Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Słoneczna ładowarka

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13 odpowiedzi w tym temacie

#1 Telekryss

Telekryss
  • 264 postów
  • SkądiWrocek :)

Napisano 12 kwietnia 2010 - 18:01

Witam.
Mam zamiar kupić zewnętrzna ładowarkę słoneczna Ĺ�adowarki solarne WYPRZEDAĹť (984293779) - Aukcje internetowe Allegro i do was moje pytanie czy taka ładowarka będzie ładować mojego iphone'a? Kilka dni temu zakupiłem ładowarkę samochodową takom z tańszych i mi nie che ładować, ładowarka jest sprawna bo testowałem i innym urządzeniu.Czy zamiast tamtej kupić tą LADOWARKA SLONECZNA GSM NOKIA SAMSUNG SE LG Gw 2L (987013299) - Aukcje internetowe Allegro :confused: :confused: .

Pozdrawiam i proszę o pomoc w wyborze :rolleyes: .

#2 zihlmann

zihlmann
  • 408 postów
  • SkądCK/WWA

Napisano 12 kwietnia 2010 - 18:14

Kupiles ladowarke USB czy dedykowana do iPhona? iPhone wymaga emulacji połączenia USB.

#3 Telekryss

Telekryss
  • 264 postów

Napisano 12 kwietnia 2010 - 18:28

kupiłem ładowarkę USB "iPhone wymaga emulacji połączenia USB. " ok a na tej aukcji co podałem gościu pisze że wszelkie urządzenia firmy apple będą działać. No nic napisze jeszcze do gościa żeby się upewnić. pozdrawiam

#4 zihlmann

zihlmann
  • 408 postów
  • SkądCK/WWA

Napisano 12 kwietnia 2010 - 18:30

Te słoneczne mogą działać, ale efektywność może być niska. Samochodowa pewnie nie obsługuje iPodów.

#5 Telekryss

Telekryss
  • 264 postów

Napisano 12 kwietnia 2010 - 18:38

Wysłałem wiadomość do gościa czy w 100% będzie działać na Iphonie. Zszokowała mnie też cena 15 zł za ładowarkę słoneczną. No cóż oczekuję na odpowiedz.

#6 Fejk

Fejk
  • 303 postów
  • SkądPoznań

Napisano 12 kwietnia 2010 - 19:01

@zihlmann Bullshit! Nic nie musi emulowac. Podpina kabel od iPod'a/iPhona i jedzie :) Wystarczy, ze bedzie odpowiednie napiecie. Ladowarka od Apple (sieciowa) ma 5V, 1A. :) Btw. Chyba sam sie skusze :D EDIT: Juz nic :D Jednak dobrze. USB daje 500 mA.

#7 zihlmann

zihlmann
  • 408 postów
  • SkądCK/WWA

Napisano 12 kwietnia 2010 - 19:12

Podpinałem zwykłe sprawne ładowarki USB i nie działały.

#8 Laupheer

Laupheer
  • 1 034 postów
  • SkądWrocław, PL

Napisano 12 kwietnia 2010 - 19:22

To różnie wygląda, mi działała jedna na trzy takie zwykłe, wszystkie chińskie, oczywiście z oryginalnym kablem, wątpię, żeby którakolwiek miała jakąś emulację czegokolwiek. Problem może być w tym, że w opisie aukcji jest podane napięcie 5.6V, a iP mogą być po prostu czułe na te konkretne 5V. Ale to już tylko strzelam. Z drugiej strony... Za 15 zł można zaryzykować ;)

#9 rafaello87

rafaello87
  • 403 postów
  • SkądBielsko - Biała

Napisano 12 kwietnia 2010 - 19:42

@Fejk: To nie tak...W tych niededykowanych do iPhone'a lub tych "chińskich" urządzeniach, napięcie jest podane tylko na zewnętrzne styki. USB, jak wiemy, ma 4 styki i iPhone wymaga odpowiedniego napięcia na wszystkich. W ładowarkach samochodowych trzeba dorobić dzielnik napięcia i zacznie śmigać. Tu jest artykuł: IPhone 3G 3GS USB Cigarette Lighter Socket Charger - SifWiki

Jeśli ta słoneczna ładowarka by nie zadziałała to pewnie z w/w powodu, z tym że nie wiem jak dokładnie w tej sytuacji te modyfikacje wykonać.

#10 Pedro407

Pedro407
  • 597 postów
  • SkądWrocław

Napisano 12 kwietnia 2010 - 20:06

Ja bym tego nie kupował, tu jest coś nie ten teges.. Takie urządzenia działaja w taki sposób, że ogniwo słoneczne ładuje wewnętrzną baterię a ona ładuje telefon. To zapobiega nierównomiernej efektywności takiego ogniwa (słońce może zajść za chmury). Problem jest taki, że bateria w tej ładowarce ma 1000mAh a w iP 1400mAh.. doliczając do tego straty przemiany energii i przesyłu.. Nie wiem czy by Ci naładował połowę baterii. A teraz najlepsze: 8-16h trwa naładowanie tego 1000mAh... WTF?? Możesz to naładować oczywiście przez gniazdko.. Wait, what?? To chyba nie ma sensu, co?;) PS co do tej za 30zł - niby ma więcej, bo 1350zAh.. Ale to i tak za mało, szczególnie, że te 1400mAh, to jest chyba bateria z iP 2G, a nowsze mają chyba lepsze bateryjki.. Poza tym, już nawet się nie szarpnęli na takie optymistyczne teorie, że w 8h można słońcem ten wynalazek naładować.. 10h minimum.. CAŁY BOŻY DZIEŃ..

#11 Fejk

Fejk
  • 303 postów
  • SkądPoznań

Napisano 12 kwietnia 2010 - 20:18

@rafaelo87 Hmm... Nie jestem elektrykiem wiec az tak sie nie znam. W kazdym razie myslalem, ze laduje prosto do iPhone. Szkoda, ze tak wolno ta "ladowarka" laduje. :mad: A przydalby mi sie taki gadzet za niska cene :roll: Btw. iPhone 3GS bez JB: 7:50 - 100% 17/18 - 10% Zazwyczaj tak u mnie wypada... Dosyc duzo z niego korzystam.

#12 rafaello87

rafaello87
  • 403 postów
  • SkądBielsko - Biała

Napisano 12 kwietnia 2010 - 23:27

@Fejk Ja też nie:) Ale swego czasu kupiłem ładowarkę samochodową. Niby miała być uniwersalna i ładować iPod'y/iPhony....ale jak się okazało nie działała....Poszperałem w necie, wykonałem i działa. Także kwestia niekompatybilności wynika najczęściej z tego. Wiem,że temat dotyczy ładowarki słonecznej, chciałem jednak na swoim przykładzie pokazać, że jeśli kupi się niekompatybilną, to da się ją jeszcze zaadaptować.

#13 Telekryss

Telekryss
  • 264 postów

Napisano 13 kwietnia 2010 - 14:31

@rafaello87
a jak to zaadaptować żeby ładowarka samochodowa ładowała iphona

---- Dodano 13-04-2010 o godzinie 15:38 ----
ok znalazłem artykuł...

#14 Witolo

Witolo
  • 2 postów

Napisano 10 lipca 2012 - 06:23

Oczywiście, że nie wszystkie będądziałały Z tego co ja odkryłem próbując różne chińskie g..na to: 1. Kolega piszący o "emulacji" połączenia usb ma rację o tyle, że ta emulacja polega na zwarciu masy złącza usb z zerem, czyli tego co jest na zewnątrz złącza z odpowiednim, jednym pinem z czterech (niestety nie pamiętam, którego ale to łatwo znaleźć w necie) 2. Apple jest złośliwy i ma małą tolerancję na odchyłkę od 5 V więc jeśli jakaś ładowarka daje napięcie np. 5,5V to pojawi się przemiły komunikat na ekranie applowego szajsu: "to akcesorium nie obsługuje ładowania" - czy coś w tym guście

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych