Programy prawnicze na MacOS - czy coś się zmieniło, jak wygląda praca z wersjami int?
Napisano 23 kwietnia 2010 - 10:11
Napisano 23 kwietnia 2010 - 10:31
Napisano 23 kwietnia 2010 - 11:06
Napisano 23 kwietnia 2010 - 11:15
Napisano 23 kwietnia 2010 - 11:18
Z tego co rozumiem, to nie jest program typu LEX/LexPolonica (baza aktów prawnych, orzeczeń i komentarzy) ale bardziej coś do zarządzania kancelarią jako taką (archiwa, korespondencja, grafik itp.).
Witaj w klubie zapomnianych macprawnikow.
Ja korzystam z Legalisa oraz Lexa. W przypadku Legalisa korzystam zwykle ze swojego sluzbowego Win7lapa w dobrej konfiguracji a w domu korzystam z Maca i dostepu do wersji online - Legalis i Lex.
Wygląda to naprawdę całkiem przyjemnie - problem jest troche z wydrukami z Legalisa, bo formatowanie nie działa jakoś wybitnie dobrze. Tutaj jednak nie ma żadnej różnicy pomiędzy PC a MacOSX. Korzystam na macu z przeglądarki Firefox - Legalis zachowuje sie dokładnie tak samo jak pod PC - przy dobrym łączu jest nawet szybszy niż wersje natywne oprogramowania.
Dla mnie niestety dużą przeszkodą w korzystaniu z Maca jest brak wersji natywnej ww programów prawniczych - czesto pracuje poza kancelaria i nie wyobrazam sobie sciagania danych przez modem 3G - bo zwykle wtedy kiedy potrzebujesz zasięg jest mizerny.
Wydaje mi się, że wszystkie trzy firmy oferują dostęp testowy do swoich programów na 7 - 10 dni, wtedy będziesz mógł potestować.
Ja osobiście w domu pracuje tylko na MAC, wszystkie dokumenty synchronizują się w chmurze i na dwóch stacjach roboczych - oczywiscie zabezpieczone przed nieuprawnionym dostępem.
pozdrawiam i życzę powodzenia
Napisano 23 kwietnia 2010 - 11:49
Ja używam Polonica online, działa super, uwaga! Nawet w iPhone! Co do opłat to mam ją za niewiele ponad 1000zł, ale jako dodatek to wersji dvd. Nawet nie wymaga super mocnego internetu.
Pozdrawiam,
Krzysiek
Byłem ciekaw czy zadziała w iPhonie na Safari, jeśli tak to jak dla mnie rewelacja. Mógłbyś rozwinąć kwestię opłat? W tej chwili mam wersję dvd, wiedziałem że w programie jest opcja przejścia na online ale liczyłem też na ten dostęp z samej przeglądarki. Pisałem w tej sprawie do biura klienta i powiedziano mi że posiadając wersję na płycie nie mogę mieć osobno dostępu do wersji online (przez przeglądarkę) ale mogę wymienić wersję dvd na online ("jeśli mam szybkie łącze"). Jednak z tego co napisałeś, to rozumiem, że niezależnie od dvd masz dostęp przez przeglądarkę i za tą możliwość zapłaciłeś dodatkowo 1000 zł? Jeszcze z ciekawości.. którą wersję Legislacja, prima, maxima?
Napisano 23 kwietnia 2010 - 11:54
Jednak z tego co napisałeś, to rozumiem, że niezależnie od dvd masz dostęp przez przeglądarkę i za tą możliwość zapłaciłeś dodatkowo 1000 zł? Jeszcze z ciekawości.. którą wersję Legislacja, prima, maxima?
U nas dodatkowa licencja online kosztowala okolo 100 zl (Legalis)
Napisano 23 kwietnia 2010 - 11:59
Witaj w klubie zapomnianych macprawnikow.
Ja korzystam z Legalisa oraz Lexa. W przypadku Legalisa korzystam zwykle ze swojego sluzbowego Win7lapa w dobrej konfiguracji a w domu korzystam z Maca i dostepu do wersji online - Legalis i Lex.
Wygląda to naprawdę całkiem przyjemnie - problem jest troche z wydrukami z Legalisa, bo formatowanie nie działa jakoś wybitnie dobrze. Tutaj jednak nie ma żadnej różnicy pomiędzy PC a MacOSX. Korzystam na macu z przeglądarki Firefox - Legalis zachowuje sie dokładnie tak samo jak pod PC - przy dobrym łączu jest nawet szybszy niż wersje natywne oprogramowania.
Dla mnie niestety dużą przeszkodą w korzystaniu z Maca jest brak wersji natywnej ww programów prawniczych - czesto pracuje poza kancelaria i nie wyobrazam sobie sciagania danych przez modem 3G - bo zwykle wtedy kiedy potrzebujesz zasięg jest mizerny.
Wydaje mi się, że wszystkie trzy firmy oferują dostęp testowy do swoich programów na 7 - 10 dni, wtedy będziesz mógł potestować.
Ja osobiście w domu pracuje tylko na MAC, wszystkie dokumenty synchronizują się w chmurze i na dwóch stacjach roboczych - oczywiscie zabezpieczone przed nieuprawnionym dostępem.
pozdrawiam i życzę powodzenia
To faktycznie trochę przykre, że żadne z tych wydawnictw nie oferuje wersji na Mac OS, zwłaszcza że z tego co ostatnio widzę coraz więcej prawników używa produktów Apple'a. Ja na co dzień używam jednego mocnego MacBook'a zarówno w pracy jak i w domu, XP mam przez Parallels dosłownie tylko dla LexPolonica. Przyłapuję się na tym, że częściej sięgam do kodeksu z półki niż z programu bo zwyczajnie nie chce mi się odpalić XP... a można się czasem przejechać bez aktualnego przepisu;).
Fakt faktem, dostęp online to naprawdę przyszłościowa sprawa, nawet jak wgrywasz aktualizację z płyty to przez miesiąc jeśli nie wejdziesz do bazy online duuuużo w naszym prawie może się zmienić. Gdy już 3G i HSPDA będzie nawet w największych zadupiach to płyty dvd pewnie szybko wyjdą z obiegu. Tym niemniej taki LEX czy LP to w zasadzie sama baza danych, myślę że dostosowanie programu ją obsługującego do potrzeb Mac OS nie byłoby dla tych milionerów z Wolters i LexisNexis żadnym wydatkiem.
Napisano 23 kwietnia 2010 - 12:12
Tym niemniej taki LEX czy LP to w zasadzie sama baza danych, myślę że dostosowanie programu ją obsługującego do potrzeb Mac OS nie byłoby dla tych milionerów z Wolters i LexisNexis żadnym wydatkiem.
Beck tez nie pracuje nad Legalisem od OSX. Myśle że to troche bardziej złożony problem, bo "sama baza" oparta jest pewno na jakiś rozwiązań Microsoftu.
Z innej beczki - pracujesz pod Mac Office, czy uzywasz alternatywy? Ja póki co używam Lotus Symphony ale on niestety nie jest w pełni kompatybilny z MS Office - myśle głównie o trybie rejestracji zmian oraz komentarzach
Napisano 23 kwietnia 2010 - 14:45
Napisano 14 czerwca 2010 - 23:30
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych