Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Kalibracja monitora

• Please log in to reply
9 replies to this topic

#1 Jedras

Jedras
  • 40 posts
  • SkądKoszalin

Posted 03 January 2007 - 17:37

Witam No i powoli zaczynaja sie schody (na moim G4 z OS 9 nie mam polskich liter, przynajmniej jeszcze nie znalazlem), podlaczylem sobie monitor NEC MultiSync FE770 i probowalem go skalibrowac. Po pierwsze zresetowalem ustawienia monitora na fabryczne, potem wszedlem w kalibracje, wybralem opcje zaawansowne i tak, na swoje oko, poustawialem suwakami to co chcial. Rezultat? Hmm, no nie wiem, nie jestem zadowolony, mam notebook'a toshibe S5100-603 czyli z LCD, i na niej bez zadnej kalibracji zdjecia maja soczyste i wierne kolory (sprawdzilem bo wielokrotnie dawalem wolac do labu i odbitki pokrywaly sie z tym co na ekranie). nie mowie juz o ostrosci, na LCD zyleta, na CRT mydlo. Matryca pracuje w rozdzielczosci 1600 na 1200, CRT 1024 na 740. Czy macie jakis pomysl ? ;). W koncu po to kupilem maca by obrabiac zdjecia. Pozdawiam Witam ponownie Mały dodatek, ściągnąłem sobie w międzyczasie jakiś prosty programik do wyświetlania zdjęć i kiedy zapuszczam sobie w nim slideshow i wyświetla zdjęcia na cały ekran to wyglądają one o niebo lepiej. Wychodzi na to, że sam photoshop coś mi zmienia przy wyświetlaniu zdjątka. Pozdrawiam :)

#2 Heidi

Heidi
  • 830 posts
  • SkądWarszawa

Posted 03 January 2007 - 22:09

Profile? A może włączona opcja Pixel Double?

#3 Jedras

Jedras
  • 40 posts
  • SkądKoszalin

Posted 03 January 2007 - 22:30

hmm .. cokolwiek to znaczy ;), sprawdze jutro, jako, że G4 mam w pracy. Pozdrawiam :)

#4 Jedras

Jedras
  • 40 posts
  • SkądKoszalin

Posted 04 January 2007 - 10:42

Spawdzilem opcje Pixel Double, jest wylaczona.

#5 Heidi

Heidi
  • 830 posts
  • SkądWarszawa

Posted 05 January 2007 - 02:52

A jakie masz ustawienia profili w Photoshopie? Być może tam coś namieszałeś, skoro zdjęcia w nim wyświetlane są tak przekłamane. Photoshop korzysta z mieszanych profili - bierze pod uwagę nie tylko profil monitora ustawiony w ColorSync, ale również profil przestrzeni barwnych ustawiony w preferencjach koloru samego Photoshopa.

#6 Jedras

Jedras
  • 40 posts
  • SkądKoszalin

Posted 05 January 2007 - 09:06

Nie wiem czy dobrze mowie ale w photoshopie, w sekcji "Color setting" mam ustawine w `working spaces ` RGB na sRGB IEC61966-2.1 CMYK na U.S. Web Coated (SWOP) v2

#7 Heidi

Heidi
  • 830 posts
  • SkądWarszawa

Posted 05 January 2007 - 13:22

Jeżeli to zdjęcia RGB, profil CMYK nie ma znaczenia. Spróbuj w Photoshopie ustawić profil Adobe RGB. To chyba najbardziej uniwersalny profil RGB dla tego programu.

#8 Jedras

Jedras
  • 40 posts
  • SkądKoszalin

Posted 05 January 2007 - 18:50

Chyba koniec meczarni :) Powiem tak, meczylem sie wczoraj wieczorkiem jeszcze. Zgasilem swiatlo, jeszczeraz skalibrowalem monitor, uruchomilem photoshopa i ... i jest lepiej, chyba jest normlanie ale .. ale wydaje mi sie, ze to nie ta kalibracja pomogla ale moje oczy sie dokalibrowaly chyba ;). Ozywiscie pogrzebaem w ustawieniach monitora takze ale nie sadze abym dramatycznie zmienil kalibracje. Od lat pracuje na LCD i widoczeni tak sie do niej przyzwyczailem, ze byla ona "wzorcem" dla mnie, a teraz jak patrze to wydaje mi sie, ze na niej kolor skory jest troche we fiolecie, na maczku jest cieplejszy i moze bardziej naturalny. T o na tyle w kwestii kalibracji, nastepna bedzie jesli w Koszalinie pojawi sie ktos z kalibratorem sprzetowym :) Pozdrawiam :)

#9 gechup

gechup
  • 60 posts
  • SkądWarszawa

Posted 25 October 2007 - 15:22

Pozdrawaim Jedrasa z Koszlina ja tez tu urzeduje, przeciwienstwie do niego na temat kalibracji mam slabe pojecie. Trudno mi ustalic co jest prawda a co zaklamaniem monitora. Wszystko co wrzuce z mojego kompa na inny monitor tam inaczej wyglada. Kazdy sie mondruje ze to on ma lepiej ustawiony monitor a nie ja. Ja tez czasem sie gubie bo czasem wychodzi dobrze na druku a czasem ktos mi tluma czy ze mam zle ustawiony monitor. Chyba nie wiem jak to zrobic, gdzie jest ten zloty srodek? Prubowalem ustawiac kozystajac z systemowych zasobow kalibracji Tigera ale to tez zalezy kto jak widzi. Macie jakies sugestie? Dzieki

#10 Diodak

Diodak
  • 301 posts
  • SkądWarszawa

Posted 28 October 2007 - 15:20

Monitory CRT i LCD klasy "biurkowej" mają różny gamut, przestrzenie mogą różnić się w zakresie jednej składowej RGB i już nie uda się uzyskać takich samych rezultatów nawet kalibratorem sprzętowym. Jeden monitor ma zbliżoną przestrzeń do sRGB a drugiemu brakuje zakresu np. w obszarze koloru niebieskiego. Bardzo wyraźnie widać to na niebieskiej tapecie Tygrysa ;) - po kalibracji niebieski jest zupełnie różny na obu monitorach i trzeba się z tym pogodzić lub kupić dwa takie same monitory. Ustawieniach kolorów w System Preferences i Photoshop w zakresie RGB powinny być ustawione na sRGB. Monitor musi być kalibranowy i używany w podobnych warunkach oświetleniowych, ważna jest temperatura barwowa bardziej od natężenia światła. Zupełnie inaczej nasze oczy odbierają ten sam obraz na monitorze jeśli był on skalibrowany w słoneczny dzień przy roletach na oknie, a jest oglądany w pochmurny dzień przy świetle z zewnątrz. Wtedy cała ta kalibracja jest bez sensu. Ewentualnie można utworzyć sobie kilka profili i przełączać przy zmiennych warunkach oświetleniowych. Mac OS X ma sensownie zaimplementowane zarządzanie kolorem. Kalibracja manualna z System Preferences > Display jest bardzo solidna. Po kilku próbach można uzyskać efekty zbliżone wizualnie do kalibracji sprzętowej bez względu co powiedzą na to zagorzali fani kalibratorów ;). O luminancji trzeba wspomnieć bo tutaj jest główna różnica pomiędzy CRT a LCD. Obecnie matryce mają dużą jasność i spory kontrast. Kineskopy CRT są mniej kontrastowe. Docelowo trzeba wyrównać luminancję do tego samego poziomu a później kalibrować. Mydło w CRT to taka właściwość wynikająca z budowy kineskopu. LCD jest od razu zrobione z pikseli więc pokazuje obraz wierniej jeśli można tak powiedzieć ale nie koniecznie obraz jest przyjemniejszy w odbiorze a na pewno jest dużo za dużo kontrastowy i jasny. Warto porównać sobie odbitkę na papierze do tego co na monitorze LCD żeby zobaczyć różnicę tym bardziej że monitor świeci a papier nie. Pamietaj że to co u Ciebie na skalibrowanym monitorze wygląda tak jak chcesz to żeby u kogoś innego wyglądało podobnie on też musi mieć skalibrowany monitor i najlepiej używać przeglądarki czy programu graficznego rozpoznająego profile kolorów. Najlepiej trzymać się neutralnych kolorów na zdjęciach, nie przeginać z nasycaniem kolorów i wszystko powinno się zmieścić we wspólnych przestrzeniach obu monitorów a tym samym na innych komputerach.
  • Heidi likes this

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users