Witam serdecznie, nie wiem jak zapisać plik do starszej wersji programu.
Być może mój problem jest banalny ale... jakoś nie znalazłem jeszcze odpowiedzi : (
Pracuję w kilkuosobowym studio dtp i jest to dość kłopotliwy problem.
Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.

InDesign - jak zapisać plik do starszej wersji programu
Started by
voodoo
, 05 Jan 2007 10:02
7 replies to this topic
Posted 05 January 2007 - 10:02
Posted 05 January 2007 - 10:20
Z tego co mi się wydaje to nie da się zapisać pliku do starszej wersji.
Przeszukałem program dokładnie i nie znalazłem takiej opcji.
Tez kiedyś potrzebowałem i miałem z tym problem

Posted 05 January 2007 - 11:15
Np. z CS2 można wyeksportować plik do formatu ,,InDesign Exchange'' (INX), który potem da
się otworzyć w CS1 - przynajmniej tak działa przenoszenie między wersjami 4.0 PL i 3.0.1b PL.
Ale o ile dobrze pamiętam, żeby CS1 otworzył tego INXa, trzeba było mu doinstalować jakieś uaktualnienie.
Posted 05 January 2007 - 12:04
Słyszałem że jest plug-in który to umożliwia ale nie wiem jaki.
Posted 05 January 2007 - 12:06
Tak, to działa tylko między CS2 i CS. Jeżeli w grę wchodzi zachowanie pliku dla jeszcze starszej wersji ID, to, niestety, nie słaszałem o żadnej metodzie.
Istnieje taka wtyczka, MarkzTools, ale do Quarka. Czy jesteś pewny, że to miała być wtyczka do ID?Słyszałem że jest plug-in który to umożliwia ale nie wiem jaki.
Posted 05 January 2007 - 14:05
Obiło mi się o uszy że taki plug-in do InDesigna istnieje.
A swoją drogą miło znajomą twarz po latach zobaczyć Haidi. Jakieś 6 lat temu pracowałem w Muratorze ? byłem grafikiem działu promocji i rozwoju. Ty zdaje się trafiłeś tam przez Marka...
czy jakoś tak. W każdym razie pozdrawiam.
Posted 05 January 2007 - 15:01
Hm, gdyby był, byłby dużym ułatwieniem. Ale nie mogę nigdzie w sieci znaleźć żadnych informacji na ten temat.
Fakt, przez jakiś czas współpracowałem z Muratorem jako freelancer. Świat jest mały ;-)
Posted 05 January 2007 - 15:04
No nic. Dziękuję wszystkim za wsparcie i pozdrawiam.
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users