Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Bateria w Macbook Pro

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
65 odpowiedzi w tym temacie

#26 zirk

zirk
  • 598 postów

Napisano 27 sierpnia 2010 - 07:19

@ up 88% po 7 cyklach to jest niepokojące. zrób kalibrację i zobacz czy coś się zmieni. i po grzyba Ci ten SMCfancontrol? u mnie wiatrak chodzi też gdzieś ok2K obrotów, dopiero jak się nagrzeje mocniej( nchyba jakieś 70,80C) to zaczyna szybciej chodzić.

#27 BobTheBuilder

BobTheBuilder
  • 7 postów

Napisano 27 sierpnia 2010 - 09:07

Dziękuję za szybką odpowiedź. SMCfancontrol zainstalowałem z ciekawości. Wyczytałem na forach, że program się przydaje i chciałem na własnej skórze sprawdzić jak działa. Narazie właczyłem go... raz, ale nie byłem pewien czy czegoś nie namieszał w ustawieniach. Jeżeli chodzi o tą kwestię to mnie uspokoiłeś. Co do baterii to właśnie ją kalibruję (naładowałem do pełna, zostawiłem maca podłączonego na dwie godziny i właśnie go rozładowuję- to miałeś na myśli przez kalibrację?) w tym momencie mam 89%. Poczytałem trochę na forach anglojęzycznych i tam ludzie panikują już jak im spadnie do 96%!!!. Napiszę coś więcej jak skończę kalibrację.

#28 zirk

zirk
  • 598 postów

Napisano 27 sierpnia 2010 - 09:33

musisz wyładować do końca, najpierw przy 20% dostaniesz powiadomienie, że masz już rezerwę. ignorujesz i dalej korzystasz aż się wyłączy. później powinien poleżeć rozładowany przez min 5h. później ładowanie do max i przynajmniej 2h na kablu już ze 100%. mój MBP ma teraz właśnie jakieś 95-97 po 3 miesiącach. kalibrację robiłem ze 3 razy. na krótko robiło się 98-99%, potem spada waśnie do 95-97. przestałem zwracać uwagę. jak trzyma 6,7 h to nie ma na co narzekać.

#29 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 27 sierpnia 2010 - 11:45

zirk, No to chyba przez te kalibracje zrąbałeś lekko już baterię skoro tak masz że 95-97% po 3 miesiącach. Ja po siedmiu mam cały czas 100%, czasem bardzo rzadko i na chwilę spada na 99%. Kalibracji żadnej nie robiłem, doładowuje praktycznie kiedy mi pasuje i kompletnie na to nie patrze. 130 cykli mam teraz.

#30 zirk

zirk
  • 598 postów

Napisano 27 sierpnia 2010 - 12:16

kalibracje robiłem zgodnie z zaleceniami Apple, ale zaczynam sądzić, że nie ma tutaj reguły jeśli chodzi o zużycie - niektórzy dbają (czyt. robią kalibracje i im spada, innym to pomaga, a niektórzy nic nie robią i mają 100%. może po następnej wrócą %? nie wiadomo. komputer jest używany praktycznie tylko na baterii i dosyć często aż do ostrzeżenia, bo nie chce mi się go co chwila podładowywać. to może być przyczyna. może powinienem częściej go ładować jucz jak spadnie kilkadziesiąt%? poza tym moim zdaniem stwierdzenie, że "zrąbałem" baterię jest trochę na wyrost. pewnie z 5 min krócej od Twojej będzie pracować. ogólnie leję na to bo dalej trzyma 6,7 h jak spadnie jeszcze bardziej to zareklamuje, albo kupię nową.

#31 BobTheBuilder

BobTheBuilder
  • 7 postów

Napisano 28 sierpnia 2010 - 17:20

Właśnie skończyłem kalibrację... w tym momencie istat pro pokazuje 94%, przez co już kompletnie nie wiem co zrobić. "Poobserwuję" go jeszcze przed wycieczką do apple store. A co do kalibracji to rzeczywiście jest to sugestia apple. Nie byłem pewien czy podziała, ale na pewno nie może niczego "zrąbać".

#32 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 28 sierpnia 2010 - 20:44

kalibracje sracje, powodzenia.

#33 michalspd

michalspd
  • 132 postów

Napisano 29 sierpnia 2010 - 10:08

Ja mam nowego Macbooka Pro 15" i ponad 100% health, 10 cykli, 3 tygodnie od daty produkcji, a efekt to nieco ponad 2 godziny pracy z 2-5% użyciem procesora, i nieco ponad 1gb ramu (firefox z myapple w zakładce i adium w tle), wyłączone podświetlenie klawiatury i nieco ponad połowa podświetlenia ekranu, a temperatura podzespołów też niska więc nic nie powinno pożerać energii w tle A najbardziej udane jest to że z uruchomionym Half Life 2 trzyma praktycznie tak samo długo. I co powiedzieć o czymś takim...

#34 BobTheBuilder

BobTheBuilder
  • 7 postów

Napisano 02 września 2010 - 21:09

A więc wybrałem się do apple store, umówiłem na spotkanie z ich "geniuszem" i co usłyszałem.. że jak dla niego bateria jest dobra, ale jak ma mnie to męczyć to może mi ją wymienić.. i tak też zrobił. Obecnie bateria pokazuje ponad sto procent.. (6108/5770). Co będzie dalej zobaczymy.. michalspd nie zastanawiaj się tylko przejdź się do sklepu w którym kupiłeś mac'a i przedstaw sprawę. Nowa bateria nie ma prawa trzymać tak krótko. p.s. Obecnie przebywam w Stanach i nie wiem czy podobnie zachowałby się polski przedstawiciel apple.

#35 maxolo

maxolo
  • 275 postów

Napisano 04 września 2010 - 21:41

Witajcie mam MBP 15' najnowszy model i mam takie dane baterii: Pełna pojemność nominalna (mAh): 6592 Informacje o stanie: Liczba cykli: 82 czy wszystko jest ok?

#36 michalspd

michalspd
  • 132 postów

Napisano 05 września 2010 - 11:15

A więc wybrałem się do apple store, umówiłem na spotkanie z ich "geniuszem" i co usłyszałem.. że jak dla niego bateria jest dobra, ale jak ma mnie to męczyć to może mi ją wymienić.. i tak też zrobił. Obecnie bateria pokazuje ponad sto procent.. (6108/5770). Co będzie dalej zobaczymy..
michalspd nie zastanawiaj się tylko przejdź się do sklepu w którym kupiłeś mac'a i przedstaw sprawę. Nowa bateria nie ma prawa trzymać tak krótko.
p.s. Obecnie przebywam w Stanach i nie wiem czy podobnie zachowałby się polski przedstawiciel apple.

Baterii nie nie jest, no może poza tym że około 20 cyklu ma już nie 103, a 99%; za to komputerowi się poprawia i już trzyma ok 4 godzin (a programów to mu raczej doinstalowałem, niż odchudziłem system), widać mój egzemplarz musi się dotrzeć jak samochód. A jak nie to jak będę w Danii to podejdę do humaca.

Polski przedstawiciel apple jest dla mnie śmieszny i niekompetentny, ale to standard 90% polskich sklepów i serwisów komputerowych.

#37 xtek

xtek
  • 172 postów
  • SkądKraków

Napisano 08 września 2010 - 11:24

Hmm a ja sie tak zastanawiam nad swoja bateria. Jak go kupilem to bylo 5600 z 5770 mAh. Pozniej w coconut trzymalo sie przewaznie 95-97% "zuzycia baterii". Jeszcze nie udalo mi sie dojsc do oryginalnego 5770, pomimo kilkukrotnej kalibracji. Ciekawe czy sa szanse na wymiane w PL. Teoria spiskowa odpada, bo ja swojego kupilem w USA, wiec raczej nie daja tam gorszych modeli. Teraz mam 26 cykli, 96% 5578/5770. Age of your MAC 2 miesiace. Jak go kupilem to juz mial kilka tygodni. W USA by mi pewnie podmienili baterie bez problemu, ale te punkty w Polsce to raczej porazka.

#38 Liberty

Liberty
  • 804 postów
  • Skądjesteś mała ?

Napisano 08 września 2010 - 11:27

A ja dopiero co kupiłem MACa, jest cały czas pod ładowarką bo na nim pracuje chociaż na dwie chwile odłączyłem i mam 98% baterii i mimo tego, że jest podłączony do ładowarki nie ładuje się do 100%... Wie ktoś czemu tak ?

#39 xtek

xtek
  • 172 postów
  • SkądKraków

Napisano 08 września 2010 - 11:29

Bo ladowarka laduje dopiero jak spadnie do 95%.

#40 Liberty

Liberty
  • 804 postów
  • Skądjesteś mała ?

Napisano 08 września 2010 - 11:40

A tego nie wiedziałem. Już myślałem, że mam "problem" z baterią. Dzięki za błyskawiczną odpowiedź.

#41 krzysiek.tietz

krzysiek.tietz
  • 2 postów

Napisano 22 grudnia 2010 - 13:58

Witajcie, jestem zupełnie nowy w temacie laptopów z jabłuszkiem i mam do Was pytanie, na które odpowiedź być może już na poprzednich stronach bym znalazł, ale proszę o wyrozumiałość: Mam MacBook'a Pro 13" od kilku dni i zrobiłem już dwa pełne cykle (bo chyba tak nazywa się naładowanie na full baterii a potem używanie jej do rozładowania) - pierwsza kwestia to czy robić tak cały czas czy może powinienem rozładować baterie do jakiegoś poziomu i podłączać wtedy laptopa do ładowarki? Druga sprawa: ściągnąłem program coconut i pokazuje mi on, że mój laptop ma 9 tygodni i obecnie ma 5665 mAh, a zaprojektowano go do 5770 mAh - to dobrze czy powinienem się martwić? z góry dzięki za odpowiedź.

#42 qubuch

qubuch
  • 989 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 22 grudnia 2010 - 17:19

ja mam innego rodzaju problem:]mój macbookpro ma 18 tygodni 28 cykli a bateria ma 92% health...fatygować się do isourc'a?

#43 radek96

radek96
  • 758 postów

Napisano 22 grudnia 2010 - 17:20

Nie, a jak go używasz?

#44 qubuch

qubuch
  • 989 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 22 grudnia 2010 - 17:46

używam tak że jak się naładuje odpinam od zasilacza i jak jest czas na czerwono to podpinam

#45 radek96

radek96
  • 758 postów

Napisano 22 grudnia 2010 - 17:46

Nie lepiej na zasilaczu, jeżeli to nie problem oczywiście.

#46 qubuch

qubuch
  • 989 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 22 grudnia 2010 - 18:00

ten laptop służy mi raczej do celów przenośnych:]a czemu lepiej twoim zdaniem na zasilaczu lecieć?

#47 radek96

radek96
  • 758 postów

Napisano 22 grudnia 2010 - 18:48

Mniej cykli, ale jak do przenośnych to wiadomo, że to niemożliwe.

#48 b.milewski

b.milewski
  • 4 486 postów
  • SkądGlasgow

Napisano 22 grudnia 2010 - 18:49

ja mam innego rodzaju problem:]mój macbookpro ma 18 tygodni 28 cykli a bateria ma 92% health...fatygować się do isourc'a?

Jakim programem sprawdzasz stan baterii? Niech zgadnę.... CocoNut Battery?

#49 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 22 grudnia 2010 - 19:46

A jeśli coconutem to co? Tylko proszę Cię nie pisz że ten program kłamie albo podobne bzdury.

#50 b.milewski

b.milewski
  • 4 486 postów
  • SkądGlasgow

Napisano 22 grudnia 2010 - 20:02

A jeśli coconutem to co? Tylko proszę Cię nie pisz że ten program kłamie albo podobne bzdury.

Bo pokazuje totalne bzdury. Kiedy pracowałem w Cortlandzie sprawdzałem stan baterii tym syfnym programem i pokazywał większe zużycie baterii niż jej faktyczny stan. Program diagnostyczny Apple do sprawdzania baterii pokazywał zupełnie inny wynik. Sorry bardziej wierze oficjalnym narzędziom do serwisu Apple używanych przez autoryzowane serwisy.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych