Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Jak mapować klawisze specjalne?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
7 odpowiedzi w tym temacie

#1 bartolo

bartolo
  • 89 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 07 kwietnia 2010 - 19:23

W MBP na klawiszach funkcyjnych (F1, F2, ...) mam funkcje specjalne (regulacja podświetlenia, głośność, itp.). W ustawieniach klawiatury mam zaznaczone ustawienie uruchamiające funkcje specjalne w pierwszej kolejności (klawisze funkcyjne uzyskuję z klawiszem fn). Problem polega na "rozprogramowaniu" jednego z przycisków (F7 ma narysowane rozsuwające się okienka i kiedyś działał jako funkcja "Wszystkie okna"). Nie mam pojęcia jak zaprogramować funkcje specjalne. Oczywiście zmiana w Preferencje systemowe...->Skróty klawiszowe -> Wszystkie okna, przy aktywnym ustawianiu klawiatury, naciśnięcie F7 powoduje przypisanie klawisza funkcyjnego do operacji (czyli żeby ją wywołać muszę nacisnąć fn+F7) a nie klawisza specjalnego. Reasumując: Jak mapować klawisze specjalne?

#2 Quuba777

Quuba777
  • 979 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 07 kwietnia 2010 - 22:02

nie wiem jak mapować klawisze specjalne, ale mogę Ci podpowiedzieć co zrobić by po wciśnięciu klawisza F1, F2 etc. nie reagował klawisz specjalny tylko zwykły F*.

W ustawieniach klawiatury jest opcja włączenia domyślnych klawiszy F1, F2 etc.
załączam zrzut jak u mnie to wygląda.
Preferencje Systemowe -> Klawiatura -> Klawiatura

#3 bartolo

bartolo
  • 89 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 08 kwietnia 2010 - 07:44

W drugim zdaniu napisałem, że właśnie tak mam ustawione. Przełączanie nie przynosi pożądanego skutku w przypadku klawisza F7, pozostałe działają poprawnie.

#4 Jenot

Jenot
  • 2 204 postów
  • SkądChełm

Napisano 08 kwietnia 2010 - 07:55

Jeśli chcesz, żeby znów F7 pokazywał wszystkie okna to: Preferencje systemowe\Klawiatura\Skróty klawiszowe\Expose oraz Spaces\Wszystkie okna i tam sobie zmień. Ups, nie doczytałem... ;) chcesz mieć klawisz F7 normalnie przypisany w aplikacjach, żeby działał jako F7 (bez Fn)?

#5 bartolo

bartolo
  • 89 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 08 kwietnia 2010 - 08:21

Jeśli zrobię tak jak piszesz to przy niezaznaczonym ustawieniu o którym pisał Quuba777 naciśnięcie F7 nie będzie dawało żadnego efektu. Dopiero trzymając fn zadziała poprawnie :( a nie o to mi chodzi :(

#6 Jenot

Jenot
  • 2 204 postów
  • SkądChełm

Napisano 08 kwietnia 2010 - 09:07

No właśnie sprawdziłem - faktycznie jest jak piszesz. Można by się pobawić jakimś keyremap4macbook - widzę, że bezpośrednio takiej opcji nie ma ale może można sobie przygotować własną mapę klawiszy.

#7 sthEn

sthEn
  • 318 postów
  • SkądGdynia

Napisano 08 kwietnia 2010 - 09:25

A ja z innej beczki - chciałbym "odmapować" guzik wyłączania komputera, bo niestety się zaciął i nie mogę używać komputera bo jak tylko go włączę to znowu zdycha. Skończyło się na tym, że klawiatura MacBooka jest odpięta, komputer jest nonstop włączony, i muszę używać klawiatury i myszki na USB :)

#8 bartolo

bartolo
  • 89 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 11 kwietnia 2010 - 11:29

No to jestem po reinstalacji systemu i nic to nie dało :(

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych