

Przypomniała mi się sytuacja kiedy na lekcji informatyki formatowaliśmy dysk. Nauczycielka chciała żeby robić screeny i potem wrzucić je do worda. Czyli robimy krok, screen, restart kompa, wklejamy screen do worda itd. ;)

A ta szkoła hackerów to pewnie i tak skupiona jest na Windowsie. Samo znanie IP nic w sobie nie daje.

#19 thozo

thozo
  • 1 956 postów

Napisano 30 kwietnia 2010 - 07:31

Łukasz włącz sobie Stealth Mode w Security/Firewall/Advanced:

http://grab.by/46G4

I powiedz hakierowi by spingował twoje IP:

1. Dowiesz się czy wie co to PING... :D
2. Jak wie to się zdziwi.

No chyba że taki kozak, to mu taka drobnostka nie powinna przeszkadzać.

#20 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 30 kwietnia 2010 - 07:44

zdziwi? że nie odpowiada na ping? to już musiałaby być niezła lama

#21 znowu.zapomnialam

znowu.zapomnialam
  • 23 postów
  • SkądRio

Napisano 04 maja 2011 - 23:01

Witam! Mam pewniem problem z bezpieczenstwem laptopa, mam nadzieje, ze ktos z Was bedzie mogl mi pomoc. Od jakiegos czasu pojawiaja mi sie na biurku foldery z roznymi zrzutami ekranow robionych z MOJEGO laptopa, ale nie przeze mnie. Ktos najwidoczniej musial sie wlamac. Laptop podlaczony jest do sieci internetowej obejmujacej caly blok. Czy ktos moglby mi pomoc, tzn. jak ustawic, aby do laptopa nie bylo dostepu z zewnatrz? Na swoim komputerze widze inne, aczkolwiek nie wiem, czy jestem w stanie na nie wejsc- zreszta, nie potrzebuje tego :- P takze nie probuje. Pozdrawiam i czekam na jakies rady :-)

#22 Filip Rychlik

Filip Rychlik

aka felippe

• 2 928 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 04 maja 2011 - 23:24

Pierwsze pytanie, cz wogóle masz hasło administratora?

#23 znowu.zapomnialam

znowu.zapomnialam
  • 23 postów
  • SkądRio

Napisano 04 maja 2011 - 23:27

Czyli haslo, ktorego uzywam przy wlaczeniu laptopa, instalowaniu programow itd.? Mam.

#24 RAK

RAK
  • 1 507 postów
  • SkądNYC

Napisano 04 maja 2011 - 23:58

Czy ktos moglby mi pomoc, tzn. jak ustawic, aby do laptopa nie bylo dostepu z zewnatrz? Na swoim komputerze widze inne, aczkolwiek nie wiem, czy jestem w stanie na nie wejsc- )

Tu widzę przyczynę-swój laptop musisz skonfigurowac tak by nie był widoczny  dla innych użytkowników sieci.

#25 Filip Rychlik

Filip Rychlik

aka felippe

• 2 928 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 05 maja 2011 - 01:19

W 99% wystarczy wyłączyć udostępnianie plików + dać mocniejsze hasło.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych