Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Gzie się podziały programy na Mac OS X czyli Ewolucje - destrukcje

• Please log in to reply
25 replies to this topic

#1 art.mariusz

art.mariusz
  • 1542 posts
  • SkądKatowice

Posted 06 April 2010 - 18:21

Witjacie

Taki gniot, że aż wstyd. To kurczę obciach i to w głównym menu polskiego systemu Mac OS X.

Apple proste intuicyjne i w ogóle chwalę go innym... a tu nowy "zewangelizowany" kolega pretensje do mnie, że miało nie być problemów z programami na OS X, a tu kurczę rozpacz...

Jak się okazało problem dotyczy dostępu z menu głównego "Japco"/Oprogramowanie dla MAC OS X

Zawsze było tam nieporozumienie w wersji polskiej tzn. wyświetlała się strona "że błędny URL" ale pomagało kliknięcie na główną belkę menu "Dowlnoads" i pojawiała się strona z oprogramowaniem na OS X.

Teraz jest już rozpacz czyli po premierze iPad'a
Wybranie z menu Mac'a "Japco"/Oprogramowanie dla MAC OS X otwiera tą samą błędną stronę ale zniknął przycisk "Download" pewnie dlatego, że pojawił sie nowy "iPad".

No i bądź mądry gdzie ta strona z oprogramowaniem się podziała?
Trzeba było użyć Googla bo normalnie to nie mogłem tego doczytać.

Czyżby zupełnie im odbiło i planują zupełnie wejście na AppStore iPhone iPad, a Mac OS X to już nie taka fajna maszynka do robienia kasy?
Taka mała rzecz, a nie nie jest poprawiona do tej pory Czy nie wystawia to niechlujnej laurki polskiemu dystrybutorowi?

:(

#2 wieslawo

wieslawo
  • 3700 posts
  • SkądL-no/P-ń

Posted 06 April 2010 - 18:57

no nie wiem Jabco->OsX Software i mnie przenosi na Apple - Downloads ale ang. wersja.

#3 art.mariusz

art.mariusz
  • 1542 posts
  • SkądKatowice

Posted 06 April 2010 - 19:06

ja piszę o PL wersji.

#4 thozo

thozo
  • 1956 posts

Posted 06 April 2010 - 19:06

Art.mariusz mimo usilnych prób, nie jestem pewny czy rozumiem o co ci chodzi...

U mnie gdy kliknę Jabłuszko/Mac OS X Software przenosi mnie na Apple - Downloads

Może to coś wniesie do tematu.

System mam po angielsku ustawiony.

#5 art.mariusz

art.mariusz
  • 1542 posts
  • SkądKatowice

Posted 06 April 2010 - 19:09

thozo :)
Sorry nie wiedziałem, że nastręczyłem Ci tyle wysiłku. Fakt, nie jasno napisałem. Napisałem, że chodzi mi o "polskiego importera" czyli wersję polską systemu. Przestawiłem to zdanie na koniec postu.

#6 macieks72

macieks72

• 9873 posts

Posted 06 April 2010 - 19:14

A dla mnie wszystko jest jasne i masz racje, mnie tez przenosi do strony której nie ma, jezyk systemu mam oczywiście polski bo jestem polakiem, a nie anglikiem, ewentualnie jak już to rosyjski mogę sobie ustawić bo takiego uczono za moich czasów w szkole.

Dokładnie przenosi mnie tutaj:
Skitch.com > macieks72 > Apple - Mac OS X - Nie znaleziono strony

Tyle że teraz dopiero to zauważyłem, wcześniej w to nigdy nie klikałem ;) a przynajmniej nie pamiętam.

#7 Gregory

Gregory

• 2739 posts
  • Skądᴧ̊

Posted 06 April 2010 - 19:20

ewentualnie jak już to rosyjski mogę sobie ustawić bo takiego uczono za moich czasów w szkole.

Cóż — w rosyjskiej wersji systemu też otwiera nieistniejącą stronę ;)

#8 macieks72

macieks72

• 9873 posts

Posted 06 April 2010 - 19:22

nie mów że to sprawdziłeś ;)

#9 wieslawo

wieslawo
  • 3700 posts
  • SkądL-no/P-ń

Posted 06 April 2010 - 19:29

no ok. a teraz powiedz jeszcze co wg. Ciebie ma iPad do tego że nie otwiera? Czy nie otwierało też*prędzej czy dopiero teraz to zauważyłeś?

No ok, prawidłowa strona to Apple (Polska) - Pobieranie Trzeba do nich napisać*bo to błąd i żenia że zapomniało im się*o dorobieniu przekierowania. Ale czy ma to związek z iPadem to nie wiem. Nie żebym był fanem Apple i jego nowych bubli a tym bardziej iPada, ale trzeba wiedzieć*jak długo trwa błąd.

#10 art.mariusz

art.mariusz
  • 1542 posts
  • SkądKatowice

Posted 06 April 2010 - 19:30

o matecze Rosyji nie chcialem pisac bo to mi pachnie prowakacja na wieksza skale... :)

A tak na temat to troche obciach prawda? Jak importer, dystrybutorzy, ktorzy sie tak "puszą" sie nie wstydza. To mało ambitne.

Poza tym nie komentujecie faktu, że dodali klawisz iPad kosztem "download soft Mas OS X". Do tego zakopali ten link.
Do tego go solidnie zakopali, moim zdaniem to znak!

---- Dodano 06-04-2010 o godzinie 20:33 ----
wieslawo
Napisałem... , Kto pierwszy znajdzie gdzie bo ja już wiem. Nie chodzi mi o URL ale o dojście za pomocą nawigacji z www Appla.

#11 wieslawo

wieslawo
  • 3700 posts
  • SkądL-no/P-ń

Posted 06 April 2010 - 20:19

no ok. Obciach tak, zgadzam się, żenia również ale to nie dystrybutorzy tylko samo magiczne Jabzo dało ciała. Od Leona to oni sami wciskają wersję*PL więc drystrybutor daje to co fabryka dała, to Jabzo musi się*wstydzić. Ja mam po ichniemu ustawione więc bangla ;) Aaaa ten iPad na ich stronie...wyrażaj się*jaśniej bo pół systemu przeleciałem w poszukiwaniu czy mi nie wyrósł gdzieś*magiczny guzik iPad (mam alergię*na niego) ;) Hmm no fakt ale... Wsparcie->MacOs (prawe Menu właściwie do końca) -> Oprogramowanie -> Downloads...no intuicyjne jak VI pod Linuxem ;)

#12 ftpd

ftpd

Nie.

• 24538 posts

Posted 06 April 2010 - 22:31

@wieslawo: VI jest intuicyjne, wystarczy tylko nauczyć się skrótów. @art.mariusz: dżiza, nie masz większych zmartwień?

#13 thozo

thozo
  • 1956 posts

Posted 06 April 2010 - 22:34

@art.mariusz: dżiza, nie masz większych zmartwień?

No właśnie... :rolleyes:

#14 Roberto

Roberto
  • 13752 posts
  • SkądWrocław

Posted 06 April 2010 - 22:38

o nie
nie przekierowali
http://www.apple.com/pl/macosx/get/
na
Apple (Polska) - Pobieranie
...

zgłoś to sobie i tyle?
Apple (Polska) - Kontakt - Opinie na temat witryny

#15 art.mariusz

art.mariusz
  • 1542 posts
  • SkądKatowice

Posted 07 April 2010 - 05:01

@wieslawo: VI jest intuicyjne, wystarczy tylko nauczyć się skrótów.
@art.mariusz: dżiza, nie masz większych zmartwień?

No pisalem, ze to swiezy Macowiec (nawrocony przeze mnie) naskoczyl na nie za to i ma racje! Pech chcial, ze ma maca od kilkunastu dni i zaraz mu cos takiego wylazlo...

Ta zmiana rozwala moja gatke, ze nie ma problemu z oprogramowaniem do Maca bo prawie wszystko da sie sciagnac z bezpiecznej strony Appla dostepnej w 2 s., a nie jak w MS, ze albo po sklepach albo po sieci trzeba "biegac", a jak juz najdziesz to nie wiadomo czy wirusa sobie od razu nie sciagniesz... "w Apple jest inaczej — mowilem — teraz musialem to odszczekac.

Wieslawo - brawo trwalo to trochę potrwało, prawda? Osobiscie tez bylem zaskoczony, ze cos co bylo na pierwszym miejscu wyladowalo na ostatnim. Szkoda z powodów opisanych powyżej.

---- Dodano 07-04-2010 o godzinie 06:05 ----

o nie
nie przekierowali
http://www.apple.com/pl/macosx/get/
na
Apple (Polska) - Pobieranie
...

zgłoś to sobie i tyle?
Apple (Polska) - Kontakt - Opinie na temat witryny

Roberto:
— nie przeczytales tego o co prosiłem, nie chiałem linków url.
Zaproponowałem aby nie podsyłać linków tylko tylko podejść do sprawy jak nowicjusz w świecie Mac. wtedy robi się zupełnie ciemno, było przecież jasno na pierwszym miejscu. Taka zmiana to moim zdaniem jasny znak, że gadżety biorą górę nad komputerami Mac.

Ludzie nie gadajcie mi, ze wiekszych zmartwien nie mam. Echh.
Napisalem w pierwszym poscie co mnie na to skierowalo, zupełnie nie czytacie tego jak byscie mieli jakies okulary na oczach i kiedy cos nie tak o Apple'u czytacie to zaraz przesada. Nie to nie jest przesada z powodu powyzszego.
Ciekawe czy to poprawia bo moim zdaniem to duzy krok wstecz w zakresie supportowania komputerow Mac w innym jezyku niz US.

#16 ftpd

ftpd

Nie.

• 24538 posts

Posted 07 April 2010 - 08:13

A fat32 to nie fat32. Szczególnie poza językiem US.

#17 thozo

thozo
  • 1956 posts

Posted 07 April 2010 - 08:26

Art.mariusz jesteś nastawiony na rozwiązanie problemu, czy też nie? Jeśli na rozwiązanie to to zgłoś, jak zasugerował Roberto. Tam po prostu mało kto klika i sprawa została przeoczona.

#18 art.mariusz

art.mariusz
  • 1542 posts
  • SkądKatowice

Posted 07 April 2010 - 10:37

zglosilem, zglosilem. Jak ktos jeszcze zglosi to sie moze tym zajma. Po to pisze.

#19 virgin71

virgin71

• 12562 posts
  • SkądWrocław

Posted 08 April 2010 - 08:30

eee...?
jak klikam oprogramowanie to mnie przenosi na: Apple - Downloads
10.5.8 PL

#20 thozo

thozo
  • 1956 posts

Posted 08 April 2010 - 08:31

zglosilem, zglosilem.
Jak ktos jeszcze zglosi to sie moze tym zajma. Po to pisze.

Ciekawe czy coś z tym zrobią, czy olewka? Trzeba będzie czekać do nowego updatu systemu.

Pozdrawiam

#21 wieslawo

wieslawo
  • 3700 posts
  • SkądL-no/P-ń

Posted 08 April 2010 - 09:41

@ftpd uczenie się*skrótów nie jest intuicyjne ;) a ja nie mówiłem o prostocie a o intucji. Intuicyjnie to vi się*nie obsłuży.

#22 chris.zurada

chris.zurada
  • 3977 posts
  • SkądTychy, Poland

Posted 08 April 2010 - 09:46

A ja dzieki wam w ogole sie dowiedzialem o takim czyms w tym menu a siedze juz ponad 3 lata na macu ;) I co do wersji ang czy pol mi to rybka - na tigerze byl polonizator ale nie uzywalem go z przyczyn wszystkim nam znanym ;)

#23 Roberto

Roberto
  • 13752 posts
  • SkądWrocław

Posted 08 April 2010 - 09:53

Ta zmiana rozwala moja gatke, ze nie ma problemu z oprogramowaniem do Maca bo prawie wszystko da sie sciagnac z bezpiecznej strony Appla dostepnej w 2 s., a nie jak w MS, ze albo po sklepach albo po sieci trzeba "biegac", a jak juz najdziesz to nie wiadomo czy wirusa sobie od razu nie sciagniesz... "w Apple jest inaczej — mowilem — teraz musialem to odszczekac.

'z bezpiecznej strony'? to oficjalne strony programów rozumiem bezpieczne nie są?

— nie przeczytales tego o co prosiłem, nie chiałem linków url.
Zaproponowałem aby nie podsyłać linków tylko tylko podejść do sprawy jak nowicjusz w świecie Mac. wtedy robi się zupełnie ciemno, było przecież jasno na pierwszym miejscu. Taka zmiana to moim zdaniem jasny znak, że gadżety biorą górę nad komputerami Mac.

a czy ja ci podałem linki żebyś w nie klikał? geez.. sam czytaj co ludzie piszą
wyjaśniłem ci problem - nie ma przekierowania z tej strony i tyle
zupełnie ciemno? naprawdę, tylko pod warunkiem, że użytkownik jest zupełnie ciemny - jak inaczej wytłumaczyć fakt, że nie znajdzie wtedy linku 'Materiały do pobrania dla systemu Mac OS X' na stronie która mu wyskoczyła? nie potrafi czytać? spanikował? jest ciemny?

No i bądź mądry gdzie ta strona z oprogramowaniem się podziała?
Trzeba było użyć Googla bo normalnie to nie mogłem tego doczytać.

ech... no faktycznie

aż wstyd. To kurczę obciach [...] kurczę rozpacz...

skoro ludzie już nie potrafią czytać nawet...
jaka 'taka zmiana'? wiesz kiedy ten adres zmienili i wprowadzili przekierowanie? więc co ma z tym wspólnego iPad?

Ciekawe czy to poprawia bo moim zdaniem to duzy krok wstecz w zakresie supportowania komputerow Mac w innym jezyku niz US.

eee... co?

z igły widły.

Ciekawe czy coś z tym zrobią, czy olewka? Trzeba będzie czekać do nowego updatu systemu.

WTF?
nie no na serio - co ma SYSTEM do STRONY INTERNETOWEJ?
jak nie będzie ci działał link na stronie to też będziesz czekał na update systemu?

wieslawo - komendy pod vi też są całkiem intuicyjne. to jest naprawdę jeden z wygodniejszych programów, jeżeli się go nauczy. ale jak niektórych przeraża taki interface to nic się nie poradzi.

#24 thozo

thozo
  • 1956 posts

Posted 08 April 2010 - 10:02

Z systemem racja Roberto... mój błąd logiczny, dalej mam po angielskiemu, to się nie przyjrzałem. Jednak i tak ktoś z Apple musi to dobrze przekierować. ;-) Pozdrawiam

#25 wieslawo

wieslawo
  • 3700 posts
  • SkądL-no/P-ń

Posted 08 April 2010 - 11:40

mnie roberto interfejs nie przeraził, ale to że znane i logiczne mi komendy nie trybiły ;)

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users