Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Skryptowanie w InDesign?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
9 odpowiedzi w tym temacie

#1 MaTi

MaTi
  • 230 postów
  • SkądKalisz

Napisano 01 stycznia 2007 - 13:12

Czółko, takie pytanko do mistrzów Indiego. Mam zdanie zawierające ciąg znaków "m2" (metry kwadratowe) i chciałbym, żeby ta "2" została podniesiona do superscripta. Ponieważ ciąg ten występuje w różnych miejscach zdania, nie mogę zastosować stylu zagnieżdżonego, bo tam muszę podać dokładnie w którym miejscu ma podmnieść "do kwadratu"... Zdań tych jest sporo - ogłoszenia drobne o nieruchomościach... Czy jest możliwe zautomatyzowanie tej czynności? Żeby program sam znajdwał te "m2" i zamieniał na prawidłowy zapis "metrów kawatowych"?

#2 Śfieży

Śfieży
  • 920 postów

Napisano 01 stycznia 2007 - 20:45

Ale do tego nie potrzeba skryptów a jedynie użycia funkcji szukaj/zamień z włączonymi opcjami formatowania. ;-)))))

#3 MaTi

MaTi
  • 230 postów
  • SkądKalisz

Napisano 01 stycznia 2007 - 21:00

eeeeee... no to zgluplem, albo szampan wczorajszy mi zaszkodzil... patrze na te opcje szukaj zamien z wlaczonym wyszukiwaniem formatow i ni hu hu nie idzie... :( Chyba, ze masz na mysli zakres "wyszukaj wszystkie 2-jki i podnies je do superscripta" - tak, to zadziała, tyle tylko, że oprócz ciągu "m2" znajduja się w tym tekście także wymiary, gdzie 2-ki trafiają się równie często jak 2-jki w połączeniu z literką m...

#4 lutecki

lutecki
  • 3 315 postów

Napisano 01 stycznia 2007 - 21:01

Nie ma czegoś takiego jak zmień/zamień w edycji (CMD+H powinno)?

#5 Jeremy

Jeremy
  • 378 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 01 stycznia 2007 - 23:54

O ile dobrze zrozumiałem Twój problem: nie możesz zamienić m2 na m2 w indeksie górnym, a potem wszystkie m-y w indeksie górnym na zwykłe?

#6 MaTi

MaTi
  • 230 postów
  • SkądKalisz

Napisano 02 stycznia 2007 - 08:44

No ale same "m" tez tam potem wystepuja w wyrazach opisujacych tresc ogloszenia... Chodzi mi o mozliwosc zautomatyzowanego wykonania czegos takiego: "znajdz wszystkie wystapienia ciagu znakow 'm2', po zanalezieniu, cyfre '2' w tymze ciagu znakow podnies do indeksu gornego". sie mi wcislo "zatwierdz" ;-) no, chyba ze ma potem znalesc same 'm' w indeksie gornym i spowadzic je do parteru... Sprawdze to...

#7 Makowa Panienka

Makowa Panienka
  • 194 postów

Napisano 02 stycznia 2007 - 10:35

Zrób tak: Z ręki zmień m2 tak jak to ma być prawidłowo. Zaznacz to i skopiuj. Otwórz paletę znajdź i zamień. W znajdź wpisz m2 a w polu zamień wklej poprawiony fragment. I gotowe :)

#8 Jeremy

Jeremy
  • 378 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 02 stycznia 2007 - 12:51

no, chyba ze ma potem znalesc same 'm' w indeksie gornym i spowadzic je do parteru... Sprawdze to...

No właśnie o tym mówię - jak podniesiesz całe "m2" do indeksu górnego, to zwykłych "m"-ek Ci nie ruszy. A nawet jakby ruszył, to potem przeniesiesz wszystkie "m"-ki do zwykłego położenia...
  • MaTi lubi to

#9 MaTi

MaTi
  • 230 postów
  • SkądKalisz

Napisano 04 stycznia 2007 - 11:10

Zrób tak: Z ręki zmień m2 tak jak to ma być prawidłowo. Zaznacz to i skopiuj. Otwórz paletę znajdź i zamień. W znajdź wpisz m2 a w polu zamień wklej poprawiony fragment. I gotowe :)

to nie dziala (Indy CS2 Int)...

#10 MaTi

MaTi
  • 230 postów
  • SkądKalisz

Napisano 04 stycznia 2007 - 11:11

dzieki Jeremy - Twoja metoda jest troche "z objazdem" ale widzie do celu :-)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych