Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Rozbił się samolot z Lechem Kaczyńskim na pokładzie - 96 osób zginęło

• This topic is locked This topic is locked
130 replies to this topic

#101 Squidward

Squidward
  • 109 posts
  • SkądBikini Bottom

Posted 11 April 2010 - 23:55

Mały offtopic - stety-niestety nie cały świat łączy się z nami w bólu. W Kirgistanie panuje wojna domowa i nikt tam nie mówi o Polskiej tragedii, jest to temat numer 2 w rosyjskiej telewizji Russia Today,

Uważasz, że jest w tym coś złego? Oprócz sobotniej katastrofy na świecie dzieje się wiele innych rzeczy. Trudno, żeby Kirgizi leżeli krzyżem pod polską ambasadą gdy sami są w gorszej sytuacji.

Al Jazzira więcej czasu poświęca nadchodzącym wyborom, Japan Today bardziej zajmuje się przyszłotygodniowym spotkaniem ministrów spraw zagranicznych Japonii i USA oraz sensacyjnym newsem dotyczącym transseksualisty (zmiana płci męska -> żeńska) molestującego kobiety w metrze, a konkretnie faktem że im się to podobało i dlatego nie informowały władz. Nie słyszałem też słowa w telewizjach i portalach Chińskich, Koreańskich, Afrykańskich itp.

Jest nie do końca tak jak piszesz. Tak się składa, że z ciekawości sprawdzałem co piszą i o czym informują światowe gazety i telewizje. Informacje o wypadku pojawiły się na pierwszych stronach wielu amerykańskich i południowoamerykańskich gazet, także w Chinach, Japonii czy nawet w krajach takich jak Malezja, Angola. O katastrofie informowały także wszystkie światowe telewizje od CNN, BBC przez Euronews, France 24, TV5 Monde a także holenderska BVN, szwajcarska SFI jak i chińska CCTV na których to poświęcono całkiem sporą część programów informacyjnych nieżadko zapraszając ludzi od lotnictwa rozwijając temat.

#102 gainer163

gainer163
  • 6 posts

Posted 12 April 2010 - 00:07

Mniejsza o to, najbardziej mnie boli jako Polaka że, niektórzy z nas nie czują straty ale atakują że jest to tylko grana histeria i po kilku dniach będzie 'ok', będzie 'ok' bo to jest naturalne u człowieka ale będą zmiany i to na pewno, z pewnością w relacjach między ludzkich. A tak między nami kogo tak naprawdę interesuję Kirgizi, bo mnie nic a nic, niech sobie piszą o nas co chcą zresztą to ich władza oszukiwała w wyborach i nie pozwalała rozwijać gospodarki, uwłaszczając przedsiębiorstwa synowi prezydenta. Porównując to Nasza Władza to Niebo A Ziemia.

---- Dodano 12-04-2010 o godzinie 00:32 ----
jeszcze jedno wejdźcie na [url]http://tosiewytnie.pl/nid,64769374,index.html#n64769374-v1181-tNID[/url] tu macie wywiad uliczny kilka miesięcy temu z przechodniami dotyczący Braci Kaczyńskich, teraz spójrzcie że ci ludzie mieli w głowach tylko to że on był niski i miał inny sposób bycia. To pokazuję że duża część z nas po prostu kieruję się zdaniem mediów a nie własnym zdaniem popartym argumentami.

#103 McTom

McTom

All work and no play...

• 3827 posts

Posted 12 April 2010 - 00:40

Jest to największa tragedia w powojennej Polsce. Brak mi słów...

#104 Beyo

Beyo
  • 162 posts
  • SkądPoznań

Posted 12 April 2010 - 00:55

Normalnie szok...jeszcze z nad tego przeklętego lasu słychać chichot Stalina...wola Boska, choć są takie pytania których nawet Bogu lepiej nie zadawać...bo a nuż Stwórca w sobie wiadomym tylko celu specjalnie zbierał przez wiele lat całą tę ekipę do jednego samolotu...bo może Jan Paweł II zapragnął towarzystwa...bo może trzeba było wymusić odnowę w polskiej polityce..., bo może nasz kraj musi raz na stulecie stracić prezydenta..w końcu jesteśmy Mesjaszem Narodów...wiem że może wydziwiam ale w obliczu takiej tragedii...znaleźć jakąś próbę zracjonalizowania tego co się stało oznacza zmniejszyć ból..:(

szkoda szkoda szkoda tych wszystkich ludzi...

Gdy minie żałoba najwyższe ocalałe przy życiu osoby w Państwie będą musiały się z tymi dylematami zmierzyć...i wcale im nie zazdroszczę..:(
[*] RIP
[*]

#105 dany

dany
  • 221 posts
  • SkądWawa

Posted 12 April 2010 - 03:01

zgadzam sie obecna tragedia katyńska to jaki ponury chichot historii.

#106 Hektor

Hektor
  • 1570 posts
  • SkądPolska

Posted 12 April 2010 - 07:18

Jak ogladam w tv teraz opinie roznych osob ( wiele opozycyjnych co do prezydenta) to okazuje sie on byl zabawny bardzo rodzinny i po prostu dobry chlop ktory sie troche meczyl w sztywnych regulach prezydencji. i bardzo bolalo go ze media/ludzie sie z niego smieja podczas gdy on robil to co wg niego bylo zgodne z polska racja stanu. Jego zony tez nikt nie oszczedzal choc kobieta znajaca jezyki czesto przyjmowala gosci oraz co ciekawe miala zupelnie inne poglady od meza i czesto je demonstrowala ( np in vitro, prawa kobiet, liczne konferencje w palacu itd). Zenujace wlasnie najbardziej jest to ze dopiero po takiej tragedii pokazuja jaki naprawde byl Kaczynski chociaz i tak nie do konca. Ale to nie czas ani miejsce na tego typu dywagacje mysle ze kazdy powinen wyciagnac wnioski bo mam nadzieje ze cala ta tragedia nie pojdzie na marne i zmieni chociaz cos w mentalnosci ludzi. A co do politykow to kazdy powinen do nich mocno sceptycznie podchodzic lecz wybierac tych, ktorzy z dobrego serca a nie pobudek finansowych sa w tej polityce.

#107 Rav_V3k

Rav_V3k
  • 664 posts
  • SkądKraków, Poland

Posted 12 April 2010 - 07:59

Straszliwa trauma dla rodzin, szczególnie dla tych, które muszą rozpoznawać zmasakrowane ciała...
Bardzo niefortunna sytuacja w wojsku, gdzie automatycznie dowództwo przejmują ludzie o niesprawdzonych poglądach.
Konieczność szybkiego wybrania szefa NBP i IPN to też nie najszczęśliwsza opcja...
Śmierć najważniejszych osób z kancelarii prezydenta (obojętne kto nim by był) to poważny kłopot.
Wybory prezydenckie i kampania w takiej sytuacji są dramatyczne itd, itd...
Ale najgorsze jest to, że ich rodzinom już nikt im ich nie przywróci.

[*] [*] [*]

#108 FishBB

FishBB
  • 1244 posts
  • SkądPOLAND

Posted 12 April 2010 - 10:13

Nie ma słów żeby opisać co się stało, cały świat jest z Nami, nawet w Brazylii ogłoszono 3-dniową żałobę.. oby ostatecznie zawiniła pogoda.. oby to nic więcej bo już o tym sie mówi - niech nie będzie więcej tragedii w Polsce nigdy. Rest In Peace.

#109 Alf_VIP

Alf_VIP
  • 44 posts
  • SkądRawa Mazowiecka

Posted 12 April 2010 - 10:47

Kiedy powołano do życia 25 Brygadę Kawalerii Powietrznej (wtedy jeszcze Dywizja), to właśnie kpt. Tadeusz Bug był pierwszym dowódcą Jednostki Wojskowej, która jako pierwsza powstała na bazie jednostki w Nowym Glinniku. Był pierwszym moim dowódcą nowo powstałej formacji w której przyszło mi służyć przez ostatnie 16 lat. Z tej też formacji wyjechałem wraz z Polskim Kontyngentem Wojskowym na Wzgórza Golan (Syria), na których przywitał mnie i wręczył niebieski beret wraz z odznaką ONZ - płk Bronisław Kwiatkowski. Boleśnie odczuwam ich nagłe odejście, bo miałem z nimi bezpośredni kontakt i wiem jakimi ludźmi byli. Tacy pozostaną w mojej pamięci. Wszystkim, tragicznie zmarłym w katastrofie składam hołd, a ich rodzinom i bliskim - najgłębsze wyrazy współczucia i ubolewania.

#110 Sekal

Sekal
  • 369 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 12 April 2010 - 11:45

Chciales napisac bez przychylnych mediow ;)
pytanie co jest zatem cena przychylnosci?

Każda partia ma przychylne sobie media. Czasem znajdzie się kilka złotych z naszego podatku na jakiś odwiert geotermalny

#111 dvcam

dvcam
  • 1845 posts
  • SkądLodz

Posted 12 April 2010 - 13:49

Ta list z początku liczyła 132 nazwiska. W ostatniej chwili dziennikarze dowiedzieli się, że nie lecą razem z Panem Prezydentem. Widziałem komentarz Piotra Kraśki z miejsca tragedii około 11:00. Dzisiaj Ci ludzie mówią o swoim drugim życiu.

Jeszcze Polska nie zginęła! [*]

#112 m@rcinek

m@rcinek
  • 378 posts

Posted 12 April 2010 - 13:55

Nadzieja w nas

#113 tab0reqq

tab0reqq
  • 658 posts
  • SkądWarszawa

Posted 12 April 2010 - 16:27

Tak sobie pomyślałem,jak strasznie musieli się Ci wszyscy ludzie w samolocie czuć kiedy wiedzieli już, że się rozbiją. Przerażające uczucie którego nawet swoim wrogom nie życzę.

Smutne jest jeszcze to, że wspomniana przeze mnie Justyna Moniuszko była podobno na praktykach.

p.s. dany, dobrze prawisz.

#114 dany

dany
  • 221 posts
  • SkądWawa

Posted 12 April 2010 - 22:23

Osobowosc internetowa pan Damianero czyni blazenade i tak to chyba nalezy traktowac. Takie wyluzowane madrzenie sie na tematy wszelakie. Pan ma duzo do powiedzenia tylko tresci w tym nie ma zadnej. "Mesedż" od i dla mlodziezy ktorej nie chce sie samemu czytac i formowac wlasny swiatopoglad na czyms solidniejszym niz scinki przekazow medialnych. Sam zreszta taka mlodzieza bylem bo badzmy szczerzy komu by sie chcialo zastanawiac i szukac zrodel by zbudowac sobie poglad o np zasadnosci polityki historycznej w nowoczesnym panstwie badz wyzwan na polu energetyki w ramach Uni ( takie pierwsze z brzega Kaczynskiego zainteresowania). Ale ile mozna o tym gadac hoho ba smiejac sie, nagrywajac "mesedże" i rugajac ludzi nierzadko z gigantyczna wiedza np historykow, profesorow, docentow. Wszyscy lubimy sobie popitolic ale jesli mamy sie posilkowac takimi "zrodlami" w naszych opiniach to.. no bez przesady :)

#115 Blade__

Blade__

Pytong Was obserwuje !!!

• 3327 posts
  • SkądPółnoc

Posted 12 April 2010 - 23:19

Ponownie wywalam wpisy nie spełniające minimalnych wymogów powagi stosownej do tragedii jaka miała miejsce + posty mogące sprowokować innych do wypowiedzi które zamienią ten wątek w off-top lub normalną pyskówkę.

#116 BuBu22

BuBu22
  • 25 posts
  • SkądOkolice Lublina - obecnie Warszawa.

Posted 13 April 2010 - 10:57

Niezależnie od naszych przekonań politycznych - fakt jest faktem, zginał Nasz Prezydent, Prezydent Rzeczypospolitej Polskiej Lech Kaczyński wraz z małżonką Marią Kaczyńską. Niezależnie jak oceniamy jego prezydenturę (ja osobiście oceniam ja negatywnie) nie zmienia to faktu, ze dla kogoś kto czuje się Polakiem jest to wielka strata i tragedia narodowa - zginął człowiek, reprezentant Narodu Polskiego wybrany w wolnych i demokratycznych wyborach a razem z nim inni członkowie Rządu RP, Sejmu, Senatu, Kancelarii Prezydenckiej, Dowódcy rodzajów wojsk, funkcjonariusze BOR, piloci i obsługa samolotu oraz olbrzymia grupa przeciętnych Polaków którzy chcieli uczcić pamięć pomordowanych w Katyniu siedemdziesiąt lat temu Polaków.
CZEŚĆ ICH PAMIĘCI !

Mam nadzieje, ze taka tragedia nigdy i nigdzie się już nie powtórzy - a to co Nas dotknęło za jakiś czas nie będzie wykorzystywane do osiągania jakiś celów politycznych (np. wyborczych) tylko do tego aby Nam przeciętnym Polakom żyło się lepiej w Polsce i obyśmy byli dumni z Naszych władz państwowych nie tylko w takich chwilach, w chwilach żałoby Narodowej ale za rok,dwa czy dziesięć.
Jako Polak i patriota jestem wdzięczny władzom Rosji na czele z premierem Putinem i Prezydentem Miedwiediewem, zwykłym Rosjanom za to co zrobili i robią dla Nas w tych ciężkich chwilach - zrobili i robią więcej niż byśmy się po nich spodziewali...dziękuję im za to.

#117 wishu

wishu
  • 198 posts

Posted 13 April 2010 - 12:21

Ja dziś otrzymałem kondolencje od pewnego Ukraińca dla którego robiłem tłumaczenie programu... Takie gesty są bardzo miłe i cenne.

#118 gainer163

gainer163
  • 6 posts

Posted 14 April 2010 - 18:26

Jak nieoficjalnie dowiedziało się Radio ZET wojskowa prokuratura zbada film, który pokazuje szczątki prezydenckiego samolotu tuż po katastrofie pod Smoleńskiem. Pod koniec nagrania, które znalazło się w internecie słychać strzały.
- Nie możemy zbagatelizować tego filmu - powiedział Radiu ZET pułkownik Jerzy Artymiak z naczelnej Prokuratury Wojskowej. Dodał również, że zapadła decyzja o zbadaniu przez biegłych pochodzenia, zawartości oraz autentyczności tego nagrania.

Analizie fonoskopijnej poddane zostanie także tło dźwiękowe filmu. Wyniki mają być znane za 2 dni.

Na nagraniu widać, jak nieznany operator przedziera się przez las w kierunku wraku samolotu. Po chwili w oddali słychać wyjąca syrenę, póżniej krzyki po rosyjsku. Operator wycofuje się za drzewa i wtedy słychać cztery odgłosy przypominające strzały. Słychać także jak ktoś krzyczy po rosyjsku "uciekajcie stąd".

źródło: wiadomosci.onet.pl

#119 dvcam

dvcam
  • 1845 posts
  • SkądLodz

Posted 14 April 2010 - 19:59

Te strzały to "podobno" amunicja BOR.

#120 SQ08

SQ08
  • 262 posts
  • SkądGermany

Posted 14 April 2010 - 23:11

Ten film naprawde robi mi troche strach, jakis dziwny taki mistyczny jest...Nie wiem, ale to wszystko jest naprawde dziwne. Jak mogli tam jacys zlodzieje byc, jak przeciez zaraz pod upadku samolotu juz podobno sluzby ratownicze byly. I mieli tam byc jacys zlodzieje tak szybko w lesie? No nie wiem, i te cztery strzaly i jak dobrze pamietam 6 nie znalezionych cial. :-o

#121 kokos

kokos

Mr. Nice

• 7426 posts

Posted 14 April 2010 - 23:15

Proszę nie obrażać zdrowego rozsądku czczymi spekulacjami i zachować rozwagę dopóki nie zostaną zbadane wszystkie okoliczności tej tragedii.

Nie jesteśmy ekspertami kryminalistyki, nie mamy dostępu do wielu informacji i nie będziemy się ośmieszac przedwczesnymi osądami.

#122 gainer163

gainer163
  • 6 posts

Posted 14 April 2010 - 23:34

kokos rozumiem cię, ale jeśli pzeczytałeś to musiałeś zauważyć sugestie płynącą z tego tekstu, tym samym podzielam twoją uwagę dotyczącą ostrożności w osądach tego zdarzenia, za nim zostaną oficjalnie podane wyniki śledztwa.

#123 dvcam

dvcam
  • 1845 posts
  • SkądLodz

Posted 14 April 2010 - 23:52

Proszę nie obrażać zdrowego rozsądku czczymi spekulacjami i zachować rozwagę dopóki nie zostaną zbadane wszystkie okoliczności tej tragedii.

Nie jesteśmy ekspertami kryminalistyki, nie mamy dostępu do wielu informacji i nie będziemy się ośmieszac przedwczesnymi osądami.

Problem w tym, że nie jest brany pod uwagę przez ekspertów zamach terrorystyczny. Media raczej o tym milczą. Ja sam w taki wariant raczej nie wierzę ale nie mogę też wykluczyć. Patrzę na to spokojnie. Możliwość zamachu rozważam dopiero od dzisiaj jako jedną z przyczyn katastrofy - czyli prawie pięć dni po katastrofie.

#124 equinoxe

equinoxe
  • 4721 posts
Posted 15 April 2010 - 08:59

Polecam wszystkim wywiad z Piotrem Balcerowiczem i Sylwią Chutnik: 'Jeśli uznamy, że śmierć człowieka zmienia ocenę jego dokonań, podstawy etyki runą'

#125 wishu

wishu
  • 198 posts

Posted 15 April 2010 - 10:02

kokos rozumiem cię, ale jeśli pzeczytałeś to musiałeś zauważyć sugestie płynącą z tego tekstu, tym samym podzielam twoją uwagę dotyczącą ostrożności w osądach tego zdarzenia, za nim zostaną oficjalnie podane wyniki śledztwa.

gainer163 ładnie starasz się wylansować na mądrego ale jak już kopiujesz tekst a szczególnie tak długi jak ten poprzedni to podałbyś źródło łaskawie? Bo nie jest Twój...

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users