Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Słownik na Maca?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13 odpowiedzi w tym temacie

#1 buzu

buzu
  • 50 postów

Napisano 14 kwietnia 2010 - 11:07

Witam. Powoli szykuję się do przesiadki z PC na Maca, ale zanim to nastąpi chciałbym sobie już w głowie ułożyć plan korzystania z nowego komputera. Sprawa przedstawia się następująca. Czytam wiele dokumentów po angielsku i często muszę sprawdzać znaczenie niektórych słów w słowniku. Mam na PC zainstalowanego słownik Collinsa i czy jest to PDF, Doc czy inny plik wystarczy, że kliknę dwa 2 razy na kłopotliwe słowo i zaznaczę "kopiuj" a wyskakuje mi w małym okienku tłumaczenie bez wychodzenia pliku który aktualnie przeglądam. Jest to 100x wygodniejsze rozwiązanie niż kopiować słowo, iść z nim do jakiegoś programu czy słownika internetowego i wracać z powrotem do tekstu. Pytanie, jak to jest rozwiązane na maku, jest podobne oprogramowanie do jabłuszka? Z internetem się nie martwię bo google chrome z wtyczką pomoże jeszcze bardziej, ale pliki tekstowe i PDFy już nie wiem jak można tłumaczyć ma Maczku. I jeszcze mam bonusowe pytanie. Czy to prawda, że w makach nie ma komendy "wytnij" i przenoszenie pliku nie odbywa się jak w windowscie (wytnij > wklej) tylko trzeba skopiować do innego folderu a później wrócić do starego i dopiero usunąć?? Ok to na tą chwilę wszystko Pozdrawiam

#2 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7 682 postów

Napisano 14 kwietnia 2010 - 11:13

W Mac OS X jest wbudowany "Oxford American Dictionaries" Znajduje się w folderze Aplikacje i ma także formę widgeta. Działa tak jak oczekujesz tzn. : uruchamiasz, wpisujesz żądane słowo, wybierasz właściwe i czytasz jego znaczenie. I już. Jeżeli Masz możliwość - przetestuj nowy dla Ciebie sysytem i jego możliwości w najbliższym salonie iSpot lub innym punkcie sprzedającym produkty Apple. Inna możliwość to zakup pordęcznika dla początkujących Macuserów.

#3 buzu

buzu
  • 50 postów

Napisano 14 kwietnia 2010 - 11:32

Nie wiem czy się rozumiemy... Mi nie chodzi o program do którego trzeba wejść żeby mu wprowadzić słowo, tylko o taki program który gdy sobie działa w tle po najechaniu i zaznaczeniu słowa np w PDF sam wyjdzie z tłumaczeniem. Jest coś takiego? takie programy są dużo wygodniejsze od takich do których trzeba wejść i im podać słowo...

#4 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7 682 postów

Napisano 14 kwietnia 2010 - 11:40

To w końcu chodzi o słownik czy tłumacza ? Generalnie systemowo jest tak: Piszesz tekst, klikasz prawym klawiszem na słowie i wybierasz (spośród wielu możliwości) polecenie "Look Up in Dictionary". Błyskawicznie pojawia się systemowy słownik z objaśnieniem znaczenia tego słowa (tak jak w wersji "książkowej"). Nic nie musi pracować w tle. Jeżeli chodzi o tłumaczenia - no to już trzeba szukać alternatywnych programów.

#5 buzu

buzu
  • 50 postów

Napisano 14 kwietnia 2010 - 11:50

Mam na myśli słownik angielsko-polski. Rozumiem, że po kliknięciu "Look Up in Dictionary" np słowa "cat" w czytanym pliku PDF wyskoczy mi mini okienko z tłumaczeniem, że jest to "kot" itp?

#6 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7 682 postów

Napisano 14 kwietnia 2010 - 11:58

W takim razie temat jest mało precyzyjny. Zajrzyj więc do tematu: Translator - na Mac OSX - MyApple.pl . Słownik na Maca działa tak jak poniżej.
[ATTACH]5644[/ATTACH]

#7 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7 682 postów

Napisano 14 kwietnia 2010 - 12:06

Generalnie ciężko znaleźć na Maca "tłumacza" z PL w zasobach. Przykładowe programy tego typu: TranslateIt! - Multilingual Dictionary for Mac OS X, Easy Translator for Mac OS X, Easy-to-use Multilingual Translation Software for Mac OS X, German French Spanish Language Translation Software for Mac

#8 mroman

mroman
  • 54 postów
  • SkądLublin

Napisano 14 kwietnia 2010 - 12:17

Jeśli posiadasz collinsa, to kiedyś napisałem konwerter:
http://www.myapple.p...-konwersja.html

wygląda tak: http://www.myapple.p...w-collinsa.html
w praktyce po najechaniu naciskasz ctrl+cmd+D i masz okienko z tłumaczeniem
(ale musisz najpierw zainstalować xcode)

#9 buzu

buzu
  • 50 postów

Napisano 14 kwietnia 2010 - 12:27

Chodzi mi o tą funkcję TranslateIT: "look up words in any applications* by just moving the pointer over them" Brak takiej funkcjonalności byłby dla mnie bardzo dużym minusem. Nikt nie zna programu tłumaczącego na polski z tym "ficzerem"?

#10 wegorzyk

wegorzyk
  • 674 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 14 kwietnia 2010 - 12:39

Wytnij - wklej najlepiej działa poprzez klawiaturę: cmd+C/cmd+V - klawicz ctrl z Windowsa zastępuje się klawiszem CMD w Apple. Nie trzeba kopiować do żadnego katalogu. Kto Ci nagadał takich bzdur

#11 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 14 kwietnia 2010 - 13:15

@buzu - o co konkretnie chodzi, o słownik czy o tłumacza całych zdań? Jeśli o słownik to bardzo fajną opcją jest to co podał @mroman odnośnie collinsa ang-pol, pol-ang. Integruje się ze systemowym słownikiem i działa tak jak napisał poprzez "ctrl+cmd+d" po najechaniu na wybrane słowo. Mam to w ten sposób zrobione i bardzo ładnie działa.

#12 buzu

buzu
  • 50 postów

Napisano 14 kwietnia 2010 - 13:33

Tak chodzi o słownik tłumaczący pojedyncze słowa. Można w systemie jakość skrócić skrót "ctrl+cmd+d" na np "LKM + K"? I jak wygląda to integrowanie. Collinsa biorę z płytki dla Win czy gdzieś się ściąga wersję na Maca?

#13 Quuba777

Quuba777
  • 979 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 14 kwietnia 2010 - 14:51

"skrócić skrót"? to jest naciśnięcie trzema palcami trzech przycisków.. ale zawsze można przyporządkować tej komendzie odpowiednio krótszą komendę, bądź tak jak ja to robię, odpowiedni gest na touchpadzie programem np. BetterTouchTool.

#14 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 14 kwietnia 2010 - 15:39

Tam masz wszystko opisane jak konwertować ten słownik collinsa.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych