Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Tworzenie pliku tekstowego z oknie Findera

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
17 odpowiedzi w tym temacie

#1 kriX

kriX
  • 2 postów

Napisano 28 kwietnia 2010 - 18:54

Witam! Być może problem był opisywany, ale już nie mam siły szukać kolejną godzinę. Chciałbym, kiedy jest otwarty dany folder w Finderze łatwo stworzyć w nim plik TextEdit. Ten folder jest za każdym razem inny. Chodzi mi o coś takiego, co w Windowsie było w menu kontekstowym Nowy->Plik tekstowy. Z tego co wiem jest to chyba możliwe w Atomatorze, ale nie wiem jakie komendy zasotsować. Pomocy proszę !:) Krzysiek

#2 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 28 kwietnia 2010 - 20:21

on run
	tell application "Finder"
		try
			activate
			set frontWin to folder of front window as string
			set frontWinPath to (get POSIX path of frontWin)
			do shell script "touch \"" & frontWinPath & "1_untitled.txt\""
			do shell script "echo  '# -*- coding: utf-8 -*-' > \"" & frontWinPath & "1_untitled.txt\""
		on error error_message
			beep
			display dialog error_message buttons {"OK"} default button 1
		end try
	end tell
end run

Wklej to w Edytor AppleScript, zapisz jako .app (np. finder_create_text_file.app), dodaj to .app do paska z ikonami w Finderze (przeciągając na pasek). Do tego .app możesz sobie dodać ikonkę jakąś przedstawiającą nowy plik.

Możesz wywalić linię tam gdzie jest "# -*- coding: utf-8 -*-" jeśli chcesz mieć całkiem pusty plik.

#3 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7 682 postów

Napisano 28 kwietnia 2010 - 20:31

Pobierz http://www.growlichat.com/NuFile.php, zainstaluj i już. :P

#4 Therioon

Therioon
  • 4 281 postów
  • SkądZ brzucha:)

Napisano 28 kwietnia 2010 - 20:57

Pobierz Created By Tee, zainstaluj i już. :P

na snow nie działa

#5 kriX

kriX
  • 2 postów

Napisano 28 kwietnia 2010 - 21:45

Maciek, dziękuję Ci bardzo...Działa.

Swoją drogą dziwne, że Finder jest tak ubogi. Czy ktoś zna coś na kształt Nortona/Commandera dla Makówki?

Czy pozostaje tylko Path Finder, 40 $ kosztujący?

pozdr!!
K

---------- Wpis dodano o 22:38 ---------- Poprzedni wpis dodano o 22:37 ----------

Mam zwykłego Leoparda, źle wkleiłem wątek do działu Snow. Przepraszam

---------- Wpis dodano o 22:41 ---------- Poprzedni wpis dodano o 22:38 ----------

Hej Madmax, ta wtyczka jest fantastyczna!!!! A skrypt Maćka też działa i jest to niezwykle pouczające (jak mawiał Ananiasz w Mikołajku :) ) dowiedzieć się, jak działa Apple Script.

---------- Wpis dodano o 22:45 ---------- Poprzedni wpis dodano o 22:41 ----------

Panowie, to proponuję taki temat - jeśli ktoś zna jakąś super wtyczkę/cokolwiek to niech wklei linka :) Pokochamy jeszcze bardziej dzięki temu M. ,a własciciele W. jeszcze bardziej będa skonfundowani :)

#6 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 28 kwietnia 2010 - 22:17

Maciek, dziękuję Ci bardzo...Działa.

Ciesze się że skrypcik się przyda ;)

Swoją drogą dziwne, że Finder jest tak ubogi. Czy ktoś zna coś na kształt Nortona/Commandera dla Makówki?
Czy pozostaje tylko Path Finder, 40 $ kosztujący?

Darmowy odpowiednik TotalCMD to np. muCommander, jest napisany w Javie czego ja osobiście nie lubię, ale zobacz może Tobie się spodoba.

#7 McTom

McTom

All work and no play...

• 3 827 postów

Napisano 28 kwietnia 2010 - 22:21

Disk Order

#8 mleko23

mleko23
  • 26 postów

Napisano 05 lutego 2011 - 15:56

kurcze nie rozumiem dlaczego nie ma tego pod prawym klawiszem.. jest nowy katalog, a nie ma nowego pliku txt czy rtf jak kto woli.. Nuefile jest platny.. chba 10dolcow.. moim zdaniem lepsze jest Document Pallette.. Download free Document Palette for Mac (stary ale dziala pod snow leo) i za friko.

pozdrawiam

#9 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 05 lutego 2011 - 16:05

oj tam. zrobienie sobie tego w automatorze to naprawdę nie jest wielki problem IMO

#10 przemekklos

przemekklos
  • 1 postów

Napisano 28 kwietnia 2013 - 15:23

Witajcie, to mój pierwszy post, więc zacznę od podziękowania za wasz udział na tym forum - wiele razy znalazłem pomocne odpowiedzi :) Znalazłem coś czego być może szukał kriX, tyle że ja używam systemu 10.8 (nie wiem jak we wcześniejszych wersjach) 1. Należy pokazać pasek ścieżki dostępu w oknie Findera: View > Show Path Bar (nie wiem jak nazywa się to w wersji po polsku - ja używam akurat angielskiej) 2. Następnie, w jakimkolwiek folderze jesteśmy, klikamy z Ctrl na ostatniej nazwie foldera we włączonym pasku ścieżki - czyli nazwie foldera, w którym aktualnie znajdujemy się. 3. Wybieramy Services i tam jest Create Document... 4. Wśród kilku rodzajów dokumentów jest poszukiwany Text File, można też zaznaczyć 'Open document after creating' na dole okna. Być może temat został już opisany, ale właśnie sam go odkryłem i cieszę z tego jak dziecko :D Pozdrawiam!

#11 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7 682 postów

Napisano 28 kwietnia 2013 - 15:36

Update dla potrzebujących - darmowy NuFile jest do pobrania stąd: NuFile (Mac) - Download

#12 tasmaniec

tasmaniec
  • 585 postów

Napisano 28 kwietnia 2013 - 15:46

ja używam wygodniejszego sposobu... mam zainstalowany program BetterTouchTool, a w nim przypisane do kliknięcia 3 palcami w gładzik funkcję "create new file in current document" - tym sposobem 1 kliknięciem mam plik tekstowy w wybranym miejscu, gdziekolwiek w Finderze... pzdr

#13 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7 682 postów

Napisano 28 kwietnia 2013 - 16:08

Oczywiście każdemu wedle potrzeb, ale to jest narzędzie:

1. wyłącznie dla MacBooka
2. do konfigurowania gestów
3. wymagające gładzika

- więc zastosowania tego są jakby mocno zawężone.

NuFile nie wymaga konfiguracji (instalujesz i po sprawie), ma uniwersalne zastosowanie i "waży" grosze oraz wystarczą dwa kliknięcia jednym palcem dla osiągnięcia efektu. Małe, proste i skuteczne - ale naturalnie mnogość rozwiązań odzwierciedla mnogość potrzeb i preferencji.

P.S. Bardziej uniwersalny i darmowy kombajn do konfiguracji gestów: http://www.macupdate...3095/magicprefs

#14 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 28 kwietnia 2013 - 18:14

1. nieprawda - działa pod każdym makiem 2. nieprawda - także do skrótów klawiaturowych, zwykłych myszek czy pilota 3. nieprawda - patrz wyżej MagicPrefs jest ładniejszy, ale nie jest bardziej uniwersalny. I ma o wiele mniej dostępnych gestów. Co do tematu - ja tam używam do tego XtraFinder (co prawda bardziej do tabów w Finderze, ale pozwala też na nowe pliki) - pozwala też na stworzenie własnych templatek

#15 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7 682 postów

Napisano 28 kwietnia 2013 - 20:00

Co do tematu - najprościej wrzucić do Docka TextEdit lub inny program do pisania i już

#16 hdtvfan

hdtvfan
  • 6 postów

Napisano 25 września 2013 - 17:45

Qrdę, pobrałem NuFile, zainstalowałem i nic. Nie ma pod prawym klikiem żadnego rozwijanego menu jak na obrazkach "w sieci". Program jest widoczny w Preferencjach Systemowych (pasek "Inne"), można go nawet otworzyć i zaznaczyć/odznaczyć jakie pozycje mają być wyświetlane ale pod klikiem (gładzika) nie ma żadnego menu z opcją nowych pustych dokumentów ... o co tu chodzi ? ... a OS mam najnowszy 10.8.5

#17 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7 682 postów

Napisano 25 września 2013 - 17:55

Może właśnie dlatego że OS masz najnowszy ? Ostatnia wersja NuFile (ta z linka) jest przecież z 2007. Niestety - postęp też ma swoją cenę. :)

#18 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 25 września 2013 - 18:08

XtraFinder

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych