Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

CS5 już JEST! ale czy jest dostosowany do 64 bit Leopard?

• Please log in to reply
25 replies to this topic

#1 art.mariusz

art.mariusz
  • 1542 posts
  • SkądKatowice

Posted 12 April 2010 - 12:55

Witajcie.
Zapraszam do zbierania opinii na temat nowej wersji Adobe CS5 ile Adobe włożyło nowego kodu pod 64 bit OS X a ile to zwykły marketing.

Zimna wojna Apple-Adobe Flash czy obawy, że sprawdza się najgorsza prognoza i będzie trzeba poczekać jeszcze rok lub nawet zupełnie odejść od Apple jeśli będzie chciało wydaje wykorzystywać pakiety Adobe?

Proszę o dzielenie się wyłącznie opiniami z popartymi konkretnym źródłem linkiem.

website design software | Adobe Creative Suite 5 family
system requirements | Adobe Illustrator CS5

#2 ienes

ienes
  • 166 posts
  • SkądWarszawa

Posted 12 April 2010 - 13:20

Konferencja i relacja live jest dziś o 17-tej naszego czasu.

#3 igneus

igneus
  • 413 posts
  • SkądKraków

Posted 12 April 2010 - 13:38

Moje Jabłuszko – magazyn polskich użytkowników komputerów Apple Archiwum Adobe Creative Suite 5 ?*wymagania systemowe programów
Biorąc pod uwagę, że niektóre programy pakietu wręcz wymagają 64 bitowego Intela. To zapowiada się pięknie ;-)

#4 deha21

deha21
  • 384 posts

Posted 12 April 2010 - 13:46

Mnie ciekawi ile będzie kosztował update z Production Premium CS4. Na stronce niby jest Update z USA za 1700 zł na polskie, natomiast gdy wybierzemy europę to już 4000 zł! Coś mi tu nie gra albo źle sprawdzam albo to jest po prostu jawne oszustwo.

#5 igneus

igneus
  • 413 posts
  • SkądKraków

Posted 12 April 2010 - 13:59

Taka jest polityka Adobe, to niestety nie pomyłka tylko jawne złodziejstwo :-) Nie opłaca się kupować ich produktów poza USA

#6 art.mariusz

art.mariusz
  • 1542 posts
  • SkądKatowice

Posted 12 April 2010 - 15:02

Nie jest tak pieknie.
64-bit kernels and After Effects CS5 - After Effects region of interest

#7 igneus

igneus
  • 413 posts
  • SkądKraków

Posted 12 April 2010 - 15:13

Znaczy co jest nie pięknego w tym, że 64 bitowe programy od Adobe będą działać (i w pełni wykorzystywać to że są 64 bitowe) zarówno z 64 i 32 bitowym jądrem OSX (od 10.5 w górę) ?? Bo to właśnie wynika z artykułu który z linkowałeś

#8 art.mariusz

art.mariusz
  • 1542 posts
  • SkądKatowice

Posted 12 April 2010 - 15:16

To, że tu jest nadzieja, a już wymaganiach systemowych tym się nie chwalą jak np dla Windowsa obok.

system requirements | Adobe Illustrator CS5

Jeśli może działać od OS X 10.5 tzn, że nie kod nie jest zoptymalizowany pod 64 bit.

Poza tym, jeśli nie uruchomi się jądro w 64 bit oraz EFI to przecież sterowniki nie działają w 64 bit vo najwyżej dzieki możliwością Leoparda aplikacje mogą używać więcej ramu i dysku ALE to NIE TO SAMO dla wydajności.

Tylko tutaj sie chwalą
deliver more creative control | Adobe After Effects CS5

PS ma MulitiCore, nawet Indesigne ale illustrator juz tylko Intel... Normalnie mnie ten illustrator rozczarowuje coraz bardziej.

NIe mam racji?

#9 robertgrzelewski

robertgrzelewski
  • 266 posts
  • SkądWrocław

Posted 12 April 2010 - 15:25

wiecie, mozecie sie ze mnie smiac ale powiedzcie mi jak sprawdzic ilo bitowy mam komputer?

#10 igneus

igneus
  • 413 posts
  • SkądKraków

Posted 12 April 2010 - 15:39

To, że tu jest nadzieja, a już wymaganiach systemowych tym się nie chwalą jak np dla Windowsa obok.

Windows 64 bity odpala tylko 64 bitowe aplikacje OSX jest tu bardziej elastyczny dlatego nie ma takiego rozdziału przy wymaganiach jak przy windowsie
Natomiast wnioskując z wymagań procesora niektóre aplikacje będą tylko w wersji 64 bit

Jeśli może działać od OS X 10.5 tzn, że nie kod nie jest zoptymalizowany pod 64 bit.

10.5 Był już w pełni przystosowany do obsługi 64 bitowych programów (choć sam był 32 bitowy)
Więc to o niczym nieświadczy

Poza tym, jeśli nie uruchomi się jądro w 64 bit oraz EFI to przecież sterowniki nie działają w 64 bit vo najwyżej dzieki możliwością Leoparda aplikacje mogą używać więcej ramu i dysku ALE to NIE TO SAMO dla wydajności.

Jak aplikacja pracuje w 64 bitach IMHO to to samo dla wydajności
Sterowniki Wacoma np pracują u mnie w 64 bitach pomimo tego że jądro pracuje w 32

PS ma MulitiCore, nawet Indesigne ale illustrator juz tylko Intel... Normalnie mnie ten illustrator rozczarowuje coraz bardziej.

I na to zwracaj uwagę jak multicore aplikacja jest 64 bitowa jak intel to 32 (albo i tak i tak) :-)

wiecie, mozecie sie ze mnie smiac ale powiedzcie mi jak sprawdzic ilo bitowy mam komputer?

Intel Core2Duo w górę jest 64 bitowy, Albo raczej potrafi działać i tak i tak
Co do reszty to poszukaj które komputery mają 64 bitowe efi było o tym sporo na forum

#11 art.mariusz

art.mariusz
  • 1542 posts
  • SkądKatowice

Posted 12 April 2010 - 15:50

Tylko w kilku produktach z CS5 jest napisane "Multicore Intel processor with 64-bit support" Af En Pr Dalej jest tylko multicore A illustrator jak wspominalem w ogole nie uzywa Multicore :( No i czar prysł...

#12 robertgrzelewski

robertgrzelewski
  • 266 posts
  • SkądWrocław

Posted 12 April 2010 - 15:51

mam komputer 2.66 GHz Intel Core 2 Duo - to jest 64 bity?

#13 zaciek

zaciek
  • 85 posts
  • SkądSzczecin

Posted 12 April 2010 - 15:56

Tak, Core 2 Duo jest 64bitowe

#14 art.mariusz

art.mariusz
  • 1542 posts
  • SkądKatowice

Posted 12 April 2010 - 16:08

Windows 64 bity odpala tylko 64 bitowe aplikacje OSX jest tu bardziej elastyczny dlatego nie ma takiego rozdziału przy wymaganiach jak przy windowsie
Natomiast wnioskując z wymagań procesora niektóre aplikacje będą tylko w wersji 64 bit

stawiam na 64 bit. Nie chce nic w połowie. Chce aby od sterownika po końce RAM tranzystory procka było adresowanie 64 bit. Cokolwiek uniwersalne to kombinowane z powodu braku czasu na napisanie nowego kodu.

Technologia 64 bitowa to nie tylko więcej możliwości adresowania też dwa razy więcej możliwości przetwarzania za jednym razem niż 32 bit. 64 bit to 64 bit nie 32 bit. ufff nie ma cudów.
System może sobie "wirtualizować" aplikacje 64 bit to soft może kombinoać jak chce jeśli tylko ma odpowiednią moc. Ale taka aplikacja nigdy nie bedzie natywnie tak wydajna jak w systemie opartym od podszewki na 64 bitach. zawsze musi być gdzieś wąskie gardło. Kropka.

10.5 Był już w pełni przystosowany do obsługi 64 bitowych programów (choć sam był 32 bitowy)
Więc to o niczym nieświadczy

Sorry ale to samo co wyżej. nie byl w stanie adresowac sterownikow 64 bitowo, zanim cos trafilo do procka musialo byc kombinowane. ZLE.

Jak aplikacja pracuje w 64 bitach IMHO to to samo dla wydajności
Sterowniki Wacoma np pracują u mnie w 64 bitach pomimo tego że jądro pracuje w 32

Wacom to jakieś tam USB, karta graficzna to już coś poważnego. Sory ale nie miesci mi sie to w głowie masz może pod ręką jakieś źródło na poparcie?

I na to zwracaj uwagę jak multicore aplikacja jest 64 bitowa jak intel to 32 (albo i tak i tak) :-)

Pracuje na Adobe CS4 master tam jest wieloprocrowośc ale nie ma to nic wspólnego z wydajnością 64 bit. to sztuczki systemu i programistów z rozdzielaniem wątków aplikacji.

Intel Core2Duo w górę jest 64 bitowy, Albo raczej potrafi działać i tak i tak
Co do reszty to poszukaj które komputery mają 64 bitowe efi było o tym sporo na forum

Wiem, sam to rozpętałem zaraz po wejściu Snow, bo ja trafilem na dziada 8 core a EFI 32 bit. :( Pasuje jak piesc do oka.

#15 macieks72

macieks72

• 9873 posts

Posted 12 April 2010 - 17:32

EFI nie ma tu nic do rzeczy, tak samo jak kernel działający w 32 bitach. Mi to osobiście to wszystko jedno czy 32 czy 64 bit, raczej wolałbym aby programy były bardziej optymalnie pisane, ale niestety w obecnych czasach firmy softwarowe napędzają firmy hardwarowe i lipa z moich marzeń ;) Założę się że każdy obecny program szło by tak napisać żeby śmigał bardzo wydajnie na maszynkach nawet 10-cio letnich, ale niestety to wymaga czasu i jest zapewne nie opłacalne, teraz programy pisze się niedbale i tyle, rzuca się hasełka nic nie warte typu 64-bit itp. No i firmy hardwarowe poszły by z torbami wtedy ;) Pamiętam czasy commodorka c64, wtedy programiści wysysali ostatnie poty z komputera, robili rzeczy prawie że niemożliwe, a teraz to wszystko o kant d. rozbić.

#16 hubiii

hubiii
  • 1341 posts
  • Skądwroclaw

Posted 12 April 2010 - 17:45

trzeba poczekac z 3 - 4 miesiace i wyjdzie wszystko. Illustrator chodz nie kozysta z Mc to moze jest jakos specjalnie zoptymalizowany .. cs4 i w dol to byla porazka.. moze poprawili cos na +

igneus:
to ze masz core 2duo fajnie ale kernel bedziesz mial 32 bitowy, najlepiej sprawdz sobie tym programem Download 32- or 64-bit Kernel Startup Mode Selector for Mac - Check your system & set the kernel startup mode. MacUpdate Mac Software Downloads

#17 biskup

biskup
  • 2479 posts
  • SkądKraków

Posted 12 April 2010 - 17:58

illustrator to moje podstawowe narzędzie pracy, a mam wrażenie, że Adobe nie optymalizuje jego szybkości od czasu Ai 9. (wystarczy porównać działanie podobnych efektów w InDesignie) Co do kernela w 32bit to NIE MA żadnego wpływu na możliwość odpalania aplikacji 64bitowych

#18 hubiii

hubiii
  • 1341 posts
  • Skądwroclaw

Posted 12 April 2010 - 18:12

tu mozna sobie poczytac o kernelu osx 32 i 64 bitach niestety po angielsku Mac OS X 10.6 Snow Leopard: the Ars Technica review

#19 Jenot

Jenot
  • 2204 posts
  • SkądChełm

Posted 12 April 2010 - 20:19

Ktoś Cię oszukał. Na Windows 64bit uruchomisz zarówno 64- jak i 32-bitowe aplikacje bez żadnych problemów (WoW - Windows on Windows). Tylko sterowniki muszą być 64-bitowe.

#20 abgarman

abgarman
  • 116 posts
  • SkądW-wa

Posted 12 April 2010 - 22:16

Czy do zakupu Upgrade'u do Master Collection CS5 jest coś potrzebne, czy mogę go zainstalować "od zera", tzn. bez zainstalowanego CS4? Tak sobie pomyślałem, że upgrade jest dużo tańszy i kupił bym go sobie do domu, a potem, coby być w pełni legalnym kupiłbym gdzieś używanego CS4 (jak już ceny spadną po wprowadzeniu CS5...) :)

#21 igneus

igneus
  • 413 posts
  • SkądKraków

Posted 12 April 2010 - 23:52

Ktoś Cię oszukał. Na Windows 64bit uruchomisz zarówno 64- jak i 32-bitowe aplikacje bez żadnych problemów (WoW - Windows on Windows). Tylko sterowniki muszą być 64-bitowe.

Wróć masz racje zagalopowałem się
art.mariusz
Skoro jakieś tam USB potrafi to karta graficzna tym bardziej (wacom nie jest jakieś tam skoro mowa o CS5)
Nawet gdyby OSX pracował na 128 bitach to niewiele to pomoże Ai którego adobe jakoś bardzo nie optymalizuje co bardzo słusznie biskup zaznaczył

hubiii od początku piszę, że mam 32 bitowy kernel i wcale mi to nie przeszkadza ;-)
natomiast różnice w wydajności pomiędzy 32 a 64 bitową aplikacja widać choćby na przykładzie odpalenia Lightrooma 3 beta w trybie 32 i 64 bitowym

#22 sfinks

sfinks
  • 288 posts
  • SkądSzczecin

Posted 13 April 2010 - 08:31

czyli co, Ai jest dalej 32bit do tego nawet dwóch rdzeni nie obsłuży?

#23 dzigi

dzigi
  • 241 posts
  • SkądSK [PL]

Posted 13 April 2010 - 08:35

@abgarman, do zainstalowania upgrade będzie chyba wymagany klucz z poprzedniej wersji. Ja takie coś sobie przypominam przy upgradzie z cs2 na cs3. Instalowanie na świeżo i podanie klucza z cs2. Może tu będzie inaczej.
A wracając do CEN to jest strasznie nie sprawiedliwe jaka WIELKA różnica jest między pakietem zakupionym w USA, czy w EUROPIE. Skąd oni takie ceny biorą!!

#24 art.mariusz

art.mariusz
  • 1542 posts
  • SkądKatowice

Posted 13 April 2010 - 08:41

Prawda jest taka, że gdyby EFI 32 bity byłoby wystarczająco wydajne dla systemu 64 bit to czy naparwdę myślicie, że Apple w swoich nowych maszynach montowałoby wersje 64 bit tylko dla tego, że taka jest moda? :)

Tu zdanie Adobe. Niesty nie mówią wiele wprost aby nie tarcic zbyt duzo ze sprzedaży tych z 32 bit EFI?:

Why did Adobe make the decision to require a 64-bit operating system for Adobe Premiere Pro CS5 and After Effects CS5?
After optimizing and architecting three versions of Adobe Premiere Pro and After Effects for 64-bit systems, Adobe now offers native support for 64-bit operating systems with Adobe Premiere Pro CS5 and After Effects CS5. By optimizing code for 64-bit operating systems, Adobe can deliver the performance gains video professionals require. Creative Suite users benefit from working on the latest hardware and operating systems, and the majority of video professionals have already transitioned to 64-bit capable systems, such as Mac OS X Leopard and Snow Leopard, or 64-bit versions of Windows (Windows Vista and Windows 7). Because 64-bit operating systems offer superior performance, CS5 and future releases of these products will not support 32-bit operating systems. Note that After Effects CS5 and Adobe Premiere Pro CS5 are the only CS5 components that require a 64-bit operating system.

No teraz, jesli w "System requirements" piszą, że "Multicore Intel processor with 64-bit support
Mac OS X v10.5.7 or v10.6" — To czy pójdzie to na EFI 32 Bit? :(

A tu przy okazji "pierdoly" marketingowe bo przeciez w sumie znaczący postęp zrobiły tylko programy VIdeo, Illustrator chyba się nawet cofnął...
Adobe Creative Suite 5: w maju przełomowy pakiet już w sprzedaży - Webhosting.pl

---- Dodano 13-04-2010 o godzinie 09:43 ----
igneus:

Skoro jakieś tam USB potrafi to karta graficzna tym bardziej (wacom nie jest jakieś tam skoro mowa o CS5)
Nawet gdyby OSX pracował na 128 bitach to niewiele to pomoże Ai którego adobe jakoś bardzo nie optymalizuje co bardzo słusznie biskup zaznaczył

My sie chyba nie rozumiemy. Poszukam cos w necie to sie odezwe.

---- Dodano 13-04-2010 o godzinie 13:26 ----
szukalem, szukalem i szukalem... ;)

Extensible Firmware Interface - Wikipedia, the free encyclopedia

A tam oprócz grafiki obrazującej komunikację jest napisane, że aplikacja w tym OS X nie dogada się hardware w trybie 64bit (bez sztuczek soft) jesli EFI jest 32 bit. To przecież wąskie gardło.

Czego ja nie mogę pojąc bo nie rozumiem?

Problem taki, że Adobe o tym nie pisze w szczególe i chyba będzie trzeba po prostu wybadać samemu i porównać działanie Nowego Af CS5 w na sprzęcie full support 64 bit wraz z EFI uruchomionym w trybie 64bit oraz takiego uruchomionego na EFI 32 bit.
Do takich testów gorąco zapraszam kolegów.
Wtedy będzie wiadomo coś konkretnego.
Jak wygląda wtedy ogólna wydajność i wydajność akceleracji karty graficznej.
No i kiedy w koncu bedzie mozna używać na Macu więcej niż jednej karty garficznej jak to robią na PC?

---- Dodano 13-04-2010 o godzinie 15:54 ----
Efi 32 bit - 64 bit po to to komu i do czego:
Inside Mac OS X Snow Leopard: 64-bits [Archive] - AppleInsider

Albo cos jest natywne 64 bit albo nie. Moja racja?

#25 igneus

igneus
  • 413 posts
  • SkądKraków

Posted 13 April 2010 - 16:02

Takiej wersji nie rozważałem bo mój mac jest w pełni 64 bitowy, Jedynie Apple nie pozwala na odpaleni jądra w 64 bitach Natomiast przy 32 bitowym jądrze z moich obserwacji wynika, że jest spora różnica w szybkości działania aplikacji 32 i 64 bitowych Lightroom 3 Beta można go odpalić w 32 i w 64 bitach A co do CS5 to tak jak mówisz okaże się jak będzie dostępny i ktoś posprawdza

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users