Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Pomóżcie w Wyborze Komputera

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
25 odpowiedzi w tym temacie

#1 ratajosss

ratajosss
  • 28 postów
  • SkądMysłowice

Napisano 09 kwietnia 2010 - 15:52

Witam, Zapewne jest wiele postów podobnych do mojego, mimo tego prosze was o pomoc Jestem własnie na etapie zakupu komputera gdyz wczesniej posiadalem HP pavilion Dv9000 ktorego mi skradziono, jestem zauroczony systemem jaki prezentuje Mac, mam juz poniekad dosyc Windowsa i ciagle jego nowszych a zarazem gorszych wersji. W swiat maca mam zamiar wstapic tylko najpierw chcialbym sie dowiedziec czy bedzie dla mnie wystarczajaco uzyteczny nie chce placic tylko za Logo Jabluszka oraz za jakze modne rzeczy CULTOWE W gre wchodzi macbook white, lub tez pro. Komputera uzywam glownie jako narzedzia pracy oraz do internetu, pracuje na PS 4, jestem takze melomanem i czasem zdarza mi sie uzywac koputera do odtwarzania muzyki ( czy jakosc dzwieku i czy dostepne programy muzyczne na maca sa faktycznie dobre ( dzwiek przesylany z wejscia Jack a nie z glosnikow)) jedynie przemawia na niepokój plynacy ze strony maca to gg z ktorego bardzo czesto zdarza mi sie uzywac (wiem ze sa zamienniki tylko czy spelniaja swoja funkcje) Oraz prosilbym szczere opinie na temat komputerow Firmy apple, Cena za maca white w ispocie jest dla mnie do przezycia, uzwazam natomiast ze czasem warto dodac kilka zlotych do czegos co sie sprawdzi wiec cena moze byc ruchoma, oczywiscie w granicach rozsadku Przepraszam z gory za bledy, wybaczcie to moj pierwszy post. Pozdrawiam

#2 dirtyhary

dirtyhary
  • 629 postów
  • SkądEłk, PL

Napisano 09 kwietnia 2010 - 16:55

Po pierwsze, bierz mac'a i się nie zastanawiaj. Przesiadłem się na maca niecały miesiąc temu i jestem w niebo wzięty. Jak siadam na Windowsa to szlak mnie trafia. Tu o nic się nie martwisz. It just works! Jakość dźwięku w macbooku jest nawet w wbudowanych głośnikach bardzo dobra (znajomy ma). Co do ceny to może lepiej np. na allegro kupić sprowadzanego z UK Macbooka Pro za cenę white. Do tego co robisz jabłuszko na pewno wystarczy! Masz masę programów od razu wgranych, gdzie w przypadku win płacisz słone pieniądze. Ja używam maca jak już wspomniałem od miesiąca i na razie według mnie jest to najlepszy komputer jakiegokolwiek używałem.

#3 ratajosss

ratajosss
  • 28 postów
  • SkądMysłowice

Napisano 09 kwietnia 2010 - 17:10

A jak wyglada opcja komunikatora? mam tez pytanko co lekkiej modyfikacji komputera, mianowicie czesto zdarza mi sie dodawac wiecej ramu dysk itp czy w macu jest z tym jakis problem czy pod tym wzgledem jest jak normalny komputer

#4 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 09 kwietnia 2010 - 17:11

Wszystkie odpowiedzi znajdziesz na forum, poszukaj. Było tego setki jak nie tysiące.

#5 ratajosss

ratajosss
  • 28 postów
  • SkądMysłowice

Napisano 09 kwietnia 2010 - 17:19

W takim razie w tej kwiestii z pewnoscia zaglebie sie w formu, powracajac do funkcjonalnosci patrzac obiektywnie mac jest naprawde tak idelany czy ma jakies minusy? ( najwiekszy minus moich wczesniejszych komputerow to nagminne grzanie, jak jest w macu, patrzac na wystawie w Ispocie po calym dniu funkcjonowania ich temp. wydawala sie byc OK. jak jest w rzeczywistosci ? )

#6 javazlaz

javazlaz
  • 1 513 postów
  • SkądCzęstochowa

Napisano 09 kwietnia 2010 - 17:26

Grzać się każdy komputer musi. Stare PowerBooki się grzały, jak jest z MacBookami, nie wiem. Co do GG – dobre są Kadu, Adium lub iChat (+ konto na serwerze Jabbera).

#7 ratajosss

ratajosss
  • 28 postów
  • SkądMysłowice

Napisano 09 kwietnia 2010 - 18:28

Co do kadu to juz testuje na windowsie, a mam kolejne pytanko czy kazda mysz firmy apple jest kompatybilna z macem ? oraz jak jest z dodatkami do maca czy funkcjonuja chodzi mi tutaj o maca white i czytnik kart SD ?

#8 chris.zurada

chris.zurada
  • 3 977 postów
  • SkądTychy, Poland

Napisano 09 kwietnia 2010 - 18:31

Wszystko co apple jest kompatybilne z apple ;) Co do czytnika - jedne moga dzialac, inne nie. Musisz osobiscie testowac.

#9 ratajosss

ratajosss
  • 28 postów
  • SkądMysłowice

Napisano 09 kwietnia 2010 - 20:21

A jak wyglada kwestia wirusów badz tez oprogramowania antywirusowego ?? jak to funkcjonuje w macu ?

#10 Endi

Endi
  • 414 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 09 kwietnia 2010 - 20:33

na maca nie ma praktycznie wirusow. Z tego co ja słyszałem to tylko w pirackich wersjach oprogramowania (np. iWork)

#11 biskup

biskup
  • 2 479 postów
  • SkądKraków

Napisano 09 kwietnia 2010 - 20:41

nie ma potrzeby posiadania jakiegokolwiek antywirusa na maku (przynajmniej na razie) ostatni wirus o jakim słyszałem był rozprowadzany w nielegalnych wersjach pakietu iWork i Photoshopa, a dodatkowo prosił o podanie hasła administratora żeby mógł się w ogóle zainstalować

#12 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 09 kwietnia 2010 - 21:30

Problem w tym że iWork legalny też prosi o hasło administratora, adobe pewnie też, bo troszkę ingerują w system, także akurat w tym przypadku to żadne zabezpieczenie jest. Co nie zmienia faktu że antywirus jest zbyteczny, a nawet jestem skłonny stwierdzić że chorym pomysłem jest instalować antywira na maku i tyle.

#13 biskup

biskup
  • 2 479 postów
  • SkądKraków

Napisano 09 kwietnia 2010 - 22:43

M.in. dlatego warto mieć legalne oprogramowanie.

#14 ratajosss

ratajosss
  • 28 postów
  • SkądMysłowice

Napisano 10 kwietnia 2010 - 09:03

Co do legalnego oprogramowania jestem przekonany, a jak wyglada kwestia pobierania filmow i mp3 ( Np. torrenty) czy jest jakis haczyk czy wyglada to tak samo jak w win. ??

#15 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 10 kwietnia 2010 - 09:19

Nie martw się tym (jeśli chodzi o bezpieczeństwo), jeśli filmy/mp3 z torrentów zawierają jakieś exploity to wykorzystują one dziury w windowsowych programach, a nie w osx.

#16 mpConroe

mpConroe
  • 288 postów
  • SkądWrocław

Napisano 10 kwietnia 2010 - 14:14

Lepiej dołóż do MacBooka Pro 13'' bo ma aluminiową obudowę, podświetlanie klawiatory i wejście FireWire.

#17 ratajosss

ratajosss
  • 28 postów
  • SkądMysłowice

Napisano 10 kwietnia 2010 - 16:13

Co do wejscia FireWire to zbytnio mi nie zalezy gdyz tylko raz w zyciu go uzywalem, aczkolwiek najbardziej nurtuje mnie pytanie co z dokumentami typu WORD, czy pisane na macu beda bez problemu odtwarzane na win. i odwrotnie ?. Czy mozecie polecic programy do pobierania torrentow oraz mp3 na maca ?

#18 RiQ

RiQ

• 2 567 postów
  • SkądWrocław

Napisano 10 kwietnia 2010 - 16:24

do pobierania torrentów - np vuze do pobierania czegokolwiek np z RS i innych stron tego typu - jdownloader kompatybilność offisowych programów (mac/win) - tu może byc różnie, ale trzeba pamiętać że i na samym win nie było/nie jest różowo gdy będziemy korzystać z różnych wersji ofisa. Też coś się może "porozjeżdżać" myslę, że firewire nie jest decydującym czynnikiem, dla którego kupuje się MBP. Sama obudowa alu wystarczy a w dodatku MBP można kupić w lepszej konfiguracji (chocby mocniejszy procesor)

#19 dirtyhary

dirtyhary
  • 629 postów
  • SkądEłk, PL

Napisano 10 kwietnia 2010 - 16:28

uTorrent, sam używam i jest ok. Do mp3 mam opłacone konto na chomikuj.pl
A jeszcze wracając do tego komunikatora. Stare gadu jak jeszcze pracowałem na win xp mi pasowało, po przesiadce na win 7 zmuszony zostałem do używania najnowszej wersji (wytrzymałem z nią 3h). Ściągnąłem kadu i naprawdę*działało bez żadnego badziewia typu reklamy i inne gówno. Obecnie na maku używam Adium ze względu na wygląd. A właśnie to co jest dla mnie najlepsze że te "zamienniki" nie mają reklam! Tym bardziej nowe gadu waży od cholery i jeszcze więcej. A jak jesteś miłośnikiem gadu to w niedalekiej przyszłości ma być wersja na maca.

---- Dodano 10-04-2010 o godzinie 17:31 ----
Z tymi officowymi pakietami to najbezpieczniej jest zapisywać w wersji 2003 (większość odpala to) na macu też jest taka możliwość przy zapisie więc nie powinno być problemu, jednak macowy word np. różni się*trochę

#20 marcinko

marcinko
  • 111 postów

Napisano 13 kwietnia 2010 - 22:53

kaspersky chyba wypuścił swojego antyvirusana maca :) a czy można pod win przeskanować instalki *.dmg..?? tak dla sprawdzenia czy czegoś czasem nie mają :)

#21 ratajosss

ratajosss
  • 28 postów
  • SkądMysłowice

Napisano 15 kwietnia 2010 - 16:53

Witam ponownie dziekuje wam za odpowiedzi na moje pytania, Wybor na 80% padnie na macbooka White gdyz mam mozliwosc kupna nowego z polskiej dystrybucji za bardzo dobre pieniadze, maca PRO mialbym o 1700zl wiecej. Wiec moj wybor jest raczej oczywisty.

#22 chris.zurada

chris.zurada
  • 3 977 postów
  • SkądTychy, Poland

Napisano 16 kwietnia 2010 - 18:59

No to sie pochwal jak juz go dostaniesz do łapek ;) I pamietaj - zanim zadasz kolejne pytania potestuj i poprobuj samemu, nic tego nie zastapi a my ciagle nie bedziemy Cie nianczyc ;)

#23 ratajosss

ratajosss
  • 28 postów
  • SkądMysłowice

Napisano 23 kwietnia 2010 - 20:28

Zaraz gdy go tylko dopadne to wyraze swoje emocje na forum, Pozdrawiam

#24 Krzychowaty

Krzychowaty
  • 45 postów

Napisano 23 kwietnia 2010 - 21:07

Niestety kompatybilność iWorka z officem wypada tak sobie. W moim przypadku iWork odczytuje pliki utworzone w officie jednak utworzone w iWorku pliki już nie chcą otwierać się na officie. iWork jest jednak dużo przyjemniejszy (z racji polskiej wersji, ciekawszych szablonów oraz prostej obsługi) to jednak jeżeli chcesz mieć pełną kompatybilność z plikami windows wybierz Ms Office 2008 for mac. Tylko jest jeszcze problem natury cenowej iWork ok. 300zł a office chyba ok. 450zł jeżeli się nie mylę.

#25 xploler

xploler
  • 236 postów

Napisano 24 kwietnia 2010 - 09:46

Co do wirusów: łatwiej zarazić się H5N1 niż wirusem na macu. A co do maca, to bierz macbook pro - lepsza obudowa.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych