NOKIA N8 czyżby pogromca iPhone'a
Napisano 25 stycznia 2011 - 17:34
Napisano 25 stycznia 2011 - 18:15
Napisano 25 stycznia 2011 - 21:57
ja mam wrazenie ze to wlasnie zenek z ziutkiem zajmuja sie marketingiem w tych firmach oczekuja sukcesu apple olewajac klienta i majac nadzieje ze przymknie oko na wszystko a jak nie to kupi nastepny ich produkt wkastrowany na zmiane albo z mozliwosci sprzetowych albo softowych
apple idzie w dobrym kierunku kazdy nastepny iphon ma wieksze mozliwosci tak samo kazdy nastepny ios
htc przeszlo samego siebie z takim produktem jak diamond
samsung z badą
m$ z wp7
a nokia przysnela gdzies ze swoim symbianem i experymentami z maemo czy meego
No jakoś Apple udało sie sprzedać telefony wykastrowane z MMS, GPS, Wideorozmów, Kamery, żałosnej jakości słuchawkami, Kopiuj-wklej, Mutlitasking i tak dalej i tak dalej. Dopiero 4'rce raptem nic nie brakuje.
Kończąc dodam, że Nexus S jest pierwszym telefonem konkurencji który odwrócił moją uwagę od ukochanego iPhone. Nie żebym od razu się przesiadał, po prostu miło jest popatrzeć, że pojawiła się na horyzoncie alternatywa. Może w polsce seria nexus nie jest popularna, ale w stanach owszem. W końcu google to ich rodzima marka.
Napisano 25 stycznia 2011 - 23:00
jeśli mialbym wybierać koniecznie zmieniać to parametry piękne ma LG Optimus 2X pytanie jak to znowu spieprzą ? już widzę że nagrywanie w 1080p szarpie pomimo ze przy 24kl powinno być w miare płynnie
cena akceptowalna € 539,99 (451,50 Bez Vatu) niedługo będzie niższa
LG Optimus 2X (EU) #P990_EU - eXpansys Poland
wszystko idzie w kierunku 1080p wiec jest szansa ze ip5 będzie nagrywał w 1080p na pewno duzo lepiej
Gość_blues55_*
Napisano 25 stycznia 2011 - 23:35
Napisano 26 stycznia 2011 - 00:27
Gość_blues55_*
Napisano 26 stycznia 2011 - 00:33
Napisano 04 lutego 2011 - 03:37
a nokia przysnela gdzies ze swoim symbianem i experymentami z maemo czy meego
Czy przysnęła to bym się kłócił. Raczej nie idzie tą samą ścieżką co wszyscy inni producenci, którzy stawiają albo na WM, albo Android. Symbian^3 na Nokii N8 jest moim zdaniem lepszy od iOS i Androida, ale zależy co kto lubi. Niektórym przeszkadza, że nie mają 5 screenów tylko 3... Jest przede wszystkim stabilny, wystarczająco szybki, może nie aż tak płynnie chodzący jak iOS, ale różnica naprawdę minimalna. A w systemie prosto z pudełka bez żadnych dodatków jest wszystko od multitaskingu, po konfigurację kont Voip czy różnych punktów dostępowych wifi z oddzielnym IP każde, czego mi brakowało na iOS i Androidzie. Panuje nieprawdziwy stereotyp co do Symbiana, ci co go widzieli na starych telefonach sądzą, że ciągle wygląda tak samo i wypisują bzdury.
A co do samej Nokii z tematu to bardzo udany model. Czy jakiś tam killer iPhonowy? Hmmmm... Wg mnie jest lepsza, ale to moja subiektywna opinia. Gdyby iPhone nie był tak ograniczony przez iTunes i sam system (bez jailbreaka) to kto wie. Co do jednego nie ma wątpliwości: komu zależy na aparacie w telefonie to N8 nie ma równych (zdjęcia robione przeze mnie na koncercie, przy dymie, w ciemnościach wyszły dużo lepiej niż moją cyfrówką Canona).
Napisano 04 lutego 2011 - 08:04
czego brakuje na ios multitaskingu ? punktów dostępowych ? (ip przypisuje się na routerze dla własnych urządzeń reszta dostaje dynamiczny)
do sip mam softphone mam numer stacjonarny na który do mnie dzwonią z nagrywaniem rozmów włącznie, (masz powiadomienia push żeby połaczenie przychodzące po sip wybudziło twój telefon i zaczęło sygnalizować połączenie , dostajesz wiadomości z gg jak sms ? )
oglądam na youtube YouTube - Nokia N8 - pierwsze wrażenie - test telefonu, recenzja
i ^3 niczym się nie różni od tego co miałem na omnihd poza mulitouch
---------- Wpis dodano o 08:04 ---------- Poprzedni wpis dodano o 07:59 ----------
Nie doczytałem Iphone ograniczony a symbian nie , żadnej aplikacji nie wgrasz bez złamania systemu, w ip4 mam mass storage który dziala bez itunes, oraz program diskaid który działa jeszcze lepiej , itunes uzywam do synchronizacji z outlookiem i programami
Napisano 04 lutego 2011 - 11:44
Czy przysnęła to bym się kłócił. Raczej nie idzie tą samą ścieżką co wszyscy inni producenci, którzy stawiają albo na WM, albo Android. Symbian^3 na Nokii N8 jest moim zdaniem lepszy od iOS i Androida, ale zależy co kto lubi.
Dokładnie... zależy kto co lubi. Żeby nie było żadnych wątpliwości, jestem BYŁYM fascynatem zarówno Symbiana jak i telefonów Nokii. Moją "przygodę" zaczynałem od Nokii 7650, aby po niedługim czasie przesiąść się na Nokię 3650... i tak byłem wierny tej firmie, aż skończyłem na Nokii N97.
Kiedyś Symbian miał swoją moc, swój czar. Kiedyś Symbian to naprawdę było coś. Miałem określony zestaw aplikacji, gier i działało to wszystko naprawdę super. Przeszedłem również przez kilka modeli Nokia Communicator... i przyznam, że im później... tym czar zaczął blednąć. W Nokii N97 nie mogłem doczekać się aktualizacji oprogramowania, obiecywanej przez miesiące... czekałem i cierpliwość się skończyła. Co prawda mam w posiadaniu jedną aktywną Nokię E63 - ale traktuję ją bardzo przedmiotowo, jak typowy telefon - nie korzystam w niej absolutnie z żadnych zaawansowanych funkcji godnych smartfona.
Niektórym przeszkadza, że nie mają 5 screenów tylko 3... Jest przede wszystkim stabilny, wystarczająco szybki, może nie aż tak płynnie chodzący jak iOS, ale różnica naprawdę minimalna. A w systemie prosto z pudełka bez żadnych dodatków jest wszystko od multitaskingu, po konfigurację kont Voip czy różnych punktów dostępowych wifi z oddzielnym IP każde, czego mi brakowało na iOS i Androidzie. Panuje nieprawdziwy stereotyp co do Symbiana, ci co go widzieli na starych telefonach sądzą, że ciągle wygląda tak samo i wypisują bzdury.
Stereotyp dotyczący Symbiana panował od lat, zanim jeszcze pojawił się pierwszy telefon od Apple. Gdzieś po drodze ktoś wymyślił sobie, że "Symbian muli" - i tak zostało. Patrzenie na przydatność telefonu poprzez ilość ekranów - to raczej wygląda mi na dziecinadę.
Jeżeli spojrzymy na telefon prosto z pudełka - będziemy musieli uznać każdy iPhone za najgorszy sprzęt, dlaczego? Ponieważ iPhone prosto z pudełka nie może zrobić nic - należy najpierw podłączyć go do iTunes. To też nie porównanie.
Oczywiście jestem w stanie zrozumieć, że owa Nokia wraz ze swoim systemem odpowiada Ci - szanuję Twoje zdanie i życzę Ci szczerze zadowolenia w korzystaniu z tego urządzenia.
A co do samej Nokii z tematu to bardzo udany model. Czy jakiś tam killer iPhonowy? Hmmmm... Wg mnie jest lepsza, ale to moja subiektywna opinia. Gdyby iPhone nie był tak ograniczony przez iTunes i sam system (bez jailbreaka) to kto wie. Co do jednego nie ma wątpliwości: komu zależy na aparacie w telefonie to N8 nie ma równych (zdjęcia robione przeze mnie na koncercie, przy dymie, w ciemnościach wyszły dużo lepiej niż moją cyfrówką Canona).
Bardzo dobrze, że na rynku jest konkurencja. Bardzo dobrze, że inni producenci starają się - jednak, poszukiwania iPhone Killer'a to taka sztucznie rozdmuchana afera, która ciągnie się od czasów premiery pierwszego, a najpóźniej drugiego iPhone.
Jak ja tłumaczę to zjawisko? Uważam, że Apple bardzo umiejętnie doprowadził do powstania bezpłatnego marketingu, do tego, że o pojawieniu się nowego telefonu od Apple mówi się w wiadomościach całego świata. Zakładam, że inni producenci zaobserwowali ten trend i chcąc byś skandalistami - próbują określić ich nowe urządzenie jako iPhone Killer... według mnie, to trochę śmieszne... ale podobno, tonący brzytwy się chwyta.
Aby nie być gołosłownym - miałem (niestety wątpliwą) przyjemność ową Nokię N8 testować przez pewien czas. I jakie wnioski? Przede wszystkim nie odpowiada mi Nokia obecnie estetycznie. Zdaję sobie sprawę, że Symbian wygląda tak a nie inaczej... ale wyrosłem z tego systemu zdecydowanie. Zdaję sobie sprawę z tego, że ten telefon może to i owo, ale nie jestem w stanie przekonać się do tego modelu.
Wiem, że wiele telefonów jest produkowanych przez "małe, chińskie rączki", w tym również iPhone. Ale zauważyłem pewną prawidłowość, że odkąd Blackberry przestało produkować swoje terminale w Kanadzie a przeniosło się do Węgier - to jakość wyraźnie spadła (subiektywnie). Jeżeli przeniesienie produkcji Nokii do Rumunii, czy gdzie tam ona jest obecnie składana ma zaowocować tym samym - od Nokii będę trzymać się z daleka - chyba, że w końcu wynajdą koło ponownie, ale nie zanosi się na to.
Napisano 04 lutego 2011 - 12:41
Napisano 04 lutego 2011 - 13:27
Multitaskingu w iOS brakowało mi bardzo choć obchodzilem go przy pomocy Backgroundera, ProSwitchera i nie było źle. iOS4 to ma, fakt.
Co do IP do chodziło mi o statyczne IP, które mogę sobie przypisać w zależności od miejsca, w którym się łączę. To, że router przydziela IP nie oznacza, że telefon ma IP statyczne. Na Androidzie dało się to zrobić tylko dla jednego punktu, na N8 mam to prosto od systemu. A korzystam z takiego czegoś w pracy, dzięki temu mam dostęp do netu nie tylko w domu.
[/COLOR]Nie doczytałem Iphone ograniczony a symbian nie , żadnej aplikacji nie wgrasz bez złamania systemu, w ip4 mam mass storage który dziala bez itunes, oraz program diskaid który działa jeszcze lepiej , itunes uzywam do synchronizacji z outlookiem i programami[/QUOTE]
Rozumiem, że podłączasz telefon przez USB i widzisz go jak dysk zewnętrzny, tak? Ja czegoś takiego szukałem na iPhonie przez rok i nie znalazłem... Ale DiskAid to nadal program zewnętrzny i nie wrzucisz nim zdjęć, mp3 do dowolnego folderu. To ograniczenie było dla mnie nie do zniesienia. Komuś może to nie przeszkadzać, dlatego podkreślam, że opinia, że Symbian jest lepszy, wygodniejszy jest moja, subiektywna. Nie używam synchronizacji i chcę mieć dowolność w zarządzaniu plikami.
Dodatkowo pełny Bluetooth, konfigurowalne ekrany z widżetami, menu z folderami (co na iOS3 nie było w systemie, dopiero w iOS4 jest), odtwarza prawie każdy format video.
Nie chcę gloryfikować Symbiana, nie taki jest mój cel, ale wydaje mi się, że ten system jest bardzo niedoceniany, a opinie o nim są nieprawdziwe i tyle...
---------- Wpis dodano o 13:21 ---------- Poprzedni wpis dodano o 13:15 ----------
[QUOTE=CeBeeR;1494611]
Wiem, że wiele telefonów jest produkowanych przez "małe, chińskie rączki", w tym również iPhone. Ale zauważyłem pewną prawidłowość, że odkąd Blackberry przestało produkować swoje terminale w Kanadzie a przeniosło się do Węgier - to jakość wyraźnie spadła (subiektywnie). Jeżeli przeniesienie produkcji Nokii do Rumunii, czy gdzie tam ona jest obecnie składana ma zaowocować tym samym - od Nokii będę trzymać się z daleka - chyba, że w końcu wynajdą koło ponownie, ale nie zanosi się na to.[/QUOTE]
Witam, miło czasem przeczytać rzeczowe argumenty, które szanują zdanie drugiej strony. To się nazywa dyskusja:)
Co do jakości to rzeczywiście bywa różnie, sam na forum N8 czytałem, ze po ok 2 tygodniach kilku osobom telefon zaczął się wieszać i oddali go do serwisu... Ja mam na swoim Made in China niestety, ale na razie (odpukać) działa bez problemu.
Pozdrawiam!
---------- Wpis dodano o 13:27 ---------- Poprzedni wpis dodano o 13:21 ----------
[QUOTE=goodboy25;1494666]
Czy N8 to "pogromca iPhone"? Raczej nie, jednak nie o N8 tu naprawdę chodzi, tylko o fakt rozpoczęcia przez Nokię nowego kierunku w rozwoju smartphone'ów tej fińskiej marki, dlatego wg mnie N8 to taki "concept phone" rozpoczynający nowy trend. Dopiero następcy N8 mogą być realnym zagrożeniem dla iPhone'a. Nokia zaczyna się powoli wygrzebywać z zapaści na tym rynku, mają nowego prezesa, zmienili strategie wypuszczania kilkudziesięciu modeli telefonów rocznie na strategie wypuszczania kilkunastu bardziej dopracowanych, wprowadzili nowy ulepszony i w moim odczuciu już bardzo używalny system, więc te wszystkie zmiany to wielki plus, także jestem bardzo ciekawy oferty Nokii na rok 2011 i 2012.[/QUOTE]
Mnie osobiście do N8 przekonał aparat bo duzo jeżdżę i nie zawsze pamiętam o zabraniu cyfrówki. Samego systemu trochę się bałem i bardzo miło mnie zaskoczył. Co do pogromcy iPhone to zgadzam się z CeBeerem - to raczej próba wywołania marketingowego szoku, wiadomo, że wszyscy o takim modelu będą czytać. A to dwa inne urządzenia. N8 nigdy nie będzie iPhone-killerem, a iPhone nigdy nie będzie killerem N8.
Rzeczywiście Nokia wreszcie ruszyła z miejsca, mam nadzieję, że aktualizacje oprogramowania i rozwój Symbiana czy Maemo czy Meego przez Nokię będzie rzeczywiście realizowany, bo wiadomo im większy wybór na rynku tym lepiej dla nas:) Jeszcze żeby ceny opuścili:)
Napisano 04 lutego 2011 - 14:34
http://pdaclub.pl/in...przet&Itemid=91
a mimo wszystko ludzie używają windowsa a nie linuxa , przykład przeglądanie sieci windows 90% linux 1%
podobnie będzie z ip4 kontra nokia n8
Napisano 04 lutego 2011 - 18:35
No ja uważam, że można, telefon to jednak inne urządzenie niż komputer, a poza tym nie zgodzę się z tym, że Linux ma wszystko, a Windows tylko notatnik... Sam do gołego Windowsa 7 doinstalowałem tylko kilka programów, Linuxa też miałem i też musiałem instalować dodatkowe rzeczy także nie jest tak jak piszesz. To, że ludzie używają Windowsa, a nie Linuxa to kwestia ilości oprogramowania i tego, że niektórych programów po prostu na Linuxa nie ma. Druga sprawa to rozpowszechnienie tego systemu. 90% użytkowników Windowsa nawet nie ma pojęcia, że istnieje coś takiego jak Linux... Między Symbianem a innymi systemami wygląda to trochę inaczej.jak można rozmawiać o systemie operacyjnym po wyjęciu z pudełka ? po wyjęciu z pudełka każda dystrybucja linuxa ma prawie wszystko, a taki windows 7 co ma notatnik ?
http://pdaclub.pl/in...przet&Itemid=91
a mimo wszystko ludzie używają windowsa a nie linuxa , przykład przeglądanie sieci windows 90% linux 1%
podobnie będzie z ip4 kontra nokia n8
Mi chodzi o opinie na temat Symbiana bo nie rozumiem dlaczego ten system jest tak źle oceniany. Myślę, że po prostu większość wypowiadających się na jego temat używała go bardzo dawno, albo na słabym telefonie. Podobnie mógłbym powiedzieć, że Windows jest do dupy bo skończyłem przygodę z nim na wersji 98... A Win7 to wg mnie bardzo dobry system.
Nokia N8 z Symbianem działa rewelacyjnie i przynajmniej dla mnie po wyjęciu z pudełka oferuje wszystko co potrzebuję. Ilość aplikacji dostępnych na AppStore, a Ovi Store Nokii to temat na inną dyskusję. Inną sprawą jest ilość, a jakość i to co oferują.
Napisano 04 lutego 2011 - 20:03
Napisano 04 lutego 2011 - 22:32

Napisano 04 lutego 2011 - 23:01
pwntunes PwnTunes - iPhone Drag&Drop Music Import without iTunes - Screenshots pozwala na wykrywanie iphona jako internal storageale to dla mnie dużo mniej uciążliwe niż używanie iTunes za każdym razem gdy potrzebuję np.ściągnąć zdjęcia, albo wgrać muzykę do telefonu.
można wrzucać muzykę jak i zdjęcia bez itunes ktore są aktualizowane w programach ipod i zdjecia
Napisano 04 lutego 2011 - 23:53
pwntunes PwnTunes - iPhone Drag&Drop Music Import without iTunes - Screenshots pozwala na wykrywanie iphona jako internal storage
można wrzucać muzykę jak i zdjęcia bez itunes ktore są aktualizowane w programach ipod i zdjecia
Wierz mi na iPhonie próbowałem wszystkiego łącznie z tym programem i zawsze to była tylko namiastka swobodnej wymiany plików. Nie wrzucisz tam filmu w formacie avi czy mpg, mp3 nie pojawiały się w bibliotece... Może teraz działa lepiej, nie wiem...
Wydaje mi się, że koniecznie chcesz mi udowodnić, że zrobiłem błąd pozbywając się iPhona, a do tego mam jeszcze dziadostwo w postaci Symbiana i opowiadam bzdury. Ja jednak pozostaję przy swoim i wolę system całkowicie otwarty, w którym nie potrzebuję programów jak ten wyżej żeby wykonać proste kopiowanie plików i to daje mi Symbian (Android też). Tobie nie przeszkadzają te rzeczy, które mi przeszkadzały w iOS i dobrze. Wszyscy zadowoleni:)
Napisano 05 lutego 2011 - 00:39
Napisano 05 lutego 2011 - 00:48
Napisano 05 lutego 2011 - 00:55
Napisano 05 lutego 2011 - 01:37
Każdy lubi co innego, ale... mnie również wygląd N8 niespecjalnie zachwycił, jednak jestem pewien, że posiadacze iPhone'ów zazdroszczą niektórych featuresów N8 (jak choćby kamery).
Posiadałem na własność, przez dość długi okres Nokię N97, z optyką Carl Zeiss'a - co prawda "tylko" 5MP - a jednak nie czułem tego, że iPhone 3G (którego posiadałem również w tym samym okresie) powinien czuć się gorszy / lepszy z tego powodu.
Zdawałem sobie sprawę, że aparat w iPhone 3G (według mnie) był beznadziejny - ale jednak sam aparat w N97 nie przesądził o niczym i docelowo pozbyłem się tej Nokii.
Moim zdaniem rynek powoli zaczyna się przesycać iPhone'ami, aktualnie nie obserwuję już takiego hype'a jak jeszcze 2 lata temu. (...) Zostaje jeszcze kult marki, fakt Apple jest od dobrych kilku lat na fali, jednak to się może zmienić. Ludzie po kilkuletnim obcowaniu z tym samym sprzętem, tym samym UI, zaczną rozglądać się za innym designem, innym wyglądem menu i inną marką. Zwykła potrzeba zmian i parcia do przodu.
Zależy gdzie szukamy tego hype'a - te forum świadczy o tym, że popyt na sprzęt Apple jest nieustający, forum poświęcone Adroidowi pokaże to samo dotyczące sprzętu z tym właśnie systemem. Inne fora - poświęcone markom - Nokia, Samsung czy inne - pokażą też w odpowiednim świetle dane produkty.
Czy można powiedzieć o nasyceniu produktami mobilnymi od Apple? Przyznam szczerze, że chciałbym, pragnę wręcz aby tak było. Chciałbym pewnego razu dowiedzieć się, że powstał tak genialny telefon (obiektywnie), że wszystkie inne produkty łącznie z iPhonem mogłoby się schować... tak, marzenia - ale prawda (nie)stety jest taka, że Apple postarało się - czy za sprawą czarów, marketingu czy zabiegów godnych sekty - nie mi o tym decydować - osiągnęli sukces, udało im się stworzyć urządzenie oraz dać mu wsparcie w postaci sklepu.
Kiedy na rynku miał pokazać się Palm Pre (mówię o pierwszej wersji, bez plusa) - liczyłem szczerze na to, że będzie to coś wyjątkowego. Liczyłem na to, że stanie się czymś dostatecznie ciekawym, aby zafascynować mnie sobą i zachęcić do kupna. Pojawił się nawet na moim lokalnym rynku - był na wyciągnięcie ręki... a jednak, nie poczułem jego magii, nie przekonał mnie na tyle, abym był gotów stać się jego użytkownikiem.
Mało tego - Palm, wraz z modelem Pixi Plus skierowany był do mniej zamożnej rzeszy odbiorców. Jeszcze kilka miesięcy temu był do kupienia w wersji bez abonamentu za niecałe 500 złotych (w przeliczeniu). Żadnych zobowiązań, nowe urządzenie w zasięgu ręki... zabrakło magii - po raz kolejny.
Ktoś może powiedzieć ok, ale zaraz będzie iPhone5, jednak przy obecnych kosztach podzespołów Apple nie będzie w stanie dokonać kolejnej rewolucji przy utrzymaniu dotychczasowego poziomu cenowego i chęci uzyskiwaniu bardzo wysokich marż jednostkowych. Dlatego moim zdaniem w tym roku prędzej doczekamy się lekko podrasowanego iPhone4, aniżeli jego następcy z prawdziwego zdarzenia. Oczywiście czas pokaże jak będzie naprawdę.
Uważam, że przy wręcz magicznych zagraniach marketingowych obecny iPhone mógłby kosztować dwa razy tyle - a chętni by się znaleźli na niego. Czy obecnie Apple może sobie pozwolić na niewypuszczenie nowego iPhone mając w swojej ofercie nieco ponad jeden telefon?
Czy N8 to "pogromca iPhone"? Raczej nie, jednak nie o N8 tu naprawdę chodzi, tylko o fakt rozpoczęcia przez Nokię nowego kierunku w rozwoju smartphone'ów tej fińskiej marki, dlatego wg mnie N8 to taki "concept phone" rozpoczynający nowy trend. Dopiero następcy N8 mogą być realnym zagrożeniem dla iPhone'a
Żadna z Nokii powstających równolegle, w tym samym czasie co iPhone nie były pogromcami. Pomijam fakt, który z telefonów jest lepszy, który gorszy - po prostu są one tak bardzo inne, ze względu na koncepcję, stylistykę czy też upodobania klientów.
(...) znam N8. Znalazłem na nią wszystkie aplikacje jakich używałem i potrzebowałem na iPhonie, a potem na HTC Desire z Androidem. Co więcej na N8 kilku z tych aplikacji nie potrzebuję bo są w systemie po wyjęciu z pudełka, a te które zainstalowałem działają tak samo. To dla mnie świadczy o dopracowanym systemie. Miałem Symbiana bardzo dawno jeszcze na jakiejś starej Nokii więc mam porównanie i widzę, że ten na N8 jest zupełnie inny i się rozwija w dobrym kierunku. Dlatego tego systemu bronię. Jak każdy system ma swoje minusy (...) Tylko nie powielajmy stereotypów dlatego, że Symbian był do bani na jakimś modelu...
Co jest wartością nadrzędną w przypadku wyboru urządzenia? Zadowolenie użytkownika końcowego - nic więcej. Nie ma obiektywnie najlepszego telefonu, komputera, systemu operacyjnego, jak też nie ma najlepszej dziewczyny / żony / samochodu. Kierujemy się własnymi przekonaniami, upodobaniami, gustem, przyzwyczajeniami... czasami ulegamy wpływowi otoczenia, decydując się na dany produkt.
Nie mogę wykluczyć tego, że pozostałeś Symbianowi wierny aż do dzisiaj. Być może, gdybym swoje długoletnie i pozytywne doświadczenia z Nokią opartą na Symbianie zachował, może gdybym nie nabył Nokii N97 - być może nadal bym był wierny i być może sięgnąłbym po N8 - czy mogę wykluczyć? Uważam, że osobiście nie powielam stereotypów, a nawet bronię niesłusznych, wysuwanych tez - jak takiej, na którą zwróciłem przedtem uwagę: "Symbian muli".
Ja jednak jestem przekonany że "Stiw" mógłby kilka rzeczy zaimportować właśnie z Symbiana czy Windows Mobile i tylko zyskałby dzięki temu, a nie stracił. A to czy Symbian szaleje w trzecim świecie, a M$ ma minimalną sprzedaż to tylko Twoja subiektywne opinia...
Nie powinieneś poddawać się i masz prawo bronić własnego zdania. Jednak... pozwolę sobie wyrazić powątpiewanie w powstanie idealnego systemu, w którym byłoby po trochę z każdego - naturalnie same najlepsze rzeczy. Taka idylla mogłaby mieć miejsce wtedy, kiedy połączyłyby się ze sobą wszystkie firmy i zdecydowały na stworzenie jednego, najlepszego super-telefonu - przepraszam, ale w to nie wierzę.
Czy Microsoft naprawdę tak źle radzi sobie ze sprzedażą telefonów z nowym Windowsem? Za wcześnie by o tym dyskutować, ów system raczkuje jeszcze. Chociaż z drugiej strony - kiedy widzę, że można za nieduże pieniądze (relatywnie) nabyć HTC HD2, na którym można mieć WM 6.5, W7, Androida, Debiana i Windows 95 (o ile dobrze pamiętam) - to ów sprzęt okazuje się niezwykle ciekawym urządzeniem... jednak, nadal nie jest Killerem czegokolwiek.
Pogódźmy się z faktem, że na forum tematycznym "wiodąca marka" będzie broniona. Czy to jest Apple, Skoda czy też podpaski Always - zwolennicy tej marki będą większością.
Sztuką jest móc wyrazić własne zdanie nie powodując nikomu niepotrzebnych awantur.
Napisano 05 lutego 2011 - 01:50
Napisano 05 lutego 2011 - 02:29
Jeszcze mały komentarz do:
Nie byłem, ani nie jestem wierny Symbianowi, ani żadnemu innemu systemowi. Telefon to tylko sprzęt, na początku może się podobać, potem się znudzi. Za pół roku może napiszę, że nic nowego na moją N8 nie wyszło i kupuję coś innego bo mi się znudziła. Nie wykluczam tego.Nie mogę wykluczyć tego, że pozostałeś Symbianowi wierny aż do dzisiaj.
Kupiłem N8 wbrew wszelkiej logice... Czytałem opinie, testy i 90% z nich było na 'nie'. A to że Nokia do bani, a to że Symbian nie daje rady, a sklep Ovi świeci pustkami itp. I wszystko okazało się nieprawdą. Potem takie opinie idą w świat i kreują nieprawdziwy obraz takiego sprzętu.
Swoją drogą w kwestii WM7: zastanawiałem się nad zakupem HTC 7 Trophy, ale brak rozsądnego oprogramowania GPS przesądził sprawę, jednak ten system wygląda dość ciekawie. Szkoda tylko, że z tego co słyszałem zrezygnowano z multitaskingu, ale nie wiem ile w tym prawdy bo być może sam powtarzam ploty. Może niedługo powstaną nowe iPhone-killery z WM7 na pokładzie właśnie:)
Pozdrawiam i podziwiam Twoją nocną wytrwałość

Napisano 05 lutego 2011 - 02:36
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych