Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

[2G-3.1.2] Jakie słuchawki douszne do 50zł.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
17 odpowiedzi w tym temacie

#1 tomekfm

tomekfm
  • 29 postów

Napisano 28 kwietnia 2010 - 09:08

Witam,
Jest to mój pierwszy temat na tym forum i długo zastanawiałem się czy nie umieścić tego w kategorii HARDWARE. A teraz do rzeczy:
Szukam słuchawek dousznych (nie chcę dokanałowych) do 50zł. Czytałem wiele wątków ale najczęściej kończyły się na dokanałowych cx300 lub ep630. Słucham lekkiego rocka, bluesa itp. więc nie potrzebuje basów powalających na podłogę. Słuchawki nie muszą być ładne byle leżały dobrze w uchu (te od apple wyjątkowa mi wylatują, a większość słuchawek dobrze mi leży w uchu.).
Myślałem nad:
TAKIMI

PS.mp3 najczęściej konwertuje z płyt więc jaką jakość polecacie?
Dane iPod'a ([2G-3.1.2]) podałem bo nie wiem czy ma to do słuchawek znaczenie.

#2 misiekgruby

misiekgruby
  • 3 212 postów
  • SkądKraków

Napisano 28 kwietnia 2010 - 09:48

Lepsze będą:
creative ep-830
lub
creative ep-630

#3 tomekfm

tomekfm
  • 29 postów

Napisano 28 kwietnia 2010 - 10:02

Słyszałem, że Creative mają 2 letnią gwarancje producenta a tu tylko 1 rok, słyszałem też o podróbkach, a poza tym dokanałowe, nie miałem z nimi styczności. nie wypadają??? A to są otwarte zamknięte czy półotwarte???

#4 Michu

Michu
  • 2 614 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 28 kwietnia 2010 - 10:05

Tomekfm napisał że nie chce dokanałowych ;) Te vedie to jedne z najlepiej grających pchełek, ogólnie najrozsądniejszy wybór. Rozejrzyj się jeszcze za modelem srs300; poczytaj to, tam masz też porównanie srs300 z srs200. Zwróć takżę uwagę na pchełki akg.

Co do jakości to na pchełkach nie słychać za wiele, wiadomo - z mp3 najlepiej 320, mi ten format wystarcza i takiego używam.
Natomiast jeżeli koniecznie chce się zaoszczędzić trochę miejsca to 192kbps jest w miarę rozsądne.

#5 tomekfm

tomekfm
  • 29 postów

Napisano 28 kwietnia 2010 - 10:23

srs 300 znalazłem tylko, w zestawie z odtwarzaczem Vedia A10,
Ciekawie wyglądają AKG K311 oraz AKG K313 jestem trochę laikiem i nie wiem dokładnie jak wierzyć w tą specyfikacje która tam jest. W sumie dlatego tu piszę. A czy tylko Creativy są tak podrabiane???

#6 Michu

Michu
  • 2 614 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 28 kwietnia 2010 - 10:38

Absolutnie nie kieruj się specyfikacją, to tylko cyferki na papierze (często zawyżane), które nie mają nic wspólnego z brzmieniem słuchawek.
AKG K 311 & AKG K 315 - forum.MP3store.pl

Specyfikacja ma znaczenie w przypadku wysokiej klasy zestawów audio.

#7 misiekgruby

misiekgruby
  • 3 212 postów
  • SkądKraków

Napisano 28 kwietnia 2010 - 10:45

Napisał też, że chce aby dobrze mu leżały w uchu. Dokanałowe takie są, do zestawu dołączone są przeważnie 3 komplety gumek o rożnych rozmiarach. Szczerze mówiąc nie znam wygodniejszych słuchawek od dokanałowych. AKG to bardzo dobra firma, sam posiadam ich słuchawki, co prawda nieco inne bo K340.

#8 tomekfm

tomekfm
  • 29 postów

Napisano 28 kwietnia 2010 - 11:05

Teraz to już wogle mam dylemat AKG 311,313, Vedia srs 200 czy jeszcze jakieś dokanałowe Creative ep-630, 830 Czytałem o tym że kanałowe zmieniają dźwięk, szkodzą na słuch (chociaż teraz już niema rzeczy które na coś nie szkodzą), ale za to nie wypadają z uszu. Pchełki róznie leżą, ale są "zdrowsze" co polecacie??? A wie ktoś na ile wygodne są słuchawki w stylu Philips SHS3200???

#9 misiekgruby

misiekgruby
  • 3 212 postów
  • SkądKraków

Napisano 28 kwietnia 2010 - 11:20

Może, któryś z Twoich znajomych posiada takie słuchawki? Najlepiej się przekonać osobiście i sprawdzić, które lepiej będą pasowały. Sprawa słuchawek jest bardzo osobista, jeden woli takie, drugi inne. Możesz też odwiedzić jakiś sklep, może pozwolą przetestować przed zakupem, chociaż wątpię, rzadko kiedy pozwalają testować słuchawki z najwyższej półki..

#10 tomekfm

tomekfm
  • 29 postów

Napisano 28 kwietnia 2010 - 13:42

A jak z podróbkami bo wiem że creative ep-630 są straszliwie podrabiane a cx300 to oryginał poniżej 100zł nie zejdzie I czy srs 200 też podrabiają:

Lepsze będą:
creative ep-830
lub
creative ep-630

Czy to czasem nie podróbki???
Brak wzmianki o gwarancji przy 830, a poza tym nie za tanio???

To chyba jest oryginał ep-630

Do kanałowe chyba zaczynają wchodzić w grę,z tym słuchem to sprzeczne jest, ale nie słyszałem niemiłych opinii UŻYTKOWNIKÓW.
A więc z pchełek: srs 200 i k311, a z doków: ep-630, sv500,ewentulanie może jakieś Sound magic Co polecacie??

#11 misiekgruby

misiekgruby
  • 3 212 postów
  • SkądKraków

Napisano 28 kwietnia 2010 - 16:01

Generalnie z ep-630 jest tak, że im droższe to większa pewność, że oryginał.
Ja podałem pierwsze lepsze linki, nie przyglądając się bardziej, chodziło głównie o model.
Polecam lekturę:

#12 tomekfm

tomekfm
  • 29 postów

Napisano 28 kwietnia 2010 - 17:46

Już teraz chyba tylko wybór srs-200 lub ep-630. Jak jest z tymi basami? Czy gdyby na prawde tak przebijały to opcja w iPodzie "Mniej Basów" pomoże? Rozumiem ze srs'y są otwarte,a ep'ki zamknięte, ale chyba teraz pozostał mi wybór doki czy pchełki. Najczęściej słucham wieczorem w łóżku (w pozycji stojącej lub siedzącej słuchawki od apple nie wypadają!!! jednak nie siedzą też solidnie.)i na applowskich głośność (mam ściągniętą blokadę) nie przekraczała 3-4 kresek (w nocy). Jednak chce coś bardziej wytłumiającego, do autokaru oraz oczywiście lepszą jakość. Mam nadzieje, że używając doków 2-3h dziennie (na niskiej głośności) i co jakiś czas troszkę głośniej nie zepsuje sobie słuchu. Które mają lepszą jakość ep'y czy srs'y PS. Mógł by ktoś podać wymiary gumek,bo nigdzie nie umie znaleźć (wszędzie tylko L,M,S)

#13 Czyluk

Czyluk
  • 540 postów
  • SkądPoznań

Napisano 29 kwietnia 2010 - 21:02

Witam, Potrzebuję kupic słuchawki właśnie do 50zł, ponieważ tyle co wróciłem do domu, a po drodze zdeptałem swoje applowskie... Mam dylemat między słuchawkami: Vedia SRS 200 Creative EP-630 co będzie dobrym wyborem dobre rzeczy czytałem o Vedii

#14 misiekgruby

misiekgruby
  • 3 212 postów
  • SkądKraków

Napisano 30 kwietnia 2010 - 07:34

Są to dwa zupełnie różne rodzaje słuchawek. Osobiście wybrałbym EP-630, gdyż preferuje dokanałowe słuchawki. Może byc jednak mały problem, kupując na allegro można bardzo łatwo trafić na podróbki.

#15 Czyluk

Czyluk
  • 540 postów
  • SkądPoznań

Napisano 30 kwietnia 2010 - 07:51

A jak wygląda sprawa jakości dzwięku? Miał ktoś porównanie między w/w przezemnie słuchawkami?

#16 tomekfm

tomekfm
  • 29 postów

Napisano 02 maja 2010 - 08:53

Ja już zdecydowałem się na ep 630 a w zasadzie zaraz po nie jadę bo w pobliskim komputroniku jest ostatnia sztuka. Dzięki wam za pomoc. Jak już wrócę to poprawie polskie znaki, bo na ipodzie ich pianie jest bardzo niewygodne trzeba przytrzymywać te klawisze przesuwać itd.

#17 Czyluk

Czyluk
  • 540 postów
  • SkądPoznań

Napisano 02 maja 2010 - 12:12

Podobno z tego co czytałem w tym przedziale cenowym wszystkie słuchawki powalają jedne: Soundmagic PL11 podobno są nawet lepsze od tych z wyższej półki
http://www.soundmagic.pl/produkty.php

#18 tomekfm

tomekfm
  • 29 postów

Napisano 02 maja 2010 - 14:19

Ja już kupiłem ep-630 o PL11/PL12 myślałem ale są takie mało spotykane na allegro(znalazłem tylko aukcje z tej strony). A teraz dokładniej kupiłem je w Komputroniku(czyli na 99% oryginał), ale chyba z limitowanej wersji pudelku wygląda tak:
PRZÓD
TYŁ
DÓŁ
LEWA
PRAWA
Czy to oryginał??
Ogólnie fajny dźwięk, dobrze leżą w uchu wypadły mi 2 razy. Raz bo źle włożyłem, a drugi raz bo zahaczyłem o kabelek. Polecam.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych