Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

TextMate vs BBEdit

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13 odpowiedzi w tym temacie

#1 voitek

voitek
  • 925 postów

Napisano 30 grudnia 2006 - 14:51

Po przejrzeniu wielu edytorów tekstowych wybrałem do swojego prywatnego "finału" wyżej wymienione. Kończą mi się już okresy testowania i bardziej skłaniam się do zakupu TextMate'a. Zastosowania docelowego programu to actionscript, php, xml i wszystkie pokrewne, LaTeX i plain text. Oczywiście nie miałem szans przetestować wszystkich funkcji i poznać wszystkich różnic między tymi narzędziami. Napiszcie proszę, jakie z Waszego punktu widzenia są zasadnicze różnice między tymi programami. Wady, zalety, funkcje dodatkowe. Co tracę wybierając jeden a nie drugi. Skłaniam się ku TM, ale chciałbym poznać Wasze opinie. Tylko nie opisujcie innych softów, wyłącznie te dwa.

#2 heretique

heretique
  • 334 postów
  • SkądKraków

Napisano 31 grudnia 2006 - 01:54

Niewątpliwą zaletą TM jest jego dużo niższa cena ;-) Niestety w wyborze za bardzo nie mogę pomóc, bo w ogóle nie testowałem BBEdita. Z tego co widzę, BB ma bez wątpienia więcej wodotrysków i jest jeszcze bardziej elastyczny - za co, niestety, trzeba zapłacić. Jeśli jesteś szczęśliwy z TextMatem i nie odkryłeś żadnych lepszych funkcji w BBEdicie, to może zdecytuj się na TM? :-)

#3 mpukacz

mpukacz
  • 216 postów
  • SkądLublin,Poland

Napisano 31 grudnia 2006 - 11:12

Na macheist.com nadal dostępny jest bundle pack w którym za $49 masz sporo softu plus wspomiany textmate. Wychodzi taniej niz 49€, ale przeczytaj dokładnie licencje nie wiem jak to jest z updatami do tych programów.

#4 TomekB

TomekB
  • 310 postów

Napisano 31 grudnia 2006 - 13:16

Licencja na TM z MacHeist nie obejmuje upgrade'u do v2. Inna sprawa to to, że v2 będzie Leopard only. Jedyna rzecz wkurzająca w TM to niedziałające "Check spelling as you type" w połączeniu z cocoAspell - działa ale strasznie muli, Allan niestety zapowiedział że nie przewiduje szybkiej naprawy. Poza tym jestem super zadowolony z zakupu:)

#5 voitek

voitek
  • 925 postów

Napisano 31 grudnia 2006 - 14:22

Na MacHeist juz od paru dni bundle'a nie mozna kupic. Troche sie spoznilem, ale oprocz textmate'a przydalby mi sie tylko newsfire, wiec w zasadzie nic nie trace.

Mpukacz, czy moglbys wyedytowac post i usunac info o smultronie. Tak jak zaznaczylem na poczatku, nie chce tu mieszac info o innych softach. Jest pare podobnych watkow, im bardziej przejrzysty bedzie ten, tym bardziej pomocny innym w przyszlosci. Bede wdzieczny. :)

#6 mpukacz

mpukacz
  • 216 postów
  • SkądLublin,Poland

Napisano 31 grudnia 2006 - 17:35

@voitek pewnie że moge, odnośnie macheist hmm dziwne wydaje mi się że ja jeszcze moge zakupić bundle pack

#7 voitek

voitek
  • 925 postów

Napisano 31 grudnia 2006 - 19:12

Dzięki :) Co do MacHeist to może masz stronę w cache'u, bo ja widzę na stronie wiadomość: The sale is now over. Thanks everyone for participating, and enjoy your bundle of great Mac software!

#8 mpukacz

mpukacz
  • 216 postów
  • SkądLublin,Poland

Napisano 31 grudnia 2006 - 20:36

@voitek tak widze to dokładnie ale ten link https://www.macheist.com/order/ nadal działa chociaż nie wiem czy napewno. :)

#9 voitek

voitek
  • 925 postów

Napisano 04 stycznia 2007 - 22:30

Zauważyłem że TextMate przy pliku z długimi wierszami i wyłączonym soft wrapie strasznie muli, przy poziomym przewijaniu. Koszmarnie.

#10 Badziu

Badziu
  • 4 postów

Napisano 13 stycznia 2007 - 11:49

Kupiłem textmate w styczniu i jestem bardzo zadowolony z zakupu. Obsługuje ogromną ilość składni (np. Smarty, Django Template, Rjs) i jest wyjątkowo szybki - nie zauważyłem problemów z przewijaniem o których pisze voitek. Do dzisiaj największą wadą Textmate był brak pracy z scp/sftp ale od kiedy Google [URL="http://code.google.com/p/macfuse/"]wydało FUSE[/URL] dla Mac OS X'a problem sam się rozwiązał.

#11 waluigi

waluigi
  • 708 postów
  • SkądPoznań, PL

Napisano 13 stycznia 2007 - 13:32

Dla mnie, TextMate jest killerappem OSX :)

#12 jacq

jacq
  • 46 postów
  • SkądOtwock/Wawa

Napisano 24 stycznia 2007 - 18:21

Ok, a jak na tle wspomnianego prezentuje się skEdit?? co o nim myślicie?? Zamierzam zakup czegoś ale jeszcze nie wiem... skEdit kosztuje 25$ i ma zdaje sie dożywotnią licencję. Mi w nim spodobało się zarządzanie projektem czego chyba nie ma TM, ale moge sie mylic... Pozdrawiam

#13 voitek

voitek
  • 925 postów

Napisano 24 stycznia 2007 - 20:54

Jacq, proponuję nowy wątek. skEdit vs TextMate. Tak dla przejrzystości... :)

#14 yezooz

yezooz
  • 85 postów
  • SkądGdansk, PL

Napisano 09 lutego 2007 - 23:05

Mi w nim spodobało się zarządzanie projektem czego chyba nie ma TM,
ale moge sie mylic...

Nie wiem dokladnie o jakie zarzadzenie projektem Ci chodzi, ale w TM mozesz zaladowac dowolny katalog jako projekt i wygodnie wyszukiwac i przeszukiwac pliki, korzystac z CVS/SVN i mase innych rzeczy. Polecam przejrze tutoriale z ich strony. Jak dla mnie TM jest bezkonkurencyjny.

Pozdrawiam

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych