Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

iPod Video i ładowarka FireWire?

• Please log in to reply
19 replies to this topic

#1 trex

trex
  • 18 posts

Posted 02 January 2007 - 11:39

Witam mam oryginalną ładowarkę FireWire i iPod'a 5.5g 80GB. Podczas ładowania przez tą ładowarkę wydaje on delikatny szum, więc napisałem do Apple Polska i dostałem taką odpowiedź:

Nie powinno się ładować iPod-a Video ładowarką Fire Wire, gdyż grozi to uszkodzeniem płyty logicznej urządzenia.

Po 1 ładowaniu wszystko jest ok, nigdzie też w internecie/instrukcji itp nie znalazłem takiej wzmianki.

Jak Wy się do tego odnosicie?

Dzięki

#2 Rafał P

Rafał P

• 6849 posts

Posted 02 January 2007 - 11:59

Ipoda 5 generacji i wzwyz nie wolno ladowac poprzez FireWire, TYLKO USB. ALe tez dziwne, ze Twoj Ipod "przyjal" FW, normalnie powinien pojawic sie komunikat o braku supportu pod FW. Proponuje zrobic update Ipodowi i ladowac tylko przez kabel USB.

#3 trex

trex
  • 18 posts

Posted 02 January 2007 - 12:18

Ładowanie iPod-a ładowarką USB lub poprzez komputer jest dla sprzętu "zdrowsze". Radzę Panu nie używać ładowarki Fire Wire do każdego ładowania i używać jej sporadycznie tj. przy braku możliwości ładowania w inny sposób lub po całkowitym rozładowaniu baterii.

Dostałem to w kolejnym mailu. Ale serio nigdzie nie mogę znaleźć informacji, że ładowanie przez FW w 5 i 5.5 zakazane:confused:

#4 Rafał P

Rafał P

• 6849 posts

Posted 02 January 2007 - 12:22

Ale serio nigdzie nie mogę znaleźć informacji, że ładowanie przez FW w 5 i 5.5 zakazane:confused:

Moze i nie, ale nigdzie nie jest tez napisane ze jest supportowane, wprzeciewienstwie do starszch ipodow np. 4 generacji. Ipod Nano np. wogole odmawia pracy z FW. Twoj przypadek jest ciekawy, ale to zapewne dlatego, ze uzywasz oryginalnej ladowarki Apple, a ja mam docka Logic3.

#5 trex

trex
  • 18 posts

Posted 02 January 2007 - 12:30

Tak mam oryginalną. A oto wycinek z instrukcji od iPoda (do 5G), z którego jednoznacznie wynika, ze mogę ładować przez FW:

"Uwaga: Użytkownicy, którzy posiadają opcjonalny kabel iPod Dock Connector to
FireWire mogą podłączyć iPoda do portu FireWire w komputerze lub do zasilacza
sieciowego z portem FireWire. FireWire służy wyłącznie do ładowania baterii,
a nie do ściągania utworów i innych plików do iPoda."

No i nie wiem co robić. Czy w ogóle nie używać? Używać sporadycznie (tylko jak gdzieś wyjadę)?

#6 Rafał P

Rafał P

• 6849 posts

Posted 02 January 2007 - 12:52

No i nie wiem co robić. Czy w ogóle nie używać? Używać sporadycznie (tylko jak gdzieś wyjadę)?

Proponuje uzywac sporadycznie,ale starac sie sprzedac, i wymienic na ladowarke USB.
TU jest dokladnie pokazane, ze ladowarka FW nie supportuje oficjalnie Ipoda 5 gen.

#7 trex

trex
  • 18 posts

Posted 02 January 2007 - 13:00

Ale ludzie tam ciekawe opinie dają np. że w ogóle mu nie ładuje 5G, albo takie

I used to own a 20GB ipod and this thing came with it, it is good because i can charge my 60GB video ipod wherever i want and still keep my usb cable on my computer!

Dziwne to wszystko jest.
BTW może znacie mail do jakiegoś supportu w USA? Bo dają tylko telefon, a jak pisze na support@apple.com to też mnie odsyłają automatycznie na tel.

#8 kubek1334

kubek1334
  • 340 posts

Posted 02 January 2007 - 17:33

Ipoda 5 generacji i wzwyz nie wolno ladowac poprzez FireWire, TYLKO USB. ALe tez dziwne, ze Twoj Ipod "przyjal" FW, normalnie powinien pojawic sie komunikat o braku supportu pod FW. Proponuje zrobic update Ipodowi i ladowac tylko przez kabel USB.

Dołączona grafika

czyli ipod sie laduje przez firewire, sorry ze pytam ale czemu to mialobyc dla niego niezdrowe?. Chodzi mi o kwestie techniczne, sam czesto przez firewire swojego laduje

#9 trex

trex
  • 18 posts

Posted 02 January 2007 - 17:35

Komunikat ten wyświetli się podczas podłączania do komputera. Ładowanie działa - sam sprawdziłem. Nie wiem o co chodzi z tą "zdrowotnością":rolleyes:

#10 kubek1334

kubek1334
  • 340 posts

Posted 02 January 2007 - 17:39

no wlasnie dalem zdjecie na którym widac ze sie laduje ;)

#11 trex

trex
  • 18 posts

Posted 02 January 2007 - 17:42

Serio? Ja jak podłączę (właśnie tą ładowarkę FW) to mam normalną wielką zieloną ikonę baterii :cool: , a nie coś takiego. Uprzedzając mam najnowszy firmware 1.2.1.

#12 Rafał P

Rafał P

• 6849 posts

Posted 02 January 2007 - 17:47

Sluchajcie, na stronie apple jest wyraznie napisane ze ladowarka FW Apple, supportuje ipody tylko do 4 generacji wlacznie. Taki jest fakt. Reszte robicie juz na wlasna odpowiedzialnosc.

#13 migrena

migrena
  • 6337 posts
  • SkądŁódź

Posted 02 January 2007 - 17:53

tylko ze pytanie brzmialo _czemu_ to jest niezdrowe dla ipoda moj pomysl jest taki ze fw daje dosyc wysokie napiecia (do 30V) i moze z tej przyczyny jest to niezdrowe dla przetwornika wbudowanego w ipoda zmniejszajacego to napiecie? ale to czysta spekulacja, rownie dobrze moze to byc spowodowane tym ze apple celuje tez w uzytkownikow pc a one nie maja zazwyczaj zintegrowanego sterownika fw i apple zwyczajnie sciemnia

#14 Rafał P

Rafał P

• 6849 posts

Posted 02 January 2007 - 17:57

tylko ze pytanie brzmialo _czemu_ to jest niezdrowe dla ipoda

Pytanie brzmialo inaczej, mianowicie: "Ipod Video i ladowarka FireWire?"

A czemu jest niezdrowe, to tylu ilu jest uzytkownikow myapple, tyle odpowiedzi.

#15 trex

trex
  • 18 posts

Posted 02 January 2007 - 17:59

Ładowarka USB ma parametry 5V i 1A, a FW ma 13V i 0.62A, czyli daje mniejsze natężenie prądu. Czytam różne opinie na forach i ludzie bez problemu ładują przez FW.

Hmm można by się skontaktować jakoś z Apple USA i zasięgnąć informacji ze źródeł.

Proszę:

[url]http://ilounge.com/index.php/articles/comments/ask-ilounge-12-29-06/[/url]

pierwsze pytanie

#16 migrena

migrena
  • 6337 posts
  • SkądŁódź

Posted 02 January 2007 - 22:49

ale ja z czystej ciekawosci chcialbym sie dowiedziec czyja odpowiedz jest prawidlowa :) moza faktycznie ktos wladajacy dobrze angielskim zapytalby support?

#17 trex

trex
  • 18 posts

Posted 02 January 2007 - 23:07

To podaj mi jakiś działający mail bo ja już słałem na ipod@apple.com, support@apple.com, go apple@apple.com i cisza, z pierwszego dostałem numer w Stanach na jaki mam zadzwonić:P

#18 migrena

migrena
  • 6337 posts
  • SkądŁódź

Posted 02 January 2007 - 23:30

mozan sprobowac wyslac na polski support zapytanie czemu ten anglojezyczny milczy ;)

#19 Harry Brown

Harry Brown
  • 373 posts
  • SkądKrakau

Posted 11 July 2008 - 15:04

Odświeżam wątek! Kupiłem właśnie iP Classic 160 GB. czy warto szperać w starych klamotach po iP Mini i wydobyć stamtąd kable + wtyczkę elektryczną (do ładowania bez kompa): 1. USB, 2. FWire?????? czy są jakieś najnowsze ustalenia/pomysły w tym temacie?

#20 _igi

_igi
  • 3154 posts

Posted 12 July 2008 - 09:59

Jak dla mnie to nielogiczne jest. Podpinając Classic'a do komputera przez kabel FireWire mamy komunikat że jest możliwe tylko ładowanie urządzenia i nic więcej. Podpinając go do samej ładowarki nie ma komunikatu o niezgodności (a Apple wyjątkowo je lubi, proszę zauważyć) więc można śmiało ładować.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users