Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

problem z załącznikami w Mail

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
17 odpowiedzi w tym temacie

#1 lofi

lofi
  • 41 postów

Napisano 20 kwietnia 2010 - 22:12

Witajcie, Mam nietypowy problem z wysyłką załączników przez Maila. Chodzi o sytuację w której wybieram opcję 'Prześlij dalej' maila w którym są załączniki. Czy ktoś z Was zetknął się z takim problemem i jakie jest rozwiązanie. Pozdrawiam i z góry dziękuję

#2 rejn

rejn
  • 43 postów

Napisano 20 kwietnia 2010 - 23:07

Hm... wiadomo, ze jest problem z wysylka, ale jaki?? :) Odrzuca serwer, program nie reaguje ?

#3 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 538 postów

Napisano 21 kwietnia 2010 - 02:20

Nie odrzuca serwer, nie program nie reaguje. Problem jest przecież 'nietypowy' ;-) @lofi: co Ci konkretnie nie działa?

#4 biosorcerer

biosorcerer
  • 13 postów

Napisano 21 kwietnia 2010 - 08:40

A jaki to problem ??

#5 Konrado

Konrado

• 1 844 postów
  • SkądŚwidnica

Napisano 21 kwietnia 2010 - 09:22

Pewnie to że nie dodaje tych załączników przy forwardowaniu wiadomości.

#6 lofi

lofi
  • 41 postów

Napisano 22 kwietnia 2010 - 15:19

cześć, może byłem nie dość precyzyjny. problem wygląda tak: - otrzymuję maila z załącznikiem - chcę tego maila /wraz z załącznikiem/ przesłać do wiadomości jednej lub kilku osób i na liście otrzymanych wiadomości zaznaczam tego maila i wybieram opcję "Prześlij dalej". - z mojej skrzynki wychodzi mail /z załącznikiem/ - widoczny jest proces wysyłki wiadomości, a następnie zmienia się status tej wiadomości na przesłana dalej /strzałka w prawą stronę/ - w skrzynce wiadomości wysłanych pojawia się przesłany mail z załącznikiem - adresat maila otrzymuje samą treść maila bez załącznika.

#7 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 22 kwietnia 2010 - 15:29

No to ja przed chwilą sprawdziłem u siebie, ciekawy byłem bo Mail.app na co dzień nie używam. No i działa wszystko jak trzeba. Robię prześlij dalej, w wysłanych mam z załącznikiem, na konto na które przesłałem też doszło z załącznikiem. Czy w Twoim przypadku zawsze tak jest że nie wysyła załącznika, do kogokolwiek byś nie przesyłał dalej? Ja dla testu przesłałem sobie na konto gmaila i ładnie odebrałem przesłanego dalej maila z załącznikiem.

#8 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 538 postów

Napisano 22 kwietnia 2010 - 15:34

Mi działa wewnątrz firmowego serwera, na zewnętrzny serwer prywatny, na gmaila z GoogleApps i na gmaila defaultowego.

#9 Śfieży

Śfieży
  • 925 postów

Napisano 22 kwietnia 2010 - 15:45

lofi a jaki masz system operacyjny? Panthera,, Tiger, Leopard, SnowLeopard???? Każdy kot ma inne właściwości.

#10 lofi

lofi
  • 41 postów

Napisano 22 kwietnia 2010 - 21:24

system: 10.5.8 Leopard problem z odbiorem pojawia się nie u wszystkich adresatów, ale problem pojawia się wewnątrz poczty tego samego serwera - tzn. adresaci mają*adresy na tym samym serwerze. sprawdzałem już u firmy obsługującej naszą pocztę*i według nich wszystko wygląda ok.twierdzą tylko że w przypadku maka należy wybierać opcje "wysyłaj załączniki przyjazne windows". tyle że w przypadku "prześlij dalej" nie ma w ogóle takiej opcji.

#11 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 538 postów

Napisano 22 kwietnia 2010 - 21:25

To jest opcja globalna, ustawiana w preferencjach Mail.app. Próbowałeś?

#12 lofi

lofi
  • 41 postów

Napisano 25 kwietnia 2010 - 20:43

tak, dotychczas w preferencjach miałem wybrane: "cytując w odpowiedziach lub przesłanych dalej wiadomościach: dołącz całość oryginalnej wiadomości". i jak pisałem wcześniej załączniki się nie wysyłały

#13 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 538 postów

Napisano 26 kwietnia 2010 - 23:39

Pytam o opcję załączników przyjaznych Windows.

#14 lofi

lofi
  • 41 postów

Napisano 27 kwietnia 2010 - 10:48

tu być może tkwi problem bo niestety przy wyborze opcji prześlij dalej nie ma możliwości wyboru "Wysyłaj załączniki przyjazne Windows", a nie da się tego włączyć na stałe w ustawieniach Mail.

#15 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 538 postów

Napisano 27 kwietnia 2010 - 12:10

Błogosławieni, którzy nie widzieli, a uwierzyli.

Mail 3.0 Help: Gdy u

#16 lofi

lofi
  • 41 postów

Napisano 28 kwietnia 2010 - 07:56

dzięki, szukałem tego w "preferencjach" no ale nie znalazłem :) miałem włączoną opcję "zawsze wysyłaj załączniki przyjazne windows" teraz dodatkowo wybrałem "Załączniki zawsze dołączaj na końcu wiadomości" i zobaczę czy to pomorze. tymczasem pozdrawiam

#17 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 538 postów

Napisano 29 kwietnia 2010 - 11:36

"pomoże", miej litość.

#18 lofi

lofi
  • 41 postów

Napisano 03 maja 2010 - 21:46

ups

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1