W tym momencie napędza mnie piwo '211 Steel Reserve'@atmt: Szacunek dla Twego Systemu. Co Cię napędza; szukam inspiracji. :smile:

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.
Napisano 05 lutego 2011 - 02:41
W tym momencie napędza mnie piwo '211 Steel Reserve'@atmt: Szacunek dla Twego Systemu. Co Cię napędza; szukam inspiracji. :smile:
Napisano 05 lutego 2011 - 09:25
a jakie jest rozsądne oprogramowanie na n8 ? nokia mapsSwoją drogą w kwestii WM7: zastanawiałem się nad zakupem HTC 7 Trophy, ale brak rozsądnego oprogramowania GPS przesądził sprawę, jednak ten system wygląda dość ciekawie. Szkoda tylko, że z tego co słyszałem zrezygnowano z multitaskingu, ale nie wiem ile w tym prawdy bo być może sam powtarzam ploty. Może niedługo powstaną nowe iPhone-killery z WM7 na pokładzie właśni
ta nokia z wp7Może niedługo powstaną nowe iPhone-killery z WM7 na pokładzie właśnie
Napisano 05 lutego 2011 - 12:10
Kupiłem N8 wbrew wszelkiej logice... Czytałem opinie, testy i 90% z nich było na 'nie'. A to że Nokia do bani, a to że Symbian nie daje rady, a sklep Ovi świeci pustkami itp. I wszystko okazało się nieprawdą. Potem takie opinie idą w świat i kreują nieprawdziwy obraz takiego sprzętu.
a jakie jest rozsądne oprogramowanie na n8 ? nokia maps
? w wp7 z multitaskingu zrezygnowano to prawda , zrezygnowano z kopiuj wklej, zrezygnowano z bezpośredniej synchronizacji z outlookiem, brak nawigacji ale ty twierdzisz że jest ciekawy, możesz to jakoś rozwinąć ? co tam takiego ciekawego ?
(...)ja akurat jestem w innej strefie czasowej i dopiero wieczór się zaczyna, no chyba, że Ty też)
a tak serio jeśli miałby powstać killer musiałby mieć coś więcej niż ip4 i jedyny system na dzień dzisiejszy konkurencyjny to android od wersji 2.2
tylko co miałby mieć więcej aparat 12Mpix ? przy obiektywie jak główka od szpilki to raczej nie ma znaczenia , pozostaje nagrywanie w 1080p ale już 720p jest wystarczające zresztą ip5 ma mieć , chyba jedyna nowość to nagrywanie i odtwarzanie w 3D 1080p dla takiego telefonu jestem w stanie przeskoczyć na androida pod warunkiem że nie będzie problemów z bezpośrednią synchronizacją z outlookiem.
będzie tablet G-Slate z odtwarzaniem i nagrywaniem w 3D! może wyjdzie wersja kieszonkowa ?
ale na razie nie ma lepiej wykonanego telefonu niż ip4 (dwa razy szkło i ramka aluminium + hardware na wysokim poziomie + retina display), nie ma lepszego systemu jak ios (bardziej stabilnego i lepszego w używaniu oczywiście z JB ), i nie ma lepszego marketu jak appstore z takimi aplikacjami,
Napisano 05 lutego 2011 - 12:34
nawet nokia maps na n8 może działać off-line tak samo jak tomtom czy navigon na ip4GPS w telefonie, owszem, okazjonalnie, pod warunkiem posiadania planu taryfowego wraz z internetem.
Napisano 05 lutego 2011 - 12:41
Napisano 05 lutego 2011 - 13:22
i w czym ten "prawdziwy" GPS (specjalizowane urządzenie) jest lepsze od tego telefonicznego ?ja rozdzielam "prawdziwy" GPS od telefonicznego i od dawna już nawet nie rozważam montowania telefonu w samochodzie jako odbiornika GPS - uznaję, że do tego jest oddzielne, specjalizowane urządzenie.
Napisano 05 lutego 2011 - 14:20
a jakie jest rozsądne oprogramowanie na n8 ? nokia maps
? w wp7 z multitaskingu zrezygnowano to prawda , zrezygnowano z kopiuj wklej, zrezygnowano z bezpośredniej synchronizacji z outlookiem, brak nawigacji ale ty twierdzisz że jest ciekawy, możesz to jakoś rozwinąć ? co tam takiego ciekawego ?
Niby nie ma, ale jeśli 90% aplikacji jest typu "Pierdnij swoim iPhonem" to nagle się okazuje, że ilość to jednak nie jakość chociaż zupełnie się zgadzam z tym, że jak na razie to najlepsze tego typu miejsce. Ale tak jak pisałem kilka postów wcześniej, nawet na świecącym ponoć pustkami OviStore Nokii znalazłem wszystkie odpowiedniki aplikacji, których używałem na iOS i Androidzie więc nie jest tak źle.i nie ma lepszego marketu jak appstore z takimi aplikacjami,
Napisano 05 lutego 2011 - 14:42
Ok, tym niemniej jest to feature znacznie lepszy niż to co ma iPhone4. Kamera nie różni się tylko megapixelami i samą marką, o czym można przeczytać choćby tutaj Nokia N8 review: Director of photography - GSMArena.com Wg. tamtejszych recenzentów jest to pierwsza tak wysokiej klasy optyka w telefonie. Wcześniej też były CarlZeiss, ale nie tak zaawansowane jak w N8 i tę jakość widać na sample fotkach. Takich zdjęć nie zrobisz iPhonem4. Oczywiście nie musi to być decydująca funkcja za kupnem - dla mnie też nie jest, tym niemniej nie jest też bez znaczenia i na pewno robi wrażenie.Posiadałem na własność, przez dość długi okres Nokię N97, z optyką Carl Zeiss'a - co prawda "tylko" 5MP - a jednak nie czułem tego, że iPhone 3G (którego posiadałem również w tym samym okresie) powinien czuć się gorszy / lepszy z tego powodu.
Zdawałem sobie sprawę, że aparat w iPhone 3G (według mnie) był beznadziejny - ale jednak sam aparat w N97 nie przesądził o niczym i docelowo pozbyłem się tej Nokii.
Zgadzam się, jednak nie zmienia to faktu prostej zasady wypalania się produktu. Od czterech lat mamy do czynienia z tym samym UI, niemal identycznym designem samego telefonu. Poza usprawnieniami i to bardzo powolnymi (zresztą jak to na Apple przystało) od dłuższego czasu nie ma nic nowego, nie ma wow w kwestii smarftphone'u Apple. Tak naprawdę co może pokazać iPhone5? Lekko zmieniony design, nieco lepszy procesor itp. Rzecz jasna nadal będzie to bardzo fajny telefon i jeden z lepszych na rynku, ale czy nadal z hypem? Nie sądzę, moim zdaniem geekowa podnieta przesuwa się teraz w kierunku tego co pokazuje i co może pokazać konkurencja, gdyż tam mamy do czynienia z nieoczekiwanym designem, nowym UIm ogólnie większą tejemnicą tego co nastąpi. Zaś w przypadku Apple, jeśli chodzi o iPhone, większość rzeczy jest już bardzo przewidywalna, gdyż ten telefon jest już rozwinięty.Zależy gdzie szukamy tego hype'a - te forum świadczy o tym, że popyt na sprzęt Apple jest nieustający, forum poświęcone Adroidowi pokaże to samo dotyczące sprzętu z tym właśnie systemem. Inne fora - poświęcone markom - Nokia, Samsung czy inne - pokażą też w odpowiednim świetle dane produkty.
Moim zdaniem przyczyna sukcesu iPhone jest bardzo prosta - to pierwszy smarthpone z dziecinnym, banalnym wręcz interfejsem obsługi, praktycznie tak prostym jak UI telefonów flashowych, a wcześniej smartphony były przecież skierowane to bardziej zaawansowanych użytkowników... Aspekt marki i reklamy też odegrał swoją rolę w sukcesie tego telefonu. To spowodowało, że iPhone stał się telefonem dla mas - dla dziecka, dla babci, dla IT freaka, dla każdego. Jeśli chodzi o mnie to nie do końca postrzegam to jako coś pozytywnego, gdyż odbiło się to na odcięciu możliwości ingerencji w bardziej zaawansowane funkcje, zbyt mocno Apple ingeruje i decyduje o tym co użytkownik może zrobić w obsłudze telefonu.Czy można powiedzieć o nasyceniu produktami mobilnymi od Apple? Przyznam szczerze, że chciałbym, pragnę wręcz aby tak było. Chciałbym pewnego razu dowiedzieć się, że powstał tak genialny telefon (obiektywnie), że wszystkie inne produkty łącznie z iPhonem mogłoby się schować... tak, marzenia - ale prawda (nie)stety jest taka, że Apple postarało się - czy za sprawą czarów, marketingu czy zabiegów godnych sekty - nie mi o tym decydować - osiągnęli sukces, udało im się stworzyć urządzenie oraz dać mu wsparcie w postaci sklepu.
Porażka palm to brak reklamy i dostatecznego wsparcia developerów. Sama idea telefonu była bardzo fajna. Widocznie nie mieli wystarczająco dużo kasy, żeby się wybić. Zresztą palm został wchłonięty przez inną firmę ze względu na swoje problemy finansowe. Szkoda.Kiedy na rynku miał pokazać się Palm Pre (mówię o pierwszej wersji, bez plusa) - liczyłem szczerze na to, że będzie to coś wyjątkowego. Liczyłem na to, że stanie się czymś dostatecznie ciekawym, aby zafascynować mnie sobą i zachęcić do kupna. Pojawił się nawet na moim lokalnym rynku - był na wyciągnięcie ręki... a jednak, nie poczułem jego magii, nie przekonał mnie na tyle, abym był gotów stać się jego użytkownikiem.
Mało tego - Palm, wraz z modelem Pixi Plus skierowany był do mniej zamożnej rzeszy odbiorców. Jeszcze kilka miesięcy temu był do kupienia w wersji bez abonamentu za niecałe 500 złotych (w przeliczeniu). Żadnych zobowiązań, nowe urządzenie w zasięgu ręki... zabrakło magii - po raz kolejny.
Z jednej strony mogliby zwiększyć cenę, ale wtedy bankowo nie byłoby takiej sprzedaży. Z drugiej strony - obecna cena jest i tak za wysoka patrząc relatywnie do kosztów produkcji i ceny porównywalnych sprzętowo modeli konkurencji. Apple rzecz jasna wypuści nowego iPhone'a, ale to nie będzie moim zdaniem iPhone5, a prędzej zabieg jak w przypadku iPhone 3G-3GS, czyli raczej niewiele zmian. Strategia Apple, będąca po części uzyskiwaniem ponadprzeciętnych marż, jest w pewnym sensie strzelaniem sobie gola do własnej marki, gdyż "dzięki temu" iPhone jeszcze długo nie doczeka się implementacji ekranu w technologii OLED, bo Jobsowi na chwilę obecną się to nie opłaca, mimo, że sam telefon zarówno przez wzgląd na markę, jak i cenę, na takie technologie jak najbardziej zasługuje i zresztą nie tylko tyczy się to ekranu.Uważam, że przy wręcz magicznych zagraniach marketingowych obecny iPhone mógłby kosztować dwa razy tyle - a chętni by się znaleźli na niego. Czy obecnie Apple może sobie pozwolić na niewypuszczenie nowego iPhone mając w swojej ofercie nieco ponad jeden telefon?
Wg mnie główną przyczyną bycia nie-pogromcą iPhona jest przede wszystkim brak wystarczającego marketingu + UI nowego symbiana musi być jeszcze trochę dopieszczony. Jeśli Nokia uderzy z którymś z przyszłych następców N8 z gigantyczną promocją, oferując cenę rynkową, a nie czynnikami niemierzalnymi, wtedy Apple będzie mogło czuć się zagrożone. Naprawdę niewiele do tego trzeba, gdyż N8 pokazuje, że możliwości sprzętowe ma jak najbardziej godne do rywalizacji z największymi. Podobnie inne smartphony jak np. Galaxy S, zresztą największy aktualnie konkurent iPhone, dla wielu jego pogromca, na niektórych rynkach już go pokonał, ale to dyskusja na inny temat... Chodzi o to, że konkurencja Apple posiada odpowiednie zasoby, a nawet lepsze do walki z iPhone. Jedyne co ich w tej chwili zatrzymuje to system i jego UI, nie tak intuicyjny i prosty jak iOS. Gdy go dogonią (+rozwinięcie klonów AppStore), będzie to początek końca hegemonii iPhone'a na rynku smarthpone'ów. Nadal pozostanie jako jeden z lepszych i bardzo dobrze sprzedających się telefonów, ale to już nie będzie taki sukces rynkowy jak to jest obecnie, ponieważ ludzie kupują iPhone w ogromnej mierze dla jego prosty obsługi.Żadna z Nokii powstających równolegle, w tym samym czasie co iPhone nie były pogromcami. Pomijam fakt, który z telefonów jest lepszy, który gorszy - po prostu są one tak bardzo inne, ze względu na koncepcję, stylistykę czy też upodobania klientów.
Sądzę, że właśnie otoczenie odegrało niebagatelny wpływ dla sukcesu Apple. Ludzie to masy kupujące to co modne. Apple jest modne i na czasie, więc ludzie to kupują. Pytanie jak długo Apple uda się utrzymać na fali?Co jest wartością nadrzędną w przypadku wyboru urządzenia? Zadowolenie użytkownika końcowego - nic więcej. Nie ma obiektywnie najlepszego telefonu, komputera, systemu operacyjnego, jak też nie ma najlepszej dziewczyny / żony / samochodu. Kierujemy się własnymi przekonaniami, upodobaniami, gustem, przyzwyczajeniami... czasami ulegamy wpływowi otoczenia, decydując się na dany produkt.
Święta racja, ale z tym akurat trudno, gdyż każda opinia nie będąca superlatywą dla Apple jest narażona na atak. Ja np. markę Apple bardzo lubię, jednak bardzo często nie stronię od negatywnych wypowiedzi o jej produktach, czy też decyzjach Jobsa, których często nie popieram. Przez to jestem przez wielu postrzegany jako antyfan, co jest totalną nieprawdą. Apple lubię, za niektóre produkty, za design, za świetny marketing i PR, ale nie ubóstwiam.Sztuką jest móc wyrazić własne zdanie nie powodując nikomu niepotrzebnych awantur.
Napisano 05 lutego 2011 - 18:43
i w czym ten "prawdziwy" GPS (specjalizowane urządzenie) jest lepsze od tego telefonicznego ?
jakie są tego plusy ? ja widzę na dzień dobry jeden minus skorzystasz z niej tylko w samochodzie, nie raz potrzebowałem wyszukać adres nie będąc w samochodzie , nie raz pomogłem nawigacją jako pasażer, czy korzystałem z niej zagranicą żeby trafić do hotelu czy w inne miejsce spotkania.
Ok, tym niemniej jest to feature znacznie lepszy niż to co ma iPhone4. Kamera nie różni się tylko megapixelami i samą marką, o czym można przeczytać choćby tutaj Nokia N8 review: Director of photography - GSMArena.com Wg. tamtejszych recenzentów jest to pierwsza tak wysokiej klasy optyka w telefonie. Wcześniej też były CarlZeiss, ale nie tak zaawansowane jak w N8 i tę jakość widać na sample fotkach. Takich zdjęć nie zrobisz iPhonem4. Oczywiście nie musi to być decydująca funkcja za kupnem - dla mnie też nie jest, tym niemniej nie jest też bez znaczenia i na pewno robi wrażenie.
Zgadzam się, jednak nie zmienia to faktu prostej zasady wypalania się produktu. Od czterech lat mamy do czynienia z tym samym UI, niemal identycznym designem samego telefonu. Poza usprawnieniami i to bardzo powolnymi (zresztą jak to na Apple przystało) od dłuższego czasu nie ma nic nowego, nie ma wow w kwestii smarftphone'u Apple. Tak naprawdę co może pokazać iPhone5? Lekko zmieniony design, nieco lepszy procesor itp. Rzecz jasna nadal będzie to bardzo fajny telefon i jeden z lepszych na rynku, ale czy nadal z hypem? Nie sądzę, moim zdaniem geekowa podnieta przesuwa się teraz w kierunku tego co pokazuje i co może pokazać konkurencja, gdyż tam mamy do czynienia z nieoczekiwanym designem, nowym UIm ogólnie większą tejemnicą tego co nastąpi. Zaś w przypadku Apple, jeśli chodzi o iPhone, większość rzeczy jest już bardzo przewidywalna, gdyż ten telefon jest już rozwinięty.
Porażka palm to brak reklamy i dostatecznego wsparcia developerów. Sama idea telefonu była bardzo fajna. Widocznie nie mieli wystarczająco dużo kasy, żeby się wybić. Zresztą palm został wchłonięty przez inną firmę ze względu na swoje problemy finansowe. Szkoda.
Z jednej strony mogliby zwiększyć cenę, ale wtedy bankowo nie byłoby takiej sprzedaży. Z drugiej strony - obecna cena jest i tak za wysoka patrząc relatywnie do kosztów produkcji i ceny porównywalnych sprzętowo modeli konkurencji. Apple rzecz jasna wypuści nowego iPhone'a, ale to nie będzie moim zdaniem iPhone5, a prędzej zabieg jak w przypadku iPhone 3G-3GS, czyli raczej niewiele zmian. Strategia Apple, będąca po części uzyskiwaniem ponadprzeciętnych marż, jest w pewnym sensie strzelaniem sobie gola do własnej marki, gdyż "dzięki temu" iPhone jeszcze długo nie doczeka się implementacji ekranu w technologii OLED, bo Jobsowi na chwilę obecną się to nie opłaca, mimo, że sam telefon zarówno przez wzgląd na markę, jak i cenę, na takie technologie jak najbardziej zasługuje i zresztą nie tylko tyczy się to ekranu.
(...) każda opinia nie będąca superlatywą dla Apple jest narażona na atak. Ja np. markę Apple bardzo lubię, jednak bardzo często nie stronię od negatywnych wypowiedzi o jej produktach, czy też decyzjach Jobsa, których często nie popieram. Przez to jestem przez wielu postrzegany jako antyfan, co jest totalną nieprawdą. Apple lubię, za niektóre produkty, za design, za świetny marketing i PR, ale nie ubóstwiam.
Napisano 05 lutego 2011 - 19:03
sam używałem i zachwalałem bo jest za darmo i ma świetne mapy , niestety kategoryzacja dróg przynajmniej w polsce jest beznadziejna nokia maps pomimo wyłączeniu dróg gruntowych często przez nie prowadzi, najgorsze że nie rozróżnia lepszej asfaltówki np. krajowej od podrzędnej wąskiej bez pobocza, totalna porażkaTwój uśmiech przy nazwie Nokia Maps świadczy, że jak do wszystkiego co z Nokią i Symbianem związane podchodzisz z przymrużeniem oka i tylko Twój iP4 się liczy... Nie mam zamiaru Cię przekonywać, że jest inaczej
"prawdziwy" GPS (specjalizowane urządzenie) miałem nadzieje że czymś mnie zaskoczysz , ale zakończyłeś myśl parzeniem kawy i zbraniałem.W czym jest lepszy? Być może w niczym. Po prostu nie chciałbym aby mój telefon był jednocześnie GPSem w samochodzie, routerem w domu / pracy / na plaży, odtwarzaczem filmów HD w telewizorze. Posiadam telefony z GPSem ale pełnić one mogą funkcję pomocniczą, nigdy zaś nadrzędną.
Są też zwolennicy wszystkiego w jednym... więc dlaczego telefon ma nie zaparzyć kawy?
Napisano 05 lutego 2011 - 19:28
sam używałem i zachwalałem bo jest za darmo i ma świetne mapy , niestety kategoryzacja dróg przynajmniej w polsce jest beznadziejna nokia maps pomimo wyłączeniu dróg gruntowych często przez nie prowadzi, najgorsze że nie rozróżnia lepszej asfaltówki np. krajowej od podrzędnej wąskiej bez pobocza, totalna porażka
"prawdziwy" GPS (specjalizowane urządzenie) miałem nadzieje że czymś mnie zaskoczysz , ale zakończyłeś myśl parzeniem kawy i zbraniałem.
Napisano 13 lutego 2011 - 01:32
Napisano 13 lutego 2011 - 01:45
Napisano 13 lutego 2011 - 08:49
Napisano 13 lutego 2011 - 11:02
Tak tylko jak na razie sam WM7 to tylko bardziej ciekawostka niż system z prawdziwego zdarzenia...chyba że wyjdzie jakaś "mocna" aktualizacja.
Napisano 13 lutego 2011 - 11:49
samsung galaxy s moze i jest konkurentem, ale conajwyzej 3gs'a. do ip4 nie ma najmniejszego startu
Napisano 13 lutego 2011 - 12:38
Napisano 13 lutego 2011 - 15:51
samsung galaxy s moze i jest konkurentem, ale conajwyzej 3gs'a. do ip4 nie ma najmniejszego startu
Napisano 13 lutego 2011 - 16:19
Napisano 13 lutego 2011 - 17:02
Nexus S vs iPhone 4 to pojedynek Hadesa i Zeusa;)
Ogólnie Nexus S jest o wiele lepszy od iPhone'a 4,ale jego minus do system Android i Android market:/
Napisano 13 lutego 2011 - 17:22
Napisano 13 lutego 2011 - 17:31
Napisano 13 lutego 2011 - 17:56
Porównywać Galaxy S do iPhone 4 to jeszcze, ale Nexus S, który miał premiere pół roku później to nie jest sprawiedliwe.
nie zapominajcie ze nexus s nie ma microsd a dostepna pamiec z 16GB to 13,3
jam 16GB samych programow i gier
brak nagrywania w 720p jest biedne 720x480
Napisano 13 lutego 2011 - 18:29
Jak ktoś będzie chciał coś takiego jak IP to sobie kupi IPhone a nie podróbkę ,Jest iPhone(iOS) i jest reszta. Wsród reszty najbardziej wybija się seria Google Nexus ponieważ ideologią jest bardzo zblizona do produktów apple.
Napisano 13 lutego 2011 - 22:55
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych