Witam,
dodaje informacje do pliku (zdjecia) w File Info - PS CS3.
Informacje sa zapisane, plik jeszcze jeszcze raz zapisany - JPG.
Odpalam zdjecia na innym komputerze - informacje sa niewidoczne - dlaczego?
Czy ktos wie dlaczego tak sie dzieje? Wina PS'a? Czy moze moja?
Pozdrawiam

Opis zdjec - file info w PS CS3
Started by
mattromanow
, 21 Apr 2010 23:15
11 replies to this topic
Posted 21 April 2010 - 23:15
Posted 21 April 2010 - 23:32
Ale przez Save czy Save for Web?
Bo jeśli to drugie, to prawidłowo.
Posted 22 April 2010 - 09:47
Jedno i drugie - efekt taki sam, niczego nie widac

Posted 22 April 2010 - 10:53
A w czym potem przegladasz? W fotostation 5 czy czymś innym?
Pozdr
Posted 22 April 2010 - 12:13
W PS ale na windowsie.
Problem jest taki, ze ja opisy u siebie widze w kazdym programie - lightroom, file info z os x ma zapisane slowa kluczowe, moj PS takze.
Na windowsie nie widac
FotoStation wlasnie sciagam zeby sprawdzic.

Posted 22 April 2010 - 17:14
Czy aby na pewno w tym PS na windowsach były aktualizacje???
IMHO FotoStation 7 jest genialny ale cholernie drogi.
Posted 22 April 2010 - 17:39
u nas w firmie zdarzało się tak, że były problemy z iptc zapisanymi w fotostation 5 (na win) i potem po przejściu przez ps-a cs2 (zarówno na makach jak i win). fotostation 5 też lubiał pochrzanić iptc jak się pracowało na bazie wielu plików offline w systemie fotoware'a i edytowało się opis zrobiony np w fotostation 4.5 w jakiejś wyższej wersji fotostation, np 5. od wersji 6 i nowego index menagera już te problemu nie występowały.
sprawdz czy może ten ps na windowsie to nie starsza wersja - nie wiem, gdybam tylko - może były jakieś modyfikacje w iptc pomiędzy kolejnymi generacjami ps-a.
anyway - jak dojdziesz co i jak to daj proszę znać, bo to bardzo ciekawy problem i bardzo ważny przy codziennej pracy i archiwizacji. ja zapytam jutro ludzi od archiwum czy spotkali się z Twoim problemem.
pozdr
Posted 22 April 2010 - 18:04
parmenides chyba nie chodzi o iptc tylko o XMP?!
Co do PS widziałem przypadki gdy metadane nie były zapisywane przy "Save" ale już przy "Save As" (nawet pod tą samą nazwą) już tak.
Swoją drogą brakuje mi na Macu narzędzia do edytowania metadanych w fotkach w rozsądnej cenie. :-(
Cena FotoStation zabija w porównaniu z Aperture czy Lightroom.
Posted 22 April 2010 - 18:45
Śfieży - chodzi o iptc.
a do edytowania opisów równie szybko jak na fotostation to warto kupić photoshopa elements 6 (za 300 zł brutto) na maka i dostajesz wtedy w pakiecie bridge cs3. Używam bridge'a codziennie - przyzwyczaiłem się do niego i uważam, że jest wygodniejszy niż fotostation, ktorego używam w pracy. poza tym fotostation na maka ma parę blędów - np przy funkcji slideshow po ostatnim zdjęciu program się wywala... można to obejść, ale jest to upierdliwe. nie kupiłbym fotostation gdybym nie musiał tworzyć bazy powiązanej z innymi produktami fotoware'a (index menagera, color factory i fotoweba do sprzedaży). do domowego archiwum nawet zawodowego z dużą ilością zdjęć taniej i równie funkcjonalnie będzie opisywać w bridge cs3 i archiwum tworzyć w iphoto (sic!) lub lightroomie albo aperture (tego ostatniego jednak ja po prostu nie lubię).
pozdr
Offtop - Śfieży - czym się zajmujesz zawodowo?
Posted 22 April 2010 - 19:12
Slideshow działał doskonale jak ostatnio odpalałem w pracy FotoStation.
A Elements jest w wersji 8 do kupienia za 315 zł netto.
Jego funkcje do opisywania fotek są delikatnie mówiąc marne. Wolałbym odpalić w Emulacji jedno z tańszych pecetowych narzędzi.
Posted 22 April 2010 - 19:21
nie wiem jak jest w wersji pse8 na maka i czy jest tam dołączony bridge cs4 czy też zastąpili bridge-a czymś na kształt windowsowej wersji organizer.
z jakiej wersji fotostation korzystacie w pracy na makach?
Posted 04 May 2010 - 12:35
Ja mam podobne problemy z opisywaniem od wersji CS2 na mac i windows. Jak opisywałem Brigdem to opisy widzialy photoshopy a i inny soft niekoniecznie.
W CS 3 mam tak ze ITPC w plikach z Nikona D3 raz zapisuje raz nie- jak wstepnie zaczynalem opis na Apertrure 2 Bridge edytowal wszystkie moglem edytowac od przejscia na Aperture 3 znowu niektorych plikow nie chce edytowac, mam komunikaty o bledach.
Zakupilem ostatnio CS4 i czekam na bezplatny upgrade CS5 moze tu opisywanie bedzie mniej problemowe.
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users