Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Bateria w Macbook Pro

• Please log in to reply
65 replies to this topic

#26 zirk

zirk
  • 598 posts

Posted 27 August 2010 - 07:19

@ up 88% po 7 cyklach to jest niepokojące. zrób kalibrację i zobacz czy coś się zmieni. i po grzyba Ci ten SMCfancontrol? u mnie wiatrak chodzi też gdzieś ok2K obrotów, dopiero jak się nagrzeje mocniej( nchyba jakieś 70,80C) to zaczyna szybciej chodzić.

#27 BobTheBuilder

BobTheBuilder
  • 7 posts

Posted 27 August 2010 - 09:07

Dziękuję za szybką odpowiedź. SMCfancontrol zainstalowałem z ciekawości. Wyczytałem na forach, że program się przydaje i chciałem na własnej skórze sprawdzić jak działa. Narazie właczyłem go... raz, ale nie byłem pewien czy czegoś nie namieszał w ustawieniach. Jeżeli chodzi o tą kwestię to mnie uspokoiłeś. Co do baterii to właśnie ją kalibruję (naładowałem do pełna, zostawiłem maca podłączonego na dwie godziny i właśnie go rozładowuję- to miałeś na myśli przez kalibrację?) w tym momencie mam 89%. Poczytałem trochę na forach anglojęzycznych i tam ludzie panikują już jak im spadnie do 96%!!!. Napiszę coś więcej jak skończę kalibrację.

#28 zirk

zirk
  • 598 posts

Posted 27 August 2010 - 09:33

musisz wyładować do końca, najpierw przy 20% dostaniesz powiadomienie, że masz już rezerwę. ignorujesz i dalej korzystasz aż się wyłączy. później powinien poleżeć rozładowany przez min 5h. później ładowanie do max i przynajmniej 2h na kablu już ze 100%. mój MBP ma teraz właśnie jakieś 95-97 po 3 miesiącach. kalibrację robiłem ze 3 razy. na krótko robiło się 98-99%, potem spada waśnie do 95-97. przestałem zwracać uwagę. jak trzyma 6,7 h to nie ma na co narzekać.

#29 macieks72

macieks72

• 9873 posts

Posted 27 August 2010 - 11:45

zirk, No to chyba przez te kalibracje zrąbałeś lekko już baterię skoro tak masz że 95-97% po 3 miesiącach. Ja po siedmiu mam cały czas 100%, czasem bardzo rzadko i na chwilę spada na 99%. Kalibracji żadnej nie robiłem, doładowuje praktycznie kiedy mi pasuje i kompletnie na to nie patrze. 130 cykli mam teraz.

#30 zirk

zirk
  • 598 posts

Posted 27 August 2010 - 12:16

kalibracje robiłem zgodnie z zaleceniami Apple, ale zaczynam sądzić, że nie ma tutaj reguły jeśli chodzi o zużycie - niektórzy dbają (czyt. robią kalibracje i im spada, innym to pomaga, a niektórzy nic nie robią i mają 100%. może po następnej wrócą %? nie wiadomo. komputer jest używany praktycznie tylko na baterii i dosyć często aż do ostrzeżenia, bo nie chce mi się go co chwila podładowywać. to może być przyczyna. może powinienem częściej go ładować jucz jak spadnie kilkadziesiąt%? poza tym moim zdaniem stwierdzenie, że "zrąbałem" baterię jest trochę na wyrost. pewnie z 5 min krócej od Twojej będzie pracować. ogólnie leję na to bo dalej trzyma 6,7 h jak spadnie jeszcze bardziej to zareklamuje, albo kupię nową.

#31 BobTheBuilder

BobTheBuilder
  • 7 posts

Posted 28 August 2010 - 17:20

Właśnie skończyłem kalibrację... w tym momencie istat pro pokazuje 94%, przez co już kompletnie nie wiem co zrobić. "Poobserwuję" go jeszcze przed wycieczką do apple store. A co do kalibracji to rzeczywiście jest to sugestia apple. Nie byłem pewien czy podziała, ale na pewno nie może niczego "zrąbać".

#32 macieks72

macieks72

• 9873 posts

Posted 28 August 2010 - 20:44

kalibracje sracje, powodzenia.

#33 michalspd

michalspd
  • 132 posts

Posted 29 August 2010 - 10:08

Ja mam nowego Macbooka Pro 15" i ponad 100% health, 10 cykli, 3 tygodnie od daty produkcji, a efekt to nieco ponad 2 godziny pracy z 2-5% użyciem procesora, i nieco ponad 1gb ramu (firefox z myapple w zakładce i adium w tle), wyłączone podświetlenie klawiatury i nieco ponad połowa podświetlenia ekranu, a temperatura podzespołów też niska więc nic nie powinno pożerać energii w tle A najbardziej udane jest to że z uruchomionym Half Life 2 trzyma praktycznie tak samo długo. I co powiedzieć o czymś takim...

#34 BobTheBuilder

BobTheBuilder
  • 7 posts

Posted 02 September 2010 - 21:09

A więc wybrałem się do apple store, umówiłem na spotkanie z ich "geniuszem" i co usłyszałem.. że jak dla niego bateria jest dobra, ale jak ma mnie to męczyć to może mi ją wymienić.. i tak też zrobił. Obecnie bateria pokazuje ponad sto procent.. (6108/5770). Co będzie dalej zobaczymy.. michalspd nie zastanawiaj się tylko przejdź się do sklepu w którym kupiłeś mac'a i przedstaw sprawę. Nowa bateria nie ma prawa trzymać tak krótko. p.s. Obecnie przebywam w Stanach i nie wiem czy podobnie zachowałby się polski przedstawiciel apple.

#35 maxolo

maxolo
  • 275 posts

Posted 04 September 2010 - 21:41

Witajcie mam MBP 15' najnowszy model i mam takie dane baterii: Pełna pojemność nominalna (mAh): 6592 Informacje o stanie: Liczba cykli: 82 czy wszystko jest ok?

#36 michalspd

michalspd
  • 132 posts

Posted 05 September 2010 - 11:15

A więc wybrałem się do apple store, umówiłem na spotkanie z ich "geniuszem" i co usłyszałem.. że jak dla niego bateria jest dobra, ale jak ma mnie to męczyć to może mi ją wymienić.. i tak też zrobił. Obecnie bateria pokazuje ponad sto procent.. (6108/5770). Co będzie dalej zobaczymy..
michalspd nie zastanawiaj się tylko przejdź się do sklepu w którym kupiłeś mac'a i przedstaw sprawę. Nowa bateria nie ma prawa trzymać tak krótko.
p.s. Obecnie przebywam w Stanach i nie wiem czy podobnie zachowałby się polski przedstawiciel apple.

Baterii nie nie jest, no może poza tym że około 20 cyklu ma już nie 103, a 99%; za to komputerowi się poprawia i już trzyma ok 4 godzin (a programów to mu raczej doinstalowałem, niż odchudziłem system), widać mój egzemplarz musi się dotrzeć jak samochód. A jak nie to jak będę w Danii to podejdę do humaca.

Polski przedstawiciel apple jest dla mnie śmieszny i niekompetentny, ale to standard 90% polskich sklepów i serwisów komputerowych.

#37 xtek

xtek
  • 172 posts
  • SkądKraków

Posted 08 September 2010 - 11:24

Hmm a ja sie tak zastanawiam nad swoja bateria. Jak go kupilem to bylo 5600 z 5770 mAh. Pozniej w coconut trzymalo sie przewaznie 95-97% "zuzycia baterii". Jeszcze nie udalo mi sie dojsc do oryginalnego 5770, pomimo kilkukrotnej kalibracji. Ciekawe czy sa szanse na wymiane w PL. Teoria spiskowa odpada, bo ja swojego kupilem w USA, wiec raczej nie daja tam gorszych modeli. Teraz mam 26 cykli, 96% 5578/5770. Age of your MAC 2 miesiace. Jak go kupilem to juz mial kilka tygodni. W USA by mi pewnie podmienili baterie bez problemu, ale te punkty w Polsce to raczej porazka.

#38 Liberty

Liberty
  • 804 posts
  • Skądjesteś mała ?

Posted 08 September 2010 - 11:27

A ja dopiero co kupiłem MACa, jest cały czas pod ładowarką bo na nim pracuje chociaż na dwie chwile odłączyłem i mam 98% baterii i mimo tego, że jest podłączony do ładowarki nie ładuje się do 100%... Wie ktoś czemu tak ?

#39 xtek

xtek
  • 172 posts
  • SkądKraków

Posted 08 September 2010 - 11:29

Bo ladowarka laduje dopiero jak spadnie do 95%.

#40 Liberty

Liberty
  • 804 posts
  • Skądjesteś mała ?

Posted 08 September 2010 - 11:40

A tego nie wiedziałem. Już myślałem, że mam "problem" z baterią. Dzięki za błyskawiczną odpowiedź.

#41 krzysiek.tietz

krzysiek.tietz
  • 2 posts

Posted 22 December 2010 - 13:58

Witajcie, jestem zupełnie nowy w temacie laptopów z jabłuszkiem i mam do Was pytanie, na które odpowiedź być może już na poprzednich stronach bym znalazł, ale proszę o wyrozumiałość: Mam MacBook'a Pro 13" od kilku dni i zrobiłem już dwa pełne cykle (bo chyba tak nazywa się naładowanie na full baterii a potem używanie jej do rozładowania) - pierwsza kwestia to czy robić tak cały czas czy może powinienem rozładować baterie do jakiegoś poziomu i podłączać wtedy laptopa do ładowarki? Druga sprawa: ściągnąłem program coconut i pokazuje mi on, że mój laptop ma 9 tygodni i obecnie ma 5665 mAh, a zaprojektowano go do 5770 mAh - to dobrze czy powinienem się martwić? z góry dzięki za odpowiedź.

#42 qubuch

qubuch
  • 989 posts
  • SkądWarszawa

Posted 22 December 2010 - 17:19

ja mam innego rodzaju problem:]mój macbookpro ma 18 tygodni 28 cykli a bateria ma 92% health...fatygować się do isourc'a?

#43 radek96

radek96
  • 758 posts

Posted 22 December 2010 - 17:20

Nie, a jak go używasz?

#44 qubuch

qubuch
  • 989 posts
  • SkądWarszawa

Posted 22 December 2010 - 17:46

używam tak że jak się naładuje odpinam od zasilacza i jak jest czas na czerwono to podpinam

#45 radek96

radek96
  • 758 posts

Posted 22 December 2010 - 17:46

Nie lepiej na zasilaczu, jeżeli to nie problem oczywiście.

#46 qubuch

qubuch
  • 989 posts
  • SkądWarszawa

Posted 22 December 2010 - 18:00

ten laptop służy mi raczej do celów przenośnych:]a czemu lepiej twoim zdaniem na zasilaczu lecieć?

#47 radek96

radek96
  • 758 posts

Posted 22 December 2010 - 18:48

Mniej cykli, ale jak do przenośnych to wiadomo, że to niemożliwe.

#48 b.milewski

b.milewski
  • 4486 posts
  • SkądGlasgow

Posted 22 December 2010 - 18:49

ja mam innego rodzaju problem:]mój macbookpro ma 18 tygodni 28 cykli a bateria ma 92% health...fatygować się do isourc'a?

Jakim programem sprawdzasz stan baterii? Niech zgadnę.... CocoNut Battery?

#49 macieks72

macieks72

• 9873 posts

Posted 22 December 2010 - 19:46

A jeśli coconutem to co? Tylko proszę Cię nie pisz że ten program kłamie albo podobne bzdury.

#50 b.milewski

b.milewski
  • 4486 posts
  • SkądGlasgow

Posted 22 December 2010 - 20:02

A jeśli coconutem to co? Tylko proszę Cię nie pisz że ten program kłamie albo podobne bzdury.

Bo pokazuje totalne bzdury. Kiedy pracowałem w Cortlandzie sprawdzałem stan baterii tym syfnym programem i pokazywał większe zużycie baterii niż jej faktyczny stan. Program diagnostyczny Apple do sprawdzania baterii pokazywał zupełnie inny wynik. Sorry bardziej wierze oficjalnym narzędziom do serwisu Apple używanych przez autoryzowane serwisy.

3 user(s) are reading this topic

0 members, 3 guests, 0 anonymous users