Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Photoshop CS5 - Wersja studencka z prawdziwego zdarzenia, w końcu!

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
24 odpowiedzi w tym temacie

#1 zychu69

zychu69
  • 92 postów

Napisano 24 kwietnia 2010 - 11:43

Może ta informacja okaże się przydatna dla wielu z was. Firma Adobe wprowadziła zmiany w zapisach licencyjnych dotyczących produktów z serii CS5. Od teraz licencja studencka pozwala na korzystanie z oprogramowania w celach komercyjnych.

Oficjalna informacja adobe na stronie : Najczęściej zadawane pytania dotyczące rabatw edukacyjnych na oprogramowanie | Adobe

"Czy wersji produktu firmy Adobe dla uczniów i nauczycieli można używać w celach komercyjnych?
Tak. Osoby, które kupiły taki produkt, mogą używać go zarówno na potrzeby osobiste, jak i w celach zarobkowych."

Dzwoniłem na polską infolinię i uzyskałem potwierdzenie tej informacji. Ponadto, gdy student ma swoją działalność i prywatny komputer, może w świetle prawa korzystać z oprogramowania na tejże licencji 'student and teacher'.
Różnica cen?
Photoshop Extended CS5 dla użytkownika biurowego/domowego: 600 € + VAT
Ta sama wersja programu dla studenta: 200 € + VAT

Premiera angielskiej wersji w połowie maja.

#2 jojent

jojent
  • 133 postów

Napisano 25 kwietnia 2010 - 10:44

trochę za dobre żeby było możliwe ale mam nadzieję że okaże się to prawdą, za cały pakiet adobe zapłacę wtedy coś koło 2000 zł a nie jak teraz 9000.

#3 Eldest

Eldest
  • 222 postów

Napisano 25 kwietnia 2010 - 15:16

Hmm skoro dopiero teraz będzie można używać PS do robienia $ to mam pytanie. Jak mój znajomy robi plakaty/strony na piracie i dostaje za to hajs to po co oryginał ? Może ktoś sprawdzić czy pracujemy na oryginale czy nie ? bo nie kumam tego teraz. Oczywiście mowa o zarabianiu w warunkach domowych,nie firmach ;>

#4 jojent

jojent
  • 133 postów

Napisano 25 kwietnia 2010 - 16:30

patrząc na samą stronę/plakat nie można powiedzieć w czym jest zrobiona, no ze stroną to już nie do końca bo w kodzie/info o plikach może być zawarte gdzie/w czym było to wykonane jednakże jeżeli on zarabia na czymś nie prowadząc firmy, jest duże prawdopodobieństwo że ktoś coś komuś powie i będzie wtedy nie przyjemnie, na wersjach demonstracyjnych nie można zarabiać, nie można ich sprzedawać itp. wchodzi jeszcze kwestia legalności itp. tworzyć coś do neta na piracie to hmm... lekkomyślne to tak jakbyś robił chleb z kradzionej mąki, parę razy się uda, później ktoś Cię pociągnie do konsekwencji

#5 sancruz3

sancruz3
  • 2 436 postów

Napisano 25 kwietnia 2010 - 17:45

patrząc na samą stronę/plakat nie można powiedzieć w czym jest zrobiona, no ze stroną to już nie do końca bo w kodzie/info o plikach może być zawarte gdzie/w czym było to wykonane
jednakże
jeżeli on zarabia na czymś nie prowadząc firmy, jest duże prawdopodobieństwo że ktoś coś komuś powie i będzie wtedy nie przyjemnie,
na wersjach demonstracyjnych nie można zarabiać, nie można ich sprzedawać itp.
wchodzi jeszcze kwestia legalności itp. tworzyć coś do neta na piracie to hmm... lekkomyślne

to tak jakbyś robił chleb z kradzionej mąki, parę razy się uda, później ktoś Cię pociągnie do konsekwencji

Tak kazda praca bedzie sprawdzana czy zostala wykonana na orginalnym programie. Znam studia i grafikow co robia na piratach i jakos jeszcze nikt nie mial nieprzyjemnosci predzej DJ z ktorymi gralem za pirackie mp3 ktore sa tansze od programow do profesionalnych rozwiazan...

#6 Fiod

Fiod
  • 290 postów

Napisano 26 kwietnia 2010 - 00:19

Nie rozumiem takiej polityki, student zakłada firmę albo i nie zakłada, płaci 1/3 za soft mniej niż ja i normalnie bierze za projekty kasę, gdzie tu kurcze sprawiedliwość? "Z prawdziwego zdarzenia" - śmiech na sali, złodziejska i tyle

#7 Beyo

Beyo
  • 162 postów
  • SkądPoznań

Napisano 26 kwietnia 2010 - 21:09

A ja rozumiem, to w ramach walki z szarą strefą...ceny PS i w ogole softu Adobe zawsze były zaporowe dla normalnych ludzi , niech chociaż niektórzy maja tanio. Gorzej jest z 3dmaxem..tutaj ceny są od 18000zł...zgroza..

#8 Qbs

Qbs
  • 214 postów

Napisano 27 kwietnia 2010 - 08:54

Nie rozumiem takiej polityki, student zakłada firmę albo i nie zakłada, płaci 1/3 za soft mniej niż ja i normalnie bierze za projekty kasę, gdzie tu kurcze sprawiedliwość?
"Z prawdziwego zdarzenia" - śmiech na sali, złodziejska i tyle

+1
ewentualnie mozna rozejrzec sie za jakimis najtanszymi studiami, wysuplac czesne za jeden rok (lub semestr) dostac legitymacje, kupic pakiet i ze studiow po roku zrezygnowac ;]

#9 Jaras

Jaras
  • 568 postów

Napisano 27 kwietnia 2010 - 12:44

Gorzej jest z 3dmaxem..tutaj ceny są od 18000zł...zgroza..

Na ceny oprogramowania narzekają tylko ci co się tylko na nim bawią, a nie pracują. Na 3d Max-ie zrobisz kilka renderów packshotów i już Ci się wraca ta cena. Jak masz szczęście, to zrobisz to w ciągu 2-3 miesięcy.
To samo tyczy się pakietu Adobe - jedno duże zlecenie pokryje koszt zakupu pakietu Design Standard.

#10 zietas

zietas
  • 136 postów

Napisano 27 kwietnia 2010 - 14:26

Nie rozumiem takiej polityki, student zakłada firmę albo i nie zakłada, płaci 1/3 za soft mniej niż ja i normalnie bierze za projekty kasę, gdzie tu kurcze sprawiedliwość?
"Z prawdziwego zdarzenia" - śmiech na sali, złodziejska i tyle

Wersje studencka mozesz miec na uzytek komercyjny nie posiadajac firmy tylko pracujach na umowe o dzielo, czy umowe zlecenie.
Jezeli nawet student bedzie chcial otworzyc firme, bedzie musial kupic normalny pakiet. Licencja biorac to na zdrowy rozum tyczy sie OSOBY STUDENTA, bo krotko mowiac.. Firma studenta X nie legitymuje sie legitymacja studenta X.
Kupujac oprogramowanie na firme, nie mozesz miec licencji studenckiej.

#11 Fiod

Fiod
  • 290 postów

Napisano 27 kwietnia 2010 - 19:53

Wersje studencka mozesz miec na uzytek komercyjny nie posiadajac firmy tylko pracujach na umowe o dzielo, czy umowe zlecenie.
Jezeli nawet student bedzie chcial otworzyc firme, bedzie musial kupic normalny pakiet. Licencja biorac to na zdrowy rozum tyczy sie OSOBY STUDENTA, bo krotko mowiac.. Firma studenta X nie legitymuje sie legitymacja studenta X.

Wszystko jedno, będzie mógł pobierać kasę za projekty pracując na dużo tańszym sofcie, jawny przekręt, przydała by się regulacja tego molocha unii w polsce, jak mogą bajerować z bananami i jabłkami, czy microsoftem, to mogą dobrać się i do adobe.

#12 imrik

imrik
  • 3 471 postów
  • SkądWrocław, Poland

Napisano 29 kwietnia 2010 - 14:47

No to teraz mały szok poznawczy - jednoosobowa działalność gospodarcza nie ma osobowości prawnej. Zatem kupujesz pakiet na firmę (REGON) odliczając VAT, ale firma nie ma osobowości prawnej (jest reprezentowana przez właściciela - NIP) więc kupujesz go tak na prawdę TY, jako student (nr legitymacji) taniej. Wszystko cacy - jest firma i jest pakiet studencki i wszystko zgodnie z prawem.

Albo jeszcze inaczej - Kupujesz jako student (NIP i nr legitymacji) i wciągasz w koszta firmy (REGON) i odliczasz VAT (górka vatowska).

Dodam jeszcze, że teraz są możliwości obniżenia składek ZUS i podatków jak założysz firmę jako student lub tuż po studiach - nic tylko zapłacić wpisowe na jakiekolwiek studia, dostać legitymację, założyć działalność gospodarczą, a potem ją od razu zawiesić na czas nieokreślony (żeby nie musieć płacić składek i podatków) i nie płacić za studia / wypisać się z nich.

Same korzyści.

#13 Przemysław Niemczuk

Przemysław Niemczuk
  • 222 postów
  • SkądStrzegom, Poland

Napisano 16 maja 2010 - 21:27

Wyjaśniałem to u źródła i mam pomyślne wieści. Nawet jak kupisz po cenie studenckiej i skończysz studia a nadal będziesz korzystał z oprogramowania, będzie to nadal w pełni legalne. To samo tyczy się promocji dla nauczycieli, za master collection zapłaciłem 2708zł.

#14 Ibrachim

Ibrachim
  • 177 postów

Napisano 17 maja 2010 - 14:37

Ile czekałeś na wydanie klucza od adobe?

#15 Przemysław Niemczuk

Przemysław Niemczuk
  • 222 postów
  • SkądStrzegom, Poland

Napisano 17 maja 2010 - 14:49

Niestety u nas jeszcze nie można kupić :( tzn. kupić można, zapłaciłem już, ale dystrybutorzy jeszcze nie otrzymali produktów do wysyłki. Odbywa się tzw. przedsprzedaż.

#16 Przemysław Niemczuk

Przemysław Niemczuk
  • 222 postów
  • SkądStrzegom, Poland

Napisano 26 maja 2010 - 14:52

Dziś wreszcie dostałem master collection cs5, dobre wieści: po rejestracji klucz otrzymałem po niespełna 30 minutach. Pogratulować adobe.

#17 Phobos

Phobos
  • 307 postów
  • SkądPłn.

Napisano 26 maja 2010 - 16:36

A ja mam pytanie, czy pakietów CS4 EDU można również używać do celów komercyjnych? Czy zmiany licencyjne dotyczą tylko CS5?

#18 Przemysław Niemczuk

Przemysław Niemczuk
  • 222 postów
  • SkądStrzegom, Poland

Napisano 26 maja 2010 - 19:04

A ja mam pytanie, czy pakietów CS4 EDU można również używać do celów komercyjnych? Czy zmiany licencyjne dotyczą tylko CS5?

tylko i wyłącznie do cs5. niestety cs4 nie mają takich udogodnień.

#19 Phobos

Phobos
  • 307 postów
  • SkądPłn.

Napisano 26 maja 2010 - 19:50

A skąd masz takie informacje?

#20 Przemysław Niemczuk

Przemysław Niemczuk
  • 222 postów
  • SkądStrzegom, Poland

Napisano 26 maja 2010 - 19:52

A skąd masz takie informacje?

Czytałem na stronie adobe. Podając info o używaniu komercyjnym powołują się na cs5, czy to nie oczywiste że wykluczają cs4?

#21 Phobos

Phobos
  • 307 postów
  • SkądPłn.

Napisano 26 maja 2010 - 20:00

Możesz podać link?

#22 Przemysław Niemczuk

Przemysław Niemczuk
  • 222 postów
  • SkądStrzegom, Poland

Napisano 26 maja 2010 - 20:26

Tu powinieneś to znaleźć

#23 Phobos

Phobos
  • 307 postów
  • SkądPłn.

Napisano 26 maja 2010 - 20:32

Piszą , że oprogramowanie Adobe w wersji edukacyjnej można używać do celów komercyjnych, nie ma podanych konkretnych wersji tych programów. Jutro przedzwonię do nich i dowiem się więcej. :)

#24 Phobos

Phobos
  • 307 postów
  • SkądPłn.

Napisano 27 maja 2010 - 15:15

No i niestety masz rację, komercyjnie mozna używać tylko CS5

#25 tab0reqq

tab0reqq
  • 658 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 27 maja 2010 - 22:50

Hmm... Jak Bozia pozwoli to przed obroną mgr. (wrzesień) jeszcze bym kupił pakiet adobe edu cs5 ;-) Kurde... bajer :) Sam PS CS5 za 1000zł to jest już coś.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych