Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Jaki modem usb?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
14 odpowiedzi w tym temacie

#1 Fern

Fern
  • 220 postów
  • SkądCzeladz

Napisano 21 kwietnia 2010 - 22:30

Witam, chcialbym zakupic jakis modem USB do swojego MacBooka + internet na karte, co polecacie ? Glownie chodzi mi o to zeby nie bylo problemow z kompatbilnoscia modemu pod mac os x 10.6.3 wzialem na probe modem z Play i nie udalo mi sie go uruchomic, niby software dzialal a nie mogl sie polaczyc...

#2 trenneman

trenneman
  • 845 postów

Napisano 21 kwietnia 2010 - 22:39

Ja używałem Huawei e1750 i e160 z Plusa. Modemy firmowe więc nie mogłem z nimi za wiele kombinować (czyt. wywalić iPlus Manager :)) ale po dorwaniu softu od producenta działały bez problemu. Przymierzam się powoli do Huawei e5830, zdaje się że parę osób na forum używa więc pewnie działa.

#3 Fern

Fern
  • 220 postów
  • SkądCzeladz

Napisano 21 kwietnia 2010 - 22:55

ja z play mialem huawei e156 z tego co pamietam, i jakos nie bylo za dobrze ;P

---- Dodano 21-04-2010 o godzinie 23:58 ----
widze ze ten e5830 to na full wypasie, tylko czy warto wydawac tyle pieniedzy?

#4 trenneman

trenneman
  • 845 postów

Napisano 22 kwietnia 2010 - 19:11

A jakie miałeś problemy z e156? U mnie działał OK, pytam z ciekawości... Ten e5830 mi pasuje, bo:
-jest na kablu USB czyli nie zablokuje mi obu portów jak większość modemów (są za grube a porty w MacBooku są blisko siebie)
-działa również na własnej baterii
-i najlepsze - udostępnia sieć wielu urządzeniom przez WiFi, więc mamy modem 3G i minirouter WiFi w jednym urządzeniu
-można go wyrwać nawet za 300PLN bez simlocka...

Myślę cały czas o iPhonie (wstrzymam się jeszcze do premiery 4G :)), do tego modemu wpakuję kartę z taryfą "data", do iPhone'a zwykłą kartę do rozmów. Jak zabiorę ze sobą ten modem to sieć będę miał praktycznie zawsze przy sobie tam gdzie operator pozwoli, i to niezależnie czy będę chciał korzystać z MacBooka czy z iPhone'a.
Jest jeszcze coś podobnego MiFi

#5 CeBeeR

CeBeeR
  • 1 362 postów
  • SkądUK

Napisano 23 kwietnia 2010 - 00:16

(...) Ten e5830 mi pasuje, bo:
-jest na kablu USB czyli nie zablokuje mi obu portów jak większość modemów (są za grube a porty w MacBooku są blisko siebie)
-działa również na własnej baterii
-i najlepsze - udostępnia sieć wielu urządzeniom przez WiFi, więc mamy modem 3G i minirouter WiFi w jednym urządzeniu
-można go wyrwać nawet za 300PLN bez simlocka...

Używam Huawei E5830 od około dwóch tygodni. W ten weekend oddaję go do sklepu (wymieniam na nowy). O ile w pierwszym tygodniu działał nieźle - o tyle od około tygodnia jest tragedia. Mimo zasięgu, nie można praktycznie wcale korzystać z internetu.
Skąd wiem, że mam zasięg i możliwość używania internetu? Mam też modem Huawei E220 (dość stary lecz niezawodny) oraz w tej samej sieci korzystałem z telefonu - tylko E5830 nie chciał działać.
Nie chcę przez to powiedzieć, że owe MiFi to coś złego - wprost przeciwnie.
Chciałbym też zwrócić uwagę, że nie udostępnia on sieci wielu urządzeniom - maksymalnie do pięciu.

Witam, chcialbym zakupic jakis modem USB do swojego MacBooka + internet na karte, co polecacie ? Glownie chodzi mi o to zeby nie bylo problemow z kompatbilnoscia modemu pod mac os x 10.6.3 wzialem na probe modem z Play i nie udalo mi sie go uruchomic, niby software dzialal a nie mogl sie polaczyc...

W moim przypadku na Leopardzie modem Huawei E220 nie zadziałał sam z siebie. Pomocna okazała się ta strona: How-To: Connect HUAWEI E220/E270/E272/E169G/E160/E180 Modem with Mac OS X 10.5 (Leopard) - Tech Thought
Znajdziesz tam porady oraz sterowniki. Działa rewelacyjnie.

#6 Fern

Fern
  • 220 postów
  • SkądCzeladz

Napisano 23 kwietnia 2010 - 07:09

dzieki, no to co polecacie ?:D raczej na udostepnianiu sygnalu wifi mi nie zalezy ;) tylko zeby dzialal na moim mac booku ;)

#7 trenneman

trenneman
  • 845 postów

Napisano 23 kwietnia 2010 - 09:56

Używam Huawei E5830 od około dwóch tygodni. W ten weekend oddaję go do sklepu (wymieniam na nowy). O ile w pierwszym tygodniu działał nieźle - o tyle od około tygodnia jest tragedia. Mimo zasięgu, nie można praktycznie wcale korzystać z internetu.
Skąd wiem, że mam zasięg i możliwość używania internetu? Mam też modem Huawei E220 (dość stary lecz niezawodny) oraz w tej samej sieci korzystałem z telefonu - tylko E5830 nie chciał działać.
Nie chcę przez to powiedzieć, że owe MiFi to coś złego - wprost przeciwnie.
Chciałbym też zwrócić uwagę, że nie udostępnia on sieci wielu urządzeniom - maksymalnie do pięciu.

Nie strasz mnie bo mam ochotę go kupić ;) Może jakaś wada tego egzemplarza który masz? Bo jeśli tak kiepsko łapie sygnał to nieciekawa perspektywa. Zależy mi na takim rozwiązaniu jak pisałem a wyboru mobilnego sprzętu do tego celu nie ma za dużo. Tak, ograniczenie do 5 urządzeń jest, ale chyba mało kto będzie chciał robić większą sieć z takim sprzętem :)

W moim przypadku na Leopardzie modem Huawei E220 nie zadziałał sam z siebie. Pomocna okazała się ta strona: How-To: Connect HUAWEI E220/E270/E272/E169G/E160/E180 Modem with Mac OS X 10.5 (Leopard) - Tech Thought
Znajdziesz tam porady oraz sterowniki. Działa rewelacyjnie.

Ja instalowałem tylko sterownik od producenta, wszystko trwało 20 sekund, potem ręcznie skonfigurowałem połączenie modemowe i tyle...

#8 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 23 kwietnia 2010 - 12:26

A czy musisz mieć koniecznie modem na usb? Może jakiś zwykły telefon z bluetooth wystarczy? Ja tak używam N95 i działa ładnie bez żadnych sterowników i innych pierdół.

#9 horyzont

horyzont
  • 1 345 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 23 kwietnia 2010 - 12:56

Fern, masz iPhone....najlepszy modem ;) i po USB i po BT

#10 franzu

franzu
  • 85 postów

Napisano 23 kwietnia 2010 - 13:09

używam 2 modemów PLAYowych i nie mam żadnego problemu. Po prostu wgrywasz sterowniki ze strony playa. Konfigurujesz manualnie połączenie w połączeniach sieciowych i nie ma żadnego problemu.

#11 CeBeeR

CeBeeR
  • 1 362 postów
  • SkądUK

Napisano 23 kwietnia 2010 - 14:20

Nie strasz mnie bo mam ochotę go kupić ;) Może jakaś wada tego egzemplarza który masz? Bo jeśli tak kiepsko łapie sygnał to nieciekawa perspektywa. Zależy mi na takim rozwiązaniu jak pisałem a wyboru mobilnego sprzętu do tego celu nie ma za dużo. Tak, ograniczenie do 5 urządzeń jest, ale chyba mało kto będzie chciał robić większą sieć z takim sprzętem :)

Nie strasze... bede wiedzial, czy to wina tego jedynego egzemplarza najwczesniej jutro, kiedy wymienie na nowy egzemplarz. Do tego czasu zarowno Ty jak i i ja bedziemy w niepewnosci.

#12 trenneman

trenneman
  • 845 postów

Napisano 12 maja 2010 - 21:59

Jak się udała wymiana? Czy to była wada egzemplarza czy to po prostu słaby sprzęt? :)

#13 uden

uden
  • 20 postów

Napisano 12 maja 2010 - 22:17

Ja używam HUAWEI K3765 około 3h na dzień z moim MBP .Sprawuje się ok.

#14 Fern

Fern
  • 220 postów
  • SkądCzeladz

Napisano 22 czerwca 2010 - 09:33

Fern, masz iPhone....najlepszy modem ;) i po USB i po BT

W jaki sposob mozna uzywac iPhone'a jako Modemu? Ale w tym wypadku to nie moge wykupic internetu na karte z orange na przyklad bo w momencie gdy bede chcial iphonea uzywac z ta ich karta to nie bedzie dzialac jako telefon zmoim numerem, czy sie myle?

#15 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 22 czerwca 2010 - 10:32

@up, mylisz się, akurat "orange free na kartę" działa jak normalny telefon z którego możesz dzwonić, smsować i wszytko inne + tańsze pakiety internetowe niż normalnie.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych