Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

router do neostrady

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
19 odpowiedzi w tym temacie

#1 Ania_B

Ania_B
  • 58 postów

Napisano 07 kwietnia 2010 - 11:59

Witam, mam w domu Liveboxa neostrady i nie ma on najlepszego zasięgu o szybkości nie wspominając..mam dwupoziomowe mieszkanie /na każdym poziomie 90m2/ do routera jest podłączony jeden PC, drukarka i jeden MAC potrzebuję naprawdę dobrego routera - co byście polecali? jakiegoś netgeara? linksysa? d-linka? a może jeszcze coś innego proszę o poradę bo sama nie wiem czym mam się kierować przy wyborze..budżet nie jest jakoś specjalnie ograniczony ważne żeby router był dobry

#2 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7 682 postów

Napisano 07 kwietnia 2010 - 13:03

Routery lub Bramki ADSL (router+modem w jednym)

#3 Ania_B

Ania_B
  • 58 postów

Napisano 07 kwietnia 2010 - 13:12

generalnie znam strony producentów..tak samo mogę wejść na stronę np netgear'a .. chodzi mi o sprawdzoną opinię.. przykładowo myślałam początkowo o linksysie 120 ale okazało się że nie jest to dobry wybór /przykład/
nie znam się za bardzo na sieciach stąd nie wiem czy przykładowo Netgear WNDR 3700 /link/ jest dobrym urządzeniem i co najważniejsze czy będzie współpracował z neostradą..
proszę więc o poradę i podanie konretnego modelu a nie ogólne informację

#4 szczep

szczep
  • 180 postów
  • SkądKrk

Napisano 07 kwietnia 2010 - 13:19

Nie wiem jak ten model ktory podalas ale osobiscie uzywam Netgeara i sobie chwale.

#5 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7 682 postów

Napisano 07 kwietnia 2010 - 13:21

Nie wiem jakie konkretnie Masz potrzeby więc ogólnie poleciłem sprawdzony i niezawodny sprzęt, który bezproblemowo u mnie działa z Neostradą. Nie poleciłbym przecież czegoś czego nie znam i nie używam - ostateczny wybór i tak należy do Ciebie.

#6 janiii

janiii
  • 240 postów
  • SkądCork

Napisano 07 kwietnia 2010 - 13:23

czy przykładowo Netgear WNDR 3700 /link/ jest dobrym urządzeniem i co najważniejsze czy będzie współpracował z neostradą..

Nie, ten nie będzie się nadawać.
Szukaj urządzeń z Annex A, dodatkowo fajnie by było gdyby miały zewnętrzną, odkręcaną antenkę (a lepiej dwie).

#7 Ania_B

Ania_B
  • 58 postów

Napisano 07 kwietnia 2010 - 13:43

ok czyli coś w stylu 1, 2 lub 3 będzie ok? a jeśli tak to czy któryś z nich wyróżnia się jakoś szczególnie na +?
dla mnie najważniejszy jest zasięg i szybkość /livebox spisuje się momentami b. słabo zwłaszcza na moim macbook'u/

ps jeszcze znalazłam czwartą opcję..tylko tutaj nie widzę opcji zewnętrznej anteny..

#8 Redviking

Redviking
  • 583 postów

Napisano 07 kwietnia 2010 - 14:51

Popraw pierwszy wpis ze nie masz linksysa tylko liveboxa i wszystko bedzie jasne, absolutnie kazdy router z wifi bedzie lepszy. Teraz pytanie: potrzebujesz takiego z "n" i jesli z "n" to czy dwuzakresowego czyli 2,4 i 5GHz czy wystarczy taki z "g"?

Moze linksys wag200g? co prawda antena zewnetrzna niewymienialna ale u mnie dziala bez zarzutu, a moze wag160n? a moze faktycznie tego netgeara wndr3300 jest dwuzakresowy i ma gniazdo usb do podpiecia dysku (drukarki nie).
Zalezy ile chcesz wydac.
Jesli chodzi o routery ADSL pod neostrade to patrz tutaj
Wszystko zalezy od tego ile chcesz poswiecic na urzadzenie i jakie ma miec parametry. Jesli duzo i porzadne to oczywiscie malo znany Draytek Vigor z koncowka Vn czyli z Voipem i wifi n - cena powala :)

#9 Ania_B

Ania_B
  • 58 postów

Napisano 07 kwietnia 2010 - 15:30

Popraw pierwszy wpis ze nie masz linksysa tylko liveboxa i wszystko bedzie jasne

dzięki! już poprawiłam

chciałabym router z "n"
byłoby dobrze mieć dwuzakresowy ale to już niekoniecznie

DrayTek 3300 V /jeśli o tym mówisz/ to już ciut za dużo cenowo:)

teraz zastanawiam się nad:
-netgear 2000
-netgear 2100
-netgear 2200
-netgear 3300
-d-link 2740B
-DrayTek 2710n

który z powyżej wymienionych będzie miał /teoretycznie/ największy zasięg waszym zdaniem i powinien mieć najszybszy tranfer
ceny nie porównujemy powiedzmy że jeśli zmieszczę się do 600zł będzie ok /powyżej wszystkie spełniają to kryterium/

#10 janhalb

janhalb
  • 951 postów

Napisano 07 kwietnia 2010 - 16:01

Ja mam zwykłego, najtańszego Pentagrama P6331-42 (router ADSL WiFi). Dwa lata temu kosztował jakieś 150 zł. Mieszkam w domku, router stoi w zamkniętym pokoju na parterze. Sygnał (silny i bezproblemowy) mam w całym domu (także na piętrze) i w całym ogrodzie - niewielkim co prawda, ale leżącym z przeciwnej strony domu, niż pokój z routerem - czyli po drodze są ze cztery ściany... Co do szybkości - mam Neo 2048 i pełna szybkość jest w każdym punkcie domu i ogrodu...

#11 Ania_B

Ania_B
  • 58 postów

Napisano 07 kwietnia 2010 - 16:20

ok wiem czasami najtańsze routery sprawdzonych firm są najlepsze ale to chyba jest dobre rozwiązanie w momencie braku innych sieci w pobliżu które dodatkowo zakłócają sygnał..ja mam w pobliżu mojej sieci średnio od 5 co 8 innych..tak mi się przynajmniej wydaje.. chcę kupić coś dobrego i zapomnieć o tym urządzeniu, ma po prostu spełniać swoją funkcję a to że zapłace trochę więcej to trudno stąd proszę o pomoc w wyborze z powyżej wylistowanych przeze mnie routerów ew. podanie jakiejś alternatywy

#12 janiii

janiii
  • 240 postów
  • SkądCork

Napisano 07 kwietnia 2010 - 16:47

ok czyli coś w stylu 1, 2 lub 3 będzie ok?

Wybierz ten który najbardziej ci się podoba. A jeśli któregoś dnia stwierdzisz, że w którejś części mieszkania zasięg jest zbyt słaby, zawsze będziesz miała możliwość wymienić antenę na jakąś o większym zysku.

#13 Ania_B

Ania_B
  • 58 postów

Napisano 07 kwietnia 2010 - 17:50

czyli generalnie żaden z wymienionych przeze mnie wcześniej routerów nie wyróżnia się od pozostałych? wszystkie będą się podobnie zachowywać w kwestii zasięgu i szybkości sieci? dla przypomnienia: netgear 2000, netgear 2100, netgear 2200, netgear 3300, d-link 2740B, DrayTek 2710n

#14 Redviking

Redviking
  • 583 postów

Napisano 07 kwietnia 2010 - 19:24

Draytek sie wyroznia zaawansowanymi ustawieniami QoS. Wlasciwie dla domu to zbyt wiele, on ma tyle mozliwych ustawien i funkcji do podzialu pasma... mozesz nim ustawic zeby kazdy z komputerow co jest podlaczony mial przydzielone dokladnie takie pasmo i ani bita wiecej... Dodatkowo mozesz do jego wejscia usb podpiac zwykly modem 3G od sieci komorkowych i ustawic tak ze gdyby nie bylo z jakiegos powodu neostrady zeby sie przelaczyl i uzywal tego modemu. Inne tej funkcji nie maja. Wersja 2710Vn ma jeszcze wbudowana bramke Voipowa. To jest router dla kogos kto dzieli neostrade na duza ilosc komputerow i chce tym porzadnie zarzadzac. No i komu sie bedzie chcialo w tym grzebac, nie kazdemu sie chce. Ludzie wola routery w ktorych duzo zmieniac sie nie musi. W Drayteku jest opcji mnostwo.

#15 Ania_B

Ania_B
  • 58 postów

Napisano 07 kwietnia 2010 - 21:30

dzięki za info Redviking, trochę sobie poczytałam i DrayTek odpada - ma zbyt dużo zaawansowanych funkcji których nie będę wykorzystywać plus podobno niezbyt dobrze radzi sobie z zasięgiem przy przeszkodach zostaje więc D-Link lub Netgear D-Link odpada ze względu na zbyt dużą ilość negatywnych opinii w internecie od użytkowników zostaje Netgear - 3300 odpada bo nie ma zewnętrznej anteny tak więc zostają 2000 2100 i 2200 i tu już ostatnie pytanie do was:) czy warto czekać na ten nowy router 2200 czy raczej jego specyfikacja nie różni się aż tak bardzo od poprzedników i lepiej wybrać 2000 lub 2100 /i też czy między tymi dwoma ostatnimi routerami jest jakakolwiek różnica/

#16 jaco88

jaco88
  • 781 postów

Napisano 07 kwietnia 2010 - 22:13

ja osobiście używam jak narazie lifebox-a i w sumie na niego nie narzekam. Ale u mojej dziewczyny stoi ten d-link który podałem i nie ma z nim najmniejszych problemów a sieć da się złapać nawet w ogrodzie :D

#17 Ania_B

Ania_B
  • 58 postów

Napisano 07 kwietnia 2010 - 22:19

ja osobiście używam jak narazie lifebox-a i w sumie na niego nie narzekam. Ale u mojej dziewczyny stoi ten d-link który podałem i nie ma z nim najmniejszych problemów a sieć da się złapać nawet w ogrodzie :D

ja osobiście używam lifebox'a i są z nim problemy /zasięg jest u mnie raczej kapryśny raz w niektórych miejscach jest raz zanika, szybkość jest naprawdę średnia../
w sumie to zauważyłam że d-link wywołuje skrajne opinie albo jest max. beznadziejny albo super nic pośrodku .. coś jak z macami:)..ale wolę nie ryzykować..stąd netgear

#18 Redviking

Redviking
  • 583 postów

Napisano 07 kwietnia 2010 - 23:30

A ja z kolei nie lubie netgeara :P polecam linksysa WAG160N, chociaz tez ma wbudowane anteny... no chyba ze sie zdecydujesz na wersje WAG160NL ten ma anteny przykrecane, ale to ciezko zdobyc.

#19 DonLechoos

DonLechoos
  • 238 postów
  • SkądJędrzejów, Poland

Napisano 08 kwietnia 2010 - 08:27

Ja polecam Netgear DG834G właśnie z Neostradą. Router bardzo fajnie i szybko działa, nie wiesza się, a dla mnie jest dodatkowy plus - ładnie wygląda :D

#20 Ania_B

Ania_B
  • 58 postów

Napisano 08 kwietnia 2010 - 10:23

linksysa wag160n pożyczyłam niedawno od znajomych żeby przetestować jak się sprawuje i zasięg nie był zadawalający tak więc antena zewnętrzna jest koniecznością.. jeśli chodzi o netgeara to wolę w technologii n /większy zasięg i wyższa szybkość/ stąd model DG834G nie wchodzi w grę ale dobrze słyszeć że ich routery chodzą dobrze z neo dzisiaj dowiedziałam się że ten nowy router netgeara 2200 wejdzie w w połowie maja tak więc poczekam ale już się zdecydowałam dzięki za wszelkie porady!

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych