Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Rozbił się samolot z Lechem Kaczyńskim na pokładzie - 96 osób zginęło

• This topic is locked This topic is locked
130 replies to this topic

#76 krakers

krakers
  • 8135 posts
  • SkądNibylandia

Posted 11 April 2010 - 13:03

Nie chcę tu wszczynać wojny, ale jest przykład jak nieodpowiedzialni ludzie rządzą naszym krajem. Rozumiem, że prezesi NBP czy IPN nie pomyśleli o tym, ale żeby niemal całe władze wojskowe wsiadły do jednego samolotu i do tego jeszcze prezydent to się w mojej głowie nie mieści niestety. Skoro miejsce było to trzeba było jeszcze premiera, marszałka i wszystkich ministrów wziąć... Nawet jeżeli rząd nie posiada kilku samolotów zawsze można taki wyczarterować. Mamy tak wielką tragedię na własne życzenie.

#77 imrik

imrik
  • 3471 posts
  • SkądWrocław, Poland

Posted 11 April 2010 - 13:07

Mały offtopic - stety-niestety nie cały świat łączy się z nami w bólu. W Kirgistanie panuje wojna domowa i nikt tam nie mówi o Polskiej tragedii, jest to temat numer 2 w rosyjskiej telewizji Russia Today, Al Jazzira więcej czasu poświęca nadchodzącym wyborom, Japan Today bardziej zajmuje się przyszłotygodniowym spotkaniem ministrów spraw zagranicznych Japonii i USA oraz sensacyjnym newsem dotyczącym transseksualisty (zmiana płci męska -> żeńska) molestującego kobiety w metrze, a konkretnie faktem że im się to podobało i dlatego nie informowały władz. Nie słyszałem też słowa w telewizjach i portalach Chińskich, Koreańskich, Afrykańskich itp. To co się stało jest straszne i fascynujące za razem - tragedia, ironia, cynizm, skandal, szok, masa miłych gestów z większości zakątków naszego globu. Świat nie stanął w miejscu, całe szczęście, więc nie bądźmy już tacy ego - lub nawet geo - centryczni. Żałoba czy patriotyzm nie polegają na zmianie logo na stronie kompletnie nie poświęconej tematyce. Owszem, "miły gest", ale z całą pewnością nie jest 100% konieczny, bo wizytówką polskiej społeczności około-makowej nie jest kolor loga, ale między innymi ten wątek, więc proszę was - bądźmy poważni i nie skaczmy sobie do gardeł o pierdółki, bo serce mi się kraja kiedy czytam niektóre wpisy.

#78 TTomekk

TTomekk
  • 1741 posts
  • SkądŚląsk

Posted 11 April 2010 - 13:11

Nie chcę tu wszczynać wojny, ale jest przykład jak nieodpowiedzialni ludzie rządzą naszym krajem. Rozumiem, że prezesi NBP czy IPN nie pomyśleli o tym, ale żeby niemal całe władze wojskowe wsiadły do jednego samolotu i do tego jeszcze prezydent to się w mojej głowie nie mieści niestety. Skoro miejsce było to trzeba było jeszcze premiera, marszałka i wszystkich ministrów wziąć... Nawet jeżeli rząd nie posiada kilku samolotów zawsze można taki wyczarterować. Mamy tak wielką tragedię na własne życzenie.

Teraz to już nie ważne.... życia im nie zwrócisz :sad: Trzeba wyciągnąć z tego zdarzenia konsekwencje i żyć dalej (oczywiście pamiętając..)

#79 wishu

wishu
  • 198 posts

Posted 11 April 2010 - 13:17

Mały offtopic - stety-niestety nie cały świat łączy się z nami w bólu. W Kirgistanie panuje wojna domowa i nikt tam nie mówi o Polskiej tragedii, jest to temat numer 2 w rosyjskiej telewizji Russia Today, Al Jazzira więcej czasu poświęca nadchodzącym wyborom, Japan Today bardziej zajmuje się przyszłotygodniowym spotkaniem ministrów spraw zagranicznych Japonii i USA oraz sensacyjnym newsem dotyczącym transseksualisty (zmiana płci męska -> żeńska) molestującego kobiety w metrze, a konkretnie faktem że im się to podobało i dlatego nie informowały władz. Nie słyszałem też słowa w telewizjach i portalach Chińskich, Koreańskich, Afrykańskich itp.

Bez przesady, cały świat łączy się z nami w bólu wczoraj wszyscy o tym mówili, Al Jazzira nadawała cały czas na cały świat w wersji angielskiej o tym co się stało, nie wymagajmy żeby cały świat przeżywał tygodniową żałobe bo to jest niemożliwe, niektóre państwa wprowadziły żałobę narodową, ale przecież inne kraje nie będą non-stop nadawać informacji o tym co się stało tak jak jest to u nas bo ich to tak bezpośrednio nie dotyczy.

Co do Loga, zgadzam się jest to miły gest i pokazuję solidarność członków forum z narodem i to, że również jesteśmy pogrążeni w żałobie ale to, że tak na siebie przez to naskakujecie jest wg. mnie bezczelne, i żałosne, że w takiej chwili zamiast pomodlić się za tragicznie zmarłych wolicie nadal jeden na drugiego skakać i się żreć. Dajcie sobie spokój. Prosze Was przynajmniej na jakiś czas.

Pozdrawiam.

#80 wojtkow

wojtkow

• 6767 posts

Posted 11 April 2010 - 16:59

Skasowałem parę postów w tym wątku. Skasuje również następne jeżeli osoby zarzucające innym brak szacunku nie będą miały odwagi podpisać się swoim nickiem.
Weźcie sobie pod uwagę to co napisał Wishu:

Co do Loga, zgadzam się jest to miły gest i pokazuję solidarność członków forum z narodem i to, że również jesteśmy pogrążeni w żałobie ale to, że tak na siebie przez to naskakujecie jest wg. mnie bezczelne, i żałosne, że w takiej chwili zamiast pomodlić się za tragicznie zmarłych wolicie nadal jeden na drugiego skakać i się żreć. Dajcie sobie spokój. Prosze Was przynajmniej na jakiś czas.

Niektórym naprawdę debilne symbole przesłaniają ludzki wymiar tragedii.

#81 Hans

Hans
  • 277 posts
  • SkądGdańsk

Posted 11 April 2010 - 17:12

[*] [*] [*] módlmy się za nich...

#82 wojtkow

wojtkow

• 6767 posts

Posted 11 April 2010 - 17:19

Raz jeszcze zacytuję słowa wishu

Osoby które nie są w stanie zrozumieć, że w takiej chwili najważniejszy jest spokój proszę aby przerzuciły się na onet. Każdy, który wierzy, miast obrzucać błotem innych, niech po prostu zmówi modlitwę za zmarłych, a osoby niewierzące niech przeżywają tą tragedię na swój sposób, ale zachowując spokój i szacunek dla zmarłych.

#83 Gość_bulhakov_*

Gość_bulhakov_*

Posted 11 April 2010 - 18:21

Przykro mi z powodu tego co się stała, rzeczywiście to straszna tragedia. Choć wcale nie większa niż np. śmierć białostockich uczniów w wypadku pod Jeżewem. Życie ludzkie ma taką samą wartość, nie ma ważniejszego i mniej ważnego. Dlatego też bardzo współczuję rodzinom ofiar katastrofy koło Smoleńska, ale radzę wszystkim zastanowić się nad swoim przeżywaniem najbliższych dni i okazać trochę szacunku, by przynajmniej w takich tematach jak ten nie wywoływać żadnych wojen. Po prostu zastanówmy się przed pisaniem czegokolwiek i czasem po prostu zachowajmy nasze odczucia dla siebie.

#84 wishu

wishu
  • 198 posts

Posted 11 April 2010 - 18:33

bulhakov masz rację, śmierć jest zawsze bolesna nie zależnie od tego kto ginie, ale zginęła najważniejsza osoba w Państwie Polskim wraz z żoną oraz wieloma innymi równie cennymi dla naszego Narodu osobami, szkoda tylko, że dla niektórych ważniejsze jest logo, wpis z kondolencjami, zmiana kolorystyki, itp., i potrafią o to wszczynać w takich chwilach wojnę i prowokować kłótnie. To że myapple.pl nie zrobiło wpisu to w cale nie znaczy, że portal ma to gdzieś! Powtórzę jeszcze raz: więcej pomoże modlitwa niż kłótnia, nie pierwszy raz kiedy My Polacy nie potrafimy zrozumieć że są chwilę w których powinniśmy trzymać język za zębami. A jak ktoś koniecznie chce robić COŚ na pokaz w tak dramatycznych chwilach dla Narodu to może pomodlić się klęcząc np. na środku swojego okolicznego kościoła, nikogo to nie obrazi, i nikt nie będzie "kasował postów" a wasza modlitwa będzie jak te wszystkie kłótliwe posty: na pokaz. Pozdrawiam i ponownie zwracam się do Was wszystkich z prośbą o zaprzestanie kłótni i nie pisanie głupich komentarzy.

#85 kros

kros
  • 194 posts

Posted 11 April 2010 - 19:33

Firma w której pracuję dostała kondolencje z od firmy Korei.Było to bardzo miłe.

#86 tab0reqq

tab0reqq
  • 658 posts
  • SkądWarszawa

Posted 11 April 2010 - 21:11

Dla mnie osobiście to jest tragedia. Nikt z mojej rodziny nie zginął, ale jest to dla mnie osobista tragedia. Dodam tylko, że zginęła dziewczyna z mojego wydziału. Znałem ją i sam namawiałem z kolegami jako członek samorządu do startu w wyborach Miss 2006 które wygrała.

#87 wishu

wishu
  • 198 posts

Posted 11 April 2010 - 21:17

tab0reqq ogromne wyrazy współczucia dla Ciebie, jak się kogoś zna to taka śmierć tym bardziej nas dotyka. Jest to tragedia dla wielu osób, ale dla większości Narodu nie ma ona tak osobistego wyrazu jak dla rodzin, znajomych i przyjaciół ofiar katastrofy, dlatego jeszcze raz szczere wyrazy współczucia. Pozdrawiam.

#88 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7682 posts

Posted 11 April 2010 - 21:25

Śmierć uśmiecha się do każdego z Nas codziennie. Jedyne co możemy zrobić to uśmiechać się do Niej.

#89 Tacik

Tacik
  • 69 posts
  • SkądCieszyn

Posted 11 April 2010 - 21:35

Czy wychodząc rano z domu mamy pewność, że nie wychodzimy ten ostatni raz? Nasz Prezydent był, jaki był.. u jednych miał poparcie, u drugich nie, lecz szacunek do niego i reszty ofiar katastrofy powinien mieć każdy z nas, jako obywatel RP...Niech spoczywaja w pokoju btw. Pani Prezydentowej nie są w stanie jeszcze zindentyfikować... A patrząc na osatnie chwile, przed ich wylotem, kiedy poprawiała krawat swojemu mężowi, robi się naprawde przykro i łzy same napływaja do oczu...:(

#90 tomasz

tomasz

• 10988 posts

Posted 11 April 2010 - 21:43

Administracje prosiłbym o zmianę chociaż kolorów loga

Panowie, moze jakies czarne logo by dac na myapple?

Pomysł z czarnym myapple jest jak najbardziej na miejscu :( Code mógłbyś??

CODE moglbys zrobic wersje na czarno ?

Logo na forum czarno-białe, na portalu dalej w kolorze.

Ponownie upraszam Administratora aby w obliczu tej ogromnej tragedii postaral sie zmienic logo na czarne lub chociaz umiescil czarna wstazke obok logo.
W ten sposob nasza Macowska spolecznosc moze pokazac solidarnosc i oddac hold laczac sie w bolu z rodzinami ofiar.

// logo jest zmienione już od kilku godzin, opróżnij w przeglądarce cache i wyrzuć wszystkie cookies // dawxxx666

Dziekuje Dawxxx666 i przepraszam za zamieszanie

U mnie jest tylko szaro-czarne logo na forum, ale na glownym portalu myapple.pl jest dalej kolorowe.

Wkradł się mały błąd i faktycznie logo na forum zmieniło się na czarne a na stronie głównej nie.
Mój błąd, który został poprawiony.
Przepraszam.
Proszę do tematu loga już nie wracać, skupmy się na rzeczach ważnych zwłaszcza w tych okolicznościach :(

#91 wishu

wishu
  • 198 posts

Posted 11 April 2010 - 21:43

deepack jest jeszcze drugi tupolew taki sam na usługach rządu Polskiego i mylisz się: samolot był w pełni sprawny, co nie znaczy, że był odpowiedni bo niestety nie był. Chyba ktoś zapomniał, że przez 20lat wiele się może zmienić i mimo sprawności technicznej ten samolot nie dorównuje innym maszynom, młodszym, z lepszymi właściwościami lotnymi i z lepszą awioniką... Co do lądowania na Smoleńsku możemy tylko gdybać dlaczego tam, co sie wydarzyło na pokładzie. Sam Lech Wałęsa wypowiadał się dzisiaj, że czasami jak były wątpliwości to pilot pytał się co ma zrobić, więc jak widać gdy ma się takich pasażerów reguła, że to kapitan decyduje nie ma znaczenia.

Za to popieram w całej rozciągłości Twoje słowa

Wasze znicze tu i tak nic nie dadzą, lepiej się przeżegnajcie!

Modlitwa da więcej, zresztą można zobaczyć w telewizji co się w tej chwili dzieje głównie w Warszawie ile ludzi się zbiera na wspólnym czuwaniu i modlitwie.

#92 deepack

deepack
  • 242 posts
  • SkądPoznań

Posted 11 April 2010 - 21:48

deepack jest jeszcze drugi tupolew taki sam na usługach rządu Polskiego i mylisz się: samolot był w pełni sprawny, co nie znaczy, że był odpowiedni bo niestety nie był. Chyba ktoś zapomniał, że przez 20lat wiele się może zmienić i mimo sprawności technicznej ten samolot nie dorównuje innym maszynom, młodszym, z lepszymi właściwościami lotnymi i z lepszą awioniką... Co do lądowania na Smoleńsku możemy tylko gdybać dlaczego tam, co sie wydarzyło na pokładzie. Sam Lech Wałęsa wypowiadał się dzisiaj, że czasami jak były wątpliwości to pilot pytał się co ma zrobić, więc jak widać gdy ma się takich pasażerów reguła, że to kapitan decyduje nie ma znaczenia.

Za to popieram w całej rozciągłości Twoje słowa

Modlitwa da więcej, zresztą można zobaczyć w telewizji co się w tej chwili dzieje głównie w Warszawie ile ludzi się zbiera na wspólnym czuwaniu i modlitwie.

tak tak wiem, że jest jeszcze jeden tupolew. Ten post jest z mojego facebooka, pisany wczoraj i od wczoraj pod kwestią samolotów dla VIPów uzupełniłem swoją wiedzę ;) Siedzę trochę w lotnictwie i wiem co i jak, generalnie wiem też*że wrócił w grudniu z modernizacji ten tupolew... Dla mnie osobiście pilot w takich sprawach jest osobą, która decyduje o poczynaniach, coś jak kapitan statku który schodzi ostatni z pokładu...

#93 Sekal

Sekal
  • 369 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 11 April 2010 - 21:57

Pewnie to się nie wszystkim spodoba co tu napiszę, ale ta narodowa histeria za kilka dni ucichnie i wszyscy będziemy sobie skakać do gardeł a politycy będą wylewać na siebie kubły gó..a.

#94 goodall

goodall
  • 369 posts

Posted 11 April 2010 - 22:09

Mnie boli to że nagle znajdują się zdjęcia przedstawiające go jako człowieka... Wiecie o czym mówię. To straszne że po wypadku Millera, po wypadku wojskowej CASY musiał to się zdarzyc... A gdyby powiedzieli że lecą dwoma samolotami to niestety dziennikarze by liczyli koszty, a komentatorzy darli szaty nad marnotrawstwem grosza publicznego.

#95 hoo

hoo
  • 373 posts

Posted 11 April 2010 - 22:13

szok, "Fatum Katynia", po prostu ironia.... Nie ważna żadna polityka, ważne, że zginęło 98 Polaków!

#96 deepack

deepack
  • 242 posts
  • SkądPoznań

Posted 11 April 2010 - 22:22

Mnie boli to że nagle znajdują się zdjęcia przedstawiające go jako człowieka... Wiecie o czym mówię.

To straszne że po wypadku Millera, po wypadku wojskowej CASY musiał to się zdarzyc...

A gdyby powiedzieli że lecą dwoma samolotami to niestety dziennikarze by liczyli koszty, a komentatorzy darli szaty nad marnotrawstwem grosza publicznego.

Cóż to jest właśnie nasza cała Polska. Zawiść i patrzenie komuś w talerz jest na porządku dziennym...

szybko mój post poleciał ;) zastanawiałem się jak długo zostanie

#97 Sekal

Sekal
  • 369 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 11 April 2010 - 22:35

5 lat temu było tak samo, wszyscy się kochali, jednali, politycy ściskali i obiecywali wspólną pracę ponad podziałami. Co zostało ?? Widać było to jeszcze w piątek w wieczornych wiadomościach.
O wszystkim dowiedziałem się w sobotę rano pijąc sobie kawę na mieście. Zrobiło mi się naprawdę przykro. Żal mi było go jako człowieka bo w żaden sposób jako polityka. Był małostkowy i urząd jaki otrzymał go przerósł. Większą satysfakcję miałbym oglądając go jaki przegranego w wyborach niż w trumnie.
Potem jak ukazała się lista pasażerów to pierwsze wnioski nasunęły się same. To miał byś show, start kampanii. Zdjęcia, transmisja live w TVP, wywiady. Wystarczy spojrzeć na to co dzieje się na scenie politycznej. Podział zysku NBP (leciał Skrzypek), komisja hazardowa (leciał Wasserman, Kempa czekała na miejscu), nowela ustawy o IPN (leciał Kurtyka) To, że był tam Szmajdziński i kilku posłów z przeciwnej strony miało nadać tyko temu wydarzeniu otoczkę pluralizmu. Nie oszukujmy się, to miało być wyreżyserowane przedstawienie w duchu polityki historycznej. Nie udało się i poszło nie tak.
Dziś wygląda to tak :
- Wszystkie stacje TV oszalały i pokazują w kółko to samo przez drugi dzień. Po cichu liczą straty z tytułu zmiany ramówki i braku emisji reklam. Ale przecież żadna się nie wyłamie. Naród pogrążony w żałobie tego oczekuje.
- Musimy kupić samoloty więc w Brazylii ogłaszają trzydniową żałobę narodową a potem wystartują do przetargu.
- Sklepy pozamykane, gdyby było inaczej za pół roku weszłaby ustawa zakazująca handlu w niedzielę. Więc zawczasu sobie dorabiają skórkę baranka.
Co będzie za kilka dni ?
- PIS wystawi nowego kandydata i będzie odrabiał straty do PO jadąc na fali nowego Męczennika na ziemi rosyjskiej i tej elity, która z nim zginęła. Warto tylko wspomnieć, że to była elita polityczna a nie elita narodu, a to są dwa odmienne znaczenia tego słowa.
- SLD wystawi nowego kandydata, Olejniczak się na nich wypnie więc będzie Napieralski lub ktoś inny
- PO będzie czekało, aż PIS pokaże kandydata aby rozpocząć wyborczą napie....nke.
A my ?? My już o tym zapomnimy, tak jak zapomnieliśmy o tym który odszedł pięć lat temu.

Będziemy dalej żyć patrząc jak Państwo nas d..ma i nie szanuje naszych pieniędzy. Nic się nie zmieni, będziemy tylko sponsorami władzy, wszelkiej maści socjalu, rozdawnictwa i Kościoła.

Na koniec sobie zadajcie pytanie czy za taką Polskę zginęli 70 lat temu w Katyniu. Moim zdaniem, nikt nie zasługuje na to aby sobie tą krwią wycierać gęby w imię lepszej oglądalności.

#98 dany

dany
  • 221 posts
  • SkądWawa

Posted 11 April 2010 - 23:05

co do zdjec w rzeczy samej nagle okazalo sie ze np taki onet dysponuje "normalnymi" zdjeciami prezydenta. ( zwykle wrzucali jak robi jakas mine itp). nagle okazalo sie ze maly prezydent jest tylko 2cm nizszy od np kwacha. jak ogladam w tv teraz opinie roznych osob ( wiele opozycyjnych co do prezydenta) to okazuje sie on byl zabawny bardzo rodzinny i po prostu dobry chlop ktory sie troche meczyl w sztywnych regulach prezydencji. i bardzo bolalo go ze media/ludzie sie z niego smieja podczas gdy on robil to co wg niego bylo zgodne z polska racja stanu. Jego zony tez nikt nie oszczedzal choc kobieta znajaca jezyki czesto przyjmowala gosci oraz co ciekawe miala zupelnie inne poglady od meza i czesto je demonstrowala ( np in vitro, prawa kobiet, liczne konferencje w palacu itd). za granica forma kondolencji i wspolczucia juz dawno przekroczyla zwykla kurtuazje i dyplomatyczny "obowiazek". okazuje sie ze prezydent jest ceniony na zachodzie za to ze nigdy nie sprzeniewierzyl sie swoim ideom, pryncypiom. ze staral sie dotrzymac obietnic ktore zlozyl zostajac prezydentem( stad te veta ktorych okazuje sie bylo kilkanascia na kilkaset ustaw..mniej niz kwasniewski), ze byl twardym przeciwnikiem w uni. nieustepliwy choc realista ( mimo eurosceptycyzmu podpisal traktat). a slowa(wrecz peany) jakie prezydent Gruzji uzywal wczoraj w CNN pod adresem Lecha Kaczyskiego to az wlosy stawaly deba. U nas nie mowilo sie tak prezydencie jak u nich. Dla nich On byl bohaterem. dlugo tak mozna. mozna tez pisac ile rzeczy nie zrobil nie udalo mu sie, ze mlaskal(?) nie byl opalony i zdarzalo mu sie przekrecanie nazw wlasnych itd. ale nie zmienia to faktu ze wczesniejsza nagonka na prezydenta byla zjawiskiem sterowanym a nie merytorycznym. kilka lat dorabiania geby prezydentowi i tak naprawde wielu ludzi nawet nie wie dlaczego go nie lubilo ale dziarsko "odliczalo dni do konca kadencji". niestety ale w dzisiejszej medialnej pogoni jak czlowiek sam nie pochyli sie nad tematem i nie zainteresuje to niestety ale z gotowca opiniotworczego nie dowie sie niczego naprawde rzetelnego.. Sekal: co do malostkowosci czyli przywiozywanie olbrzymiej wagi do rzeczy blachych to jakos dla mnie polityka historyczna Kaczynskiego nie byla blacha. Juz Orwell powiedzial ze Kto wlada przeszloscia, rzadzi przyszloscia. a patrzac na przemiany po 89 i tzw. "uwlaszczanie nomenklatury" to ciezko sie z nim nie zgodzic. No ale kazdy przeciez ma swoja wizje i definicje co dla niego jest male badz nie.

#99 Sekal

Sekal
  • 369 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 11 April 2010 - 23:16

Przyjacielu, wszyscy się uwłaszczali bez względu na kolor, biali, czerwoni, zieloni a czarni do dziś się uwłaszczają.

#100 gainer163

gainer163
  • 6 posts

Posted 11 April 2010 - 23:46

Panie sekal mówisz pan głupoty. Powiem więcej sekal, sam zobaczysz że to co się stało odbije się na nas wszystkich ale musimy pamiętać że to co robimy będzie miało swoje konsekwencje i nie tylko mowa tu o mediach które swojego czasu wytykała słabość- słabości które były równe: kartofel, śmieszny głos, śmieszny wygląd, przekręcił zdanie, a my zamiast trzeźwo podchodzić to przyjmowaliśmy te wiadomości które z czasem krzywiły nasz świato-pogląd itp. Mówisz pan że Jan Paweł II, był osobą wielką(z czym bez wątpienia się zgodzę) ale i ''tak wszyscy o nim zapomnieli i znów doszło do kłótni'', tylko że Jan Paweł 2 nie zginął w tak tragiczny sposób, mało tego zmarł śmiercią naturalną, która jest powszechnie akceptowana przez wszystkie środowiska etniczne a Polak po obiecywał sobie, po kilku dniach wmówił sobie że on z Watykanu, itp, itp --> tu sobie dopowiedzcie całość.

---- Dodano 11-04-2010 o godzinie 23:53 ----
do myapple.pl czy jest możliwość podpięcia tego tematu pod stronę główną ?
Sądzę że dla każdego z nas jest to ważne i powinno być ogólno dostępne tzn nie mniej ważne niż informacje dotyczące sprzętu apple.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users