CS5 już JEST! ale czy jest dostosowany do 64 bit Leopard?
Posted 12 April 2010 - 12:55
Zapraszam do zbierania opinii na temat nowej wersji Adobe CS5 ile Adobe włożyło nowego kodu pod 64 bit OS X a ile to zwykły marketing.
Zimna wojna Apple-Adobe Flash czy obawy, że sprawdza się najgorsza prognoza i będzie trzeba poczekać jeszcze rok lub nawet zupełnie odejść od Apple jeśli będzie chciało wydaje wykorzystywać pakiety Adobe?
Proszę o dzielenie się wyłącznie opiniami z popartymi konkretnym źródłem linkiem.
website design software | Adobe Creative Suite 5 family
system requirements | Adobe Illustrator CS5
Posted 12 April 2010 - 13:20
Posted 12 April 2010 - 13:38
Biorąc pod uwagę, że niektóre programy pakietu wręcz wymagają 64 bitowego Intela. To zapowiada się pięknie ;-)
Posted 12 April 2010 - 13:46
Posted 12 April 2010 - 13:59
Posted 12 April 2010 - 15:02
Posted 12 April 2010 - 15:13
Posted 12 April 2010 - 15:16
system requirements | Adobe Illustrator CS5
Jeśli może działać od OS X 10.5 tzn, że nie kod nie jest zoptymalizowany pod 64 bit.
Poza tym, jeśli nie uruchomi się jądro w 64 bit oraz EFI to przecież sterowniki nie działają w 64 bit vo najwyżej dzieki możliwością Leoparda aplikacje mogą używać więcej ramu i dysku ALE to NIE TO SAMO dla wydajności.
Tylko tutaj sie chwalą
deliver more creative control | Adobe After Effects CS5
PS ma MulitiCore, nawet Indesigne ale illustrator juz tylko Intel... Normalnie mnie ten illustrator rozczarowuje coraz bardziej.
NIe mam racji?
Posted 12 April 2010 - 15:25
Posted 12 April 2010 - 15:39
Windows 64 bity odpala tylko 64 bitowe aplikacje OSX jest tu bardziej elastyczny dlatego nie ma takiego rozdziału przy wymaganiach jak przy windowsieTo, że tu jest nadzieja, a już wymaganiach systemowych tym się nie chwalą jak np dla Windowsa obok.
Natomiast wnioskując z wymagań procesora niektóre aplikacje będą tylko w wersji 64 bit
10.5 Był już w pełni przystosowany do obsługi 64 bitowych programów (choć sam był 32 bitowy)Jeśli może działać od OS X 10.5 tzn, że nie kod nie jest zoptymalizowany pod 64 bit.
Więc to o niczym nieświadczy
Jak aplikacja pracuje w 64 bitach IMHO to to samo dla wydajnościPoza tym, jeśli nie uruchomi się jądro w 64 bit oraz EFI to przecież sterowniki nie działają w 64 bit vo najwyżej dzieki możliwością Leoparda aplikacje mogą używać więcej ramu i dysku ALE to NIE TO SAMO dla wydajności.
Sterowniki Wacoma np pracują u mnie w 64 bitach pomimo tego że jądro pracuje w 32
I na to zwracaj uwagę jak multicore aplikacja jest 64 bitowa jak intel to 32 (albo i tak i tak) :-)PS ma MulitiCore, nawet Indesigne ale illustrator juz tylko Intel... Normalnie mnie ten illustrator rozczarowuje coraz bardziej.
Intel Core2Duo w górę jest 64 bitowy, Albo raczej potrafi działać i tak i takwiecie, mozecie sie ze mnie smiac ale powiedzcie mi jak sprawdzic ilo bitowy mam komputer?
Co do reszty to poszukaj które komputery mają 64 bitowe efi było o tym sporo na forum
Posted 12 April 2010 - 15:50

Posted 12 April 2010 - 15:51
Posted 12 April 2010 - 15:56
Posted 12 April 2010 - 16:08
Windows 64 bity odpala tylko 64 bitowe aplikacje OSX jest tu bardziej elastyczny dlatego nie ma takiego rozdziału przy wymaganiach jak przy windowsie
Natomiast wnioskując z wymagań procesora niektóre aplikacje będą tylko w wersji 64 bit
stawiam na 64 bit. Nie chce nic w połowie. Chce aby od sterownika po końce RAM tranzystory procka było adresowanie 64 bit. Cokolwiek uniwersalne to kombinowane z powodu braku czasu na napisanie nowego kodu.
Technologia 64 bitowa to nie tylko więcej możliwości adresowania też dwa razy więcej możliwości przetwarzania za jednym razem niż 32 bit. 64 bit to 64 bit nie 32 bit. ufff nie ma cudów.
System może sobie "wirtualizować" aplikacje 64 bit to soft może kombinoać jak chce jeśli tylko ma odpowiednią moc. Ale taka aplikacja nigdy nie bedzie natywnie tak wydajna jak w systemie opartym od podszewki na 64 bitach. zawsze musi być gdzieś wąskie gardło. Kropka.
Sorry ale to samo co wyżej. nie byl w stanie adresowac sterownikow 64 bitowo, zanim cos trafilo do procka musialo byc kombinowane. ZLE.10.5 Był już w pełni przystosowany do obsługi 64 bitowych programów (choć sam był 32 bitowy)
Więc to o niczym nieświadczy
Wacom to jakieś tam USB, karta graficzna to już coś poważnego. Sory ale nie miesci mi sie to w głowie masz może pod ręką jakieś źródło na poparcie?Jak aplikacja pracuje w 64 bitach IMHO to to samo dla wydajności
Sterowniki Wacoma np pracują u mnie w 64 bitach pomimo tego że jądro pracuje w 32
Pracuje na Adobe CS4 master tam jest wieloprocrowośc ale nie ma to nic wspólnego z wydajnością 64 bit. to sztuczki systemu i programistów z rozdzielaniem wątków aplikacji.I na to zwracaj uwagę jak multicore aplikacja jest 64 bitowa jak intel to 32 (albo i tak i tak) :-)
Wiem, sam to rozpętałem zaraz po wejściu Snow, bo ja trafilem na dziada 8 core a EFI 32 bit.Intel Core2Duo w górę jest 64 bitowy, Albo raczej potrafi działać i tak i tak
Co do reszty to poszukaj które komputery mają 64 bitowe efi było o tym sporo na forum

Posted 12 April 2010 - 17:32

Posted 12 April 2010 - 17:45
igneus:
to ze masz core 2duo fajnie ale kernel bedziesz mial 32 bitowy, najlepiej sprawdz sobie tym programem Download 32- or 64-bit Kernel Startup Mode Selector for Mac - Check your system & set the kernel startup mode. MacUpdate Mac Software Downloads
Posted 12 April 2010 - 17:58
Posted 12 April 2010 - 18:12
Posted 12 April 2010 - 20:19
Ktoś Cię oszukał. Na Windows 64bit uruchomisz zarówno 64- jak i 32-bitowe aplikacje bez żadnych problemów (WoW - Windows on Windows). Tylko sterowniki muszą być 64-bitowe.Windows 64 bity odpala tylko 64 bitowe aplikacje OSX jest tu bardziej elastyczny dlatego nie ma takiego rozdziału przy wymaganiach jak przy windowsie
Posted 12 April 2010 - 22:16

Posted 12 April 2010 - 23:52
Ktoś Cię oszukał. Na Windows 64bit uruchomisz zarówno 64- jak i 32-bitowe aplikacje bez żadnych problemów (WoW - Windows on Windows). Tylko sterowniki muszą być 64-bitowe.
Wróć masz racje zagalopowałem się
art.mariusz
Skoro jakieś tam USB potrafi to karta graficzna tym bardziej (wacom nie jest jakieś tam skoro mowa o CS5)
Nawet gdyby OSX pracował na 128 bitach to niewiele to pomoże Ai którego adobe jakoś bardzo nie optymalizuje co bardzo słusznie biskup zaznaczył
hubiii od początku piszę, że mam 32 bitowy kernel i wcale mi to nie przeszkadza ;-)
natomiast różnice w wydajności pomiędzy 32 a 64 bitową aplikacja widać choćby na przykładzie odpalenia Lightrooma 3 beta w trybie 32 i 64 bitowym
Posted 13 April 2010 - 08:31
Posted 13 April 2010 - 08:35
A wracając do CEN to jest strasznie nie sprawiedliwe jaka WIELKA różnica jest między pakietem zakupionym w USA, czy w EUROPIE. Skąd oni takie ceny biorą!!
Posted 13 April 2010 - 08:41

Tu zdanie Adobe. Niesty nie mówią wiele wprost aby nie tarcic zbyt duzo ze sprzedaży tych z 32 bit EFI?:
Why did Adobe make the decision to require a 64-bit operating system for Adobe Premiere Pro CS5 and After Effects CS5?
After optimizing and architecting three versions of Adobe Premiere Pro and After Effects for 64-bit systems, Adobe now offers native support for 64-bit operating systems with Adobe Premiere Pro CS5 and After Effects CS5. By optimizing code for 64-bit operating systems, Adobe can deliver the performance gains video professionals require. Creative Suite users benefit from working on the latest hardware and operating systems, and the majority of video professionals have already transitioned to 64-bit capable systems, such as Mac OS X Leopard and Snow Leopard, or 64-bit versions of Windows (Windows Vista and Windows 7). Because 64-bit operating systems offer superior performance, CS5 and future releases of these products will not support 32-bit operating systems. Note that After Effects CS5 and Adobe Premiere Pro CS5 are the only CS5 components that require a 64-bit operating system.
No teraz, jesli w "System requirements" piszą, że "Multicore Intel processor with 64-bit support
Mac OS X v10.5.7 or v10.6" — To czy pójdzie to na EFI 32 Bit?

A tu przy okazji "pierdoly" marketingowe bo przeciez w sumie znaczący postęp zrobiły tylko programy VIdeo, Illustrator chyba się nawet cofnął...
Adobe Creative Suite 5: w maju przełomowy pakiet już w sprzedaży - Webhosting.pl
---- Dodano 13-04-2010 o godzinie 09:43 ----
igneus:
Skoro jakieś tam USB potrafi to karta graficzna tym bardziej (wacom nie jest jakieś tam skoro mowa o CS5)
Nawet gdyby OSX pracował na 128 bitach to niewiele to pomoże Ai którego adobe jakoś bardzo nie optymalizuje co bardzo słusznie biskup zaznaczył
My sie chyba nie rozumiemy. Poszukam cos w necie to sie odezwe.
---- Dodano 13-04-2010 o godzinie 13:26 ----
szukalem, szukalem i szukalem...

Extensible Firmware Interface - Wikipedia, the free encyclopedia
A tam oprócz grafiki obrazującej komunikację jest napisane, że aplikacja w tym OS X nie dogada się hardware w trybie 64bit (bez sztuczek soft) jesli EFI jest 32 bit. To przecież wąskie gardło.
Czego ja nie mogę pojąc bo nie rozumiem?
Problem taki, że Adobe o tym nie pisze w szczególe i chyba będzie trzeba po prostu wybadać samemu i porównać działanie Nowego Af CS5 w na sprzęcie full support 64 bit wraz z EFI uruchomionym w trybie 64bit oraz takiego uruchomionego na EFI 32 bit.
Do takich testów gorąco zapraszam kolegów.
Wtedy będzie wiadomo coś konkretnego.
Jak wygląda wtedy ogólna wydajność i wydajność akceleracji karty graficznej.
No i kiedy w koncu bedzie mozna używać na Macu więcej niż jednej karty garficznej jak to robią na PC?
---- Dodano 13-04-2010 o godzinie 15:54 ----
Efi 32 bit - 64 bit po to to komu i do czego:
Inside Mac OS X Snow Leopard: 64-bits [Archive] - AppleInsider
Albo cos jest natywne 64 bit albo nie. Moja racja?
Posted 13 April 2010 - 16:02
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users