Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Telewizor: LCD czy Plazma? Full-HD czy HD-Ready? Pomóżcie..

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
8 odpowiedzi w tym temacie

#1 DonLechoos

DonLechoos
  • 238 postów
  • SkądJędrzejów, Poland

Napisano 07 kwietnia 2010 - 16:20

Witam! Planuję zakup nowego telewizora do pokoju i nie wiem co wybrać. Wielkość ekranu nie może być większa niż 32", obraz będzie oglądany z odległości mniej więcej 2,5 metra do 3. Chciałbym mieć dobry, ostry obraz, gdzie czarny to czarny a nie granatowy, bądź grafitowy. Myślę, by również podpinać od czasu do czasu MacBooka - obejrzenie filmu. Cena jaka by mi odpowiadała to max 2000 zł. Jako, że nie orientuję się w temacie praktycznie w ogóle, zwracam się z prośbą o pomoc do Was drodzy forumowicze. LCD? Plazma? Full HD, czy HD Ready? Marka? Z góry dziękuję. Pozdrawiam.

#2 bar-trek

bar-trek
  • 6 159 postów

Napisano 07 kwietnia 2010 - 16:45

Jeżeli ma być kolor czarny na ekranie to plazma, ale po pierwsze plazmy produkują chyba od 42 cali a poza tym do 2000 zł ciężko będzie coś porządnego kupić....

#3 simonek

simonek
  • 284 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 07 kwietnia 2010 - 16:46

Będę z Tobą zupełnie szczery, jeśli ma być do max. 2000 zł to niestety Twoje wymagania są zbyt wygórowane. Tak naprawdę to "czarny będzie czarny" tylko i wyłącznie na plazmowym tv bądź na full led, ew. lcd z górnej półki. Jeśli chcesz oglądać 32 cale z 2,5 metra, to i tak nie masz się czym przejmować zwłaszcza jeśli Twoim głównym sygnałem w tv będzie kablówka, w tym wypadku szybko zauważysz że Twój stary CRT wyświetla obraz o niebo lepiej. W tym wypadku nie ma też znaczenia czy HDr czy FullHD. Swoją drogą w sklepach HDr teraz to głównie jakieś niedobitki więc jeśli już chcesz wydać te 2000 zł to spokojnie znajdziesz w tej cenie FullHD, jednak wymienionych przez Ciebie oczekiwań nie zaspokoisz niestety. Polecam forum HDTV tam znajdziesz wiele ciekawych podpowiedzi i dowiesz się co i jak. Pomyślałem że wypowiem się w tym wątku bo sam szukałem jakiś czas temu tv w podobnym przedziale cenowym i skończyło się na Panasonic plasma tv 42" za 2800 zł, w tej cenie to naprawdę cudo i jeśli w przyszłości będę zmieniał tv to tylko na plazmę i tylko na Panasonic ew. Samsung bo w kategorii cena/jakość to naprawdę świetne tv. Jeśli jednak upierasz się przy lcd i podanej kwocie polecam Ci wspomniane forum, koledzy doradzą Ci co ewentualnie chociaż zbliży się do Twoich oczekiwań. Pozdrawiam

#4 bar-trek

bar-trek
  • 6 159 postów

Napisano 07 kwietnia 2010 - 17:02

jeśli Twoim głównym sygnałem w tv będzie kablówka, w tym wypadku szybko zauważysz że Twój stary CRT wyświetla obraz o niebo lepiej.m

Niestety, to prawda...

Polecam forum HDTV

ale które ;) ? Jeżeli chodzi o Portal HDTV :: to również polecam :D

#5 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7 682 postów

Napisano 07 kwietnia 2010 - 17:09

Zdecydowanie Plazma Panasonic Polska - Oferta - ale 2000 zeta to za mało. Węc albo obniż wymagania (na rzecz LCD HD Ready), albo odłóż więcej kasy (na plazmę Full-HD). Wszelakie fora HDTV są średnio pomocne przy zakupach - w tym celu lepiej zajrzyj tutaj: Centrum Dobrego Obrazu

#6 simonek

simonek
  • 284 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 07 kwietnia 2010 - 18:28

Niestety, to prawda...

ale które ;) ? Jeżeli chodzi o Portal HDTV :: to również polecam :D

Portal nazywa się "HDTV" i to pierwsza strona która wyskakuje w google... więc wyszedłem z założenia że to wystarczy... ale tak, o to mi chodziło:)

#7 Thomaszek

Thomaszek
  • 220 postów
  • SkądCzęstochowa

Napisano 07 kwietnia 2010 - 22:47

Wielkość ekranu nie może być większa niż 32", obraz będzie oglądany z odległości mniej więcej 2,5 metra do 3.

Oglądałeś kiedyś ekran 52 cale z 3 metrów? Jeśli nie to polecam. Odległość z jakiej komfortowo można oglądać taki telewizor to niewiele ponad 2 metry (wg badań) i jest to rzeczywiście komfortowe.

Fakt - Twój budżet mocno ogranicza Cię również pod względem wielkości ekranu. Skupiłbym się przy wyborze tylko i wyłącznie na subiektywnym odczuciu. Jeden lubi LG, drugi Sony, a trzeci świata poza Sharpem nie widzi. Pooglądaj w sklepach - koniecznie ze swoim pendrivem z fotkami demo i porównaj. Nie sugeruj się filmami demo. Są ustawione specjalnie pod konkretny telewizor, byś kupił ten a nie inny. Warto spędzić trochę więcej niż 3 minuty oglądając telewizory w sklepie.

#8 bar-trek

bar-trek
  • 6 159 postów

Napisano 08 kwietnia 2010 - 15:15

Nie sugeruj się filmami demo. Są ustawione specjalnie pod konkretny telewizor, byś kupił ten a nie inny. Warto spędzić trochę więcej niż 3 minuty oglądając telewizory w sklepie.

Do nie dawna w sklepach Euro RTV AGD filmiki były puszczane albo z fatalnej kablówki, albo z dvd i to nie po kablu HDMI tak więc to wnet odstraszało od zakupu :roll:

#9 Fiod

Fiod
  • 290 postów

Napisano 10 kwietnia 2010 - 18:39

Witam! Planuję zakup nowego telewizora do pokoju i nie wiem co wybrać. Wielkość ekranu nie może być większa niż 32", obraz będzie oglądany z odległości mniej więcej 2,5 metra do 3. Chciałbym mieć dobry, ostry obraz, gdzie czarny to czarny a nie granatowy, bądź grafitowy. Myślę, by również podpinać od czasu do czasu MacBooka - obejrzenie filmu. Cena jaka by mi odpowiadała to max 2000 zł.
Jako, że nie orientuję się w temacie praktycznie w ogóle, zwracam się z prośbą o pomoc do Was drodzy forumowicze. LCD? Plazma? Full HD, czy HD Ready? Marka?
Z góry dziękuję.
Pozdrawiam.

PLAZMA i Full HD

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych