Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Problem - Macbook zawiesza się na jabłuszku startowym

• Please log in to reply
19 replies to this topic

#1 sathorn

sathorn
  • 8 posts

Posted 08 April 2010 - 14:09

Dzisiaj kupiłem swojego Macbooka 13" i już mam problem. Próbowałem zainstalować oprogramowanie do modemu Play Online i po instalacji program zawieszał się. Spróbowałem więc go zresetować i teraz Macbook włącza się tylko do momentu gdzie pokazuje się logo Apple i ikona wczytywania. Dalej nic nie idzie nie ważne ile bym czekał. Może to laickie pytanie ale szukałem w Internecie już od dwóch godzin. Pomocy!

#2 javazlaz

javazlaz
  • 1513 posts
  • SkądCzęstochowa

Posted 08 April 2010 - 15:51

Włóż płytę instalacyjną, wyłącz komputer, włącz i przyduś klawisz Option (Alt inaczej mówiąc). Wybierz płytkę i wciśnij strzałkę. W narzędziach dyskowych napraw przywileje. Jeśli to Mac OS X 10.4 to powinno pomóc, jeśli nie to zrób Archive&Install. Nie utracisz wtedy danych, a system bedzie czysty. Podstawa, która wersja OS X jest na komputerze?

#3 sathorn

sathorn
  • 8 posts

Posted 08 April 2010 - 17:38

10.6 ale płytkę instalacyjną mam 10.4. Już próbowałem to robić i nie działa. Po chwili komputer się resetuje i... kicha.

#4 javazlaz

javazlaz
  • 1513 posts
  • SkądCzęstochowa

Posted 08 April 2010 - 18:15

Masz ważne dane? Masz jak je zgrać? HDD włożyć do obudowy na USB i skopiować? Bo nie wiem czy A&I z 10.4 poprawnie zadziała na 10.6.

#5 cubasz

cubasz
  • 1636 posts
  • SkądSzczotkolm - Wawa

Posted 08 April 2010 - 18:33

moze se resetuje się datego, że plytka z instalką jest nie do tego modelu albo zepsuta?
przeprowadz reset smc
Intel-based Macs: Resetting the System Management Controller (SMC)
sprobuj wystartowac z dysku z sziftem (safe boot)

#6 sathorn

sathorn
  • 8 posts

Posted 08 April 2010 - 18:38

Nie mam nic ważnego i równie dobrze mogę zrobić reinstalkę systemu jezeli tylko ktoś mi zdradzi jak to zrobić bo ja tego nie ogarniam. Jak przytrzymuję Command + C to mi w kółko resetuje Maca.

---- Dodano 08-04-2010 o godzinie 17:51 ----
Zrobiłem reset SMC i nie pomogło. Przy próbie włączenia safe boot dochodzi do 3.4 paska ładowania po czym wraca do pokazywania mi ikony wczytywania.

---- Dodano 08-04-2010 o godzinie 18:09 ----
Czy to możliwe, że nie mogę odpalić płytki na której jest Mac OS 10.4 bo mam zainstalowane 10.6?

#7 javazlaz

javazlaz
  • 1513 posts
  • SkądCzęstochowa

Posted 08 April 2010 - 19:11

Ale dlaczego wciskasz Command C? Wciśnij i przytrzymaj Alt to się zabootuje. Potem w opcjach instalacji wybierasz Erase & Install lub wymaż zawartość HDD w Disk Utility (w instalatorze, w menu Utilities/Utils) i potem zwykła instalacja.

#8 chris.zurada

chris.zurada
  • 3977 posts
  • SkądTychy, Poland

Posted 08 April 2010 - 19:15

I jak juz chcesz bezposrednio wystarotwac z plyty to trzymaj tylko c jak dobrze pamietam, command jest zbyteczny.

#9 sathorn

sathorn
  • 8 posts

Posted 08 April 2010 - 20:48

Robię tak jak mówicie i komputer resetuje mi się sam kiedy ma się odpalać z płyty...

#10 chris.zurada

chris.zurada
  • 3977 posts
  • SkądTychy, Poland

Posted 08 April 2010 - 21:07

NIetypowe. Idz do sklepu gdzie kupies kompa. Coz, najwyzej pozbedziesz sie go na dwa tygodnie. Trudno jest mi powiedziec czy to moze byc dysk. Moze tak. Jak masz jakis inny to zamien dyski. A w ogole to wyjmij dysk i odpal z plyty bez niego. Zobacz co wtedy bedzie sie dzialo. Normalnie powinien wystartowac z plyty nawet bez dysku.

#11 cubasz

cubasz
  • 1636 posts
  • SkądSzczotkolm - Wawa

Posted 08 April 2010 - 21:25

to jeszcze mozesz wejsc w tryb single user mode (albo verbose) i zobaczyc w ktorym miejscu i dlaczego wisi.

Mac OS X: How to start up in single-user or verbose mode

#12 sathorn

sathorn
  • 8 posts

Posted 08 April 2010 - 22:13

Zrobiłem verbose mode i cyknąłem fotkę. Mój kumpel nie wie co mu dolega. Ostatnia nadzieja taka, że płytka z 10.6 wystartuje.

Tutaj zdjęcie.

[url]http://iv.pl/images/50354865496547616359.jpg[/url]

#13 chstrzelczyk

chstrzelczyk
  • 101 posts
  • SkądWrocław

Posted 08 April 2010 - 23:39

Witaj, z ciekawości zapytam. Kupiłeś używany czy nowy? Pozdrawiam

#14 filet

filet
  • 6 posts

Posted 09 April 2010 - 14:03

Witam! Od wczoraj mam dokladnie ten sam problem. Posiadam Leoparda wszystko bylo aktualne. Od jakiegos czasu mac (late '07) sam sie wylaczal przy najmniejszym ruchu wiec podejrzewam ze to padl dysk. Kompa juz raz pod koniec gwarancji wysylalem do warszawy ale po miesiacu wrocil jedynie posmarowany pasta termo i nie naprawiony. Co wiecej nie odebralem go gdyz komputer nie wlaczal sie i odmowilem odbioru z takiej naprawy... po kolejnych 2 tygodniach wrocil z wieksza iloscia pasty termo i caly czas sie wylaczal do wczoraj, kiedy to odmowil juz ostatecznie wspolpracy. odradzam wysylanie dopolskiego serwisu. cortland ponoc tez kiepsko... jedyne co to baterie wymienic moga ale nic wiecej. Pozdrawiam

#15 sathorn

sathorn
  • 8 posts

Posted 09 April 2010 - 20:57

Używany kupiłem. Rozwiązałem problem (przynajmniej u mnie). Wyjąłem jedną z kości pamięci (miałem 2x2GB Kingston). Wtedy instalka ruszyła ale bardzo powoli. Jak się zainstalowało wszystko było spoko... dopóki się nie okazało, że nie działają dwa przyciski ("8" i "9"). Sprzedawca zapewnia mnie, że wcześniej działały. Jak to możliwe, że teraz nie reagują? Poza tym po ponownym włożeniu obydwu kości RAM Mac nie włącza się i wydaje z siebie regularne piknięcia. Tylko z jedną z kości RAM są takie wariacje, więc wnioskuję, że to RAM się zepsuł ale do cholery jakim cudem? I czy to mogło zepsuć te dwa klawisze? Mi się wydaje to absurdalne ale sprzedawca taką teorię wysnuł...

#16 filet

filet
  • 6 posts

Posted 10 April 2010 - 20:21

Ja mam tez 2x2GB Kingstona. u mnie brak pikniec wszystko cicho. mam wrazenie ze to chyba dysk bo nie slychac zeby sie krecil. Macie moze jakis pomysl co to bedzie?

#17 sathorn

sathorn
  • 8 posts

Posted 10 April 2010 - 20:57

Ja tez nie miałem piknięć na początku. Spróbuj wyjąć jedną z kości RAM, jak nie pójdzie to spróbuj z drugą.

#18 javazlaz

javazlaz
  • 1513 posts
  • SkądCzęstochowa

Posted 12 April 2010 - 15:55

A nie był przypadkiem zalany i dopiero przy rozgrzaniu się*zaczęły się ujawniać popowodziowe skutki?

#19 filet

filet
  • 6 posts

Posted 23 April 2010 - 08:40

Mac ciagle nie odpala systemu. zauwazylem ze jak sie chwyta otwartego kompa zeby go przeniesc to przez nacisk palcami od dolu mac wylacza sie kompletnie ;/ po tym juz nie mam pomyslu co to moze byc. serwisu narazie nie odwiedzalem.

#20 javazlaz

javazlaz
  • 1513 posts
  • SkądCzęstochowa

Posted 24 April 2010 - 08:30

Może jakaś tasiemka się poluzowała? Trzeba go otworzyć i sprawdzić co i jak.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users