Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPod Nano 5gen czy Touch 3gen? Jakość dźwięku.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
11 odpowiedzi w tym temacie

#1 papisotoromek

papisotoromek
  • 4 postów

Napisano 28 kwietnia 2010 - 21:08

Witam Jestem tu nowy i nie znam się na sprzęcie apple, ale trochę już zdążyłem poczytać i stwierdziłem, że pora kupić sobie dobry odtwarzacz. Słucham muzyki codziennie i jestem dość czuły na jej jakość. To jest, lubię słuchać dużo w dobrym formacie. Czytałem recenzje zarówno iPoda Touch jak i Nano, ale zastanawia mnie jak wg. Was wygląda porównanie jakości muzyki na tych odtwarzaczach. Wybieram między nano 5gen 16 gb (600zł z hakiem) a iPod 3G 8gb (równo 700zł). Wiem technicznie czym się różnią, wiem, że Touch oferuje o wiele wiele więcej możliwości, WI-FI, gry, aplikacje, super dotykowy ekran itd., ale w sumie najbardziej mi zależy na jakości dźwięku. Nie chcę płacić za coś, co jest bardziej dla lansu niż dla muzyki. Różnica w cenie co prawda jest prawie żadna, ale wolałbym uboższą wersję z lepszym dźwiękiem. Jeśli zaś różnicy pomiędzy tymi odtwarzaczami w tej kwestii nie ma, lub jest prawie niezauważalna, to wybiorę jednak Toucha. Bardzo proszę o poradę i z góry dziękuję ;)

#2 Quuba777

Quuba777
  • 979 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 28 kwietnia 2010 - 22:12

taka kwota i kierujesz się jakością..
najlepiej kieruj się w stronę iRivera. Apple z jakością dźwięku w odtwarzaczach to mało ma wspólnego.
oczywiście zależy czy słuchasz muzyczki na "stockowych" słuchawkach czy dokupujesz coś z wyższej półki by delektować się muzyką.
jeśli nie, to bierz iPoda. najlepiej Touch'a. jest dużo zabawy z nim. a i intuicyjnie wszystkiego się nauczysz w ciągu kilku chwil. w tej chwili polecam z Touch'y tylko wersje 3g.
a co do nano? pomyśl czy przyda Ci się ta kamerka? wg mnie lepiej brać 4g 16gb.

BTW o tym już było:
http://myapple.pl/ip...y-od-ipoda.html

#3 papisotoromek

papisotoromek
  • 4 postów

Napisano 28 kwietnia 2010 - 22:29

Hm, no mam Creative Aurvana Live i Denona dokanałowe AH-C351. Jednak czytałem sporo recenzji i iRiver ostatnio schodzi na psy, tak jak Creative. Tak jak w temacie, który podałeś, jest cenna uwaga, że iRiver gra faktycznie lepiej, ale iPody również grają dobrze a nie chcę słuchać muzyki z iPoda na kanapie w domu tylko w szkole, podróży itd., więc nie liczę na też z drugiej strony na jakość genialną. Po drugie, czytałem recenzję iPoda nano w HI-FI i jakość dźwięku oceniona bardzo wysoko, a im ufam ;] Po trzecie pytałem się o wybór między nano a touchem a nie między iPodem a iRiverem.

#4 ciki12

ciki12
  • 572 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 28 kwietnia 2010 - 22:29

Jeśli chodzi o touch i nano jakoś dźwięku jest ta sama ponieważ są oparte na tym samym procesorze muzycznym więc odtwarzacz na wyjściu ma taką samom jakoś można tu tylko podciągnąć ją jakimiś słuchawkami z wyższej półki a wiadomo z tuchem jest dużo więcej zabawy więc bierz toucha

#5 Ruczaj

Ruczaj
  • 3 528 postów
  • SkądPoznan

Napisano 28 kwietnia 2010 - 22:45

Słucham muzyki codziennie i jestem dość czuły na jej jakość.

To zapomnij o iPodach - iPoda nie kupuje sie dla muzyki, bo przetworniki ma srednie. iPoda sie kupuje dla szpanu, marki itp a Ty przeciez: "Nie chcę płacić za coś, co jest bardziej dla lansu niż dla muzyki.". Jesli cenisz sobie jakosc to kupujesz cos z iRivera albo Cowona (iAudio) - najlepsze brzmienie na rynku. Ja bardzo intensywnie uzywam od kilku lat iAudio, odtwarzacz jest rozwalony,ma pekniety lcd, odpadl mu suwak itd. Ale wciaz uzywam bo jakosc dzwieku powala. iAudio jako jedyne odtwarzacze maja algorytm firmy BBE, a jesli jestes czuly na jakosc muzy to znasz te firme (producent kultowego Sonic Maximizera).
[ Digital Pride COWON ]
Welcome to BBE Sound

#6 papisotoromek

papisotoromek
  • 4 postów

Napisano 28 kwietnia 2010 - 23:25

Jeżeli już bym miał kupować cokolwiek innego to Cowona D2 pewnie, chociaż opinie czytałem różne, niektórzy twierdzą, że dźwięk wcale nie zachwyca a iPod oferuje niewiele gorszy dźwięk.

#7 TTomekk

TTomekk
  • 1 741 postów

Napisano 29 kwietnia 2010 - 07:53

iriver ma super jakość dźwięku np. mój T60 bo ma SRS WOW HD (ale nazwali ;D) ale zauważyłem, że iriver ma dosyć tanie grajki (porównuje z ipodem) a ty szukasz takiego od 600-700zł No dobra jak iPod to iPod więc tak: -potrzebujesz radia, kamery przedstawiam panu nano 5G -ale jeśli jednak wolisz dotykowy ekran to weź toucha PS. Ja jakbym był na twoim miejscu chyba jednak wybrałbym iPoda nano 5G ;)

#8 DiegoRamirez

DiegoRamirez
  • 348 postów
  • SkądPoznań

Napisano 29 kwietnia 2010 - 08:58

iPod nano 1gen! Wyłapiesz go za 40dolców na eBayu a naprawde gra mistrzowsko jak na Apple :) na Allegro ciezko uchwytne ale kolega złapał za 150zł :) wada - pojemność - 2gb ;)

#9 528eae9968

528eae9968
  • 7 222 postów
Napisano 29 kwietnia 2010 - 09:11

Najlepszy nano to 2G ze względu na lepszą baterię od 1G, prostotę i niezawodność. Nano 5G ma lepszy lecz mniej czytelny ekran a firmware jest zaśmiecone wieloma niepotrzebnymi pierdołami ;) Jednak dobre słuchawki to podstawa bo na tych iPod-owych nie odczujesz zbytniej różnicy ;P

#10 Michu

Michu
  • 2 614 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 29 kwietnia 2010 - 22:51

Lepiej zagra iPod touch, zresztą teraz to jeden z lepiej grających odtwarzaczy. Po iRiverach pozostała legenda, ostatnio ich odtwarzacze nie grają tak dobrze...

iPod Nano 1G, 2G, Touch, Video 5G, iPhone - te modele są warte uwagi. Do tego dobrze dobrane słuchawki i masz bardzo dobrze grający zestaw.

#11 papisotoromek

papisotoromek
  • 4 postów

Napisano 29 kwietnia 2010 - 22:57

Zdecyduję się na iPoda Touch chyba, wielkie dzięki za pomoc ;)

#12 subs

subs
  • 860 postów
  • SkądPoznań

Napisano 30 kwietnia 2010 - 18:36

wszystkie grają podobnie, najważniejsze są słuchawki, jeśli zależy Ci na jakości to te od apple od razu wywalisz, dokupisz lepsze i będzie ok. Akurat osłuchane mam iPod 5G, nano 4G i touch 1G, różnicę słyszałem tylko w starym iPod 5G - grał głośniej.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych