Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Norton Internet Security

• Please log in to reply
15 replies to this topic

#1 Betman

Betman
  • 141 posts
  • SkądSingapur

Posted 24 April 2010 - 14:29

Właśnie widzę, że mają już wersję działającą pod SL i zastanawiam się nad kupnem tego programu. Czy ktoś tu używa NIS? Czy jesteście z niego zadowoleni? Czy program wyłącza firewall Mac'owski czy oba są włączone i funkcjonalne?

#2 Therioon

Therioon
  • 4281 posts
  • SkądZ brzucha:)

Posted 24 April 2010 - 14:56

nie radziłbym instalować nis jak ma się włączony fw bo wtedy się gryzie co do samego pakietu to produkty nortona są zazwyczaj ciężkie jak chcesz coś dobrego kupic na maca to zakup coś z firmy intego oni mają lepsze produkty. ja mam sophos for mac obecnie i też sobie chwalę.

#3 sancruz3

sancruz3
  • 2436 posts

Posted 24 April 2010 - 15:00

Ja uzywam Kasperskiego Antyvira pod Mackiem i wszsytko dziala bardzo dobrze :) oczywiscie na SL Cena to 159zloty na stronie Kasperskiego takze nie jest cena jakos wygorowana Polecam Nortona jakos nie za bardzo polecam programy nortona strasznie zamulaja taka ich juz zmora

#4 Śfieży

Śfieży
  • 920 posts

Posted 24 April 2010 - 18:53

Kiedyś miałem przykre doświadczenia z Nortonem. Potraktował folder z polskimi znakami w nazwie jako wirus i przekonwertował do pliku. Wszystkie podfoldery i pliki poszły w kosmos. Na pececie teściu dostał z laptopem Compaq NIS 2009. Zamuliło windę strasznie. Po zmianie na Kasperskiego wszystko wróciło do formy (znaczy do normy). Znajomi pececiarze mówią, że NIS jest dobry na rynku amerykańskima a u nas większość wirusów i trojanów ze wschodu.

#5 Betman

Betman
  • 141 posts
  • SkądSingapur

Posted 24 April 2010 - 20:19

Ja mam akurat bardzo dobre doświadczenia z N360 (choć wcześniej nie byłem zachwycony NIS) na pececie a bardzo złe z Kaspersky'm, ale to oczywiście może nie mieć znaczenia teraz jak pracuję na Macu. O Intego nie słyszałem ale o Sophos tak. Natomiast jeśli ta pierwsza robi soft tylko na Maca to byłby to chyba duży plus. Czy mogę zakładać, że wbudowany firewall w MacOS jest tak samo bezpieczny i solidny jak te oferowane przez tego typu firmy? Jeśli tak to zależy mi tylko na ochronie przed adware/spyware i atakami typu drive-by, bo żadnych załączników pocztowych nie otwieram (a te i tak są skanowane przez Hotmail).

#6 tbgkol

tbgkol
  • 293 posts

Posted 24 April 2010 - 20:28

Hmm, muszę przyznać, że pisał to ktoś nie mający NISa od dawna... Wersje 2009 i 10 są szybsze od innych antywirusów(jeżeli to nie najszybszy tego typu pakiet na rynku) nawet były na to potwierdzajace badania... Nie wiem jednak jak to jest z NISem na Maca, ale to było tak dopowiedziane do tego OT z NISem na PC.

#7 macieks72

macieks72

• 9873 posts

Posted 24 April 2010 - 20:29

Nowe nortony na PC ponoć chodzą bardzo ładnie i nic i nie obciążają. Obciążały system ale poprzednie wersję nortona, a to było parę lat temu. A na makach to nie wiem bo nie wpadłem na tak szalony pomysł ;)

#8 Betman

Betman
  • 141 posts
  • SkądSingapur

Posted 26 April 2010 - 13:34

nie radziłbym instalować nis jak ma się włączony fw bo wtedy się gryzie
co do samego pakietu to produkty nortona są zazwyczaj ciężkie
jak chcesz coś dobrego kupic na maca to zakup coś z firmy intego
oni mają lepsze produkty.

ja mam sophos for mac obecnie i też sobie chwalę.

Gdybyś dziś musiał od nowa coś kupić i zainstalować to wybrałbyś coś od Intego czy Sophos?

#9 Therioon

Therioon
  • 4281 posts

Posted 26 April 2010 - 13:58

generalnie kupił bym coś firmy intego intego ma przewagę nad pozostałymi progsami taką że jest stworzony od a do z na maca i pięknie z nim działa poza tym szybko reaguje na nowe zagrożenia macowe sophos którego mam też się dobrze zachowuje. jest jeszcze KAV for mac, ale to nowy produkt i osobiście go nie znam ja bym wybrał coś najtańszego na teraz bo zagrożeń na maca jest bardzo mało popatrz co jest najtańsze i wybierz tym się kieruj w pierwszej kolejności

#10 cooper69

cooper69
  • 1035 posts
  • SkądGdańsk

Posted 26 April 2010 - 15:54

Produkty Nortona są tak rozpowszechnione, że piszący jakiekolwiek tałatajstwo testuje je na nim pod kontem omijania zabezpieczeń. Jeżeli dalej uważasz, że warto to Twój wybór. Na macu nie stosuje żadnego płatnego rozwiązania jedynie ClamAV, a na PC ładuję NOD32 antywirus. Nie stosuję żadnych pakietów typu internet security ponieważ zadają mnóstwo pytań, a klient po kilku zawsze będzie wciskał ok dla żeby się ten durny program odczepił :) Piszący szkodliwe oprogramowanie też korzystają z tego "automatyzmu" użytkowników.

Zresztą powtarzam zawsze wszystkim: nie ważne jak mocne i za ile drzwi antywłamaniowe wstawisz. Jak sam wpuścisz złodzieja to one na nic się zdadzą.
Zdrowy Rozsądek to podstawa

#11 Therioon

Therioon
  • 4281 posts

Posted 26 April 2010 - 16:10

Produkty Nortona są tak rozpowszechnione, że piszący jakiekolwiek tałatajstwo testuje je na nim pod kontem omijania zabezpieczeń. Jeżeli dalej uważasz, że warto to Twój wybór. Na macu nie stosuje żadnego płatnego rozwiązania jedynie ClamAV, a na PC ładuję NOD32 antywirus. Nie stosuję żadnych pakietów typu internet security ponieważ zadają mnóstwo pytań, a klient po kilku zawsze będzie wciskał ok dla żeby się ten durny program odczepił :) Piszący szkodliwe oprogramowanie też korzystają z tego "automatyzmu" użytkowników.

Zresztą powtarzam zawsze wszystkim: nie ważne jak mocne i za ile drzwi antywłamaniowe wstawisz. Jak sam wpuścisz złodzieja to one na nic się zdadzą.
Zdrowy Rozsądek to podstawa

na windę antywirus to za mało a tym bardziej cienki przereklamowany nod.
są inne lepsze rozwiązania np to: SoftSphere Technologies, the official site of the DefenseWall HIPS - Host Intrusion Prevention System - sandbox your browser, e-mail, IM, IRC, P2P for secure Internet work. Anti-Spyware, Anti-Rootkit, Anti-Malware, Anti-Keylogger, Anti-Virus. Defence zapobiega wpuszczeniu i wspomaga zdrowy rozsądek
lub to : Anti keylogger program. Keylogger detector software świetny progs do bankowości alektronicznej zresztą z naszego podwórka

antywirusy na pc to przeżytek w tych czasach

co do maca masz racje ale tylko dlatego że nie ma tak dużego zagrożenia jak na pc

#12 sancruz3

sancruz3
  • 2436 posts

Posted 26 April 2010 - 23:00

Hmm, muszę przyznać, że pisał to ktoś nie mający NISa od dawna... Wersje 2009 i 10 są szybsze od innych antywirusów(jeżeli to nie najszybszy tego typu pakiet na rynku) nawet były na to potwierdzajace badania... Nie wiem jednak jak to jest z NISem na Maca, ale to było tak dopowiedziane do tego OT z NISem na PC.

Skoro masz jakies wyniki testow to je podaj wszsytkim bo kazdy moze napisac ze cos jest lepszego bo uzywa tego od lat i sie przywiazal. Podam przyklad od lat uzywalem Windowsa a teraz uzywam Maca dla mnie nie ma znaczenia renoma firmy lecze system dzialania aplikacji i pelna jej kompatybilnosc oraz wydajnosc na danym systemie. Dla mnie norton zawsze byl przereklamowany bo miaelm wersje Corporate do obslugi srverow pod Windowsem i uwierz ze antywirusy jak Kasper czy wogole jakies nowe co wchodzily wykrywaly o wiele wiecej niz Norton. Odkad mam Kasper na Mac OS X nie narzekam dziala sobie niech dziala aktualizowac sie aktualizuje. Wykrywa duzo wirusow pod windowsa jak podpinam dyski jakies albo pendrivy i usuwa je albo niszczy wirusy. A i pelne skanowanie trwa dosyc krotko jesli chodzi o Kaspera. Cena tez jest dobra bo kosztuje 159zloty wiec nie jest o jakis majatek ale czy warto wogole miec antywira na Macu to juz wasza sprawa. Wirusow wrecz zero bardziej wkurzajacy jest spam ktory czasami wita wraz z otwarciem jakiejs nowej strony ale oz takie uroki WorldWideWeb w skrocei WWW...

#13 Betman

Betman
  • 141 posts
  • SkądSingapur

Posted 02 May 2010 - 18:23

Używa ktoś może ten VirusBarrier X6?

#14 Therioon

Therioon
  • 4281 posts

Posted 02 May 2010 - 20:39

bardzo dobry soft jak wszystko na maca z firmy intego tylko cena

#15 Betman

Betman
  • 141 posts
  • SkądSingapur

Posted 04 May 2010 - 16:11

Właśnie kupiłem sobie VirusBarrier X6 (Intego) i soft jest rzeczywiście rewelacyjny pod względem interfejsu, lepiej by tego nie mogli ułożyć. Najnowsza wersja to też pewien przełom bo połączyli antywirus z firewallem w jedno w X6, tak więc wystarczy teraz kupić VirusBarrier zamiast ich pakietu Internet Security (który dodaje tylko takie rzeczy jak moduł antyspamowy, kontrolę rodzicielską, itd.). Dla normalnego usera sam VB ma wszystko co trzeba by zabezpieczyć Mac'a. Polecam.

#16 Therioon

Therioon
  • 4281 posts

Posted 04 May 2010 - 16:24

bardzo dobrze zrobiłeś świetny soft jak będzie zapotrzebowanie na tego typu programy to sobie sam sprawie pozdro.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users